Е, щом 10-12 дивизии спират 150 твои, нещо много грешно правиш В тази игра трябва да се обръща внимание на всичко - логистика, опит и възможности на командирите, терен, време, авиация, прикачени бригади, обкръжения и т.н. и т.н. Факторите са много, но при малко по задълбочена игра ефективността на отделната единица може да скочи неколкократно. Така разбивам много по-многобройни армии и завладявам големи територии бързо - танкови юмруци, механизирана пехота, пикиращи и тактически бомбардировачи, парашутисти. Като се замисля, чисто и просто блицкриг правя
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Hearts of Iron 2
Collapse
X
-
Аз ли нещо греша или наистина с транспортните самолети немогат да се местят парашутисти а само да правят десант на чужда територия.
А иначе с германия в момента съв завладял европа без Италия и някой страни от балканите.Руснаците вече съм ги закарал до средата на азия,но фронта става ужасно широк и с тенденция да стане широк от най-южните части на индия та чак до сибир.На някой места ефективността е до 25% което никак не е добре.Годината е 57,имам доста флот,просто неможах да се сдържа да не направя едно добро количество модерни и свръхтежки линкори,както и някой друг крайцер.Имам само 1 самолетоносач,доста авиация.Но изглежда в по късен етап авиацията няма голям ефект или поне доста лесно поема щети заразлика от по ранните етапи.
иначе ако натрупаш адски много армия понякога може да видиш при битката как ефективността им е едва няколко процента....внимавай какви командири слагаш при битките.
бтв източния фронт има 250 дивизии - моторизирани,механизирани,танкови,пехотни, та дори и кавалерия като включва най различни националности - угарски,австрийски,румънски, че и български (естествено основата е немска)Last edited by BulSoldier; 10-12-2007, 20:03.
The end of the world came pretty much as we predicted.Atomic spark,struck by human hand raged out of control.Great cities were reduced to dust,burning continents were absorbed by boiling oceans.The spirits of the dead faded in the background radiation that blanked the Earth.
The 2 minute war - FallOut
Comment
-
Аз командирите ги избирам много грижливо, ама немските, особено за танковите корпуси, манщайн,ромел, гудериан, хот, модел и още мноого, ама руските знам само 5-6. Иначе мисля, че като германците нападат и имат някакво предимство, нз какво, просто от създателите са го сложили, май за да има историческа стойност на действията.
А сега си почнах с България и е много забавно, като свикнеш с немци, това да не можеш да пуснеш 30-40 пех. див едновременно си тежи :Д.
Много добро игричка !!Кръвта из нашите гърди
не е съвсем изляна!
Народе, цял стани! Иди!
Че Македония въстана.
Comment
-
Аз също съм голям фен на играта, много ми се иска да я изпробвам на мултиплеър, все пак друго си е да играеш срещу човек. Вчера започнах нова игра с Германия на нормална трудност (като играеш на hard, единствено намалява IC на страната ти, увеличава се и рискът от бунт в покорените провинции и не виждам смисъл да се мъчиш с малко IC, а пък врагът винаги има повече), но на агресивност съм на най-високото ниво. По начало се стремях да следвам историческия развой на събитията, подкрепих Фрако, направих аншлус с Австрия и т.н. старах се да подобрявам дипломатчните отношения със България, Румъния, Италия, Япония, Испания, Финландия и други. Към края на 38-ма Франко се съгласи на съюз, после си разделих Словакия с Унгария и тя стана съюзник, след това и България, но за Румъния играта ми даваше нулеви шансове за съюз. До тук добре, сключих си антикомитерновския пакт, после и тройния съюз, а през август 39-та и пакта Рибентроп - Молотов. За войната срещу Полша имах на разположение 9 танкови Panzer III дивизии, няколко моторизирани, 30-35 пехотни и 12 бомбандировача разделени в 4 ескадрили. Бързо се спавих с Полша и се насочих към Франция, която до този момент възпираха 15-16 пехотни дивизии, окопали се по границата,а на юг Франко им създаваше не малки проблеми, прегазих Белгия, Холандия и Люксембург и овладях Париж и околностите, след което Фрация капитулира и се създаде Франция на Виши. Междувременно имаше сериозен съюзнически десант в Гибралтар, с който се справих като поех контрола на войските от Франко и изпратих танковите си дивизии. След това сключих съюз с Мусолини и така започна кампанията му срещу британците в Египет. След малко Италия обяви война на Гърция и аз като съюзник се наложи да вляза също в конфликта без основната ми армия на близо. Докато прехвърля войски към Балканите, положението се усложни и Югославия и Румъния обявиха война на Италия, и автоматично на мен, Прегазих Юославия и Гърция, съсздадох Хърватска и тъкмо навлизах в Румъния и СССР ми обяви война през април 1940, в окупираната от мен Полша имах новопостроени 3 танкови дивизии и гарнизони. Добре че бяха унгарците за да закърпя фронта, мисля, че и руснаците не бяхя готови за война, тъй като имаха малко сили и по-голямата част от пехотата им беше остаряла - 36 година. Румъния падна лесно, все пак има само 3 ключови провинции и България я анексира както направи и с Гърция. Постепенно пренесох войната навътре в СССР и така през лятото на 1940 имах 15 танкови дивизии Рanzer IV и 15 моторизирани, бях произвел още 1 ескадрила стратегически бомбандировачи и 1 тактически, наколко изтребителни ескадрили и много гарнизони за окупираните земи. Тъй като основните ми сили бяха в Румъния, завладях Одеса , Киев, Севастопол и се насочих на север към Москва. Мното скоро обаче нафтата започна да свършва, а ме разделя още много малко от Москва, опитах се и да превзема Сталинград с 1 танкова армия (3 танкови дивизии), обаче претърпях неуспех и нивото но организация естествено се редуцира, а пък пехотните дивизии изоставаха назад, едвам ги спасих от обкръжние! За съжелиние 4 мото дивизии заедно с 1 щаб, с които се опитах да заобиколя Москва попаднаха в обкръжение, от незнайно от къде се взеха свежи руски дивизии. Сега се наложи да прекратя дейността на Луфтвафе и да се надявам на чудо. Сключих търговски сделки с всички неутрални държави и съюзници, но и тов не стига да си оправя дефицита на нафтата, а без нафта просто не може, направо се чудя как съм могъл да похарча 50000 нафта за отрицателно време! Иначе положението на другите фронтове е чудесно, половин Африка е в ръцете на Мусолини, Сирия се присъедини към остта, Япония почти е сразила Китай, на на източния фронт положението се влошава ... по натам, ако ви е интересно ще пиша какво се е случило
Comment
-
Ако България е овладяла плоещ може от там да вземеш петрол.И да насочиш сили към Баку,ако е възможно.Търси и размяна на ресурси ако е възможно.На мен петрола ми свършва още по бързо независимо че и много петролни полета имам овладяни,но италия ми праща постоянно доста солиндни количества заедно с румъния и макар да съм на минус, резерва никога не пада под 150к
The end of the world came pretty much as we predicted.Atomic spark,struck by human hand raged out of control.Great cities were reduced to dust,burning continents were absorbed by boiling oceans.The spirits of the dead faded in the background radiation that blanked the Earth.
Comment
-
Сега пак започнах с германия (наложи ми се да форматирам харда) и сега (средата на 40) направих десант на англия,интересно че някак си успях да превзема Кърейджъс,самолетоносачът.Та някой знаеше ли че имало такива работи
иначе тоя мод трябва да го поразгледам подробно.
Comment
-
Това с превземането на кораби и на мен ми се е случвало един път. Доколкото разбрах, става когато превземеш изненадващо вражеска провинция с кораби в нея (т.е. в пристанището, ако има, или акостирали на брега). Разбира се, изключително трудно става, най-вече може да се постигне с въздушен десант в празна провинция (т.е. без сухопътни сили, само кораби или самолети) - тогава превземането става моментално. При сухопътна атака или морски десант, корабите обикновенно се измъкват. Май първия път когато играх с Германия, по този начин плених 2-3 френски крайцера на ливанското крайбрежие"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Когато се разхождах из Швеция със Съветския съюз, направих някакъв морски десант и успях да взема 1 лек крайцер (макар че той беше бая повреден). Иначе това с превземането на кораби е много хубаво (когато се случи де). Чудя се дали един десант в Скапа Флоу може да превземе нещо по-така - 2-3 линкора... Само дето първо ще трябва да развивам много десантчици и да взема Норвегия (тези фиорди не ме радват).„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Не са умряла работа... Даже се справям съвсем без морска авиация (ползвам стратегическа особено за разглеждане на моренцата наоколо). Играя със СССР, който по принцип си е мноого зле с флота, за това гледам да инвестирам в 3 посоки - самолетоносачи (непрекъснато имам екип който работи върху нови проекти), подводници (ако може и атомни да са) и ескадрени миноносци. Други неща във флота не строя, само в началото пускам една серия от 5-6 линкора и 10-тина Киров-а защото с тях е по-весело да попиляваш малки ескадри и конвои. Просто не ми стига ресурса за овечед модерни разработки, за това си държа трите направления. При това успешно видях сметката на Британския флот - не успяха да съберат повече от 2 самолетоносача на едно място и много лесно ги потопих, след това линкорите нямаха шанс. Макар че най-култовото е атомна бомба в Скапа Флоу...„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Comment
-
Така и така стана дума за подводниците.ВИе как ги ползвате.Аз например ги пускам (когато е за нападение на конвой) по 3-4 на район от океана като всички са сами (тоест не са в едно обединение).Само че въобще немогат да доближат каквито и да било военни кораби.Поне засега във схватки с британския флот(когато го имаше) винаги губеха,даже нямаха шанс да са в обсег на оръжията си.
А иначе днес играта ме изгаври.Остана 1 ден докато няколко дивизии се прехвърлят в норуич англия и реших да преместя част от самолетите си там,и о чудо, в момента в които кацнаха и французи направиха десант там.... естествено самолетите изчезнаха :argh:
Comment
-
Ами умряла работа са срещу морската авиация, защото тя ги замества напълно успешно А разходът на ресурси и време за строеж и поддръжка са тотално несравними. Сега играя с Италия и със 7-8 морски бомбардировача (първо поколение) съм практически избил вече британския, френския и половината американски флот (за 1 година война - от лятото на '41 до лятото на '42). Също и срещу подводници работят. С тия 7-8 ескадрили съм затрил стотици кораби вече и таке се случва при всяка игра. Когато за един ден можеш да потопиш всеки линкор или самолетоносач в обсега (за първо поколение е 800 км), които иначе се строят за година или две е очевидно предимството. А противодействие ефективно няма. От друга страна големите кораби след битка трябва да се ремонтират поне 2 седмици, за скорост, мобилност и т.н. да не говорим.
Така че аз поне въобще не строя кораби, използвам каквото ми е дадено по начало и строя само подводници (срещу конвои са все пак по-ефективни) и морска авиация, най-много някой и друг есминец. Въобще не инвестирам в разработката на новите поколения и доктрините, свързани с тях; самата идея да строя 18 месеца нещо, което после може да бъде потопено толкова лесно...
За подводниците: това е доста реалистично направено. Когато се сблъскват флоти с различни обсеги (например есминци с крайцери), по-далекобойните естествено се стремят да държат дистанция и да бият отдалеч. Подводниците са бавни и е логично че в директен двубой срещу кораб нямат шанс (той винаги ще може да им бяга и да ги обстрелва отдалеч). Успешните им атаки се получават само ако успеят да се приближат незабелязано, в играта забелязах че това става най-вече при нощни сблъсъци, така че е по-добре да се зададе атакуване само през нощта, ако целта са бойни кораби. Също така групи от по-малко от 6 подводници нямат много смисъл - прекалено слаби са. А дори и 6-10 подводници за неравностоен противник на 6-10 есминеца и/или крайцери от аналогични поколения. Но така или иначе според мен по-ефективни са срещу конвои, както е било и в реалността де
Аз лично намерих че е най-удачно да се използват в големи групи (поне 20), ако ще и да имаш само една група така. Така при сблъсък дори с охраняван конвой не понасяш съществени загуби, а при успешна атака потапяш 20-30 транспорта наведнъж. Но дори когато с 25 подводници срещам единичен самолетоносач, избягвам битката, защото е безсмислено - той обстрелва от >150 км и дори да го наближиш, просто се оттегля.
А за изчезващите единици, това май е бъг в играта - и на мен ми се е случвало от време на време просто да ми изчезват единици без никаква причина. Save/Load..."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
За конвои аз правя проучване къде имат ресурси вразите и от кое пристанище потеглят. И слагам по принцип 2-3 групи на маршрут, всяка група е от по 20-25 подводници. Едан група близо до вражеското пристанище, една нейде по средата и една до крайното пристанище. Така никакъв конвой не може да мине. А да се блокира връзката Китай-Япония (биех се срещу японците) е най-весело. Оказа се, че всички конвои трябва да минат през едно специфично море и аз струпах там към 50 подводници. За месец Япония се лиши от търговския си флот. Наложи се само по едно време да гоня вражески есминци със стари линкори, защото решиха да ми досаждат.
За морската авиация явно трябва да опитам щом е толкова ефективна, макар че аз май срещу Германи/Британия/Япония загубих самолетоносач, въпреки че имах няколко доста нарешетени. Само лошото на авиацията е че има малък обсег и трябва да чакаш противника да дойде. А за мен е най-сладко да подгониш вражеския флот, той да се скрие в крайна сметка в някоя база (изходът естествено се блокира надеждно), след което да му изсипвам бомби отгоре със стратегическите бомбардировачи и палубна авиация.
Веднъж по някаква огромна случайност ми се случи да се бият от моя страна 4 линкора, 6 тежки крайцера, няколко леки и дузина есминци срещу 2-3 самолетоносача, 1 линкор и няколко крайцера/есминеца от страна на британците. Не зная как моите успяха, но се добраха в един момент на 20 километра от вражеската ескадра. Касапницата и от двете страни беше пълна - те ме изпонадупчиха от дистанция, аз след това разстрелвах самолетоносачи от упор... На края май и двата флота бяха редуцирани на към 80%...Last edited by Пилот; 19-12-2007, 00:03.„Аз, Драгомир, писах.
Comment
Comment