Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Annual Academy Awards

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Ханс
    replied
    Док Холидей написа Виж мнение
    в общи линии не съм доволен
    по-скоро съм неприятно изненадан, но май е в реда на нещата
    Не знам,твърде малко от номинираните неща съм гледал. Единственото, за което съм сигурен, е че ще стискам палци на "В Брюж".

Ако изгледам повечко неща до раздаването, ще си кажа предположенията. Струва ми се, че каквото и да се случи тая година, няма да е особено интересно.

Leave a comment:

• Док Холидей
    replied
    в общи линии не съм доволен
    по-скоро съм неприятно изненадан, но май е в реда на нещата

Leave a comment:

• Хана
    replied
    - 81ST AWARDS -

Get the latest news about the 2026 Oscars, including nominations, winners, predictions and red carpet fashion at 98th Academy Awards Oscar.com.

Leave a comment:

• Док Холидей
    replied
    можеш да предложиш на академията тази брилянтна идея

Leave a comment:

• Лейн
    replied
    не знам за тук ли е. ама, ако някой трябваше да вземе оскар за честност - това трябваше да е "In The valley of Elah"

Leave a comment:

• Док Холидей
    replied
    НМЗСК заслужава всеки един от Оскарите ако наградите на академията имат някакво значение. Честно казано, мисля, че нямат никакво значение. Единствената полза /а може би вреда/ е огромният шум, който се вдига покрай филмите и от време на време някой дори си струва. С Оскарите братята Коен бяха признати от мейнстрийма, което не знам до колко има значение за тях. Единственото, което ме интересува като техен почитател е да продължат да правят филмите си - с или без Оскар.
    Както и предполагах Академията взе Соломоновско решение. Даниъл Дей Луис си взе Оскара за главна роля, а НМЗСК всички останали важни. Всички са доволни и май това удовлетворява малката аудитория /в сравнение с други години/ на Оскар 2008. Всъщност бих се учудил ако беше и голяма. Та това е положението. Всички са доволни - сценарий не като във филм на Коен.

Leave a comment:

• gollum
    replied
    Е, значи ще обсъждаме тук . Аз още не съм изгледал "There will be blood", очакванията ми са високи, така че може и да се разочаровам. Не съм гледал и "Джеси Дежеймс...", за него също имам добри надежди.

Leave a comment:

• Ханс
    replied
    gollum написа
    Не знам, Ханс, дали ще е подходящо тук да обсъждаме и самите филми (ти ще си кажеш като титуляр на темата).
    Не виждам причина да не се обсъждат филмите в тази тема. В крайна сметка, очевидно е, че няма как всичките да са ни или любими, или на историческа тематика, за ВСВ, в краен случай Средновековни. Няма как да са и и Планината Броубек.

Срамежливо трябва да призная, че още не съм гледал филма на братя Коен, за който отрицателните отзиви май са повече. Като го изгледам, ще мога да кажа какви са личните ми впечатления.
    За сметка на това гледах "There Will Be Blood" и както се получава когато имаш сериозни очаквания, останах неудовлетворен (бягам от думите разочарован и незадоволен). Не твърдя, че филмът е лош, но, дявол да го вземе, нямаше кръв. Някак разпокъсан ми се видя, на места малко самоцелен. Е, имаше и силни неща в него. Не знам заслужена ли бе наградата за оператора, все още съм на мнение, че "Джеси Джеймс" бе удачен избор.

Leave a comment:

• gollum
    replied
    И аз имам добри очаквания за него, та съм го определил за гледане тази нощ (ако успея, де).
    Last edited by gollum; 26-02-2008, 15:06.

Leave a comment:

• Imperial
    replied
    Снощи гледах There Will Be Blood, отдавна не бях гледал толкова добър в класически смисъл филм.

Leave a comment:

• gollum
    replied
    Не знам, Ханс, дали ще е подходящо тук да обсъждаме и самите филми (ти ще си кажеш като титуляр на темата). Аз съм, така да се каже, подготвил за гледане повечето, но, разбира се, времето за това никога не стига. Засега гледах "Percepolis" (преди време гледах с дъщеря си (при това на кино, голяма рядкост за моя милост) "Рататуй", но за него няма какво особено да се обсъжда) и ми допадна. Интересен е като стил и доста смислен, поне според мен. Хареса ми.
    Вчера гледах и "No country for old men", но трябва да си призная, че не останах кой знае колко впечатлен. От една страна си е типичен филм на братята Коен, което е и хубаво и лошо - т.е. съчетава известен стремеж към странността, което когато се случи да е странност на погледа, ми допада (или поне е интересно). От друга страна, става въпрос за определена стилистика на съчетаване на гротескно с хумористично, където балансът в дозировките трябва да бъде много внимателно премерен (поне за мен, де), защото иначе се получава гледаем буламач, който оставя леко неприятен привкус.
    Филмът не е лишен от известна оригиналност в подхода към структурата и разказа и е умерено интересен за гледане. Но пък и не предлага нещо особено като история, донякъде е разкъсан и неясен отвъд основната нишка. Малко ме подразниха и бандитите-мексиканци, използвани като някакъв пълнеж (напомниха ми за мисълта на Пратчет за предназначението на стражата в разните фентъзи романи - да се появи пет минути след началото, да нападне главния герой при голямо числено превъзходство и безславно да изгине).
    Образите ми се видяха общо взето убедителни, но нищо особено, включително и Хавиер Бардем (не знам дали грешката е у мен, но не видях нещо кой знае какво в играта му - не че беше зле, но не беше нещо повече).
    Тук-таме имаше по някоя не лоша размяна на реплики... и това е. Ако се замисля за добри моменти, мога да наброя може би три-четири, но не повече. Общо взето филм, който става за гледане, но не много повече от това.

Надявам се до края на седмицата да изгледам поне още два-три, ама да видим.
    Last edited by gollum; 26-02-2008, 15:07.

Leave a comment:

• Ханс
    replied
    80th Annual Academy Awards

Тъй като наближава голямото събитие (24.08.2008 г.), се сетих за тази тема. Разбира се, ще пусна списък на номинациите в основните категории, но ако е възможно, нека заглавието на темата бъде променено (по очевидни причини).

Пускам списъка, но не ми се занимава да търся българския превод на заглавията на номинираните филми, а и не съм сигурен, че всички са преведени.
    С удебеляване отбелязвам фаворитите според допитването на IMDb, а с курсив ще отбележа личните си предположения. Където няма удебеляване, категорията не е попаднала в анкета. Където няма курсив, Ханс няма предпочитания.
    Бързам да се извиня с това, че практически не съм гледал основните претенденти (There Will Be Blood, Sweeney Todd, No Country for Old Men, Juno...), тоест гадая.

Главна мъжка роля:

George Clooney - Michael Clayton
    Daniel Day-Lewis - There Will Be Blood
    Johnny Depp - Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street
    Tommy Lee Jones - In the Valley of Elah
    Viggo Mortensen - Eastern Promises

Поддържаща мъжка роля:

Casey Affleck - The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
    Javier Bardem - No Country for Old Men
    Philip Seymour Hoffman - Charlie Wilson's War
    Hal Holbrook - Into the Wild
    Tom Wilkinson - Michael Clayton

Главна женска роля:

Cate Blanchett- Elizabeth: The Golden Age
    Julie Christie - Away From Her
    Marion Cotillard - La Vie en Rose
    Laura Linney - The Savages
    Ellen Page - Juno

Поддържаща женска роля:

Cate Blanchett - I'm Not There
    Ruby Dee - American Gangster
    Saoirse Ronan - Atonement
    Amy Ryan - Gone Baby Gone
    Tilda Swinton - Michael Clayton

Пълнометражен анимационен филм:

Persepolis
    Ratatouille
    Surf's Up

Художествено оформление:

American Gangster
    Atonement
    The Golden Compass
    Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street
    There Will Be Blood

Операторско майсторство:

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
    Atonement
    The Diving Bell and the Butterfly
    No Country for Old Men
    There Will Be Blood

Костюми:

Across the Universe
    Atonement
    Elizabeth: The Golden Age
    La Vie en Rose
    Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street

Режисура:

Juno
    Michael Clayton
    No Country for Old Men
    There Will Be Blood

Пълнометражен документален филм:

No End In Sight
    Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience
    Sicko
    Taxi to the Dark Side
    War/Dance

Монтаж:

The Bourne Ultimatum
    Into the Wild
    No Country for Old Men
    There Will Be Blood

Чуждоезичен филм:

Beaufort
    The Counterfeiters
    Katyn
    Mongol
    12

Грим:

La Vie en Rose
    Norbit
    Pirates of the Caribbean: At World's End

Музика:

Atonement
    The Kite Runner
    Michael Clayton
    Ratatouille
    3:10 To Yuma

Песен:

Once
    Enchanted
    August Rush
    Enchanted
    Enchanted

Най-добър филм:

Atonement
    Juno
    Michael Clayton
    No Country for Old Men
    There Will Be Blood

Визуални ефекти:

The Golden Compass
    Pirates of the Caribbean: At World's End
    Transformers

Адаптиран сценарий:

Atonement
    Away From Her
    No Country for Old Men
    There Will Be Blood

Сценарий:

Juno
    Lars and the Real Girl
    Michael Clayton
    Ratatouille
    The Savages

Ако някой има собствени предположения...

Leave a comment:

• Ханс
    replied
    Todor Pavlov написа
    А аз защо препоръчвах "Babel" ?
    А де, защо го препоръчваш? Гледах го преди седмица-две. Ми не ми хареса. Разказва история -добре. Прави го нелинейно - супер. Взели са някакви готини актьори - ми пак добре. Не са заели никаква позиция - интересно. Теглим чертата и какво получаваме отдолу? Нищо.
    Абе не ми хареса и това си е. За да е нещо един филм, трябва да е повече от сбор от съставните си елементи, а този не е.

По-важното е че гледах El Laberinto del Fauno, който хич не е приказка. Изобилието от символизъм не успя да спаси туй нещо. Провалят го героите, дървени са, даже каменни. И са дялкани. Дел Торо не трябваше да става режисьор, а скулптор. Там дялкането на камък е удачно, макар и не винаги.
    Персонажите дразнят, отрицателните най-вече.
    Така и не е изяснено кое е водещето - детската история или тази на Испания. Едното е напавено значително по-старателно от другото, но пък остава извън фокус. Другото гълта време, но е недодялано.
    За сюжетните дупки няма какво да споменавам, никога не съм им отделял прекалено внимание.
    Много ме подразни монтажа. Прекалили са с това транзиитиране на сцени. Можеха да го запазят само за приказните сцени и ефекта щеше да е много по-добър.
    Малко за насилието. Аз не съм някакъв фен, а и не се впечатлявам особено, когато е необходимо съм му привърженик, когато е излишно ме дразни. Тук ми се струва излишно.

Ами филма си струва да се гледа не защото е хубав, а защото не е.

Нещо дето е за новини, ама...

В рамките на София Филм Фест(1-11 март) ще гостува Вим Вендерс. Естествено както подобава на подобно събитие ще бъде издадена книгата му "A Sence of Place", сигурно ще прочете някоя лекция.

Иначе Вендерс е по известен с филмите си Der Himmel über Berlin, Buena Vista Social Club, The Million Dollar Hotel, The Soul of a Man(все не намирам време за него) и т.н.

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    "Блъд Дайъмънд" все пак си е хубав приключенски филм, изпъква на фона на общата помия, която изсипват индустрията и жанра напоследък (пример: "Библиотекарят" :aaa: :wo-oh: ). Африка е магична земя и от там винаги изскача "нещо ново".

Leave a comment:

• Dinain
    replied
    Indigenes го чакам да се появи от месеци! От филмите съм гледал горе-долу 1 от всяка петорка, но те толкова се повтарят, че няма значение. 50% съм ги гледал на практика

Искам да вметна една приказка за Blood Diamond. Този филм оставя впечатлението, че всички - от посления актьор до режисьора, са се занимавали с проекта през почивните дни и то когато не ги е мързяло. Абсолютно бездарна игра. Нереалистични персонажи, идиотски диалози, слаб сценарий, клишета през 5 минути. Ако сте на вълна приключенски филми, екшън и пукотевица в екзотични местности - става. Но не се връзвайте на наивните опити за драма. "Lord of war" поне не се вземаше толкова насериозно и избиваше на комедия. А ако искате сериозен филм за африканските трагедии, вземе "Хотел Руанда" или "Sometimes in April". И двата са много добри.

Като стана дума за Лио и се сетих за The Departed. Вече го обсъждахме този филм, но няма как - убеден съм че ще спечели нещо. При толкова номинации е като да попълниш няколко хиляди фиша за тотото. Отврат. Щом филми като "Посейдон" се номинират за Оскар, какво остава за Скорсезе, ако ще и под формата на полуфабрикат.

Little miss Sunshine се очертава да е откритието на годината. Независима продукция със символичен бюджет, но явно е нещо свежо. Ако някой го е гледал да се обади.
    Last edited by Dinain; 04-02-2007, 01:51. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Leave a comment:

Working...
X