Last roman написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Участието на траките във формирането на българската народност
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
не съм писал такова нещо - далеч съм от мисълта че славяните са имали склонност към подобни увековечавания. може да съм споменал някъде че ако приемаме че това е творение на прабългари" то със същия успех може да го твърдим и за славяни" , но не мисля че подобни паметници отговарят на тогавашната славянска култура в тези земи. Но смятам че не отговаря и на прабългарската. затова оставащите варианти остават римляни и трайкийци - ако бяха римляни, щеше да е нещо доста по помпозно
Стремената поне според мен не са много ясен признак и не са толкова ясно изразени на самия релеф, за да се правят крайно заклучения. Но в крайна сметка както посочих и по-горе - това е само мое мнение а не исторически факт. Тъй като в онази тема така и не получих ясни доказателства за прабългарските традиции в тази сфера съм по-склонне да го приема за тракийски или пък за по-късно (християнско) изображение.
Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Вие ,обаче не изследвате примерите на близост на българите с древните траки .Само ме нападате ,че съм "автохтонист"-граничещо със "сатанист".По принцип в обществото сега е прието и думата вероучение да е мръсна.Добре ,след като представя и аргументите против "опустошителните варварски нашествия" ще напусна форума,щом толкова желаете ,ако не сте ме изгонили дотогава.
Comment
-
RIZAR написаВие ,обаче не изследвате примерите на близост на българите с древните траки .Само ме нападате ,че съм "автохтонист"-граничещо със "сатанист".По принцип в обществото сега е прието и думата вероучение да е мръсна.Добре ,след като представя и аргументите против "опустошителните варварски нашествия" ще напусна форума,щом толкова желаете ,ако не сте ме изгонили дотогава.
А за останалото - ние не боледуваме в такава степен от накърнено самочувствие, та да трябва да го избиваме превъзвеличавайки миналото си. Което седи в основата на автохтонизма, откъде и да го погледне човекМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Естествено ,че надписите направени под Конника ,не са от 4век. написани от някой тракиец.Но ,просто някой от българските канове е искал да каже нещо и го е казал,тогава са го разбрали ,но сега май не.
Вижте, Аз, също далече не боледувам.Още през 4-5век. Св.Никита Ремесиански е изнесъл проповед срещу "родословието",дори някъде по форумите ме направиха краен русофил,че съм искал да вкарам България в Скития/дн.Русия/.
Comment
-
2.Българите може да се считат за християни ,но езическите суеверия шестват заедно с християнството-
един бегъл пример-
-през 1-ви век. св. ап.Тимотей е убит от хора ,честващи празник наречен "катагогиум",това е в Ефес;
-през 4-ти век. езичниците убиват Св. Дасий защото не искал да участва в кукерски игри
-20-ти век??
3.Св. Трифон е християнски светец,но и до днес хората "зарязват" с царя и бога на лозята Дионис,а след това какви вакханалии стават ,може да се прочете и от вестниците.
4.Нестинарството е синкретичен култ в който се съвместват соларни,християнски и елински обичаи.Траките са го извършвали отдавна,след като са се християнизирали са го запазили под днешната му форма.
5.Крилов понеже си руснак играеш "руска рулетка" ,Християнизирани са официално от Никита Ремесиански,а пък събора в София 343г. не може да се проведе в напълно езически град,нали??
Не знаеш откъде идва думата за весталките и кои са те???
Веста е предположително етруско божество , въведено в Рим при царуването на етруските царе (или етруско влияние). По-късно с еленизацията на Рим тя се слива с образа на гръцката Хестия. В Рим се е възприемала като пазителка на брачните връзки и домашното огнище (в последното по-късно е изместена от Юнона). В кная на републиката се възприема по-скоро като богиня на моралната чистота и от там като гарант за спазването на клетви - във връзка с което храма става и пазител на клетвени документи, съюзни договорености и завещания.
Ако откриещ някаква етимолигия в името Vesta със славянската дума "вещ" - мъдър, знаещ, то съм сигурен че ще направиш откритието на века в историческата наукаДемокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Подсети ме Крилов за Юнона-юница,да знаеш славянския превод???
Тракийските вакханалии са всеизвестни в древна Тракия,да знаеш ,че елините не са могли да пият тракийско вино,ами са го разреждали с вода.
Празниците Герман и другите и всичко това можеш да прочетеш в "Медното Гумно на българите".Проф.Иван Венедиков отделя прабългарските от тракийските обичаи,а Ал.Фол е написал рецензията,но от нея си личи ,че май не е съгласен с първата и част,точно с прабългарската.
Comment
-
Айде и аз да се обадя по последната точка на Крилов - етимологията на "вещ" както и на по-новата "ведущ" е от славянския глагол "Видяти". Няма нищо общо с Веста."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
До края на 7-ми век. преди Христа е имало един праезик,който не е бил вече индоевропейския ,но е назован образно праславянски.Можем да пуснем отделна тема за това.
Затова и латинските,праславянските и пратракийските езици си приличат.
Един малък паралел-
water-английски-уотър
water-немски-ватер
вода
-във Велико търново ,казват водЪ
скажи как по рускому ?
Именно това почитат праславяните и латинците-"вещата,мъдрата"
Траките ревностно са пазели имената си ,че и боговете си ,на един хълм на Рим има надпис/на латински,естествено/ в който се споменава за някои беси които са почитали своите богове.Тезата е защитена от проф.Бешевлиев много отдавна,поне не е наръшки надпис.
Comment
-
Рицар, това, че има думи, които са с общ произход за всички индоевропейски езици и те като цяло са най-устойчиви по отношение на семейни отношения - брат, сестра, майка и т.н., някои животни - вълк например, съвсем не означава, че праславянския и латинския са толкова общи, колкото ти изглежда твърдиш. За да докажеш, че "Веста" и "вещ" имат нещо общо, докажи че подобна аналогия има във поне още 2-3 индоевропейски езика. Едва тогава можеш да твърдиш, че думата е от стария праезиков фонд."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
RIZAR написаДо края на 7-ми век. преди Христа е имало един праезик,който не е бил вече индоевропейския ,но е назован образно праславянски.Можем да пуснем отделна тема за това.
Затова и латинските,праславянските и пратракийските езици си приличат.
Един малък паралел-
water-английски-уотър
water-немски-ватер
вода
-във Велико търново ,казват водЪ
скажи как по рускому ?
Именно това почитат праславяните и латинците-"вещата,мъдрата"
От Юнона, да не скочиш само на Еней /Еньо/.
А спокойно можеш да изтълкуваш "юницата" като заемка от латинския, която братята славяни направили, след като се заселили на Балканите. Също като "порта", "палат" и пр.sigpic
Comment
-
Проблемът за съществуването на тракийската общност,не би трябвало да се поставя и за 6 век.
Аз със сигурност,не съм застрахован от грешки ,но гетско-славянското взаимообвързване или асимилация не може да бъде оставено настрана.За гетската конница се говори ,че е действала в Македония,значи траките са "качили" славяните на коне.Поне гетите не са българи,защото редом до тях се споменават българите.
Напълно прав си , Ласт роман-някои заемки може да са романизирани думи,които славяните са взели от завареното население,за което говори и ак.Д.Ангелов.
Comment
-
"значи траките са "качили" славяните на коне"
Вследствие на което могъщата славянска конница преброждала с набези целия Балкански полуостров."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
Comment