Съобщение

Collapse
No announcement yet.

''разкрасеният'' паметник

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

sewast написа
    В казуса избива наяве някаква нездрава симбиоза между власт и патриаршия в РФ и това е, което не ми се харесва: държавата се отнася по бащински-закрилнически, пък църквата се заявява като министерство на нравствените устои...
    Всъщност това е връщане към духа на самодържавието. Само дето си нямат цар-император сега, но вероятно имат нужда. Може би би било естествено да си го върнат под някаква форма, след като така седят нещата. Да е ясно.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа Виж мнение
      А относно тези девойки ... не знам, вероятно във връщаща се в Средновековието Русия няма място за тях и такива като тях. Лошото е, че и ние следваме същия трагичен път.
      Воланде, Русия е демократична държава, президентска република. Народът си го избра Путин 2000г., по препоръка на Елцин, и той демократично избран. На тогавашните избори никой не е ходил с нагайки по губерниите /областите/ да ги бие да гласуват за него.
      Още повече, че си имаха достатъчно други кандидати - Жириновски и пр.

Comment

Ъъъ, съгласен съм със Севаст по повод на акцията в музея. Не съм юрист, т.е. очевидно не разбирам от тези неща, но и в двата случая (музея и храма) имаме:
        Хулиганство, то есть грубое нарушение общественного порядка, выражающее явное неуважение к обществу
        , което е
        по мотивам политической ... ненависти или вражды в отношении какой-либо социальной группы
        (отделен въпрос е дали имаме "ненавист или вражда" в случая, но вероятно е въпрос на тълкуване)
        Т.е. явно въпросът е, че музеите не се възприемат като съществени места, за разлика от храмовете (забавно разделение, но е нормално за там, ъъъ, вече) или по-съществено е кога се случват тези събития.
        Както и да е, въпросните момичета са знаели какво гласят законите в Русия, т.е. едва ли следва да са изненадани от присъдата - би трябвало да са наясно какво ги чака (аз лично не мисля, че трябва да има едно и също отношение към символични скандализации и фактическо трошене и нанасяне на телесни щети, т.е. между това и футболното хулиганство, да речем.
        Моето мнение и към двата акта е отрицателно (смешното е, че когато това нещо се появи в ютуб един мой приятел ми го пусна (той е краен русофоб) - интересното в случая е, че е и крайно религиозен (до степен да е креационист) и първият въпрос, който му отправих е дали като религиозен човек, при това, православен, не му се струва, че в случая има оскверняване на храм (на мен не ми пука от тези неща - не съм християнин) та в неговия случай русофобството бе много по-силно от православието) - не си падам по подобен род провокации, независимо от мотивите (точно по същия начин се отнасям и към такъв род изяви във форума). Ако си решил да отправиш някакво послание, има значително по-добри начини да го сториш. Естествено, ако си решил и известност да добиеш покрай това, друг въпрос. Но тогава си носиш последиците както е в такива случаи.

Що се отнася до параноичността на руснаците - е, тя си е изцяло за тяхна сметка. Но определено е по-лесно да се управлява / манипулира население в подобно състояние на духа.
        Впрочем, преди повече от шест десетилетия Евгений Шварц много хубаво го е написал: единственият начин да се предпазиш от дракон е да си имаш свой собствен дракон. Мисля че тази констатация все още е напълно в сила.

Воланде, Русия е демократична държава, президентска република. Народът си го избра Путин 2000г.
        Крамере, това е ясно - мнозинството жители на Русия си харесват Путин и си го искат. Формата я има (както на много места по света) - липсва съдържанието. Бих казал, че вероятно по демократичност се доближава до Иран, може би дори го задминава. Воланд, доколкото знам, не говори за външната монархическа форма, а за фактическото състояние на нещата, т.е. несменяем президент със здрава ръка, батюшка-владетел, православен, да защитава вярата и нацията и прочее, и прочее щампи. Т.е. за съдържанието. И е естествено, че всеки, който е срещу него, е слуга на външни злобни сили - това хубаво се вписва в параноята (у нас също я има, но за радост не в тази степен).

Както и да е, много се отдалечихме от паметника. Може би си струва да се направи отделна тема, ако някой смята за нужно (аз се съмнявам от ползата от нея). Защото паметникът е едно нещо, историята с Pussy Riot - второ нещо (общо взето ясно - не знам какво толкова може там да се обсъжда), съвременната политическа система в Русия - трети въпрос. ЗА последните два по-скоро трябват отделни теми.

Comment

Че аз да не казвам друго? Не, просто натам клонят и най-вероятно това ще им хареса, затова може би трябва да си върнат царя-император, който освен всичко останало ще е и глава на църквата, от каквато (силна) явно имат нужда.
          Не казвам, че на мен ми харесва (не), но аз не живея там.
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа Виж мнение
            не знам, вероятно във връщаща се в Средновековието Русия няма място за тях и такива като тях.
            Да накол их посадить!
            http://www.youtube.com/watch?v=1CRDrXSu8uU
            Самый гуманный суд в мире
            Last edited by Eguo; 18-08-2012, 19:55.
            http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

А и съвсем междудругото самата акция в храма продължава около 30 сек., след което на момичетата нито им е съставен акт, нито някакъв особен шум се вдига. Няма разни групи вярващи да протестират, няма нищо.
              След като излиза клипа обаче, с текста срещу Путин вече изведнъж се вдига шум. Така че за всички е очевидно, че става дума за политически протест и политически ход. Това е съвсем съзнателна провокация срещу Путин, православната църква и властта, но тук вече става дума за правото на протест.

Има ли право някой да провокира Църквата и официалната власт или няма. Явно няма. Сатрапска му работа.

Естествено това възхитително лицемерие относно "хулиганството" е проява 1 към 1 на челния съветски опит. В Дневник днес излезе много хубава статия по въпроса. Напомнят как и Бродски са го осъдили за "тунеядство". И както е казано там - важното е "да не си личи".
              Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Експерти за Русия - много хора.
                Нормално - това е Интернет-болест (някога щяхме да я наречем кръчмарска) - всички се броим за "експерти" .

Но бих се радвал да вземете паметник. В Русия.
                Нужда - разрешение от България.
                Проблемът е простичък - паметникът не е руски (или съветски), а български. Т.е. построен е по българска инициатива в България с български средства. Кой знае дали Русия може да го купи, но се съмнявам, че на някого му пука толкова у вас или пък чак толкова му се занимава.

ПП И аз веднага се сетих за Бродски - но той не само е осъден за тунеядство (както там казваше Жванецки - "вода в унитазе гремит - на нетрудовые поживаете") и лежи в затвора, но на два пъти и в лудницата лежи (първият път е в затвора не по политически причини - заради опит да забяга в чужбина, че и криминален замисъл има).

Comment

gollum написа Виж мнение
                  Проблемът е простичък - паметникът не е руски (или съветски), а български. Т.е. построен е по българска инициатива в България с български средства. Кой знае дали Русия може да го купи, но се съмнявам, че на някого му пука толкова у вас или пък чак толкова му се занимава.
                  Ще трябва да направи еквивалентната размяна ...Необходимо е да се изгради паметник на Българската армия и ги обличат като герои на руски приказки.
                  Знам, че на Българския национален праг на търпимост е много по-ниска, отколкото в Русия.
                  Мисля че Българското правителство - излезе първи с оферта за обмен на паметници.
                  Шега.

Comment

Тяхна си работа, но нека не се сърдят после, че светът им се подиграва за някои неща.

За света - ясно, на мен ми е странна позицията, при която именно българи се подиграват. В смисъл, че като нация сме далеч от всяко едно основание за това, във всеки един момент от националната ни история, вкючително и настоящия, по всички направления (вкючително свобода на словото, демократичност и т.н.)... . Е, освен поредния разстрел на комплекси. Но пък като нация, чието основно занимание е пунтът, що не.
                    Като отделни личности - ок, всеки има право на мнение и оценка.
                    Иначе, като нация сме единствено силни да се разправяме с паметници - не че някои от тях не оказват доста сериозна съпротива . Вместо да си извадим необходимата поука, да оставим построените на мира, и поне за век да спрем да строим нови. Както казва един приятел по повод многоъгълника през НДК, ако ще бутаме нещо, задето било тъпо и грозно, защо не започнем със соц.-националната измислица, наречена Царевец?

Comment

Необходимо е да се изгради паметник на Българската армия и ги обличат като герои на руски приказки.
                      Давайте - на мен ще ми е приятно, особено пък ако се сложи и надпис, огледален на този тук . А пък ако е и що-годе добър (нашенските рядко стават за нещо)... е, сега се сещам, че и вие си имате творци на паметници със сходни възможности (веднага се сещам за онзи паметник на Петър Първи ). Моят праг на чувствителност по тези въпроси е такъв, че може да се каже, че направо нямам чувствителност (национални, религиозни и прочее от сорта).

ПП За съжаление, както посочих малко по-рано, не сме същата стока (кръстоска между източна сатрапийка и доматена република). Все пак, мисля че като цяло сме с едни гърди (поне в някои отношения) пред руснаците по тези критерии. Естествено, лична гледна точка. Впрочем, и критиката ми е изцяло лична, а не от позицията на "ние какви сме" (щото сме никакви - това е ясно).

Comment

Критиката към Русия, руската политическа култура и нагласи мисля е ясно, че всеки я прави от личностна позиция и по общочовешки критерии. Ясно е, че в България такива хора сме малцинство и едва ли можем да си позволим да се изказваме от името на повечето ни сънародници, които за нещастие са поданици, а не граждани.
                        И в тази връзка...
                        кало написа Виж мнение
                        Иначе, като нация сме единствено силни да се разправяме с паметници - не че някои от тях не оказват доста сериозна съпротива . Вместо да си извадим необходимата поука, да оставим построените на мира, и поне за век да спрем да строим нови. Както казва един приятел по повод многоъгълника през НДК, ако ще бутаме нещо, задето било тъпо и грозно, защо не започнем със соц.-националната измислица, наречена Царевец?
                        ...тук си напълно прав.
                        И относно Царевец и относно паметника пред НДК. Който, ако не беше некачествено построен (строили са го колкото да 'изпълнят плана') и не се рушеше, бих гласувал с две ръце да остане, още повече, че се вписва стилово в цялото НДК.

Но да се върна на паметника на съветската армия. За мен също така е показателно следното. ОК в България няма обща версия, съгласие за миналото. Има някаква група, която защитава една от версиите и тя е особено гласовита и в защита на този паметник. Показателно е обаче как се защитава паметник на нещо чуждо, докато еквивалентният паметник на българското участие - Обелискът на партизанското движение в Борисовата Градина е оставен да се руши, напр. части от оръжията, понеже стърчат и са особено удобни за рязане, са отмъкнати, на някой места корозията е нанесла непоправими щети (по мнението на приятел специалист). Лично на мен не ми пука за този паметник, но интересното е, че на хора, които се предполага да принадлежат към подобна кауза, проявяват много по-сериозна ангажираност към паметник на чуждото, а не на своето.
                        Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

gollum написа Виж мнение
                          веднага се сещам за онзи паметник на Петър Първи
                          В Москва или Питере (Санкт Петербург)?

Comment

Паметника пред НДК беше хубав и 40 - 50 години след построяването му щеше да се счита за абсолютна класика. Поне според мен. За съжаление напълно умишлено го оставиха да се разруши.
                            Най-тъжното е, че това е единственият монументален паметник, който по някакъв начин символизираше България и българското в София.
                            А още по-забавно е, че тия дето сега му лепват етикета "соц" забравят, че едно време паметника беше върло критикуван, че не представя добре социалистическото настояще на НРБ.

Click image for larger version

Name:	2007.jpg
Views:	1
Size:	349.5 КБ
ID:	531023
                            Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Eguo написа
                              В Москва или Питере (Санкт Петербург)?
                              В Москве, разумеется - я думал, что про этого спора не будет . Конечно - как говорите вы - на вкус и цвет товарищей нет. Но все же...
                              В связи с этом - я только сейчас додумался о настоящей причины для войны с Грузию 2008-ого года . Шутка.

Comment

По повод на паметника пред НДК - на мен не ми харесва - и не времето не ми допадаше и сега - също (мога да си представя паметник в стил арт-деко, който де е монументален и внушителен и да ми харесва - този просто не беше такъв). Но това е въпрос на вкус - това, че нещо не ти допада, не е достатъчно основание, за да искаш да бъде разрушено. Още по-малко пък, за да се остави да се руши, както постъпиха с този паметник, а и с някои други (Братската могила в парка е добър пример, както посочи Албирео, а и аз съм го споменавал по-рано в темата).

То въобще ако отворим разговор за архитектура не може да не се отбележи, че хората (а и ние понякога) обичат да лепят етикети "соцреализъм" и особено "тоталитарно изкуство", показвайки само неосведомеността си в областта, защото става въпрос за тенденции (и образци), които могат да се намерят във всякакви държави, включително такива, които никога не са "помирисвали" тоталитаризъм или социализъм. "Осъждането" на каквото и да е изкуство от политически позиции ми "намирисва" неприятно.

Comment

Working...
                                X