А колкото до съвпадението със знака на кайъ, не бих го нарекъл точно съвпадение, а по-скоро удивителна прилика, която може и да е случайна, а може и да не е.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
I Y I - тамга на тюркското племе кайъ?
Collapse
X
-
Само чета в тази тема, но ми е интересно, обаче съм съгласен с ИЦА, няма пълно съвпадение, а само прилика.
-
За пореден път се убеждавам, че постовете ми не се четат от повечето потребители, което пък за пореден път ме убеждава, че писането им е било чиста загуба на време.KG125 написа Виж мнениеТагмите са знаци от "рунически" тип...
А колкото до съвпадението със знака на кайъ, не бих го нарекъл точно съвпадение, а по-скоро удивителна прилика, която може и да е случайна, а може и да не е.
Leave a comment:
-
Guest repliedНякога, много отдавна, в добрите стари времена, някой пусна една статия за статистическата случайност в звуковото съвпадение на думите в различнити езици.
Дали, вместо да се чудим над турското племе кайъ и какво общо има то с утригури, кутригури, сарагури, българи и пр., като се е появило по-късно на сцената, няма да намерим обяснението в това?
Тагмите са знаци от "рунически" тип, т.е. съчетания на резки, просто изписани. При многообразието им и "всенародното им използване" никак не е изключено простото статистическо съвпадение.
Leave a comment:
-
Предлагам да сравняваме хунските и сарматските знаци с тези на тюрките и да видим какво ще се получи. И понеже има доста прабългарски знаци и сред сарматските (както впрочем и сред хунските), можем да видим какво ще излезе като дешифриране.
Направих едно сравнение на прабългарските с тюркските руни и около 25% си съвпадат. Мисля, че още толкова ще се паднат и на сарматските. Голяма част от знаците обаче са общи и за трите сравнявани групи руни. Обаче има също и съвпадение между хунски и прабългарски, които въобще не присъстват при сарматите. Те са допълнителен процент. Сега ме мързи да зяпам, обаче като го издокарам, ще го пусна тук.
Leave a comment:
-
IYI се е ползвало в дунавска България през ПБЦ и в Анадола по селджукско време. Още през 1076, т.е. само пет години след Манцикерт Кашгари я привежда като традиционна тамга на Кайъ.Ziezi написа Виж мнениене може народи, които са се появили много по късно от българския, да дефинират произхода му
това е все едно да кажеш, че древните българи са били хитлеристи, защото са ползвали свастиката
Обща тюркска традиция е непротиворечиво обяснение.
За свастиката не коментирам - почти всички народи са я ползвали, даже и евреите.
Тонев, откъде накъде пък римска теза?
Leave a comment:
-
в анадола? по скоро за римската теза...Thorn написа Виж мнениеОК, явно е традиция на всички степни народи. Но е интересно, че конкретно IYI съвпада конкретно с тамгата на кайъ и, че е разпространен и в Анадола.
Бих казал - аргументи за тюркската теза.
Leave a comment:
-
не може народи, които са се появили много по късно от българския, да дефинират произхода му
това е все едно да кажеш, че древните българи са били хитлеристи, защото са ползвали свастиката
Leave a comment:
-
ОК, явно е традиция на всички степни народи. Но е интересно, че конкретно IYI съвпада конкретно с тамгата на кайъ и, че е разпространен и в Анадола.
Бих казал - аргументи за тюркската теза.
Leave a comment:
-
Много накратко. В тази таблица са съпоставени тамгите: 1) намерени от автора на статията в някаква планина в Ерзурум, 2) дадените от Кашгари и 3) от Рашид ед Дин. След това се описва, че (както е видно) намерените съвпадат с тези на Кашгари, но се различават от тези на ед Дин.Thorn написа Виж мнениеhttp://www.kroraina.com/runic/vary.html
Много интересен линк даден от зиези. Ако някой знае немски би било добре поне накратко да ни преразкаже идеята.
След това е направена връзка между знаците на прабългарите и на кайъ, като се твърди, че при прабългарите има аналогия само с кайъ.
Нескопосан автоматичен превод, но на някого може би ще свърши работа при липса на друго:
Leave a comment:
-
Но доста прилича. А другите знаци от Ерзерум и Сивас, отговарящи на другите огузки племена как ги обясняваш?
Leave a comment:
-
и двата знака, отговарящи на племето кайъ не покриват напълно нашия - IYI
Leave a comment:
-
-
Много интересен линк даден от зиези. Ако някой знае немски би било добре поне накратко да ни преразкаже идеята.
Leave a comment:

Leave a comment: