Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Български оръжейни конструкции

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Гост
    Guest replied
    По това спор няма - така е!

Leave a comment:

• НВС
    replied
    към темата

AYB написа
    Така, две от българските оръжия зачертнахме като негодни и некачествени Други има ли?
    Не смятам че дискусията е безполезна. Мисля че я четат и хора от бранша на производителите! Така че нека се чуят различни мнения - полезно е.
    Качеството на конструкцията е половината стойност на едно оръжие. Останалата половина е качеството на изготвянето му - и като резултат - поведението в бойни условия (респ. експлоатация). А че качеството на българските производители е снижено в последните 10-15 години - няма спор. Резултат от "вятъра на промените". Много опитни оръжейници от Казанлък, Лясковец, Сопот, Червен бряг просто бяха прогонени от работните си места по икономически причини и много малък процент от тях се е върнал обратно. Един фрезист или стругар, да не говорим за шлосерите, монтажниците и испитателите, се обучава дълго и трудно. Липсват опитни технолози, което е главната слабост на днешното производство, да не говорим за конструкторите. Прекъсната беше традиционната връзка между поколенията, а това е загубен потенциал!
    Свидетел съм на цели производствени звена от пенсионери и току-що излюпени випускници от техникумите и гимназиите. Средното поколение - в силата си , се труди на по-добре платени работни места у нас и в чужбина, много често далеч от специалните си познания...Това е братлета. Чета с интерес!
    :x

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Така, две от българските оръжия зачертнахме като негодни и некачествени Други има ли?

Leave a comment:

• Стич
    replied
    AYB написа
    Като критикуваш Аркус - критикуваш Браунинг
    От доста време имам НР като личен. И идея си нямаш колко е далеко "Аркус"-а като качество от "Браунинг"-а.В началото имаше едни Аркус "Карийн",които бяха по-читави,следващите са смешка.

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Да, Р-М02 е добро решение за замяна на Макаров :tup:

Вижте само какви изящни форми има пистолета, каква изчистена линия, какви пропорции...
    Last edited by Гост; 09-05-2007, 23:16. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Leave a comment:

• 1951
    replied
    Аркуса спечели конкурс за превъоръжаване на армията преди бая години, но след като купиха не голяма бройка се видя, че нещата няма да станат и идеята я изоставиха. Военните си действат с ПМ и даже в Ирак и Афганистан ходиха с него.
    За полицията сега чувал за такива идеи. Не е лоша. Чисто теоретично най-добре би било да се направи един свестен конкурс с условие за евентуално лицензно производство. Въпреки, че полимертните глезотии като Glok посмъртно няма да можем да ги правим тук.

Между другото по спомените на мой близък работил като конструктор във военният завод в Лясковец в началото на 80-те. По негови спомени тогава идеята е била да се изкопира Baretta 92, но после някой наредил да се копира по-разпространения дизай на Browning Hi-Power.

А и нещо друго.
    Тия дни говорех с един познат, който ги отбира кашимерските въпроси. Аз го питах кога ще сменят Калашника в БА. Той казва - "Никога. Не защото ще е толкова скъпо да го сменим или АК е чак толкова добър. Просто лобито на Арсенал е желязно."
    Такива неща.

Leave a comment:

• Юлиан Август
    replied
    Е, то и ТТ е заимстван от Колт 1911, ама да ги сравнява човек е, хм, как да кажа- светотатствено. Макар че в задачата си да създаде армейски пищов, Токарев се е справил далеч по-добре от нашите оръжейници. Пистолет с такова напасване като Аркус, е далеч от изискванията.
    Впрочем говори се за бъдеща замяна на служебните оръжия на полицията /най-после/, но идея нямам какво ще измъдрят нашите ръководни кадри по въпроса. Арсенал дава атестации с нова конструкция- P-M02. Обаче някои нещица не хвърлят в съмнение- фиксирана цев, единично действие, заменяемо използване на 9х18 и 9х19 /първия е по-широк?/- нещо не ми звучи добре. А пусто с използването на полимери и полигонална цев /в превод/ се постигнал живот на системата от .... 6000 изстр. :rock: Думи нямам ! Берета 92 FS има точно 10 пъти по-дълъг. Разни Глок-ове и те.
    Но има напредък поне- място за разни фенерчета и лазерни приц., смяна на мерни прибори и др.

Leave a comment:

• Лейн
    replied
    той не критикува откраднатата идея, а изпълнението й.

Leave a comment:

• draka
    replied
    Юлиан Август написа
    Ами да, но вместо чуждите грешки да са отчетени още на ниво разработка, то сега ще откриваме топлата вода. Например, липсата на единична стрелба и редове по 2-3 изстр, прозрачен пълнител, ергономика и допълнителни аксесоари като свястно фенерче и пр. А и този 9x18, който е със стоманен сърдечник и е крайно неподходящ в градска среда, отделно дето на ниво стоп-ефект и дулна енергия е скръб. Няма и вариант с вграден приклад. Всички тези неща е можело да предвидят преди производството, но кой да мисли... Аз съм твърдо на мнение, че е по-добре да се плати повече за нещо като МП-5/10 и частите да имат свястно и проверено оръжие, от колкото да се държи на родното, само защото е родно- без да се гледа що за стока е.
    :tup: :tup: :tup: :nod:

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Юлиан Август написа
    Аркуса 98 е един развален Хай Пауър, според 90% от хората, имали си работа с него. Хайде това, че материалите са калпави и ресурса му е към 2000 изстр. едно на ръка, но най-голямото безумие за военен пищов е, че е ръчно напасван и частите от един не са взаимозаменяеми без преработка /че и някога и това не помага/. Просто не ми е ясно в уж "бойна" обстановка как би се отразило това... Ако го сравним с едно ЧЗ 75, то нито покритието му се хваща на това на чеха /макар и той да си има проблеми с ръждата/, нито ресурс или ремонтнопригодност. За сравнение с Глок или Хеклер не ми се говори. Не знам армията на какви цени купува, но Аркуса според мен не си заслужава 500-те лв., които някои дават за него като КНО.

Leave a comment:

• Юлиан Август
    replied
    А аркус лош патлак ли е?
    Аркуса 98 е един развален Хай Пауър, според 90% от хората, имали си работа с него. Хайде това, че материалите са калпави и ресурса му е към 2000 изстр. едно на ръка, но най-голямото безумие за военен пищов е, че е ръчно напасван и частите от един не са взаимозаменяеми без преработка /че и някога и това не помага/. Просто не ми е ясно в уж "бойна" обстановка как би се отразило това... Ако го сравним с едно ЧЗ 75, то нито покритието му се хваща на това на чеха /макар и той да си има проблеми с ръждата/, нито ресурс или ремонтнопригодност. За сравнение с Глок или Хеклер не ми се говори. Не знам армията на какви цени купува, но Аркуса според мен не си заслужава 500-те лв., които някои дават за него като КНО.

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Наскоро в нета ми попадна един интересен принцип на автоматика за огнестрелни оръжия. Автора на статията е дал и пояснения относно изобретението си. Идеята не е реализирана все още напрактика, само е предложена, но е доста интересна и оригинална като хрумване. :tup:
    Интересното тука е, че затворът участва единственно за затваряне на патронника - но не и в презареждането! Системата е хибрид между познатата с дълъг ход на цевта и тази с подвижна цев, но самия процес на функциониране е особен. Не се използва директно откатният импулс за презареждане, а енергията първо се акумулира от една мощна пружина... Направих и анимация на принципа. Разгледайте го и ако желаете ще коментираме след това.

Leave a comment:

• Sir Gray
    replied
    Ако може да останем в обсъждане на кострукциите, не на техните лобита. Че не ми се разчиства пак тема

Leave a comment:

• Thorn
    replied
    А аркус лош патлак ли е?

Leave a comment:

• bsb
    replied
    Всъщност това щеше да бъде най-доброто решение още преди 10 години. Но с това си мнение много навлизам в политическите води и затова ще спра дотук.

Leave a comment:

Working...
X