Николай написа
Виж мнение

Да не е тази, на Стенли Вестал? Аз имам нея. То за Бриджър има няколко книги (може и 10-ина да са), много повече, отколкото за Глас. Той си е легенда на Запада.
Всъщност по време на случката с Глас той е бил момче на 16 годи.
Впрочем по време на тази експедиця, наред с Хю Глас в "стотицата на Ашли" са били все знаменити впоследствие хора - Томас "Бракен хенд" Фицпатрик, прочутия черен маунтинмен Джим "Магическото теле" Бекуърт, Джедадая Смит, Уил Саблет...
Трябва да кажа, че в битката с арикара Джедадая Смит изиграва много съществена роля, като той е един от хората, които организират отбраната.
Всъщност нещата започват съвсем прозаично - Ашли с 40 човека започват да пазарят от арикара коне и 200 бизонови кожи. На третия ден от търговията става разправия, арикара си прибират конете и кой е почнал да стреля първи не е ясно. По време на търговията присъстват трима вождове на арикара, двама приканват хората си да нападат, а третия през цялото време се мъчи да спре патакламата и вика в смисъл "Чекайте, момчета, не мой с лошо!"...
Естествено, арикара нямат особено загуби - по принцип индианците ако не са продължавали битка ако имат повече от 3-4 убити (стига да има как да се оттеглят).
От траперите са убити 12 човека, останалите се качват на ладиите, предвижват се и на едно удобно място правят от лодките и трупи нещо като укрепление.
Джед Смит е този, кото отива до Сейнт Луис и вика на помощ полк Левенуърт. И след като арикара бягат надолу в Небраска при братовчедите си скиди (вълчите поуни). Така че в ранната есен Хю Глас няма кой да го гони...
Разговарях с хора, които се експерти по Стария Запад, особено по облеклото - във филма е много недостоверно. Хеле па индианците бяха направени като някакви орки...
За мене филма е пълен провал. А кинематографично според мен е търсено абсолютно самоцелно мрачното, кървавото, чернотията - и като визия, образ, и като сюжет. Което е прекалено и стои изкуствено.
Някакви измишльотини, изсмукани от пръстите.

Leave a comment: