Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Annual Academy Awards

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Blackwolf
    replied
    Николай написа Виж мнение
    Между другото в Щатите ми беше попаднала една книга за живота на Джим Бриджър. Не помня автора, нито заглавието. Там се твърдеше, че по-скоро е бил от останалите с Глас, и после когато Глас го е намерил в един форт, не помня дали беше Кайова, са се сдобрили.

Да не е тази, на Стенли Вестал? Аз имам нея. То за Бриджър има няколко книги (може и 10-ина да са), много повече, отколкото за Глас. Той си е легенда на Запада.
    Всъщност по време на случката с Глас той е бил момче на 16 годи.

Впрочем по време на тази експедиця, наред с Хю Глас в "стотицата на Ашли" са били все знаменити впоследствие хора - Томас "Бракен хенд" Фицпатрик, прочутия черен маунтинмен Джим "Магическото теле" Бекуърт, Джедадая Смит, Уил Саблет...
    Трябва да кажа, че в битката с арикара Джедадая Смит изиграва много съществена роля, като той е един от хората, които организират отбраната.

Всъщност нещата започват съвсем прозаично - Ашли с 40 човека започват да пазарят от арикара коне и 200 бизонови кожи. На третия ден от търговията става разправия, арикара си прибират конете и кой е почнал да стреля първи не е ясно. По време на търговията присъстват трима вождове на арикара, двама приканват хората си да нападат, а третия през цялото време се мъчи да спре патакламата и вика в смисъл "Чекайте, момчета, не мой с лошо!"...
    Естествено, арикара нямат особено загуби - по принцип индианците ако не са продължавали битка ако имат повече от 3-4 убити (стига да има как да се оттеглят).
    От траперите са убити 12 човека, останалите се качват на ладиите, предвижват се и на едно удобно място правят от лодките и трупи нещо като укрепление.
    Джед Смит е този, кото отива до Сейнт Луис и вика на помощ полк Левенуърт. И след като арикара бягат надолу в Небраска при братовчедите си скиди (вълчите поуни). Така че в ранната есен Хю Глас няма кой да го гони...

Разговарях с хора, които се експерти по Стария Запад, особено по облеклото - във филма е много недостоверно. Хеле па индианците бяха направени като някакви орки...

За мене филма е пълен провал. А кинематографично според мен е търсено абсолютно самоцелно мрачното, кървавото, чернотията - и като визия, образ, и като сюжет. Което е прекалено и стои изкуствено.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Безкрайния локум H8

Leave a comment:

• Dinain
    replied
    Кой от двата филма имаш предвид?

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Dinain написа Виж мнение
    Но не може да бие онзи безкраен локум "Hateful 8".
    Е скучен ли ти беше? Аз от началото до края буквално преливах от кеф

Leave a comment:

• Николай
    replied
    Blackwolf написа Виж мнение
    Точно индианския момент е нелеп до малоумие... Сраженията с индианците са пълен смех. Не искам да го анализирам от историческа гледна точка (макар че това е форум за военна история и би следвало именно това да вълнува участниците), като общо взето фактологията е ясна. както за нападението, неговите резултати, последвалата Arikara war (за която писах преди време в съответната тема), знае се и какво прави Глас след раняването си.

Като цяло битките с индианците са крайно нереалистични - индианците от равнините не воюват по този начин. А и като се вземе предвид, че нещата се случват през лятото все пак (юли-септември) цялостната драма е смешна... А и след м. август арикара бягат доста на юг и остават там ок. 3 години. Освен това Глас го откриват сиукси, лекуват раните му и му помагат да стигне до форт Кайова.
    По принцип "индианските дитирамби и мъдрости дето разтеглят" не са индиански. Някакви измишльотини, изсмукани от пръстите.
    Въобще цялата история с дъщерята на вожда и пр. - пълна глупост. Абсолютно недостоверно от историко-културна гледна точка, както по принцип и практически всичко, свързано с индианските действия в този смехотворен филм.

Като цяло имаше нелепости при техниките за оцеляване, а Хю Глас е бил запознат с оцеляването в "уилдърнесите" - живял е 4 год. при поуните.
    Дали малкият все още Джим "Одеалото" Бриджър (по-късно самият той легендарна фигура от Запада) е бил един от двамата, които остават в него не е ясно. Повечето биографи на Бриджър отричат това. А другия, Андерсън, след случката постъпва в армията и Глас няма какво да му направи... За посегателство над военнослужещ тогава бесят.

Така или иначе 10 год. след описаните събития Глас все пак е убит от арикара върху леда на Мисури заедно с още двама.
    Между другото в Щатите ми беше попаднала една книга за живота на Джим Бриджър. Не помня автора, нито заглавието. Там се твърдеше, че по-скоро е бил от останалите с Глас, и после когато Глас го е намерил в един форт, не помня дали беше Кайова, са се сдобрили. Бриджър е бил страхотен майтапчия - обичал да се шегува с грийнхорните като им разправял как веднъж команчи го подгонили и го заклещили на ръба на Гранд Каньон. Той цял месец се отбранявал сам срещу хиляди команчи и накрая като свършил патроните...тук внезапно спирал да говори и мълчал тежко. "И какво стана после, мистър Бриджър?" - питали го с нетърпение. "Е, какво може да стане...Убиха ме..."
    В географската литература също е име - смята се, че е първият бял доказано видял Голямото солено езеро. И го сметнал за залив на Тихия океан
    Във филма в началната битка някак доста бързо стреляха с кремъклийките. И на моменти не се виждаше да презареждат...

Leave a comment:

• Dinain
    replied
    На мен филмът ми хареса, макар и прекаленичко разтеглен. Но не може да бие онзи безкраен локум "Hateful 8". Целят се в Оскарите, то е очевидно.
    Най-много ми хареса, че въпреки че е суров, нямаше добри и лоши (беше споменато) - просто хора, които се опитват да оцелеят.

Leave a comment:

• Blackwolf
    replied
    Точно индианския момент е нелеп до малоумие... Сраженията с индианците са пълен смех. Не искам да го анализирам от историческа гледна точка (макар че това е форум за военна история и би следвало именно това да вълнува участниците), като общо взето фактологията е ясна. както за нападението, неговите резултати, последвалата Arikara war (за която писах преди време в съответната тема), знае се и какво прави Глас след раняването си.

Като цяло битките с индианците са крайно нереалистични - индианците от равнините не воюват по този начин. А и като се вземе предвид, че нещата се случват през лятото все пак (юли-септември) цялостната драма е смешна... А и след м. август арикара бягат доста на юг и остават там ок. 3 години. Освен това Глас го откриват сиукси, лекуват раните му и му помагат да стигне до форт Кайова.
    По принцип "индианските дитирамби и мъдрости дето разтеглят" не са индиански. Някакви измишльотини, изсмукани от пръстите.
    Въобще цялата история с дъщерята на вожда и пр. - пълна глупост. Абсолютно недостоверно от историко-културна гледна точка, както по принцип и практически всичко, свързано с индианските действия в този смехотворен филм.

Като цяло имаше нелепости при техниките за оцеляване, а Хю Глас е бил запознат с оцеляването в "уилдърнесите" - живял е 4 год. при поуните.
    Дали малкият все още Джим "Одеалото" Бриджър (по-късно самият той легендарна фигура от Запада) е бил един от двамата, които остават в него не е ясно. Повечето биографи на Бриджър отричат това. А другия, Андерсън, след случката постъпва в армията и Глас няма какво да му направи... За посегателство над военнослужещ тогава бесят.

Така или иначе 10 год. след описаните събития Глас все пак е убит от арикара върху леда на Мисури заедно с още двама.

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Ми филмчето според мене го бива, но можеше и по-добре. "Можеше и по-добре" с някак си по-малко иновативност и, както Амазон спомена по-горе, прекалено е разтеглен. Имам чувството, че американците са почнали да страдат от комплекс по отношение на европейските "мълчаливи" филми и The Revenant е поредният "венец" и доказтаелство за това. Но, nigga please, не става въпрос за съвременна deep psychological драма, а за филм за траперите от епохата преди Дивият запад да бъде завладян!

От друга страна, може би има нещо по-специално за американците в траперската самотия и затова и Зелазни се е спрял на същата история навремето - като си говорим за дълбокия психологичен shit...

Има много нелогични неща в действието, това не ми допадна, можеше да има по-голямо съсредоточаване и обяснение на това защо траперът прави това или онова... Тоя Ди Каприо беше като виетнамец или хлебарка бре - нема умиране, ей, чак накрая сам го хвана оня подляга! А индианците от друга страна...капят кат' му'и, предполагам, че това е една от причините, поради които на Черния вълк не му е харесал филма

Много ми хареса началната сцена, ей така съм си представял сраженията между траперите и индианците в "хомъците" на Флорида в "Оцеола", макар че ставаше въпрос, разбира се, за Монтана или изобщо там Севера: Уайоминг? Забравил съм, но племената и историческите топоси бяха северни. Но Майн Рид, струва ми се, е бил военен, и това най-добре си личи в "Оцеола", т.е. сцената на сражението е добра. За съжаление, нищо подобно не идва след нея; горе-долу само "много кадри" и "мечката"...

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Amazon написа Виж мнение
    Не знам как бих издържал ако го гледах на кино, а не от канапето вкъщи с чаша в ръка
    Аз го гледах два пъти - първия път от торентите с чаша в ръка и мезета пред монитора, а втория път на кино именно заради детайлите - камера, ефекти, осветление и пейзажи. Еми невероятно е, не скучах нито минута. А пък индианците че бяха малоумни - еми малоумни бяха. Индианци. Кво да ги прайш

ПП Лично аз предпочитам играта на Том Харди в тоя филм. Много беше зъл.

Leave a comment:

• Amazon
    replied
    кало написа Виж мнение
    Филмът е глупав и скучен, според мен.
    Ами да, всеки си има мнение. Нали за това е изкуство. Иначе и аз написах че филма е прекалено разтеглен. Не ми беше скучен но към краят вече започнах да се почесвам. Не знам как бих издържал ако го гледах на кино, а не от канапето вкъщи с чаша в ръка

Leave a comment:

• Лейн
    replied
    Филмът е глупав и скучен, според мен. Изключително операторско майсторство и дотам. Куп красиви картички. Герои, чиято мотивация не е изяснена никак и е чужда. Герои, които са ми напълно чужди, времето за Винету ми отмина преди бая време. ИМХО.

Leave a comment:

• Amazon
    replied
    кало написа Виж мнение
    Повече от ясно е, че оценките на масовия вкус са тъпи. Точна такава оценка са и Оскарите. Не знам защо трябва да се приемат сериозно, освен от пряко заинтересованите от финансова гледна точка.
    Те дадоха Оскар на Мерил Стрийп за най-слабата й до смешна гротескност роля, та остава да не дадат и на Лео за тая тъпня неземна.
    Точно "The Revenant" не е филм за масовата публика. Има прекалено много нюанси. Ако не го гледаш с определена нагласа и разбиране какво точно гледаш, няма да ги хванеш. Не говоря за атмосферата а за характерите на героите. Алехандро е рискувал много с тоя подход. Чак се учудвам че филма се радва на такъв успех. Вероятно е заради добрите актьори, добрата кинематография и защото всички са се натровили от филми по комикси. Или просто хората не са чак толкова тъпи колкото ги мислим

Leave a comment:

• Amazon
    replied
    Кухулин написа Виж мнение
    Не само янките, ами и маса друг народ.

Даже педалите са го оценили подобаващо (Gay and Lesbian Entertainment Critics Association)
    Вчера го гледах. Много ми хареса. Минусите са че прекалено са го разтегнали и не става за повторно гледане. Трябваше да е наполовина по-къс и ако може без "индианската лирика". Не мисля че някой с всичкият си, дори съвременните индианци би се развълнувал от тия плоски "индиански" дитирамби и мъдрости дето разтегляха. Индианският елемент беше много добре постигнат от добре подбраните актьори които играеха индианците, нямаше нужда от простотии.

Извън това филма си е кинематографично явление. Толкова реализъм рядко се среща във филм. А сцената с гризлито вероятно ще влезе в учебниците. Тръпки ме побиха докато я гледах.

Образите също бяха много реални. Нямаше изцяло "добри" и "лоши". Просто хора. Предполагам не е лесно хем да направиш филма напрегнат и емоционален, хем хората да изглеждат хора, а не разни омирови персонажи. Аман от кухи супер герои.

Ако Лео и Том Харди вземат оскари, ще се си ги заслужили. Чудя се кой от двамата игра по-добре. Май Том, но на него и ролята му беше много благодатна. Лео почти нямаше реплики и трябваше да играе основно с изражения и езика на тялото. Чест му прави че нито веднъж не преигра.

За мен е изключително нелеп филм и ако му дадат награда, означава, че янките хептен са изперкали...
    Филма не е правен за теб. Специално този хубав филм е насочен към американската публика. Хора които от деца са чували за трудното усвояване на дивите територии, за жертвите и трудният живот. Хора които знаят че прякора на долара "buck" идва от това че една сърна/елен е струвала един долар. Сърните са били местната валута и предполагам живота ти да зависи от преднопълнещ се мускет, или пушка не е било много весело. Та това са си техните представи и се е получило добре.
    Честно казано, мислех че точно на теб този филм ще ти хареса, ти пък взе че го нахрачи. А светлината във филма е страхотна!

Или купищата исторически несъответствия, като почнем от костюмите, та стигнем до почти всяка сцена в сюжета?
    За мен поне би било много интересно ако посочиш несъответствията. Знам че изучаваш периода и техниките за оцеляване, пък и чета чат-пат в бушкрафтъският ви форум.
    Last edited by Amazon; 22-02-2016, 17:31.

Leave a comment:

• Лейн
    replied
    Повече от ясно е, че оценките на масовия вкус са тъпи. Точна такава оценка са и Оскарите. Не знам защо трябва да се приемат сериозно, освен от пряко заинтересованите от финансова гледна точка.
    Те дадоха Оскар на Мерил Стрийп за най-слабата й до смешна гротескност роля, та остава да не дадат и на Лео за тая тъпня неземна.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    ако му дадат награда, означава, че янките хептен са изперкали...
    Не само янките, ами и маса друг народ.

Даже педалите са го оценили подобаващо (Gay and Lesbian Entertainment Critics Association)

Leave a comment:

Working...
X