Руснаците много се хвалят от технологичноста на В-2 и възможността да произвеждат огромно количество от него.
Доколкото си спомням, той няма много голям живот като моточасове- мисля, че беше около 150-200 ч.(мога и да греша)
При германските танкове двигателите са били с по-голям ресурс, а и с по-добро техническо обслужване, което е компенсирало малко от количественият фактор.
Някой да има данните за моторесурсите, защото аз нямам нищо?!?
Доколкото си спомням, той няма много голям живот като моточасове- мисля, че беше около 150-200 ч.(мога и да греша)
При германските танкове двигателите са били с по-голям ресурс, а и с по-добро техническо обслужване, което е компенсирало малко от количественият фактор.
Някой да има данните за моторесурсите, защото аз нямам нищо?!?
Напълно споделям изказаното мнение, и е ясно, че при воденето на активни военни действия, независимо от моторесурса, техниката върви докато може. Дали ще спре по технически причини или ще бъде повредена или унищожена от противника, няма значение. Но във всички случаи моторесурс има и той е някакъв не-маловажен фактор! Когато активните действия приключат, почва яко потягане и прегрупиране на техниката, до следващата операция. Танковите съединения се превозват където могат на влакови композиции или с мототранспорти. Защото има ресурс и на веригите. Ако няма, те просто се скъсват!
Чувал съм, че разчетния живот на лейтенант, взводен командир в руската пехота, при активни действия е бил около 4 часа !?! На друго място съм чел за 2 седмици! Но това ми се струва митология! Същото вероятно се отнася и до техниката и по-специално за танковите части.
При руснаците също има подобни примери, но те са в по-голямата си част от по-късния период на войната. Някъде из литературата ми е попадала случка, когато насред къра, за една нощ се сваля стария двигател, монтира се нов, закърпват се дупките по бронята, ремонтира се откатното устройство на оръдието, зарежда се и машината влиза сутринта в сражение! (За да попадне в мерника на Михаел Витман и да му хвръкне купола след 10 минути война) примерно!!!
На Източния фронт, и особено в Африка, танковите части редовно се случва да навъртят по 50 км тегели на ден, а двигателят работи почти денонощно в ситуация на маневрени бойни действия.
" ,по слух,то в реактивните има хиляди "лопатки" на турбината,които трябва да се центроват много точно.Такъв ремонт изисква прецизно техическо оборудване и контролирани условия за работа,каквито има само в цеха.Докато при производството на бутални авиодвигатели има възможност да се пускат по- "сурови" с цел пестене на производствени мощности по време на война,то при реактивните занижаване на стандарта е недопустимо.Там ограничението на "живота" на един двигател идва от "остаряемоста" на метала при много диманичните линейни разширения които понасят.Което съотнесено към тена за ВСВ си е чисто О.Т. 
Comment