Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дали Калашников дупчи релси

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

AYB написа Виж мнение
    Това няма как да не породи някакъв малък инерционен момент и още повече да дестабилизира вече нестабилния куршум. Следва втората камера, пак гумено уплътнение и т.н. В крайна сметка, куршума след като премине тези препятствия как продължава полета си?
    Tова е само началото...ясно се вижда докъде ше доведат необосновани твърдения, като това за нестабилният куршум напуснал току що цевта... и стабилизиращ се след време, но наистина има неща , които не ги разбирам и си е мой проблем...

*** Иронията е излишна и само вреди. Ако вместо иронични подмятания от самото начало разговорът се водеше учтиво, то несъмнено доста неща биха били обяснени и значително повече полезна информация би била изнесена. А ироничните заяжданици довеждат само до реципрочен отговор, това е ясно. И си мисля, че всички участници тук носят част за вината за това развитие на разговора.
    Sir Gray

Съгласен съм - иронията няма смисъл тук, но за човек запознат поне малко с материята темата е интересна и се развива интересно...
    Да почнем от там...каква е разликата в изобщо всички характеристики на един проектил на 5м и на 600фута дистанция след изстрел? Най малко скоростта пада със 150м/с с всички произтичащи последствия от това...ъгловата скорост също пада значително...и хоп наблюдаваме по-голяма пробивност...може би зависи и от материала, който се поразява - може и да има обяснение и да е вярно само за някои материали...ше видим
    Last edited by Fil; 27-08-2008, 13:44.

Comment

При внимателен прочит на темата се забелязват интересни неща...
      Ник пише това
      Nick написа Виж мнение
      И то не съвсем: " ...пуля ПП оказалась первой, повредившей обратную сторону шейки рельса." Няма пълен пробив, има т.нар. задброневи ефект.
      Налага сеТhorn да му покаже очеизвадното:
      Thorn написа Виж мнение
      Ник, събуди се и чети внимателно.
      При стрельбе из винтовки с шагом нарезов 240 мм и пули ПП, и пули Б-32 уверенно прошивали шейку рельса насквозь.
      разбира се случва се да не дочетеш статия и да вземеш отношение, но в същата тема да цитираш и Вазов, някак си прекалено ми се вижда
      Nick написа Виж мнение

Чети, чети! То чудо днеска прави
      туй дребно нещо под това небе,
      то мъртви буди, дава ум на здрави,
      туй второ слънце бог ни сам остави:
      чети: а, б.

Чети! То прави сляпото окато -
      из тоя извор целий свят гребе -
      за малко труд дарява то богато,
      по-скъпо то е от елмаз и злато:
      чети: а, б.
      Е шегичка... това не пречи на никого, но идва и това
      Nick написа Виж мнение
      Куршумът не е напълно стабилизиран през първите няколко десетки метра (прецесията не е напълно установена), което води до различна пробиваемост; не че има повече енергия на 100 м, отколкото на 2 м от цевта.
      И разбира се Ник го потвърждава с екперимент публикуван в книгата на генерал Хатчер, а именно в дъски куршум 30-06 на 180м дистанция прониква 20инча повече от колкото на 15метра. Има и снимки.
      Ок AYB, като истински балканец се усъмнява в този екперимент с парадоксален резултат и пита Ник защо просто не го повтори с една от пушките от разкошната му колекция..
      Ник обяснява с досада, че няма да преоткрива топлата вода...и това е направено от авторитет - въпросният Генерал...и да четем Вазов...
      Дотук добре, а как да решим този казус...имам предложение:
      Ник, ще стрелям с .22lr с Бърно1 с 40грейнови кършуми в пакет от пресован картон дебел 10 сантима с дебелина на отделният лист 3мм от дистанция 10 и 50м и 80м(предвид мощността на този калибир)
      Обзалагам се с теб в публичен бас на стойност $1000, че на по-големите дистанции проникването ще е по-малко...ако на 80м да речем проникването е по-голямо отколкото на 10м ти пращам парите моментално на посочена сметка. Ето как ше осребриш познанията си...а аз ше науча на смешна цена нещо ново...
      Ако с увеличаване на дистанцията проникването намалява парите ги пращаш на сметка посочена от участниците в тази тема и ще се позабавляваме...също така ше те помоля да дадеш адреса на редакцията да им пратим експеримента проведен на Балканите.
      Теста ще го проведа до другият понеделник независимо дали си приел облога или не и ще публикувам материалите тук.

Comment

Следя дискусията с огромен интерес и се извинявам ако съм предизвикал "караници" между участниците във форума!!! Аз лично нямам никаква възможност да потвърдя едната или другата теза, но , ако някой има познати в стребище, мисля, че лесно ще се направят тестове с нарезна цев. Слагат се няколко шперплатови плоскости и се гледа колко от тях са пробити. Много ми е интересно и не искам да се карате помежду си. Както вече разбрах от вас и за двете теории има документи, така, че няма смисъл вече (според мен) да се излагат повече такива, а ако може някой направо да тества!!!

Comment

Не се караме, а спорим малко разгорещено. Доста нервен стана живота, какво да се прави...

Между другото точно "ТИ" пусна мухата!

Comment

Fil написа Виж мнение
            .......
            Ник, ще стрелям с .22lr с Бърно1 с 40грейнови кършуми в пакет от пресован картон дебел 10 сантима с дебелина на отделният лист 3мм от дистанция 10 и 50м и 80м(предвид мощността на този калибир)
            Обзалагам се с теб в публичен бас на стойност $1000, че на по-големите дистанции проникването ще е по-малко...ако на 80м да речем проникването е по-голямо отколкото на 10м ти пращам парите моментално на посочена сметка. Ето как ше осребриш познанията си...а аз ше науча на смешна цена нещо ново...
            ....
            Чудесно, но все пак ще се осмеля дам някои методологични предложения. Като начало, нека има преграда и на някакво междинно разстояние, примерно 30 м. Щом за преграда ще се ползва пресован картон, ми се струва, че този патрон е сравнително слаб, тъй че 50 и 80 метра може да се окажат твърде далеч.
            След това, опитите да не се правят с един изстрел, а примерно с 10 на всяко разстояние. Един изстрел нищо не означава.
            И накрая, не съм убеден доколко пресованият картон и сравнително слаб боеприпас могат да служат за аналогия на дъски и по-мощен боеприпас.
            Освен това въпросният .22 не е ли доста по-къс от 7,62, за каквито ставаше дума по-рано? В такъв случай прецесията ще бъде по-слабо изразена, тъй че въпросният ефект най-вероятно няма да се забележи.

Comment

Аз викам да пишеме по електронната поща до предаването "Ловци на митове" по Дискавъри. Адресът го има на сайта им. Който знае добре английски да сяда и да пише...

Ще помолим да проверят верността на твърденията:

1. Че далекобойният куршум има по-малка пробивност на няколко метра от дулото на оръжието, защото му трябва време да се стабилизира.

2. Че АК-47 с обикновен куршум може да пробие релса в тънката и част.

3. Че стъклото може да отклонява куршуми.

Тамън има материал за едно предаване!

Comment

bsb написа Виж мнение
                Чудесно, но все пак ще се осмеля дам някои методологични предложения. Като начало, нека има преграда и на някакво междинно разстояние, примерно 30 м. Щом за преграда ще се ползва пресован картон, ми се струва, че този патрон е сравнително слаб, тъй че 50 и 80 метра може да се окажат твърде далеч.
                След това, опитите да не се правят с един изстрел, а примерно с 10 на всяко разстояние. Един изстрел нищо не означава.
                И накрая, не съм убеден доколко пресованият картон и сравнително слаб боеприпас могат да служат за аналогия на дъски и по-мощен боеприпас.
                Освен това въпросният .22 не е ли доста по-къс от 7,62, за каквито ставаше дума по-рано? В такъв случай прецесията ще бъде по-слабо изразена, тъй че въпросният ефект най-вероятно няма да се забележи.
                Имаш право по отношение на конкретиката...нито стреляме с .30-06 нито материала е такъв...За съжаление нямам достъп до нарезно в такъв калибър за разлика от Ник , който притежава няколко хиляди пушки, но упорито не желае да избуши два куршума в една чамова дъска е така от любопитство...
                Все пак съм стрелял достатъчно за да знам, че принципно на по-голямо растояние пробивността на един и същи калибър намалява...независимо от прецесия, нутация и квото се сетим...Разбира се ако прочета полковник Доколенков, които провежда специфичен тест в чамовица, като Генерала от Америка ше обърна внимание...и може би има някаво обяснение...конкретно дървесината е влакнест материал и може да се случи така, че да увлече куршума да изкриви траекторията на пробива и на по-малки дистанции да е по-малък, но това е частен случай и има косвена връзка с прецесията наистина, но просто нищо не означава...нищо! Засукал се в цепеница куршум .30-06 наляво и надолу...?! Вече ако това се потвърди в различни материали, стомана, балистичен гел и т.н.означава нещо...да видим...
                Теста ше го напрая, като резултата е ясен от сега...но няма да е лощо да се види реално кво прави .22лр на 10 и 80м

п.п. .22lr не е чак толкова слаб ето един тест с макаров , глок 19 и въпросното бърно1 .22 в армейска каска по един друг подобен спор... и трите патрона от упор пробиват каската - оловният S&B .22lr HV 2,33гр /36grs/

http://youtube.com/watch?v=vrQtURXCoXU първа серия
                http://youtube.com/watch?v=vw5OMtRRDc0 втора серия

Comment

Fil написа Виж мнение
                  При внимателен прочит на темата се забелязват интересни неща...
                  Ник пише това

Налага сеТhorn да му покаже очеизвадното:..
                  Фил,

Сигурен ли си, че пишеш в подходящия форум? Единственото, което досега си демонстрирал по темата е пълна липса на знания и неспособност да разбереш представеното от авторитетни източници (армейски и университетски изследвания).

Положи минимум интелектуално усилие и филтрирай лексиката си, когато пишеш. И не се занимавай с моята личност, ако обичаш. Вече ти писах, че не те приемам сериозно.

ПП. Въпрос към Модератора - бихте ли модерирали темата до над-пубертетно ниво?
                  Last edited by Nick; 28-08-2008, 19:11.
                  Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа Виж мнение
                    Фил,

Сигурен ли си, че пишеш в подходящия форум? Единственото, което досега си демонстрирал по темата е пълна липса на знания и неспособност да разбереш представеното от авторитетни източници (армейски и университетски изследвания).

Положи минимум интелектуално усилие и филтрирай лексиката си, когато пишеш. И не се занимавай с моята личност, ако обичаш. Вече ти писах, че не те приемам сериозно.

ПП. Въпрос към Модератора - бихте ли модерирали темата до над-пубертетно ниво?
                    Не ме интересува личността ти Ник. Определено ме интересува тематиката и тезите по тематиката...Не само аз не те рабирам:

AYB написа Виж мнение
                    Ами обясни по-подробно. Не разбирам смисъла на писаното от теб.
                    Nick написа Виж мнение
                    Не мога, брато, така си пиша без да знам за какво става въпрос, всичко е пунт и пластика от моя страна. Ще трябва да ползвам съвета на дядо В.:
                    ...следват стихове на Вазов
                    Може би поезията на Вазов е уместна и "надпубертетна" в оръжеен форум, също така перманентното пренебрежителното отношение към опонент(и) е уместно...
                    Да видим какво ше реши модератора, но административното оформяне на темата не решава същината й...как да кажа има странни тези (меко казано)
                    п.п. Постарах се да не влагам ирония нека продължим без квалификации, закачки, поезия, публични молби за съдействие към модове (четат бъди сигурен) и т.н. неуместни действия...
                    Та освен реален тест, който е по моите възможности, а именно стрелба с нарезно оръжие в пресован картон (максимално близък тест до авторитетният източник) не виждам какво може повече да се каже...или направи...
                    Окаже ли се увеличаване на пробивността с увеличаването на дистанцията печелиш моето уважение, това на форумците и внимателно четене на генерал Хатчер занапред...ако не...тогава ти си знаеш...

Comment

SSmart написа
                      (тук ще смъмря по младия за неточността на годината в един от предните му постове)
                      Абсолютно си прав колега, грешката е техническа, разбира се че годината е 1943-та! Виноват! А относно пристрелването на СВД и ПК искам само да уточня, че имах предвид, не че не може да се води огън на 100 метра с тези оръжия, а че по принцип упражненията с тях са на по-далечни разстояния.
                      А иначе не знам защо навсякъде трябва да четем за 18,5 мм. руска релса, след като специално заявих, че не мога да твърдя за дебелината на тези, които имам предвид. Пък и както се оказва родните стандарти предлагат добро разнообразие и явно не всички са с дебелина 18,5 мм.
                      http://sidpac.bg/index.php?page=cat&cat=7

Comment

AYB написа Виж мнение
                        Живо ме интересува как стои въпроса с преминаването на нестабилния куршум, токущо напуснал цевта, през заглушител? Ето това е чертеж на един класически двукамерен заглушител с гумени уплътнения на камерите:

Както се вижда веднага след излизането на куршума от цевта, същия попада в първата камера на заглушителя, нищо не му пречи, нищо не го задържа - значи започва да се държи нестабилно. Следва първото гумено уплътнение, което плътно обхваща куршума при преминаването му. Това няма как да не породи някакъв малък инерционен момент и още повече да дестабилизира вече нестабилния куршум. Следва втората камера, пак гумено уплътнение и т.н. В крайна сметка, куршума след като премине тези препятствия как продължава полета си?
                        При поставен заглушител на пушка в 22дп калибър,стрелбата много се влошава.Понякога удря в ляво, понякога в дясно, но винаги по-ниско.А заглушителят даже нямаше плътни прегради...

Comment

И какъв е извода?

Comment

:-)))))))

Soldat написа Виж мнение
                            А иначе не знам защо навсякъде трябва да четем за 18,5 мм. руска релса, след като специално заявих, че не мога да твърдя за дебелината на тези, които имам предвид. Пък и както се оказва родните стандарти предлагат добро разнообразие и явно не всички са с дебелина 18,5 мм.
                            http://sidpac.bg/index.php?page=cat&cat=7[/URL]
                            Mисля,че е крайно време да отговорим на въпроса в темата! От всичко изложено може да се направи извод ,че АК ДУПЧИ РЕЛСИ!!! В момента спорът е дали те са 18,5мм.т.е. руски. ПО този начин можем да си пишем за 20мм дебелина примерно или повече. ТЕмата е не дали дупчи 18,5мм , а изобщо. Значи със сигурност има релса/и ,която/които може да се пробие с 7.62Х39 патрон обр.1943 с.с..

Въпросите за самата пробивност ,механизмите и,прецесията и т.н. по-скоро не са за тук!!! Много са интересни , но е излишно да влагаме чуства ,да се доказваме по страниците на форума ,а дори и да използваме нападки!!! -

Comment

Представи се за военен, значи имаш достъп до АК-47. На някоя учебна стрелба вземи едно парче релса, направи експеримент, снимай с GSM-а и качи клипа да го видим.

Comment

SSmart написа Виж мнение
                                Mисля,че е крайно време да отговорим на въпроса в темата! От всичко изложено може да се направи извод ,че АК ДУПЧИ РЕЛСИ!!! В момента спорът е дали те са 18,5мм.т.е. руски. ПО този начин можем да си пишем за 20мм дебелина примерно или повече. ТЕмата е не дали дупчи 18,5мм , а изобщо. Значи със сигурност има релса/и ,която/които може да се пробие с 7.62Х39 патрон обр.1943 с.с..

Въпросите за самата пробивност ,механизмите и,прецесията и т.н. по-скоро не са за тук!!! Много са интересни , но е излишно да влагаме чуства ,да се доказваме по страниците на форума ,а дори и да използваме нападки!!! -
                                Да, крайно време е да обърнен внимание и на темата.
                                Налага се да я цитирам:
                                Такова твърдение съм чувал от доста хора, явно е било доста разпространено. Тук хората сериозно са проверили въпроса.

Your life is the best story! Just start your blog today!

За невладеещите руски. Ловни пушки не пробиват стандартни релси, АК-74 и АКМ също!, само един от вариантите на СВД със специални патрони се справя.

Това беше.
                                Това е темата...просто развенчава един мит, а именно АК47 НЕ пробива релса...ТОВА Е! Пробива я СВД (дебела 18,5мм) със стъпка на нарезите 240мм . Няма категорично доказателство , че ак47 пробива и българска релса 14,5мм.
                                И ако има място за дискусии, то е аргументирано да се опровергае този руски тест...с доказателства.

Как ти разбра, че ак дупчи релса и как Ник ни препоръчва да четем на Вазов "четенето прави сляпото-окатото" след, като сам не е прочел теста и пише "няма пълен пробив" за мен е пълна загадка...

Та апелирам за по-сериозно отношение...

Comment

Working...
                                X