Съобщение

Collapse
No announcement yet.

I Y I - тамга на тюркското племе кайъ?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Astyanax
    replied
    Тамгите са взети от речника на Кашгари, който изброява 22-та огузки рода и тамгите им за добитък. Знакът е IVI, не IYI.

Leave a comment:

• batbayan
    replied
    Да разбирам ли, че думите преди всяка тамга са имена на тюрски племена и това са нещо като гербове ?
    Last edited by batbayan; 14-09-2008, 19:36.

Leave a comment:

• случайно прелитащ
    replied
    Още малко:

Родови тамги или производствени знаци по каменен материал, употребен в строителството на Плиска:

Аул при с. Цар Крум. Знаци по тухли и керемиди:

Май тия са повече и по-хубави

Leave a comment:

• Хана
    replied

Прилича на сканирано.

Leave a comment:

• SRH
    replied
    Еми, приличат си. Иначе за тая картинка пише:
    Compilation of a Turkish friend of mine of the Tamghas of the largest Oghuz clans in Turkey.
    А тоя другар откъде е взел тамгите не е ясно. Други турци дават други тамги.

Leave a comment:

• Thorn
    replied
    На един форум за степните номади някой беше постнал една от картинките на Ал. Въчков с прабългарски конник. Веднага някой беше попитал защо на знамето му има тамгата на племето кайъ. И аз здраво се изненадах, пуснах една търсачка и тази картинка излезе в уикипедията. А там откъде са я взели - не знам.

Leave a comment:

• SRH
    replied
    Торн, първо трябва да се изясни дали това е наистина тамга (дамга). Прабългарските рунически надписи много приличат на ония от Орхон и има съответствие между множество от знаците. Предполага се обаче, че това е писмо, но не в смисъла на гръцкото. Бешевлиев предполага, че тоя знак може и да е ползван като тамга, защото самостойно има значение, което обяснява и множеството изсичания на знака по разни каменни блокове.

Впрочем устройството на китайските йероглифи е на същия принцип. Сега не мога да ти напиша някои от тях (например риба, вода, дърво или огън), за да видиш, че това са еволюирали пиктограми. Ако този принцип е бил зает от тюрките, това може да обясни самостоятелното значение на знака IYI и същевременно да бъде част от друго някакво писмо.

Интересното е, че в китайския се броят чертите и така се търси в речник. Обаче един йероглиф, който на вид е съставен от 20 черти, всъщност се изписва от 11. Значи търсенето там може да стане, само ако знаеш как се изписва съответния йероглиф. Струва ми се, че изписването на знака IYI също може да има подобен принцип и Y в средата да е V, което да означава различни неща.

Според картинката, която си дал (и която си е доста сензационна), там определено става дума за Y. Самостоятелно тоя знак стои отпред на един лъчите на розетата от Плиска, но в комбинация (ограден) с две черти (² ²), явно означава нещо повече (на задната страна). Това води до идеята, че образуването на руните е по аналогия с китайските йероглифи. Отделно от това намирането на тоя знак самостоятелно означава, че той сам по себе си е достатъчен.

Относно достоверността на тия племенни знаци не съм съвсем сигурен. Например Alkaevli има друга тамга:

Племето bayat също има друга тамга:

Ето и тамга на karaevli:

Същевременно за кайъ дават тоя знак:

Както се вижда има различие между Y и V. Ако се върнем към начина на изписване на китайските йероглифи това е вече разлика. А няма никакви данни, че кайъ са били по някакъв начин господстващи над другите тюркски племена, даже към 9-10 век kinik са напред (основавайки селджукската империя). Освен всичко, ако се търси племенен знак, защо на розетата няма нито един от знаците на другите племена? Всичко това ме кара да мисля, че IYI е знак на някакво божество, което обединява и закриля.

Leave a comment:

• batbayan
    replied
    Какво означават думите Gunhan, Daghan и всички думи, написани пред руните ? Извинявам се за неточния правопис, но нямам турска латиница или както там се казва

Leave a comment:

• Гост
    Guest replied
    Thorn написа Виж мнение
    Прочутия "прабългарски знак" I Y I бил тамга на още по прочутото /като предци на османските турци/ племе кайъ?

Откъде знаем?

Leave a comment:

• I Y I - тамга на тюркското племе кайъ?

Прочутия "прабългарски знак" I Y I бил тамга на още по прочутото /като предци на османските турци/ племе кайъ?

Working...
X