Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ОСМАНСКОТО НАШЕСТВИЕ НА БАЛКАНИТЕ - РЕАЛНИ ФАКТИ И ИЗМИСЛИЦИ?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

boilad написа Виж мнение

Може би бъркам,но ми се струва,че към началото на 60-те години на14 век имаше бунтове срещу османците в Караси.
    Това пък откъде го извади? И какво общо има?
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Francis Drake написа Виж мнение
      Г.Атанасов цитира писмо на Константинополската патриаршия, според което Емона и Козяк са подвластни на Добротица.
      Понеже Георги Атанасов ми е пресен, да уточня - Козяк и Емона все пак влизат в състава на Търновското царство по времето на Иванко, заедно с Овеч и Дръстър

Като гледам картата на Thorn, Шишманова България не е никак малка държава за балканските мащаби от 14-ти век; още повече обхваща предполагаемо добре усвоени, сравнително гъстонаселени райони, с множество крепости и градове;
      Началото на Иван-Шишмановото царуване е обещаващо, друг е въпросът какво остава от държавата му през последните 5-6 години от управлението му. Грешката му, според мен, е, че не е станал съюзник на Баязид, когато онзи му е предлагал съюз, а не васалитет.
      Не си спомням къде точно, но някъде бях мернал цитат от османски извор, в който поне на два пъти Иван-Шишман е наречен "един от най-могъщите императори на неверниците" - става въпрос за определение преди войната срещу него. Това определение едва ли е случайно.

В крайна сметка, Иван-Шишман се оказва ревностен и последователен противник на османците, но за съжаление, не блести нито с пълководчески умения, нито с дипломатически гений, въпреки че има някои постижения в тази област.

Comment

Шишман да е наречен император и то в турски източник !?! Може ли да посочиш източника? Шишман наистина си връща Дръстър и Овеч от Иванко, не много ясно как и кога. Двата варианта са 1385 г. или 1377 г. , но пък през 1382 г. губи София.
        Между другото Шишман става османски васал още при Мурат, така вариант Баязид да му е предлагал някакъв съюз просто няма как да стане. Още повече след похода на Али паша в Северна България, Търновският цар е с доста редуцирани владения и ограничен човешки и финансов ресурс. През 1391 г. Шишман си връща Шумен и някои други крепости, но с влашки войски.
        Last edited by Francis Drake; 15-05-2012, 23:13.

Comment

boilad написа

Може би бъркам,но ми се струва,че към началото на 60-те години на14 век имаше бунтове срещу османците в Караси.
          Това пък откъде го извади? И какво общо има?
          Осени ме прозрение.
          Сега,малко по сериозно,по това време,а и по-късно османците доста често имат сериозни затруднения в Мала Азия,та може и оттам да се пръкна.

Шишман да е наречен император и то в турски източник !?! Може ли да посочиш източника?
          Саадеддин например пише за Шишман:"Между невернишките владетели най-могъщ бил Шишман,който управлявал Никопол и Силистра",а Хюсеин:"...един от видните невернишки царе,гнусният неверник Шишман,владетелят на Никопол и Силистра."
          Last edited by boilad; 15-05-2012, 23:47.
          Liberte, egalite, fraternite
          Viva la revolution
          Zalmoxis написа
          Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
          http://hristoen4ev.blogspot.com/
          dibo написа
          Преценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
          - това се случва, когато се докладват богопомазани като Тора.

Comment

Лала Шахин няма как да е писал доклад през 1384 г., по простата причина, че е бил вече покойник. Въпросът ми към картаген бе и си остава за наличие на предполагaем турски източник с упоменаване на императорска титла за Шишман.
            Last edited by Francis Drake; 16-05-2012, 00:35.

Comment

Къзъл Дели моите извинения! Иналджък наистина сочи за дата на превземане на Одрин 1361 г.

Our analysis of the Ottoman traditions also confirms the date 762 A.H., i.e. 1361 A.D., which Orug gives for the conquest of Edirne. Further, Halecki notes that, according to Venetian sources, news of the conquest reached Venice on 14 March 1361. Unless this was a false report, shortly before this date, in the year 1361 "at the time the Maritsa was overflowing", Edirne surrendered to Murad.

Comment

Коректно си изтрих написаните глупости (иначе ще се отплеснем в съвсем ненужни спорове,а и без да искам може да заблудя някого).Колкото до картаген от поста му е ясно,че цитира по памет и не е сигурен за източника.
                Last edited by boilad; 16-05-2012, 00:28.
                Viva la revolution
                Zalmoxis написа
                Имайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
                dibo написа

Comment

По-скоро е това, което цитира boilad. Само че на мен ми е останал спомен за превод "цар/император". Може тази представа да се смесила с цитати от похода на Сигизмунд, когато българският владетел е наречен "император". Все едно, така или иначе аз не съм историк и няма как да чета или да съм чел извори в оригинал. Мисля, че съм мяркал откъси от тези извори в сборника на Павлов "Българското средновековие".

Идеята ми беше, че на някакъв етап България на Иван-Шишман е вдъхвала сериозен респект, колкото и ние сега да сме свикнали да я приемаме като слаба и агонизираща държавица.

Comment

Доста рових по въпроса за падането на Одрин и започвам да мисля,че в крайна сметка не може всички турски хронисти да грешат и може би трябва да им се доверим повече отколкото на някакви кратки бележчици без контекст,но продължавам да смятам,че голяма част от българска Тракия е превзета в началото на управлението на Шишман.Все пак няма как след 1364г. османците да са воювали срещу България.В предходната 1363г. пък се бият на страната на Рожер ² Лория за остров Евбея.
                    През 1359-1360г. воюват с Карамания и чак след това подновяват настъплението срещу Византия при което на практика превземат почти цялата Източна Тракия.
                    Last edited by boilad; 16-05-2012, 13:56.
                    Viva la revolution
                    Zalmoxis написа
                    dibo написа

Comment

boilad написа Виж мнение
                      ....,че голяма част от българска Тракия е превзета в началото на управлението на Шишман.Все пак няма как след 1364г. османците да са воювали срещу България.В предходната 1363г. пък се бият на страната на Рожер ² Лория за остров Евбея.
                      През 1359-1360г. воюват с Карамания и превземат Анкара и чак след това подновяват настъплението срещу Византия при което на практика превземат почти цялата Източна Тракия.
                      Както вече писах България е подложена на опустошение много преди 1364г., като Тракия е превзета в периода 1359-64г. когато Османците буквално я обезлюдяват и цели селища изчезват (Венец и Сотирград са най-известните, но в околностите на Сливен има доста останки на крепости от периода.), но това не пречи на Иван Александър да ги ползва като съюзници срущу Унгария....това имам в предвид, Българските царе са правели всичко друго само не и да се бият с Османците....при Шишман нещата съвсем излизлизат от контрол.
                      Sub sole nihil novi est

Comment

boilad написа Виж мнение
                        В предходната 1363г. пък се бият на страната на Рожер ² Лория за остров Евбея.
                        Стига бе, откъде си сигурен, че са османци? Аз мисля, че тия турци под въпрос пак са от Айдън.

Comment

Mirovk написа Виж мнение
                          Както вече писах България е подложена на опустошение много преди 1364г., като Тракия е превзета в периода 1359-64г. когато Османците буквално я обезлюдяват и цели селища изчезват (Венец и Сотирград са най-известните, но в околностите на Сливен има доста останки на крепости от периода.), но това не пречи на Иван Александър да ги ползва като съюзници срущу Унгария....това имам в предвид, Българските царе са правели всичко друго само не и да се бият с Османците....при Шишман нещата съвсем излизлизат от контрол.
                          По какво съдиш, че е станало тогава, а не 10-15 години по-късно?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Thorn написа Виж мнение
                            По какво съдиш, че е станало тогава, а не 10-15 години по-късно?
                            Дам, ако може доказателства, а не само голословни твърдения.

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
                              Стига бе, откъде си сигурен, че са османци? Аз мисля, че тия турци под въпрос пак са от Айдън.
                              Има ли значение?Явно е,че във войната на османците срещу ромеите в началото на 60-те години на 14 век Иван Александър си трае и не подкрепя последните(което като имаме предвид предпочитанията на Йоан V към Запада и заплахата за България от страна на Унгария,си има своите основания,но е сериозна грешка на българския цар,която се отразява крайно негативно на имиджа му и това при условие,че държавата му е на практика във външнополитическа изолация),това пък е причина да го обвинят в неспазване на сключения през 1355г. българо-византийски договор.
                              Viva la revolution
                              Zalmoxis написа
                              dibo написа

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
                                А постът на Баба Яга и аз не го разбрах, кой е говорил за това, че западните учени били по-велики само защото са западни и къде видя неуважение към "нашите учени"?
                                В началото на темата, най-вече в атаките към Добрев и обясненията за това как бил световно неизвестен. На мен в медиевистиката повечето никове тук са ми неизвестни и през ум не би ми минало да ги цитирам. Но Добрев съм го цитирала.

На Делията като житейски принцип не му отговарям.
                                „Der Vorteil der Klugheit besteht darin, dass man sich dumm stellen kann. Das Gegenteil ist schon schwieriger.“

Kurt Tucholsky

Comment

Working...
                                X