Съобщение

Collapse
No announcement yet.

''разкрасеният'' паметник

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

gollum написа Виж мнение
    В Москве, разумеется - я думал, что про этого спора не будет . Конечно - как говорите вы - на вкус и цвет товарищей нет. Но все же...
    В связи с этом - я только сейчас додумался о настоящей причины для войны с Грузию 2008-ого года . Шутка.
    Да ...Паметник, който се нарича "Петър" в Москва ... Бих се сложа в дрехите на клоун. Това би било по-подходящо.
    Но се страхувам, наказанието за хулиганско поведение.
    П.С.
    Царители - сега не е досадно.
    Сега той има малко поръчки. Кмета на Москва - вече не му приятел.
    http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Eguo, мисля че пропускате нещо много важно (а и повечето руснаци в руските форуми). В умовете на повечето българи този паметник не символизира Русия, или руските войници. Той е просто непропорционално голям за размерите на малка България, символ на СССР. Все пак българската армия която ефективно воюва срещу Нациска Германия (разтоварвайки по този начин онези момчета изобразени на паметника) е по-голяма като абсолютен брой военнослужещи(тук не говоря за ефективност) от съветските части навлезли в България и представляващи в извесна степен окупационен контингент. Надявам се ще признаеш, че има извесна логика паметника да е посветен на българските войници били се във ВСВ (един от които е дядо ми) а не на СССР.

В София има един друг паметник наречен по народно му "Руски Паметник" далече по-скромен като размер, но доста по-известен от онова монументално чудо за което говорим и е посветен на падналите руснаци за освобождението на България. Ако някой, някога, дори след 100 години отиде да боядисва този паметник, минувачите ще го линчуват. И имам в предвид точно това - вероятно ще умре от побоя и на никой няма да му пука. Имам познат който е върл русофоб (по някакви негови си причини) но ми е казвал, че понякога купува едно цвете и го оставя на Руски Паметник. Собствените му думи бяха нещо от сорта на "Ами не боли да оставиш едно цвете, какво толкова?".

Не ме бива много да пиша, но се надявам да си доловил разликата в отношението на българите към двата паметника.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

В София има поне три паметника (за които се сещам на момента), посветени на освобождението на България: споменатия от Амазон Руски паметник (посветен на Русия като освободителка на България), паметникът на Царя-Освободител (посветен на император Александър Втори) пред Парламента и Докторския паметник (посветен на руския медицински персонал, загинал в Освободителната война). И трите са в добро състояние, поддържат се и не вярвам някой някога дори да си е помислял някакви подобни манипулации спрямо тях.
        Май има още един - малък, пред БТА. И това е само в София, в страната мисля че има и други. Така че тази памет се пази.

Comment

Amazon написа Виж мнение
          Не ме бива много да пиша, но се надявам да си доловил разликата в отношението на българите към двата паметника.
          Аз се чувствам. Но 99.9% от руснаците не е чувства. За тях - 2 паметници - са едни и същи. Паметници бащи и дядовци. Една тях кръв.

И България (надявам се) разбира, че се присмива паметта на войниците - не е добро.
          Дори нацистите или папуасите.
          Окупанти или освободители.
          Ние, сигурност, свикнали за 20 години... срещу нас и паметта на нашите предци е война на запад. Всеки знае, че Европа е освободена от "войник Рейн." Имаме вече спокойно за то.

П.С.
          Вчера на работе показал фото памятника с разукрашеными солдатами
          проходящему мимо (полностью апполитичному) коллеге (26 лет). Говорю - смотри, что с памятником сделали... Он говорит - где это? Я говорю - в Болгарии. Он сказал только одно слово...

П.П.С.
          Извинете. Аз вече не участвам в тази тема.
          http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

albireo написа Виж мнение

Естествено това възхитително лицемерие относно "хулиганството" е проява 1 към 1 на челния съветски опит. В Дневник днес излезе много хубава статия по въпроса. Напомнят как и Бродски са го осъдили за "тунеядство". И както е казано там - важното е "да не си личи".
            Ъъъ, защо слагаш хулиганството в кавички. То си е точно такова. Във, извън храм, за, против Путин, едно и тоже.
            А и защо привеждаш Дневник като пример. Тук знаеш че хората четат много повече от вестници.

Comment

Между другото - мисля си, че страстите се нажежават от малко объркване - не мисля, че някой отрича, че това което те правят в църквата е хулиганство по закона в Русия, въпросът е по-скоро как точно е приложен самият закон и защо някои случаи се разглеждат много по-сериозно от други.
              „Аз, Драгомир, писах.
              Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Пилот написа Виж мнение
                Между другото - мисля си, че страстите се нажежават от малко объркване - не мисля, че някой отрича, че това което те правят в църквата е хулиганство по закона в Русия, въпросът е по-скоро как точно е приложен самият закон и защо някои случаи се разглеждат много по-сериозно от други.
                Влади, те и олигарсите ги съдят не всички, но нали разглеждаме въпроса принципно.

Comment

Eguo написа Виж мнение
                  Аз се чувствам. Но 99.9% от руснаците не е чувства. За тях - 2 паметници - са едни и същи. Паметници бащи и дядовци. Една тях кръв.
                  Мда, това е така. За това обругаването на паметника свидетелства за въпиющата тъпота на извършителите - нито българите са особено щастливи, или горди от този акт, нито руснаците правят някаква разлика между паметници символизиращи различни епохи (защото не искат и не знаят). Като цяло две групи от не особено просветени индивиди дразнещи се една друга. В този аспект реакцията на колегата ти е напълно разбираема.
                  This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Kramer написа Виж мнение
                    Ъъъ, защо слагаш хулиганството в кавички. То си е точно такова. Във, извън храм, за, против Путин, едно и тоже.
                    А и защо привеждаш Дневник като пример. Тук знаеш че хората четат много повече от вестници.
                    Мислех, че е очевидно, но явно трябва да го напиша пак.
                    Защото Pussy Riot не са съдени за хулиганската проява. Съдени са за клипа срещу Путин. Няма никаква реакция срещу самата им проява.
                    Да се твърди, че са съдени за хулиганство, означва да се приеме напълно сериозно и че Бродски е съден за тунеядство (без кавички този път).
                    Колкото до това защо съм привеждал Дневник.
                    1) Защото материалът е хубав, подтикващ към размисъл и правдив.
                    2) Защото така искам.
                    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

А да, и да добавя. Лично аз бих бил много доволен, ако някой направи подобно нещо в България. Най-добре в облепената с тапети и обзаведена с PVC дограма църква на оная пловдивска мутра с расо. Поводи за подобна провокация е дал много.

Comment

Бродски знаеш кога е било, не виждам връзка със сегашния случай с пънкарките.
                        Всъщност мисля си, че е знаково, да покажат нещо. Ама ние и да гадаем, и не, няма да го измислим.

Comment

Kramer написа Виж мнение
                          ...не виждам връзка със сегашния случай с пънкарките.
                          Ето за това, последователно, упорито, с школнически плам и религиозно упование трябва, абсолютно задължително е, да четеш статията от Дневник.
                          И не ми благодари.

Comment

Ето за това, последователно, упорито, с школнически плам и религиозно упование трябва, абсолютно задължително е, да четеш статията от Дневник.
                            Понеже имам християндемократични разбирания, положението на пънкарките ме вълнува до толкова, колкото да не получат ефективна присъда. И толкова. На критики и от дясно, и от ляво, разбира се отговарям.
                            Между впрочем не виждам тема за Асандж във форума.

Comment

Показателно е обаче как се защитава паметник на нещо чуждо, докато еквивалентният паметник на българското участие - Обелискът на партизанското движение в Борисовата Градина е оставен да се руши, напр. части от оръжията, понеже стърчат и са особено удобни за рязане, са отмъкнати, на някой места корозията е нанесла непоправими щети (по мнението на приятел специалист). Лично на мен не ми пука за този паметник, но интересното е, че на хора, които се предполага да принадлежат към подобна кауза, проявяват много по-сериозна ангажираност към паметник на чуждото, а не на своето.
                              Да, "горният Паметник" (известен и като "Иглата") е в ужасно състояние, не че и на мен ми пука кой знае колко, но е грозно от естетическа гледна точка.
                              A strong toun Rodez hit is,
                              The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Между впрочем не виждам тема за Асандж във форума.
                                Защото по принцип отбягваме съвременна политика, т.е. събитията преди да са се превърнали в история. Изключение по очевидни причини се прави за войните. Не че не нарушаваме това правило понякога, но обикновено не е преднамерено, а странично, какъвто е този случай.

ПП Интересно, "Братската могила" (май така го наричаха?) или паметникът на партизанското движение аз го знам от детството си като "Тебешира", а не като "Иглата". Въпросът е, че независимо как ще окачествим тези хора (всеки си има своята гледна точка, но по -добре да не споделям моята, за да не повдигнем поредната ненужна дискусия), в случая става въпрос за паметник на реално загинали хора (да, под него няма кости, но зад него, образно казано, има,; за разлика от паметника на съветската армия), а не за празен символ. Но, първо, е далеч от вниманието, скрит сред дървета и храсти, второ, унищожиха алеите към него (доста варварски акт, между другото), с което допълнително се намали "значението" и, трето, запуснатостта засяга целия район, а не само паметника, т.е. не вярвам да е нещо изключително. Навремето цялата част от парка беше поддържана и много красива, сега е запусната и разрушена. Уж са почнали нещо да възстановяват поне по алеите но да видим.

Comment

Working...
                                X