картаген написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ОСМАНСКОТО НАШЕСТВИЕ НА БАЛКАНИТЕ - РЕАЛНИ ФАКТИ И ИЗМИСЛИЦИ?
Collapse
X
-
-
картаген написа Виж мнениеА и защо говорим само за българите, в Османската империя ние сме рая като всички останали християни, нима раята не е въставала и била все доволна?
Ако трябва да бъдем точни - естествено, че е въставала раята срещу османската власт, като в това отношение мюсюлманите се предствавят много по-успешно (да не кажа, че са в перманентно въстание от един момент нататък), но тук влизаме в завързани проблеми от османската социално-икономическа история, които са интересни, но нямат общо със завоеванието.
Не е нужно да четеш извори в оригинал или да си чак толкова информиран по темата. Личи си, че си мислещ човек, казвам ти отвори си том 4 и чети (това е топ продукта на времето си) и после ми кажи дали не са изфабрикувани данните и дали не се прави от мухата слон по предварително зададена схема.Last edited by KIZIL DELI; 09-05-2012, 22:55.
Comment
-
Два дена без интернет в Кюрдистан и колко съм пропуснал...
Всъщност нищо ново. Кизил, Торн и няколко други уважаеми съфорумници обвиняват хардлайнърите на тезата за робството, че гледат на него емоционално и с клишетата на XIX -XX век, а те самите не забелязват как се опитат да омаловажат значението на робското в османското присъствие с примери какво ставало по същото време в Европа и Русия и как тук нещата не били всъщност толкова зле. /Кизил, много моля за повече информация по въпроса, че забраните за строеж на църкви през първите 3 века на завоеванието не са съществували/
Сигурен съм, че в Европа и още по-малко в Русия по това време не е било рая на земята, но съвсем не съм сигурен, че някой от българската рая го е била еня за това или въобще е имал понятие какво става отвъд градеца на каазата си. Така че този род доводи не падат по-долу от "съвременния поглед" на хардлайнърите.
Естествено пропуска се фактът, че това, което се е случило на европейците и руснаците, все пак си е било направено от тях самите и по някакъв начин е бил техен собствен избор. Малка подробност е, че при нас не е било така.
От еврейска гледна точка Османската държава е била с години напред в сравнение с Европа, защото правата на евреите в нея са били гарантирани и техния равин е бил с ранг на паша с достъп до султана. Само че отново ние българите не сме евреи и за вас ще е добре да ограничим спора до последствията от робството за българите, а не за евреите, защото иначе все ще скачаме от тема на тема. Факт е, че в собствената си страна българите са имали по-малко права от евреите.
Това кое се класифицира като "въстание" и кое не е, едва ли е нещо, което сме компетентни да решаваме ние. Тези явления са отбелязани в хронологията на събитията по онова време, изучавани са по-късно и очевидно ги има. Едва ли някой от нас може да бъде сериозен в претенцията си да ги зачеркне от историята.
По същия начин както хан Тупан, който иначе е направил много добър коментар за характера на османската власт, едва ли е човекът, който може да застане срещу професор Милетич и наговия труд с изледване на писма и грамоти на влашки и молдовски воеводи писани на чист български и да класифицира като "глупост" твърдението, че български е бил разпространен далеч зад пределите на етноса ни и се е ползвал от другите народи.
Другия професор, изявяващ се тук, няма да коментирам въобще, защото с твърдението, че няма християни спахии направо хвърли професурата си в кошчето за боклук и май и за фелтфебел няма да стане.
В кратце: мисля, че няма как да се доближат позициите на двете спорещи страни. Опитва ли сме и преди.Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.
Гюстав Льо Бон
Comment
-
Sula написа Виж мнениеОт еврейска гледна точка Османската държава е била с години напред в сравнение с Европа, защото правата на евреите в нея са били гарантирани и техния равин е бил с ранг на паша с достъп до султана. .
Това, което казваш е вярно за периода от ХV² век нататък. По времето, когато османците са установявали властта си по българските земи (края на Х²V - ХV в.), завареното тук еврейско население (романиоти) е имало същия статус за завоевателите, както и местното християнско население. Даже беше споменато в тази тема или в темата за колапса, че данъчните регистри са били общи за двете групи.
Баязид ²² дава извънредни права на евреите-имигранти от Иберия, но те са формирали отделни общини. Романиотските общини изглежда дълго време са продължавали да не се ползват от тези привилегии.
Евреи от Иберия се появяват по земите на днешна България, мисля, след първото десетилетие на ХV² век.Last edited by Изчезнал Безследно; 09-05-2012, 21:31."Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan
Comment
-
Сула ти, ако мръднеш някой и друг километър на запад, а аз на изток и може да изясним въпросите на чашка чай
Иначе по
В кратце: мисля, че няма как да се доближат позициите на двете спорещи страни. Опитва ли сме и преди.
а те самите не забелязват как се опитат да омаловажат значението на робското в османското присъствие с примери какво ставало по същото време в Европа и Русия и как тук нещата не били всъщност толкова зле.
Кизил, много моля за повече информация по въпроса, че забраните за строеж на църкви през първите 3 века на завоеванието не са съществували
Comment
-
Изчезнал Безследно написа Виж мнениеМалка корекция, Sula.
Това, което казваш е вярно за периода от ХV² век нататък. По времето, когато османците са установявали властта си по българските земи (края на Х²V - ХV в.), завареното тук еврейско население (романиоти) е имало същия статус за завоевателите, както и местното християнско население. Даже беше споменато в тази тема или в темата за колапса, че данъчните регистри са били общи за двете групи.
Баязид ²² дава извънредни права на евреите-имигранти от Иберия, но те са формирали отделни общини. Романиотските общини изглежда дълго време са продължавали да не се ползват от тези привилегии.
Евреи от Иберия се появяват по земите на днешна България, мисля, след първото десетилетие на ХV² век.Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.
Гюстав Льо Бон
Comment
-
Кизил, видно е, че си доста навътре в материята - напиши какво ти мислиш за нашествието и за отношенията българи-османлии, да кажем, през периода 15-17 век. Има ли действително равенство на мюсюлмани и християни пред закона - умалителните куриозни примери за султанското великодушие спрямо раята да ги оставим настрана - всеки самодържец би могъл при определени условия да мине за справедлив и "добър"; интересува ме системата като цяло;
И друго, дори да приемем, че бунтовете по нашите земи са, примерно, 80% инспирирани отвън, все пак как би обяснил факта, че няколко десетки хиляди безумци сами си поставят главите на дръвника, просто ей-така, от християнска солидарност с Хабсбургите? Айде, стотина-двеста глупаци ще ги подмамиш с обещания за жълтици и постове, ама хиляда-две хиляди, барабар със семействата им, не става тъй лесно.
Моето мнение е, че при въстанията има и момент на народо-психология. А това няма много общо със субективната представа доколко една власт е "добра". Ние просто не сме "кибритлии". Това го отбелязват още пътешествениците, описали Търновското царство в началото на 14-ти век; доказва го и опита ни от предишното двестагодишно чуждо присъствие по нашите земи; защо да сме по-различни и при османците? Дали историческият опит или поради някакъв друг фактор, но за да въстанем, трябва някой отвън да ни побутне или да стане буквално нетърпимо положението.
И нека не забравяме, че може през 14-ти и началото на 15-ти век османците да не са непобедими, но от втората половина на 15-ти век, почти 200 години, са страховита военна машина, която мачка всичко по пътя си. Някак трудно се въстава срещу такава власт. Има моменти, когато и надменните венецианци, и поданиците на германския император са тръпнели от ужас при мисълта за появата на османските отреди в сърцето на Европа. Унгария буквално е смазана след 150 години напрегнат и драматичен двубой с османците. Да си спомним Отранто, Удине, Грац, Виена. И това не са откъслечни епизоди, а доста продължително повтарящи се събития.
Comment
-
Sula написа Виж мнениеИзчезнал безследно, евреите са обявени за "миллет" още с превземането на Константинопол, а равинът им получава ранг на паша, мисля, че с три чалми.
Не знам за кой равин говориш. Институцията "хахам баши", т.е. главен равин е обявена в 1826-та, но на практика действа от 1835-та.
А иначе е имало различни равини, някои от които са били добре приети в двора, а други - не. Има и такива, дето са отишли да молят султана за данъчни облекчения на паството си, а той да вземе, че да ги заколи...
Sula написа Виж мнениеВинаги ми е било интересно, защо българите не са провъзгласени за миллет след падането на царството, въпреки че това става по-рано и османците уж нямат лошо отношение към нешите предци?"Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan
Comment
-
Stan написа Виж мнениеНе българите католици като цяло, а тези в Чипровци. Албанци са, има си специално изследване за това. То и на другите българи католици не им е чист косъма, ама това е друга тема.
Comment
-
Гост
Sula написа Виж мнениеДругия професор, изявяващ се тук, няма да коментирам въобще, защото с твърдението, че няма християни спахии направо хвърли професурата си в кошчето за боклук и май и за фелтфебел няма да стане.проф. Добрев: През определен период може и да има спахии християни, техният процент може да е 15, пък дори и 50,
но той във всички случаи е ирелевантен по отношение на колапса.
Въпросното военно звание се пише с "Д", а в българския правопис освен това има и пълен член!
Thorn: Айде да престанем да се заяждаме с Добрев.
Comment
-
Mirovk написа Виж мнениеИменно от въстанието в чипровци има антропологично изследване и единствените изолирани 2 генни мутации които са доказано чисто Български, не знам къде видя там албанци.....единствената религия която определя е етноса е Юдаизмът , за останалите не можеш така смело да се изказваш....религията не е генофонд.
Друг е въпросът за генните изследвания, че са нож с две остриета, тъй като все още базата данни е изключително оскъдна, особено в исторически план.
Та ако те интерисува албанския произход на католиците в Чипровци, препоръчвам ти да си намериш книгата на Б. Гюзелев - Албанците в българските земи (или Източните Балкани).
Comment
-
Гост
Sula написа Виж мнениеДва дена без интернет в Кюрдистан и колко съм пропуснал...
По същия начин както хан Тупан, който иначе е направил много добър коментар за характера на османската власт, едва ли е човекът, който може да застане срещу професор Милетич и наговия труд с изледване на писма и грамоти на влашки и молдовски воеводи писани на чист български и да класифицира като "глупост" твърдението, че български е бил разпространен далеч зад пределите на етноса ни и се е ползвал от другите народи.
.
Comment
Comment