gollum написа
) среброто, като се получава утайка от сребърен хлорид (AgCl), той не е разтворим, но е измиваем с времето. Хубаво би било да ми паднат (ех мечтии :mhehe: )малко пробички и да ги прекарам през спектрален (бе и разни други) аннализ. Но сигурно такива неща са правени (никак не смятам, че аз съм открил топлата вода) въпросът е къде са публикувани :sm186: .Ако става въпрос за цар Калоян не Цезарю не е имало възможност. След транспортирането (задължително в ковчег), Калоян е положен с такъв в какъвто са го сложили неговите войници. Да се вади вече полуразложеното тяло, и да се слага в друг ковчег (като при това трябва да се измие ритуално пак, и да се преоблече - не няма такъв случай в православието, но ако знаете опровергайте ме).
) въпроса си - имаме ли някакви изворови данни (по-конкретни) за подобни случаи и въобще за погребалните обичаи когато се налага транспортиране на покойника и сравнително дълъг престой на тялото преди да бъде погребано (т.е. имало ли е някаква транспортна практика)? В тази връзка пък въпрос, с който съм съвсем ненаясно - за колко време тялото (то е ясно, че сигурно зависи от множество фактори, но все пак нещо приблизително) ще се разложи дотолкова, че да е невъзможно да се измие, нагласи в нова пермяна и прехвърли в нов ковчег, перди да бъде погребано? 
Comment