gollum написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Космически новини
Collapse
X
-
Angelmr написа Виж мнениене съм учил никогаГама-лъчението (което се състои от фотони), за разлика от алфа- и бета-лъчението, не съдържа заредени частици, затова не се отклонява от електрически и магнитни полета...Angelmr написа Виж мнениегама квантите при преминаване през електромагнитното поле на атомите каскадно се разпадат до електрон-позитронна двойка, от които позитрона бързо реагира с електрон и произвежда два нови гама кванта с по-ниска енергия от родителския
И тъй, понеже гама- и рентгеновото излъчване се движат със скоростта на светлината, а Слънцето има интересния навик да изхвърля такива потоци непредвидимо, то те представляват жестока опасност и на лунната повърхност. Тука има някакви данни за лунните скафандри, вкл.извод `по принцип`:за съществено понижаване на опасността от рентгеновото облъчване за един астронавт е необходим алуминиев "чадър" с площ 2-3 кв.м и тегло 14-21 кг"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениеЗабравили сте, драги съфорумци, забравили сте - радиацията навсъде има три съставки - алфа, бета и гама
при което атома-приемник остава с един електрон по-малко, т.е. става йонизиран, т.е. - източник на поле, което например притеснява околните тъкани.
Кухулин написа Виж мнениеНикой не е учил, никой не знае как се държат, нито откъде идват, нито къде отиват, нито каква е плътността им извън магнитосферата. Знаем само какъв траш настъпва, щом някоя частица с енергията на малко биче падне до някоя обсерватория Имаше някъде описание, ще го потърся.
=>
"The energies of the primary cosmic rays range from around 1 GeV – the energy of a relatively small particle accelerator – to as much as 108 TeV, far higher than the beam energy of the Large Hadron Collider. The rate at which these particles arrive at the top of the atmosphere falls off with increasing energy, from about 10,000 per square metre per second at 1 GeV to less than one per square kilometre per century for the highest energy particles. The very high-energy cosmic rays generate huge showers of up to 10 billion secondary particles or more, which can be picked up by particle detectors when they spread over areas as large as 20 square kilometres at the surface of the Earth."
Това 108 TeV не е сто и осем тераелектронволта, нали се сещаш
Наричат ги ускорители за бедни. Един познат физик ми разказваше за тях преди години. Която държава не може да си позволи да построи ускорител, прави лаборатория високо в планината и чака да улови подобна частица в детекторите си. Въпроса е че подобни събития са доста редки и непредсказуеми. Ако не бяха толкова редки, никой нямаше да си играе да влага милиарди за ускорители на частици.
to less than one per square kilometre per century for the highest energy particles.
Сигурен съм, че рано или късно и такива частици ще може да бъдат отклонявани от защитата на корабите. След като имаме поле с което те да взаимодействат, значи проблема е решим.
Comment
-
Angelmr написа Виж мнениеСигурен съм, че рано или късно и такива частици ще може да бъдат отклонявани от защитата на корабите. След като имаме поле с което те да взаимодействат, значи проблема е решим.
Comment
-
albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Imperial написа Виж мнениеПротон отново дефектира,
Въпреки това, обаче, прогнозата, че "тази ракета вече практически няма комерсиално бъдеще" ми се вижда попресилена. Аварии са ставали и ще стават, но пък Протон беше и е между най-евтините ракети в своя клас, заради изгодното съотношение между теглото на полезния товар, който може да изведе на преходна орбита, и цената на пуска (под 100 млн долара). А по широкия свят винаги ще има клиенти, които да бъдат сериозно заинтересувани от такова важно предимство. Затова мисля, че е рано да бъде отписвана. Още повече, че руската алтернатива на Протон - тежката ракета Ангара (за която в темата също е ставало дума) е доста "сурова" и още не се е доказала, макар че руснаците употребиха 20 години за нейната разработка. Чак през следващата година ще е едва вторият ѝ полет и тя тепърва ще трябва да си търси мястото под безмилостното слънце на пазара.Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!
Comment
-
Протоните са спрени - до изясняване и поне 1 успешен полет - вчера им беше двойно кофти ден и яко са притеснени - а тук намирам изрично отбелязано, че Прогреса, който падна по вина на третата степен, е изстрелян с ракета Союз. Лошото за всички е, че това води до големи забавяния."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениетук намирам изрично отбелязано, че Прогреса, който падна по вина на третата степен, е изстрелян с ракета Союз.Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!
Comment
-
Обикновен лаик написа Виж мнениеС модернизирания "Союз"."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
pnp5q написа Виж мнениепо-горе има спретната фотогалерия с проценти на аварийността на ракетите.
Comment
-
Малко стара новина, но все още не е ставало дума тук - НАСА готви мисия за прихващане на астероид в стабилна орбита и последващото му изследване. Засега работят по скафандъра и борят проблеми, които обсъждахме по-горе."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
Comment