Съобщение

Collapse
No announcement yet.

''разкрасеният'' паметник

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Amazon написа Виж мнение
    ВНе знам какви са ти основанията да определяш политиката на една държава като статична, или най-малкото предопределена исторически, както и реакциите на българите към въпросната политика...
    Политика?
    Аз за политиката на една държава ли говоря??? За статична???
    Наистина трябва да ти се обяснява всяко нещо.
    И няма нищо бомбастично в твърдението ми. Вкл. и в разделението по признака "поданическа" /"гражданска" политическа култура сред българите.
    И не съвсем не са ми високи очакванията. Всеки сравнително запознат би могъл да отправи критики или забележки към това, което съм написал, които да са достатъчни за отправна точка в дискусия.

На различни езици говорим в случая. Или по-точно аз говоря, ти кръжиш в някакъв свободен полет около смисъла.
    Веднъж говориш за съвременни политически нагласи в руското общество, веднъж за държавна политика.
    Всъщност да се поправя. Не 'трябва' да ти се обяснява всяко шибано нещо. Налага се, ако е нужно да се разберем, да започнем да говорим на един език, да общуваме един вид. Защото това е, което форумите правят, карат хората да общуват по между си. В случая въобще не трябва.
    Last edited by gollum; 21-08-2012, 10:24.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Хайде успокойте се и двамата. Едно на ръка, че се нарушава правилника, второ, че не спорите по темата и, трето, всъщност дори няма и предмет на разговор.

Що се отнася до разделението "поданик" срещу "гражданин", то ако говорим не за формалното положение на нещата, а по същество, това са двете крайни положения в спектъра на отношение член на организация спрямо самата организация (жител на държава спрямо държавата), т.е. говорим за идеални типове (две идеални крайни точки в това отношение), съответно, всяка държава е по-близо до единия или до другия край на спектъра. Съгласен съм с Албирео, че това е общо място когато става въпрос за политология и социология (въобще за хуманитарни науки като се замисля) и няма какво да се чудим и обсъждаме.
      В употребата му спрямо Русия също не мисля че има много какво да се обсъжда - тя определено е доста зад въображаемата неутрална точка между двете понятия в посока "поданик" (ние също сме общо взето там, може би един косъм пред тях). Нормално - това е въпрос на история и традиции и не е нещо, което може да се промени току-така. Нито пък задължително е нормално да се променя или пък е нормално да е различно за основната част от жителите на съответната държава. Традициите са си традиции.
      Тук става въпрос за нещо по същество статично или по-точно с много ниска динамика. Няма нищо общо с текуща политика, дори и директно с формата на управление.
      Last edited by gollum; 21-08-2012, 10:45.

Comment

albireo написа Виж мнение
        Политика?
        Аз за политиката на една държава ли говоря??? За статична???
        И няма нищо бомбастично в твърдението ми. Вкл. и в разделението по признака "поданическа" /"гражданска" политическа култура сред българите.
        И не съвсем не са ми високи очакванията. Всеки сравнително запознат би могъл да отправи критики или забележки към това, което съм написал, които да са достатъчни за отправна точка в дискусия.

На различни езици говорим в случая. Или по-точно аз говоря, ти кръжиш в някакъв свободен полет около смисъла.
        Веднъж говориш за съвременни политически нагласи в руското общество, веднъж за държавна политика.
        Всъщност да се поправя. Не 'трябва' да ти се обяснява всяко шибано нещо. Налага се, ако е нужно да се разберем, да започнем да говорим на един език, да общуваме един вид. Защото това е, което форумите правят, карат хората да общуват по между си. В случая въобще не трябва.
        С част от това съм съгласен, пък и Голъм е прав, така че аз спирам по темата. Съжалявам ако съм те издразнил (казвам го искрено).
        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

gollum написа Виж мнение
          В употребата му спрямо Русия също не мисля че има много какво да се обсъжда - тя определено е доста зад въображаемата неутрална точка между двете понятия в посока "поданик" (ние също сме общо взето там, може би един косъм пред тях). Нормално - това е въпрос на история и традиции и не е нещо, което може да се промени току-така. Нито пък задължително е нормално да се променя или пък е нормално да е различно за основната част от жителите на съответната държава. Традициите са си традиции.
          Това за съжеление е вярно и аз не съм го оспорвал. Възнегодувах срещу релацията между поданик/гражданин и отношението към паметника. Заемането на гражданска позиция е такова дори и позицията да е погрешна. Както и да е, спирам да пиша по темата.
          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Нямам Бог знае какво мнение потемата само знам, че със Червената армия са воювали хиляди достойни българи в редовете на Първа българска армия така че замен е достатъчно да съществува този паметник.Ситуацията от 1944-1945 е много подобна на днешната- воюваме като съюзници с велика сила срещу "Злото".Така че...

Comment

Вандализъм е поругаването с всеки един паметник. Паметниците са за това - да напомнят. Естествено, въпрос на политика е за какво даден паметник ще ни напомня чрез изграждането си. Вече изграден, щем, не щем, трябва да се пази. И престрелки като горните, на мен ми изглеждат ненужни. И защо да се демонтира, разрушава и така нататък? Нека си седи там, да ни напомня, да е трън в очите на управници и народ и да казва: " Не ме гледай така умно, българино!"

Comment

albireo написа Виж мнение
                И понеже е видно, че от военна история, камо ли от история, бъкел не отбираш и дори не ти е интересно, се подвизаваш така да се каже в свободната зона - бистрене на политика и съвременни конфликти, където вярваш, че мненията на всички имат еднаква тежест. Дори и твоите.
                В случая обаче благоволи да отвориш Липхарт, или Верба и попрочети нещо за политическа култура, за поданически и граждански примери за такава, преди въобще да се опитваш да класифицираш нещо като "бисер". Също така поне се опитай да попрочетеш нещо за руската политическа култура - примерно от Чадаев нататък, прочети и за съветските и проявления и като помислиш, относно на какво са базирани критиките към Русия в тази тема , по този повод, помисли защо е коректно да се употреби "руска политическа култура" и дали отправната точка трябва да е 'шаренията в последно време".
                албирео, ти като специалист, пиши тогава само по военноисторически въпроси, не давай насоки по политически теми като ментор.

Ако отговорът ти е в духа "щото така искам", аз лично си правя изводът за толерирана прислойка във форума.

Comment

Крамър, в случая Аллбирео е прав (според мен), посочих защо и Амазон се съгласи - просто не се бяха разбрали кой за какво пише, т.е. ставаше въпрос аз недоразумение.

Крамър написа
                  аз лично си правя изводът за толерирана прислойка във форума.
                  Във форума има привилегировани потребители, това не е тайна, аз лично съм го писал не веднъж, а не съм само аз.

Въпросът е, че и двата въпроса не са по темата.

Comment

Мишо Шамара е разследван за престъпление срещу републиката, обругал националното знаме

Comment

Не виждам в рапа нищо креативно, напротив, точно обратното.

Comment

Според това, което прочетох, смисълът на текста е точно обратния - "не вярвам в ГЕРБ, но вярвам в герба". По тази линия мирише на абсолютно дебилен опит за цензура от някой гербер-натегач. Това едно.
                        Второ, може някой юрист да внесе светлина по казуса, но не следва ли да се търси отговорност от музикалната компания или медиите (тв, радио), разпространяваща произведението, а не от автора?? В крайна сметка всеки може да си изпее каквото иска вкъщи и да си го запише на диск, ще бъде ли разследван за това..?
                        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Хъм, jordani_vt, какво общо има твоя пост с темата?

Comment

Общото на оригиналната тема с българския рап, руския пънк, карикатурите и филма за пророка е дали трябва да има пълна свобода на словото.

Comment

Не знам, това по-скоро е за самостоятелна тема в "Общи дискусии" (там може да се говори и много по-общо, да се включат религиите и прочее). Ако искаш, отвори такава. Много е общо, а тук темата е конкретна и връзката е с паметника.

Comment

Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	1
Size:	128.0 КБ
ID:	547207Click image for larger version

Name:	2.jpg
Size:	146.1 КБ
ID:	547208Click image for larger version

Name:	3.jpg