Китайския 'таен' самолетоносач, наближава завършване

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Кухулин
    ветеран
    • Nov 2006
    • 12515

Сун Дзъ написа
    Това същество жена ли е ?
    Мда, този въпрос е актуален по форумите. Според разбирачи, в PLAN такава дължина на косата е разрешена само на жените.

Иначе, не ми се вярва моряците в открито море да са кой знае колко капризни

Comment

• Сун Дзъ
      псевдо стратег
      • Jul 2010
      • 2181

Duque de Caixas написа
      А това, което аз съм чел е, че WS-10 има сериозни конструктивни проблеми и поне в следващите две години (ако въобще), няма да влезе в серийно производство.
      Тъй като никой от нас не е професионалист, а и инфото не е реално може само да гадаем.

Може ли да ми простите един офф ...
      Преди 8-10 години Китай започна да произвежда в големи мащаби едни турбини с тегло около 200 грама, въртящи се с 350-400 000 оборота в минута (това е част от мой бизнес). Тогава на пазара бяха наложени немски и руски турбини с по-голямо тегло и с около 50-100 000 оборота по-малко. Но преди 10 години всеки уважаващ себе си специалист по-скоро щеше да се самоубие вместо да работи с "китайски боклук - еднодневка". ..... Годините минаха и в момента над 90% от световното производство е от Китай и качеството е убийствено, в Германия бече нищо не се произвежда - идва от Китай с лого на немеца и т.н. ...
      Сега вече се чака ново поколение, което ще има 800 000 - 1 000 000 оборота, а руските "железни машинки" останаха на ниво от преди четвърт век...
      Надявам се, че разбирате какво намеквам.

Вярно, че едно е да въртиш 100 грама, друго един тон, но дръпнатите са уникални. След някоя друга година двигателите им ще са стандарт.

Comment

• Duque de Caixas
        ветеран
        • Jun 2012
        • 563

Сун Дзъ написа
        Тъй като никой от нас не е професионалист, а и инфото не е реално може само да гадаем.
        A, това е повече от ясно. Мисълта ми е, че в затворена еднопартийна система няма как да знаем дори дали информацията от официалните канали е достоверна. Само че двигател, който преди беше проблемен, в серийно производство е от по-малко от две години, което значи, че е в редовна експлоатация от година или дори по-кратко време да се качи на палубен изтребител, с всички произтичащи от това допълнителни натоварвания за него ми звучи доста съмнително. Не казвам, че не е възможно, но ако е така, то тогава китайците ще са направили нещо изключително.

Comment

• Кухулин
          ветеран
          • Nov 2006
          • 12515

Duque de Caixas написа
          A, това е повече от ясно. Мисълта ми е, че в затворена еднопартийна система няма как да знаем дори дали информацията от официалните канали е достоверна.
          Така е, но всяка власт има някаква медийна политика. Китайците общо-взето пазят секретност по военните въпроси и официалната информация всъщност е със значителна давност. Ако кажат, че нещо се използва в момента, значи са почнали да го използват няколко години по-рано. По принцип не лъжат, но всичките им изявления трябва да се тълкуват от запознати, защото медийния им език е увъртян.

Ето едно мнение от май миналата година за двигателите на J-15:

Now, we also see some interesting stuff coming out of naval aviation. It appears that we have finally spotted a J-15 in naval aviation colour that is equipped with 2 WS-10A. The earlier prototype J-15s were installed with AL-31F. One can compare the two J-15 photos with that of a naval J-11BS (3rd photo) to see that they are both using WS-10A engines here. This is obviously an important sign, since Russia will not be supplying China with AL-31F for new Chinese flankers (whether J-11B or J-15). So, J-15 would not be able to join service until it finishes testing with WS-10A.

Yesterday was just one of the crazy days for Chinese military bbs. A bunch of new photos came out that indicated different things. So, let...

За съжаление аз не мога да различа един двигател от друг, та може и да лъже.

Comment

• Duque de Caixas
            ветеран
            • Jun 2012
            • 563

Това определено прилича на WS-10. Въпросът е - ако това е истински самолет, а не пълномащабен макет, защо тогава вътешните страни на соплата са зелени?

Comment

• Кухулин
              ветеран
              • Nov 2006
              • 12515

Duque de Caixas написа
              Това определено прилича на WS-10. Въпросът е - ако това е истински самолет, а не пълномащабен макет, защо тогава вътешните страни на соплата са зелени?
              Ахаха, уби ме с тоя въпрос Нямам идея. Но пък ако е макет, защо ще ги правят зелени? Хм. Може да е някаква игра на светлината, а може... просто да са си зелени...

Comment

• Duque de Caixas
                ветеран
                • Jun 2012
                • 563

Да те довърша със следващия. Игра на светлината не е. Ясно се вижда, че това си е наситено зелено. Да си виждал сопла, чиято вътрешна страна е зелена?

Comment

• Кухулин
                  ветеран
                  • Nov 2006
                  • 12515

Е май не съм. Ама и да съм виждал, едва ли бих обърнал внимание Лично на мен това със зеления цвят не ми изглежда сериозен аргумент, да ти кажа честно. Може би защото не разбирам.

Comment

• Duque de Caixas
                    ветеран
                    • Jun 2012
                    • 563

Значи няма да ти представлява проблем да намериш снимка на зелени сопла. Защото съм виждал сиви, черни, бледо-кремави, с естествен метален цвят, ако двигателят е излязъл от КВР, но зелени...

Comment

• Кухулин
                      ветеран
                      • Nov 2006
                      • 12515

Duque de Caixas написа
                      Значи няма да ти представлява проблем да намериш снимка на зелени сопла.
                      Ще ми коства неясно какви усилия, а няма смисъл да ги полагам. С тая зелена трева отдолу не виждам проблем цвета да се отрази в метала. Например ако по принцип са с "естествен метален цвят", както казваш. Или пък нещо лещите на апарата да са се бъгнали. Във всеки случай най-малко вероятно ми се вижда китайците да са ги боядисали зелени.

Comment

• Duque de Caixas
                        ветеран
                        • Jun 2012
                        • 563

Кухулин написа
                        С тая зелена трева отдолу не виждам проблем цвета да се отрази в метала. Например ако по принцип са с "естествен метален цвят", както казваш.
                        Тревата да се отрази в какво, в керосинов нагар и от какво, от бетонната полоса? Естественият метален цвят изчезва още след първия полет. Естествено ако това е макет на двигател, а не действащ двигател, тогава не е задължително да е от метал, нали?
                        Ето, това вече сигурно са реални двигатели, но няма гаранция, че не са прототипни, а ние спорим относно това, дали WS-10 е в серийно производство. И ако зелените са серийни, а тези са произведени по-късно, защо тези не са зелени?

Comment

• gollum
                          фрогландец на вестконинска служба
                          • Jan 2003
                          • 22550

Кухулин написа
                          С тая зелена трева отдолу не виждам проблем цвета да се отрази в метала. Например ако по принцип са с "естествен метален цвят", както казваш. Или пък нещо лещите на апарата да са се бъгнали.
                          Не, Кухулин, повярвай ми (общо взето, подобни неща са част от работата ми) - това зелено е различно от тревата, самата снимка определено не е "залитнала" в тази посока (почти неутрална е), т.е. единствената възможност е това да е реално зелено (дори частта в сянката близо до яркото зелено е зелена).
                          Дали е възможно това да е някакво защитно покритие (т.е. допускам двигателят все още да не е бил използван)?

Comment

• Кухулин
                            ветеран
                            • Nov 2006
                            • 12515

Окей, щом казваш, значи е реално зелено. Какво е, що е, нямам идея, но ми се ще да прочета някоя разумна хипотеза. Макет от разни зелени пластмаси не ми звучи добре.

Comment

• Duque de Caixas
                              ветеран
                              • Jun 2012
                              • 563

Kaто гледам на снимката това е редова авиобаза. Самолетът все някак трябва да е долетял до там.
                              Кухулин написа
                              Окей, щом казваш, значи е реално зелено. Какво е, що е, нямам идея, но ми се ще да прочета някоя разумна хипотеза. Макет от разни зелени пластмаси не ми звучи добре.
                              И понеже не ти звучи добре, не е достатъчно готино, затова не е разумна хипотеза?

За мен достатъчно достoверна индикация, че програмата WS-10 не върви на добре е, че продължават доставките на двигатели АЛ-31ФН за J-10, при условие, че първоначално китайците бяха заявили, че лекият им изтребител ще бъде задвижван от WS-10.

Comment

• Кухулин
                                ветеран
                                • Nov 2006
                                • 12515

Duque de Caixas написа
                                И понеже не ти звучи добре, не е достатъчно готино, затова не е разумна хипотеза?
                                Е, признавам си, от моя гледна точка нещата изглеждат горе-долу така. Нека да изчакаме и друго мнение, аз също ще потърся по-късно инфо за тая снимка, може и да греша.

Comment

Working...