Турско робство или османско владичество
Collapse
X
-
То всеки един цитат отнякъде, показва само отделен епизод. Естествено, че всеки случай е отделен. Не знам как ти се вижда някой да води статистика за отвличанията и поробванията от 1396 -та по села и паланки, та до Балканската война. Иначе браво, че някой се е сетил за: . Петър Петров. По следите на насилието, т. ² (С. 1987) и т. ²² (С. 1988). Издателство «НАУКА И ИЗКУСТВО». Не можех да я цитирам, защото я няма в нета. Ако я намериш, чети.Leave a comment:
-
Точно в тази част на "Психология на Априлското въстание", към която приведох линк в другата тема (тази за участието на чорбаджиите) е разгледан въпроса за черкезките насилия като фактор.Leave a comment:
-
Ако не се лъжа Иван Ханджийски в Бит и душевност на българите, говори че именно черкезите са били един от основните фактори, които стимулирали Априлското въстание, като до този извод стига като анкетира участници в него.Leave a comment:
-
Е, поне от съвременниците не е била подценявана. Още Раковски има статии по въпроса, а полулегендарни сведения говорят, че при пребиваването си в Добруджа Левски организира младежите точно за отпор на черкезките безчинства.
В спомените на Хитов също има материали по въпроса.Leave a comment:
-
Съгласен на 100%, помня на времето ми беше попаднал един пътепис на Джеймс Бейкър от това време, в който има бая лакардии около черкезите.Leave a comment:
-
Въпросът по-скоро е:
1. Законна практика ли е била?
2. Преследвала ли се е от държавата или се е толерирала?
И от отговора на тези два въпроса, които между впрочем са дадени в първите десетина страници на темата, които обаче явно не са изчетени, може да направим определени изводи. Включително и отнесено към миналото, съвременността и останалия свят. А иначе без съмнение - миграцията на черкезите от Русия в Османската империя и именно техните безчинства и практики - кражби, отвличания, убийства и т.н. е една от подценяваните причини за националноосвободителните борби на българите.Leave a comment:
-
Интересен източник, от интересни времена...Основни източници:
1. Проф. Петър Петров. По следите на насилието, т. ² (С. 1987) и т. ²² (С. 1988). Издателство «НАУКА И ИЗКУСТВО»
И къде са доказателствата и статистиката дали явлението е практика през целите 5 века? Цитатите показват само моментни епизоди около Априлското въстание.
Предупреждението за преднамерен спам си остава.Leave a comment:
-
"Близо 20 000 млади невести и девойки бяха поробени, потурчени и закарани в харемите: много девойки турците продават по градовете Пловдив, Одрин, Цариград и другаде; малките деца потурчват и ги разпращат по турските села и градове."
---------------------------------
Из доклада на английския консул в Одрин И. Хътън Дюпюи до английския посланик в Цариград от 28 юни 1876 г. — Вж. Н. Тодоров, Положението, с. 317.
Що се отнася до снабдяването на турските хареми с български момичета, това също е факт, който, мисля, подлежи на малко съмнение.
--------------------------------------------------
Из доклада на Акиф паша за събитията в Пловдивско през пролетта на 1876 г. —
"Башибозуци и черкези отвличат жени, моми и деца от двата и ги препращат в далечни градове за продан или подарък на харемите."
----------------------------------------------------
Из наблюденията на Хр. Стамболски при пътуването му от Цариград за Ниш през пролетта на 1876 г. — Пак там, с. 633, 636—640.
"В Пазарджишко турците имали обичай да си крадат насилствено момите, когато от страна на момата се явявало някое препятствие за женитба".
Обръщам внимание на израза: ИМАЛИ ОБИЧАЙ;
-----------------------
Някой може да възрази, че в линка се говори само за отвличания и поробване след Априлското въстание, но както се вижда от самите донесения, това си е било практика, а благодарение на въстанието притока се е увеличил. Берекет версин, както се казва. http://pravoslavie.domainbg.com/20/d...amed_1876.htmlLeave a comment:
-
Ето един западен извор за похода на Владислав Ягело 1444 г. Това далеч не е по темата, но пък много добре илюстрира колко трябва да се внимава като се правят изводи от това кой кого утрепал, ограблил и т.н., пък и без това темата съвсем утече.
Писмо на Андреас де Палацио до кардинал Лудовик:
"Когато кралските войници откриха измамите и коварствата на турците, те започнаха да опожаряват и плячкосват всичко, което срещаха по пътя си: градове, крепости, чифлици и храмове, без да щадят нищо живо.
Но чуй, многоуважаеми отче, колко голяма беше хуманността на края към самите турци и колко голяма бе неговата благосклонност към българите. И така, когато той видя, че частите от неговата войска постъпват жестоко не само спрямо турците, и спрямо българите и че не се отдава никаква почит към храмовете нито на българите и гърците, нито на неверниците е че всичко се подлага на огън и меч.... "Leave a comment:
-
Така, сега ще последва подборка от Литературен свят
Така и така си в Google - напиши в полето за търсене " Българки - бели робини "и ми кажи според резултатите не излиза ли, че е "ежедневие" и в Република България - членка на ЕС и НАТО?
Leave a comment:
-
-
Ами цялата работа е, че такава разлика няма. Възрожденците ни, също както и тълковния речник употребяват думите: иго, робство, робия, като синоними.Париж...кво да ти кажа...че забележката на сър Грей е съвсем уместна ли...ама айде на "въпроса към мене": "иго", доколкото ми е известно, означава буквално "ярем" и "хомот", значението "робство" е в преносен смисъл, в който го употребяват и възрожденците. Езикът освен всичко друго е и историческа категория, с течение на времето думите придобиват по-различни от оригиналните си значения, оттенъци итн. Ако не си си обяснил как правя разликата след това, не знам...Leave a comment:
-
Париж...кво да ти кажа...че забележката на сър Грей е съвсем уместна ли...ама айде на "въпроса към мене": "иго", доколкото ми е известно, означава буквално "ярем" и "хомот", значението "робство" е в преносен смисъл, в който го употребяват и възрожденците. Езикът освен всичко друго е и историческа категория, с течение на времето думите придобиват по-различни от оригиналните си значения, оттенъци итн. Ако не си си обяснил как правя разликата след това, не знам...Leave a comment:
-
Leave a comment: