boilad написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ОСМАНСКОТО НАШЕСТВИЕ НА БАЛКАНИТЕ - РЕАЛНИ ФАКТИ И ИЗМИСЛИЦИ?
Collapse
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Francis Drake написа Виж мнениеГ.Атанасов цитира писмо на Константинополската патриаршия, според което Емона и Козяк са подвластни на Добротица.
Като гледам картата на Thorn, Шишманова България не е никак малка държава за балканските мащаби от 14-ти век; още повече обхваща предполагаемо добре усвоени, сравнително гъстонаселени райони, с множество крепости и градове;
Началото на Иван-Шишмановото царуване е обещаващо, друг е въпросът какво остава от държавата му през последните 5-6 години от управлението му. Грешката му, според мен, е, че не е станал съюзник на Баязид, когато онзи му е предлагал съюз, а не васалитет.
Не си спомням къде точно, но някъде бях мернал цитат от османски извор, в който поне на два пъти Иван-Шишман е наречен "един от най-могъщите императори на неверниците" - става въпрос за определение преди войната срещу него. Това определение едва ли е случайно.
В крайна сметка, Иван-Шишман се оказва ревностен и последователен противник на османците, но за съжаление, не блести нито с пълководчески умения, нито с дипломатически гений, въпреки че има някои постижения в тази област.
Comment
-
Шишман да е наречен император и то в турски източник !?! Може ли да посочиш източника? Шишман наистина си връща Дръстър и Овеч от Иванко, не много ясно как и кога. Двата варианта са 1385 г. или 1377 г. , но пък през 1382 г. губи София.
Между другото Шишман става османски васал още при Мурат, така вариант Баязид да му е предлагал някакъв съюз просто няма как да стане. Още повече след похода на Али паша в Северна България, Търновският цар е с доста редуцирани владения и ограничен човешки и финансов ресурс. През 1391 г. Шишман си връща Шумен и някои други крепости, но с влашки войски.Last edited by Francis Drake; 15-05-2012, 23:13.
Comment
-
boilad написа
Може би бъркам,но ми се струва,че към началото на 60-те години на14 век имаше бунтове срещу османците в Караси.
Това пък откъде го извади? И какво общо има?
Сега,малко по сериозно,по това време,а и по-късно османците доста често имат сериозни затруднения в Мала Азия,та може и оттам да се пръкна.
Шишман да е наречен император и то в турски източник !?! Може ли да посочиш източника?Last edited by boilad; 15-05-2012, 23:47.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Лала Шахин няма как да е писал доклад през 1384 г., по простата причина, че е бил вече покойник. Въпросът ми към картаген бе и си остава за наличие на предполагaем турски източник с упоменаване на императорска титла за Шишман.Last edited by Francis Drake; 16-05-2012, 00:35.
Comment
-
Къзъл Дели моите извинения! Иналджък наистина сочи за дата на превземане на Одрин 1361 г.
Our analysis of the Ottoman traditions also confirms the date 762 A.H., i.e. 1361 A.D., which Orug gives for the conquest of Edirne. Further, Halecki notes that, according to Venetian sources, news of the conquest reached Venice on 14 March 1361. Unless this was a false report, shortly before this date, in the year 1361 "at the time the Maritsa was overflowing", Edirne surrendered to Murad.
Comment
-
Коректно си изтрих написаните глупости (иначе ще се отплеснем в съвсем ненужни спорове,а и без да искам може да заблудя някого).Колкото до картаген от поста му е ясно,че цитира по памет и не е сигурен за източника.Last edited by boilad; 16-05-2012, 00:28.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
Comment
-
По-скоро е това, което цитира boilad. Само че на мен ми е останал спомен за превод "цар/император". Може тази представа да се смесила с цитати от похода на Сигизмунд, когато българският владетел е наречен "император". Все едно, така или иначе аз не съм историк и няма как да чета или да съм чел извори в оригинал. Мисля, че съм мяркал откъси от тези извори в сборника на Павлов "Българското средновековие".
Идеята ми беше, че на някакъв етап България на Иван-Шишман е вдъхвала сериозен респект, колкото и ние сега да сме свикнали да я приемаме като слаба и агонизираща държавица.
Comment
-
Доста рових по въпроса за падането на Одрин и започвам да мисля,че в крайна сметка не може всички турски хронисти да грешат и може би трябва да им се доверим повече отколкото на някакви кратки бележчици без контекст,но продължавам да смятам,че голяма част от българска Тракия е превзета в началото на управлението на Шишман.Все пак няма как след 1364г. османците да са воювали срещу България.В предходната 1363г. пък се бият на страната на Рожер ² Лория за остров Евбея.
През 1359-1360г. воюват с Карамания и чак след това подновяват настъплението срещу Византия при което на практика превземат почти цялата Източна Тракия.Last edited by boilad; 16-05-2012, 13:56.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
boilad написа Виж мнение....,че голяма част от българска Тракия е превзета в началото на управлението на Шишман.Все пак няма как след 1364г. османците да са воювали срещу България.В предходната 1363г. пък се бият на страната на Рожер ² Лория за остров Евбея.
През 1359-1360г. воюват с Карамания и превземат Анкара и чак след това подновяват настъплението срещу Византия при което на практика превземат почти цялата Източна Тракия.
Comment
-
boilad написа Виж мнениеВ предходната 1363г. пък се бият на страната на Рожер ² Лория за остров Евбея.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Mirovk написа Виж мнениеКакто вече писах България е подложена на опустошение много преди 1364г., като Тракия е превзета в периода 1359-64г. когато Османците буквално я обезлюдяват и цели селища изчезват (Венец и Сотирград са най-известните, но в околностите на Сливен има доста останки на крепости от периода.), но това не пречи на Иван Александър да ги ползва като съюзници срущу Унгария....това имам в предвид, Българските царе са правели всичко друго само не и да се бият с Османците....при Шишман нещата съвсем излизлизат от контрол.
Comment
-
Thorn написа Виж мнениеПо какво съдиш, че е станало тогава, а не 10-15 години по-късно?A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеСтига бе, откъде си сигурен, че са османци? Аз мисля, че тия турци под въпрос пак са от Айдън.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Guy de Mont Ferrand написа Виж мнениеА постът на Баба Яга и аз не го разбрах, кой е говорил за това, че западните учени били по-велики само защото са западни и къде видя неуважение към "нашите учени"?
На Делията като житейски принцип не му отговарям.„Der Vorteil der Klugheit besteht darin, dass man sich dumm stellen kann. Das Gegenteil ist schon schwieriger.“
Kurt Tucholsky
Comment
Comment