Окупационния корпус получава заповед да се изтегли към България,където да бъде разформирован.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Участието на България във Втората световна война 1941-1945
Collapse
X
-
Guest repliedКаква Отечествена война, какъв Окупационен корпус. Отечествена война има Русия срещу Наполеон. В България е имало окупационни части след 8.9.1944г., които са били изтеглени по-късно. В по-старите книги окупаторите ги наричат съюзническа комисия.
-
Окупационния корпус получава заповед да се изтегли към България,където да бъде разформирован.Някои части успяват без проблеми...други след тежки престрелки и сражения с немските войски.На няколко пъти германците успяват да обезоръжат с хитрост някои наши части, барабар с няколко висши офицери.Но за това не бива да се винят нашенците-то по това време обстановката в страната не е била ясна ,та камо ли в Македония...Царял е хаус. Трябва да се спомене също,че активна помощ на Окупационния корпус оказва бомбардировачната ни авиация.
Колкото за съдбата на 15 пехотна дивизия-Ето ти една интересна статия
Leave a comment:
-
Каква е съдбата на нашите части в Македония и Сърбия след 09.09.1944г. - 15 ПД и Окупационния корпус ?
Leave a comment:
-
Темата за войнишките бунтове в Първа българска армия е много интересна. Преди време попаднах на една книга - "Помощник - командирите в Отечествената война" . 30 години след войната, един от тях, с гордост описваше как се е разправил с бунта в неговата част - най - хладнокръвно е разтрелял "подстрекателите" . Помня че приписваше бунтовете на т.н. "пропаганда на опозицията".
Leave a comment:
-
Майор Таню Кавалджиев
Майор Таню Кавалджиев е един от героите на Войната срещу Германия(1944-1945).Ранен,сам зарежда и стреля с оръдие,чийто разчет е загинал.Загива и той,но как -за съжаление не мога да си спомня
Някой има ли инфо как и кога точно се е случило това.Извинявам се,ако в написаното по-горе има неточности-просто се доверявам на смътните си спомени за нещо четено преди време.
Единственото,което с точност мога да кажа за героя е,че е роден в Стара Загора (там има улица на негово име) и е бил артилерийски офицер в 8 пех.дивизия.
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!
Leave a comment:
-
Sturmpionier написаPS:И накрая мисля,че геороизма на българския войник в тази война въобще не може да бъде оспорен.
За някой наши войници имам интересни неща и скоро ще ги сложа в темата за незнайните герои.
Leave a comment:
-
Предварително благодря!Parabellum написаВ момента се местя в нова къща, която купих затова дай ми две седмици и ще ти дам цифрите с които разполагам
Leave a comment:
-
Guest repliedСтига шеги и закачки.Hans Delbruck написа...Освободили сме отечеството си от фашистко робство.
Успех!Parabellum написаВ момента се местя в нова къща, която купих затова дай ми две седмици и ще ти дам цифрите с които разполагам
Leave a comment:
-
В момента се местя в нова къща, която купих затова дай ми две седмици и ще ти дам цифрите с които разполагамSturmpionier написатанкове:
Panzer ²V:97 бр.
Шкода t-38:35 бр.
Прага:10 бр.
Щурмови оръдия:
Maybach ²²²:55 бр.
броне автомобили М-222 и М-223:20 броя
арт.единици:?
влекачи:?
камиони:?
автомобили:?
коне:?
Тука нямам инфо,тъй че ще се радвам,ако някой даде светлина по въпроса. :nworthy:
Съветската помощ
патрони:138 000 000
снаряди:895 000
мини за минохвъргачки:460 000
ръчни гранати:974 000
Leave a comment:
-
Е не знаеш ли? Освободили сме отечеството си от фашистко робство. А на съветския народ не е просто Отечествена, а Велика отечествена, те по това я различават от тази от 1812г.Galahad написаИ аз нещо не рабирам защо Отечествена война. От ВСВ България излиза като победена държава. За СССР е ясно защо я наричат Отечествена, както и тази срещу Наполеон. Ама ние???
Leave a comment:
-
Guest repliedИ аз нещо не рабирам защо Отечествена война. От ВСВ България излиза като победена държава. За СССР е ясно защо я наричат Отечествена, както и тази срещу Наполеон. Ама ние???
Leave a comment:
-
организация през 2-те фази
² фаза:
² армия-ген.-лейтенант Владимир Стойчев
-1 Шопска пех.дивизия
-2 Тракийска пех.дивизия
-11 Резервна пех.дивизия
-Парашутната дружина
-1-ва дружина щумови оръдия
²² армия-ген.-майор Кирил Станчев
-4 Преславска пех.дивизия
-6 Бдинска пех. дивизия
-9 Плевенска пех.дивизия
-12 Добруджанска пех.дивизия
-1 гвардейска Софийска дивизия
-Бронираната бригада
-2 Конна дивизия
-2-ра дружина щурмови оръдия
²V армия-ген.-майор Асен Сираков
-5 Дунавска пех.дивизия
-7 Рилска пех. дивизия
-2 Конна бригада
²² фаза:
Първа българска армия-ген.-лейтенант Владимир Стойчев
-3 Балканска(по-късно преименувана в Дравска)пех.див.
-16 Беломорска пех.див.
-8 Тунджанска пех.див.
-10 Родопска пех.див.
-11 Резервна.пех.див.
-12 Добруджанска пех.див.
-Независим попълващ полк
-Независим арт. полк
-Независим пионерен полк
-Независимо противовъздушено отделение
-Бронирана дружина-22 танка Т-4
-Свързочна дружина
Leave a comment:
-
продължение
Хм,като гледам темата пак отива към тъпите политици,а на мен ми се иска да пообсъдим българската армия,бойните операции и въоръжението
в последния голям конфликт в който участваме.
PS:И накрая мисля,че геороизма на българския войник в тази война въобще не може да бъде оспорен.
танкове:
Panzer ²V:97 бр.
Шкода t-38:35 бр.
Прага:10 бр.
Щурмови оръдия:
Maybach ²²²:55 бр.
броне автомобили М-222 и М-223:20 броя
самолети:276 бр.
арт.единици:?
влекачи:?
камиони:?
автомобили:?
коне:?
Тука нямам инфо,тъй че ще се радвам,ако някой даде светлина по въпроса. :nworthy:
Съветската помощ
патрони:138 000 000
снаряди:895 000
мини за минохвъргачки:460 000
ръчни гранати:974 000
Leave a comment:
-
Guest repliedМай така излиза...kapitan написаАз мисля, че не сме били в състояние да искаме каквото и да е. Картата е разчертана от тримата задн... големи политици, исках да кажа /инвалидът Рузвелт, българомразецът Чърчил и човекомразецът Сталин/, определено е кой до къде ще се простира и какво ще получи или загуби... Безкрайно тъпа история, оказваме се все на неподходящото място в неподходящ момент :lol:
Вярно. Името, останало от пропагандните времена не е най-подходящото.Hans Delbruck написаА коя е тази Отечествена война?
Leave a comment:
-
Потърсете назад из темите в този раздел.Навремето аз постнах доста инфо по този въпрос, включително и цифрите за въоръжението което ни дават немците по плана Барбара
Leave a comment:
Leave a comment: