Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Heroes of Might and Magic

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Много весел пост (нищо лично) но извенднъл талтиката да се изредиш първи и да претрепеш голяма част от чуждата армия се оказа много хубава в твое пост, а само няколко поста по-рано казваш че това нямало голямо значение и не збозвало играта, става въпрос за "мас хеист, мас слоу". Но да се върнем на играта, при положение че стартираш с 0000 докато събереш ресурси за личове аз ще съм изкарал бехемоти, а с тях мога да претрепя всичко норамлно на картата, е освен някакви мнооого специални локации, а за вампири и за рицари още повече и специални ресурси ще ти трябват. За стронгхолда: първите две нива аз изобщо не ги ползува, 3-то рядко, първият ми герой се движи в началото само с Тъндърбърди, а те искат само сърва и малко пари, т.е мога да ги извадя още втората седмица (до тогава правя столица). Конфлукаса, да много вади, но средните нива са доста слаби (само ъпг. въздушни с блес си струват) а за магическите ти трябват специални ресурси, пък за феникси докато събереш живак ехеее. На 200% за мен специално най-удобно се играя с диваци, след тях (заради малките неудобства с ресурсите за манастир и ъпг барака) с хората, блатото дели второ място с хората, те са след стронгхолда просто защото за начина по който аз обичам да играя те няма подходящ герой, а аз предпоитам (освен на много малка карта където взимам такъв с ресурси) да стартирам с основният си герой вместо да разчитам да ми се падне от таверната.
    Но вместо само да разтегаме локуми може да го пробваме: XXL, с подземия, без вода, силни чудовища, 200%, аз със Стронгхолд и Гундула, ти с Маг и магически замък.
    BTW: на мулти с или без компове играете?

Comment

Спокойно . Тъй или инак се забавляваме в тая тема с виртуална игра (защото едва ли бих имал търпението да играя мултиплейър на голяма или много голяма карта).
      Естествено, че тактиката е хубава, просто зависи от конкретната ситуация. Винаги е хубаво да си пръв, но понякога е добре да си пръв, за да можеш да наредиш на своите войски да изчакат чуждия ход . Инак не съм противник на масово забързване или забавяне (както и масовите варианти на щит, съответинте каменни/стоманени кожи, кръвожадност, масово разваляне на магия и други подобни експертни усилващи и подпомагащи магии на ниско ниво) - това е идеалния вариант за герой-воин, който може да си позволи да изхаби не повече от един от 8-те си слота за вторични умения за магическо умение (защото съвсем без магия не става) и не повече от 6-8 точки първични умения за магическа сила и знание (защото повече не му и трябва - магиите му да се задържат по за 2-4 хода време и да има 40-50 манна, за да ги използва). На подобен герой не му трябва мъдрост или нещо друго.
      Въпросът е, обаче, че ако съм с магьосник нещата много се променят - той може да си позволи да изхаби почти всичките си слотове вторични умения за магия, което ще мупозволи да ползва високо ниво заклинания, а сред тях има някои много полезни (берсеркерство, масова молитва (особено в WoG където sorcery засилва не само ударните магии), призоваване на елементали (магьосник от високо ниво може да призовава по 200-300 земни елементала без проблем), съживяване и всякакви други хубавини). И ударни магии, разбира се, защото при маг високо ниво те са напълно еквивалентни на големи армии.
      Така че зависи от избраната стратегия - тогава мисълта ми беше, че се използват далеч повече от тези две магии (най-малкото масовата молитвата, която дава едновременно висока скорост, съчетана със стабилен бонус към атака и отбрана, е по-удобна, но пък за нея трябва мъдрост 2-ро ниво и експертна водна магия).

За игране на 200% съм съгласен, че варварите са кажи-речи най-удобни, но все пак това е специфично условие на игра - далеч не винаги се играе на тази трудност. Освен това, пак твърдя, че на достатъчно голяма карта началния бонус на варварите се размива и има достатъчно време за подготовка. А особеното при некромансерите, да речем, е че на тях им трябват не толкова много ресурси, колкото време за да съберат истинска армия. Съответно, ако ще играя с тях бих се навил само на голяма карта и по възможност - не на 200% трудност. И се играе най-вече със скелетаци, вампири и рицари - останалите не струват. А знаш какви количества скелетаци могат да се сберат (а и вампири също, особено като се има предвид, че те рядко гинат в битка).

Но хайде да не се увличаме много, въпросът беше в друго - да оспоря тъврдението ти, че HOMM е най-глупавата походова фентъзи игра и да докажа, че има разнообразни стратегии и тактики. Което мисля, че демонстрирах . Защото и ти поставяш много специални условия - да е на 200% трудност, да можеш пъвоначално да си избираш героя, с който ще играеш и т.н. Естесвено, че на тези специфични условия е по-подходящ герой-боец, а ако играем на класическия HOMM3 аз бих предпочел такъв с офазива (и ще е Краг Хак, ако мога да избирам). Ако играем на WoG обаче е напълно възможно да си избера такъв със специализация в определено създание - какво точно зависи от конкретният замък,но има варианти за всички, общо взето. Ако картата е малка бих взел такъв със специализация по някое 2-4 ниво създание, ако е голяма - 5-6 ниво.

Конкретно за игра, както споменах още в началото - няма да имам време, пък и къде да я проведем. Някак не си представям да вися в някоя зала 6-8 часа и да разцъквам някой безкраен HOMM3 мултиплейър. Инак най-много съм играл в мулти HOMM I и HOMM II и бих казал, че първата версия е най-подходяща, защото е най-динамична. 3-тата в мултиплейър (освен на най-малкия размер карти без допълнителни нива) е ужасно мудна. За 4-тата няма какво да говорим - там уви схемите са твърде малко, пък и промяната в концепцията напълно разбалансира играта (Инак ако ще играем в предложеният от теб вариант, аз едва ли бих избрал герой-маг (то зависи от замъка де). Но както вече споменах - това са специфични условия, не важат за всички типове игра . Е ако имах време бих се навил на WoG последна версия и аз да съм с елементалския замък и герой-боец със специализация по магически елементали. Или пък с драконовия замък и герой-маг. Но на карта XL и може и 0 ресурси (тъй или инак, до втората седмица ще си отстроя столица ).)

Comment

хе аз съм избирал специфични условия, а самата идея да стартираш със суровини защото иначе няма да можеш да "отлепиш" не е ли специфична??? Масовите разкрасяващи магии: а какво ми пречи с Гундула да си ги хвърлям????? А некромансаруите (известно време ми бяха любими) имат този проблем че докато изкарат 4(ъпггрейднато)-5-6 ниво не могат да наваксат на бойните загуби на скелетите, а това е зорно личовете искат доста сяра а за вампири зорът е за кристали.
        WoG не го играя, още когато излезна го дръпнах (цяла нощ и няколко дискънекта) видях го , не ми хареса и го бастисах, още повече че тогава хирото вече далеч не ми беше любим.
        Мултито може да го спретнем в къщи на хот сиит, ако резнем времето за ход на 2 мин. (примерно) играта върви доста бързо (ако и машината ми да не е първа младост.
        Принципно когато правим мулти пускаме и компове, става по-интересно, недостък е че чопването на граила си е чист късмет.

Comment

Ами специфични условия са - и не, че "няма да можеш да отлепиш", а просто няма да си толкова конкуретноспособен спрямо някой други замъци (но подобни разлики има навсякъде - я вземи любимото и на двама ни AoW - че там направо има "замъци" (раси, де), с които си е почти невъзможно да се изкласи срещу други - т.е., ситуацияте е съвсем същата, даже липсата на баланс е по-забележима). Но пак имаш шансове - тук вече си зависи от умението на играча. Но все пак - да избереш една от достъпните 5 степени на сложност и да поставиш условието да си избираш предварително герой са си специфични условия, отъкдето и да ги погледнеш. Защото ако играем на първите три-четири степени на трудност със същия този варварски замък вероятността да победиш доста намалява, защото скъпите замъци няма да имат проблем да си отстроят казармите и да си наемат войските .

Нищо не ти пречи да си ги хъврляш с Гундула, разбира се - мисълта ми (както трябва да си забелязал ) беше друга - ти твърдеше, че в играта имало само две смислени магии, а аз целях да ти покажа, че са многоповече. А инак - ако тръгнш да правиш Гундула по-скоро маг (а за да си ги хврляш ще ти трябват поне три вида магии на експертно ниво + мъдрост), тогава ще е ограничена откъм бойни качества. А това означава, че или ще има много по-малки шансове при обсада, или пък няма да има качества като късмет, морал и т.н. (а те често могат да наклонят везните, особено късметът при ударв началото на битката). Въпросът беше не да охуля Гундула или пък специализацията офанзива (които аз също харесвам и охотно използвам), а да ти покажа, че има и други варианти, че и останалите специализации и умения имат смисъл и място .

WoG-ът много се промени, щом си теглил първата версия най-добре провай окончателната - разликите са огромни. И определено си струва.

А ако ще играем мулти то пак не става - защото дори и да сложим ограничение от 2 минути на ход, то ще важи иди-дойди за стратегическата част, но битките имат тенденцията да достигат по няколко на ход (често - над 10), а някои от тях - склонността да продължават по много минути (често над 10-20). Така че пак ще се проточи много. Инак съм го разцъквал предимно на hot seat.

Comment

Хъм, Нека разгледаме вторичните умения, а.
            Споменаваш късмет, аз лично това го намирам за доста вятърничаво умение, също и скаут, навигацията също, освен на някаква мнооого ама мноого специфична карта, наследството и то за главният герой си е бреме.
            Балиста..хммммноого неохотно, първа помощ ако дойде добре,нужна е, катапулта е доста желан, но с варварите може да си го спестим.
            офенс и дефенс, задължителни, мъдрост също, водна,земна и въздуша са добре дошли, и стават 6, още двеее, да кажем лидършип и тактика и смятам че получава един доста балансиран бойно магически герой, особенно ако е Гундула, аз лично не обичам специалистите по единици защото много пъти се е случвало въпросната единица просто да не е в достатъчно количество за да я мъкна с мен, от маговските спецове харесвам само двама: човечката с Блеса (ама не я взимам защото единият слот е изхабен за дипломация) и спеца по ресурекшън а сега се сетих и онзи дето вдигаше немъртви.
            Умения.... ами двамата с дефенс, двамата с офенс, и май имаше един двама с резистънс, а да и логистиците ме кефят. Но както и да го връткам най0много на моят стил отговаря Гундула, ако и да е грозна.

Comment

Басиии колко сте изписали.....
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Е, въпрос на вкус. Лично за мен и харизмата и късметлийството са си добри вотрични умения - често и двете довеждат долесна победа в главан битка - възможността някоя от най-силните ти единици да играе в един ход два пъти, вместо само веднъж (и да нанесе безответен удар по вече ударен чужд стак), а още повече - възможността често да нанасяш удар с двойна повреда са съществени - това си е все едно да имаш вместо един силен стек - три (ако ти се падне и морал и късмет, което при експертно ниво и на двете е много вероятно). Така че хич не са за изхвърляне.
                Нататък: логистиката е почти задължителна (освен ако няма много артефакти за движение), ако картата е с гаден терен, задължително става и следотърсачеството, защото инак героят ти ще се мъкне жалко на стратегическата карта.
                В стандартния HOMM съгледвачеството и навигацията нямат кажи-речи никакво приложение (освен ако картата не е с архипелази - за навигацията).
                За боец - в зависимост от конкретният случай са подходящи офанзива, дефанзива, тактика, за някои замъци - стрелба, желателно е и умението за по-бързо разрушаване на стените на замъците (не си спомням как се зовеше, но май беше балистика). Т.е., един добър греой-боец има заети поне 5-7 слота за вторични умения с бойни характеристики (например: офанзива, дефанзива, логистика, късметлийство, харизма, тактика (+ в зависимост от случая едно от трите - магическа защита, следотърсачество или стрелково изкуство)). Което означава, че му остава в най-добрия случай един или два свободни слота за магически умения и аз предпочитам това да е земна магя или въздушна магия (по-добре да е земна).
                Разбира се, добре е специализацията на боеца да е офанзива или дефанзива (което свежда избора за главен герой до 7-8 алтернативи, ако правилно си спомням).
                В стандартинят HOMM героят със специализация създание не е кой знае какво, защото дава малки бонуси. Но в WoG нещата са коренно различни, защото специализациите по създание с много мощни. Особено ако си избираш героя в началото, тогава ще е ясно с каква специализация да го вземеш - съответно, основното създание, което ще използваш.
                Впрочем, ако става въпрос за WoG вторичното умение учене (learning) също е много добра идея - освен, че героят ти серазвива много по-бързо от нормалното (което само по себе си е голям плюс), всеки път като качва ниво получава по две точки на първичните си умения, вместо само по една. Т.е., много по-бързо изкласява над останалите - особено ако го има поначало. В WoG магическата защита също е много съществена, защото както споменах на експертно ниво връща три от вражеските войски в неъпргрейднато състояние по време на битката.
                В определин случаи си струва да се заложи на герой с умение дипломация, но тук много зависи от конкретната карта.

За магьосник изборът е по-широк, така че зависи - тук има много какво да се обсъжда.

Инак, ако играя с варварския замък гледам винаги да взимам Краг Хак - вече споменах защо - идеален е като боец (натрупва по-добри бойни характеристики от Гундула), като същевременно е достатъчно магьосник - т.е., може да хвърля масовите ниско ниво магии (и може да изхаби само едно или две умения за магия - най-добре само едно - земна магия).

Един въпрос - като прегледаш всичко това, което изписахме, пак ли ще твърдиш, че играта съвсем за нищо не ставала? Просто ми е интересно (аз да речем от доста време не я играя - бях си качил WoG последната версия, за да я разгледам, но стоя не повече от месец и половина на диска ми).

Comment

Ами вземай пример

Comment

Ех тоя Хироус,ех тия безсънни нощи....
                    "На рилеца герой
                    титан калимански,
                    герой от Булаир
                    с гърди от желязо
                    и воля от гранит."

Comment

Мдааа. Когато за първи път го видях ми паднаха очите. Повече съм играл само на ейдж ъф емпаер, веднъж бях заклецнал 7 часа и взе че спря тока

Comment

Дааа, когато за пръв път видях HOMM (беше първата версия) направо останах шашнат - беше в едно от първите български компютърни списания, в секцията за игри - съседни страници споделяха HOMM I и Fantasy General. Направо ми останаха очите и в двете. По-късно (да речем, след само броени месеци) ми падна възможност да ги изпробвам на практика - велико беше .
                        Още си спомням първата игра която изиграх на HOMM I - беше на една туториалска карта и бях с рицарския замък в една закътана долина. И когато най-после поразучих нещата и успях да претрепя охраната, ме нападна магьосник с войски от драконовия замък и ми хвърли армагедон - зловещо беше. Почти като първата ми сериозна игра на Warcraft I.
                        Вече следващите версии бяха малко по-очаквани и предсказуеми, макар че имаше и по някое разочарование. Тръпката беше по преминала някак . Впрочем, спомням си, че чаках дълго и с нетърпение излизането на 3-тата част и много ме събряха ръчичките, когато я качих на компа и я пробвах за пръв път.

Comment

Е аз започнах от 3-ката, и в сравнение с графиката на Warlord 3 (първата ми игра) бях ооошашкан. но въпреки това вече като се осъзнах и почнат да играя и на друиги стретеги (AoW) HOMM почна да ми оставя все по-лош вкус, прекомерно много дразнещи изгъзици. Пък и факта че когато претрепеш главният герой играта на практика свършва е доста скучен, това се дължи на факта че могат да се събират неограничени количества в слота, това прави една голяма загуба невъзвратима.

Comment

Az Icata ne sum ia igral, no ia gledah... no IIkata veche... i IIIkata mnogo
                            kef mi beshe da si praia karti
                            albireo написа
                            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Грьцки кораби вьв Варна

Е, да, правенето на карти беше едно от големите удоволствия, макар че след това трябва и да се изпробват .
                              Както вече споменах и в началото - AoW е общо взето по-добра, но това не прави HOMM изгъзица - просто са различни. Още повече, че това, което прави AoW добра е на практика MoM.
                              А инак - то в почти всяка игра ако претрепеш основният герой/армия, играта свършва. Поне аз не се сещам за някоя от сходна игрица, където да не е така (включително в AoW). В Warlords може и да е малко по-различно, но там пък има други минуси - най-вече липсата на каквото и да е тактическо сражение или смислени магии. Което си е минус за фантастична игра, от където и да го погледнеш .

Comment

Е, ако говорим за графика, то единицата беше най-добра в това отношение, особено ако се има предвид времето когато излезе. Първата и втората част на HoMM бяха най-стилни в графично отношение. В тройката изпаднаха в някаква голяма грешка, търсейки "реализъм" в графиката на една фентъзи игра. За графиката не четворката по-добре да не казвам нищо.
                                За нещата около версия 3.5 ще пиша утре. От работа, ако остане време.
                                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                                Проект 22.06.1941 г.
                                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Working...
                                X