Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хунската теория за произход на прабългарите

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Е, и?

    "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

    Comment


      Ами не съм толкова смел да правя изводи от една две думи, но все пак намирам факта за интригуващ
      Не 7, а 77 пъти по 7...

      http://www.mathematicalanthropology.org/

      Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

      Comment


        То и аз призовавам за това, но на никой не му стиска да изследва костите на Аспаруховите българи например, защото не се знае чии теории ще изгъмят.
        Да бе, само тъй ще е... Световната конспирация срещу родовата памет на великите прабългари в действие, подпомагана от предатели-мекерета, които държат скрита столетия наред Тайната на живота.
        Quae fuerant vitia, mores sunt.

        Comment


          Darkas написа
          ОФТОПИК: Между другото в българския и старобългарския език има някои доста стари индоевропейски думи, като например "живот", кореспондираща едновременно и като значение и като произношение със санскритското дживата, което на почти 4 000 г.
          Както и със старогръцкото βίοτος и βιοτή. И какво от това? Всъщност, защо "живот" да не е типична славянска дума? Само защото на руски е "корем" ли?

          P. S. Всъщност на санскрит е "дживатха".

          Comment


            Darkas написа
            ОФТОПИК: Между другото в българския и старобългарския език има някои доста стари индоевропейски думи, като например "живот", кореспондираща едновременно и като значение и като произношение със санскритското дживата, което на почти 4 000 г. Живот не е типична славянска дума между другото (на руски означава съвсем друго).
            Грешиш. В староруския има такива фрази като "Не щадя живота своего ..." Тоест "Без да жали своя живот..."

            вероятно в руския паралелно са същсдтвували и жизнь и жвот - като по късно живот придобил друго значение (корем), коетовероятно е свързано с вярванията на старите руси за физиологичните функции на частите от тялото.
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

            请您死在地狱般的阵痛
            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
            きさまはしんでくださいませんか
            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

            Comment


              Не смея да твърдя,че хуните са българи.
              Но ,никой не може да отрече присъствието им на Карпатите през II-ри век.Споменавайки скитските народи Клавдий Птоломей пише:
              "Между амаксобийте и роксоаланите ревканали и ексобигитии отвъд между певкините и бастарните карпини,над които геовини,след това бо/у/дини,а между бастарни и роксоалани ХУНИ и под тяхната планина амадокси и навири."
              Ptolem. Geographia I .Parisii,стр. 340-341;
              Тези хуни ,не мога да коментирам дали са монголоиди ,но е факт ,че присъствуват на картата на народите.
              Колкото до роксо-аланите-славяни се наричат аланите, защото славят една тяхна богиня това го има в речника на църковнославянския език дебелия том раздел за славяни.Ще го пусна скоро.

              Comment


                RIZAR написа Виж мнение
                Не смея да твърдя,че хуните са българи.
                Но ,никой не може да отрече присъствието им на Карпатите през II-ри век.Споменавайки скитските народи Клавдий Птоломей пише:
                "Между амаксобийте и роксоаланите ревканали и ексобигитии отвъд между певкините и бастарните карпини,над които геовини,след това бо/у/дини,а между бастарни и роксоалани ХУНИ и под тяхната планина амадокси и навири."
                Ptolem. Geographia I .Parisii,стр. 340-341;
                Тези хуни ,не мога да коментирам дали са монголоиди ,но е факт ,че присъствуват на картата на народите.
                Колкото до роксо-аланите-славяни се наричат аланите, защото славят една тяхна богиня това го има в речника на църковнославянския език дебелия том раздел за славяни.Ще го пусна скоро.
                Силно съмнително.
                1/Клавдий Птолемей със сигурност не е ходил по описваните от него места и не е виждал изброяваните племена.
                2/В Карпатите по принцип няма и помен от каквито и да е хунски следи.Хуните са обичали степните пространства и затова са се настанили в Унгария през ²V век.
                3/Ако "Хуни" те от това сведение не са някаква късна интерполация, най-вероятно става дума за близко звучене на имена на различни племена.
                4/Роксоланите впрочем не е невъзможно по пътя си на Запад да са били в някакъв момент в контакт с тюркоезични хуни, но е малко вероятно да са се съединили с голяма хунска група.

                Comment


                  transformator написа Виж мнение
                  Тия глупости на Б.Д. съм ги коментирал в други теми и няма да се спирам на тях. Разбира се, ирански заемки има, но това е пласт във ВСИЧКИ славянски езици, което показва, че те са резултат от славяно-ирански контакти още през праславянската епоха, векове преди да се образува българската държава. Що се отнася до санскрит, ако някой се опита да чете ведийски, опирайки се само на познанията си по старобългарски, просто няма да стане. Повярвай ми.
                  Прабългарите участват в т.нар. Пенковска култура, вероятно заедно с алански групи и е съвсем възможно
                  а/ езикът им да се е смесил със славянския
                  б/да са възприели в голяма степен славянска лексика
                  Това се благоприятства от факта, че те по принцип не са били съвсем хомогенна етнически маса, както си представят пишещите по форума.

                  Comment


                    Най-малко пък на този форум някой е твърдял, че прабългарите са хомогенни етнически.


                    thorn

                    Средновековните църкви в България

                    Comment


                      transformator написа Виж мнение
                      Разбира се, ирански заемки има, но това е пласт във ВСИЧКИ славянски езици, което показва, че те са резултат от славяно-ирански контакти още през праславянската епоха, векове преди да се образува българската държава.
                      всъщност няма как да няма щото славянските езици са си група ирански езици... както изясни княз Крилов. И това надали се дължи на някакви външни контакти.
                      Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                      Comment


                        Предварително се извинявам за отклонението, но взимам повод от забежката касаеща съществуването на Индо-европейски думи в българския език. Една друга такава дума е "гости". В Индо-европейския е имало дума звучаща като "ghosti" С тази дума за били означавани както хората отиващи на гости така и домакините. Това е било общо понятие. Оттази дума в английския например се получават две отделни думи "Guest" - гост и "Host" - домакин. В гръцкият пък от тази дума възниква "xenos" - странник, чужденец, ерго нашето ксенофоб. Друга дума идваща до нас от Индо-европейския е "агне", което тогава е било "agwhno"

                        Всъщност това едва ли е толкова чудно като се има предвид, че Индо-европейският е базовият език(или сбор от диалекти) от който възникват много от останалите езици - става въпрос за ирански; гръцки; всички езици възникнали на базата на латинския; албански; английски; немски и всички останали германски езици; балтийските и славянските. Още повече като се има предвид, че най-вероятното място където около 4000 - 3000 г.пр.н.е. са живели тези индо-европейци (преди да мигрират на запад и изток) е югоизточна Европа, и по-точноно зeмите около Черно море. Нищо чудно някои думи да са останали по тези земи независимо от идването и заминаването на многобройни племена в последствие.

                        Ами, това беше. Още веднъж се извинявам за отклонението.

                        С уважение,
                        "Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ

                        Comment


                          На мене лично са ми много интересни примерите, които доказват по-голямата или по-малка близост на езика ни до други езици, но имам подозрение, че около 99% от думите в българския са индоевропейски .

                          Ако една конкретна форма е същата като при друг език и различна спрямо трети, по това се съди не само за близост, но и за хронологичната последователност на разделянето им.

                          Comment


                            ?!?!?!?!

                            Прочетох всичко и не мога да не изразя учудването си!
                            Не може да се обсъжда хунската теория за нашия произход без да се вземат пред вид трудовете на един от основоположниците и- Васил Златарски. Ясно е ,че той като първопроходец( а също и Петър Мутавчиев) има своите грешки и слабости , но е един от големите и застъпници . Само че , както на няколко места правилно е упоменато ,хунската теория е част тюркската. Тя има и китайско разклонение(Димитър Съсълов),което не я отрича.
                            Моско Москов в труда си по "Именника на българските владетели" е много убедителен. Някой спомена ,че календара бил взет(т. е. използвали сме чужд,което също не е сигурно). Какво значение има? Нали е абсолютно точен!
                            Другата крайност е ираносарматската. За нея има достатъчно археологически доказателства , но също понася доста критики.

                            Смятам, чисто по конфуциански, че истината е по средата. Протобългарите , и това е доказано , са полиетнически народ! Всичко друго са интерпретации ,които не са маловажни ,но по-скоро внасят необходимите нюанси по темата.
                            P.S. Сетих се и за друго косвено доказателство. В момента нашите стари съседи и кръвни врагове ХАЗАРИТЕ,които ни преследваха чак до северночерноморските степи,живеят ,пак както едно време ,в старата си родина- Северен Афганистан и говорят на езика ,които винаги са си говорили.........
                            Last edited by SSmart; 22-06-2008, 12:28. Причина: правопис

                            Comment


                              SSmart написа Виж мнение
                              P.S. Сетих се и за друго косвено доказателство. В момента нашите стари съседи и кръвни врагове,които ни преследваха чак до северночерноморските степи,живеят ,пак както едно време ,в старата си родина- Северен Афганистан и говорят на езика ,които винаги са си говорили.........
                              Дам, и аз съм си мислил за това .
                              A strong toun Rodez hit is,
                              The Castell is strong and fair I wis...


                              блог за средновековна балканска история

                              Comment


                                Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
                                Дам, и аз съм си мислил за това .
                                за кого става въпрос?

                                пп. искам си емотиконите?
                                Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                                Comment

                                Working...
                                X