Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Участието на България във Втората световна война 1941-1945

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Ханс
    replied
    А коя е тази Отечествена война?

Leave a comment:

• kapitan
    replied
    Аз мисля, че не сме били в състояние да искаме каквото и да е. Картата е разчертана от тримата задн... големи политици, исках да кажа /инвалидът Рузвелт, българомразецът Чърчил и човекомразецът Сталин/, определено е кой до къде ще се простира и какво ще получи или загуби... Безкрайно тъпа история, оказваме се все на неподходящото място в неподходящ момент :lol:

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Много добра идея и информацията е отлично поднесена. Ще е любопитно да има още.

След като, при тези сътресения в страната и командването и сред офицерите войната, макар и с грешки, е водена така успешно, представям си нивото на българската армия от онова време /пред и след 44-та/!

Може да е водена с грешки, обаче не на вятъра. Лошото е, че като сме я водили, не сме били в състояние да си поискаме нашето си, вкл.да ангажираме руснаците с това, като вече техни безапелационни съюзници.

Leave a comment:

• kapitan
    replied
    Без-отечествената война? Да, много големи жертви даваме, при това - да си го кажем - напразни и излишни. Поне според мен. Един пример - ако си спомням вярно числата, в едни безсмислени и погрешни операции срещу наземни германски части ние губем повече пилоти, отколкото в тежките неравни битки с американците... :tdown

Leave a comment:

• Sturmpionier
    replied
    Българската армия в Отечествената война 1944-1945

Здравейте!
    Като разглеждам форума със съжаление разбирам че няма в него почти нищо за участието ни във ВСВ .Ето защо реших да постна тези данни.Надявам се да е интересно.

мобилизирани-1 фаза:448 000
    2 фаза:122 000

загуби-убити,ранени,пленени-1 фаза:16 463
    2 фаза:15 459

мобилизационно напрежение:12.4%

уствали съединения:
    пех.див:16
    кав.див:1
    кав.бр:1
    брон.бр:1

материални разходи:133 000 000 000 лв.

загуби на противника:около 95 000 убити,ранени,пленени

разгромени прот. съединения:11-13 див.

По късно ще постна и инфо за организацията на армията като Order of battle както и за Съветската помощ.

Leave a comment:

• sake
    replied
    dibo написа
    Няма
    Еее, срамота!

Leave a comment:

• dibo
    replied
    sake написа
    А къде в Интернет мога да намеря детайлна информация по темата България през ВСВ (след IX 1944) ?
    Няма

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Детайлна едва ли. Ще трябва да сглобяваш парчетата сам(а).

Leave a comment:

• sake
    replied
    А къде в Интернет мога да намеря детайлна информация по темата България през ВСВ (след IX 1944) ?

Leave a comment:

• Док Холидей
    replied
    Сред снимките, които сложи Парабелум има такива които пасват перфектно за корица. Да видим какво ще каже bukvite

Leave a comment:

• HELLCAT
    replied
    Кои са според Вас най- добрите военноисторически анализи на участието на Българската армия във военните действия срещу Германия. Сега си давам сметка, че не съм попадал на нещо стойностно по въпроса.

Leave a comment:

• трудовак
    replied
    Не зная. Може би bukvite ще каже. Аз не зная и за случая, който ще бъде разглеждан в романа. Доколкото си спомням по време на Дравската отбранителна операция (м.март) български части не са се сражавали в с.Долни Михоляц (то е на десния бряг на р.Драва), а сраженията са били по немското предмостие на другия бряг, северно от Д.Михоляц. През април 1945 г. българските войски форсират Драва (в рамките на Мурската операция) и с цената на тежки загуби се задържат на южния бряг на реката. Долни Михоляц е превзет някъде към средата на април, когато вече успехът е развит. честно казано, не ми е известно в това село да е унищожена цяла рота, но и толкова много други неща не са ми известни, тъй че това нищо не значи...

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    А другия?

Leave a comment:

• трудовак
    replied
    подводничаря написа
    А кои са другите два случая когато са унищожени изцяло самостоятелни подразделения?
    На 25 декември 1944 г., по време на злополучната Сремска операция, в с. Грабово е унищожена цялата щурмова рота (ком. подпор. Д.Живодеров), която успява да проникне в селото, но атаката на останалите части от 3-а пех. дивизия е неуспешна. Ротата е обкръжена, разпокъсана и до края на деня унищожена.

Leave a comment:

• Parabellum
    replied
    Ето още снимки
    Attached Files

Leave a comment:

Working...
X