Чакай сега, няма общо с това да се държиш робски и това, че някой наистина те е поробвал. И едва ли някой се гордее с това, напротив - боли. Реално не сме били пълноправни поданици на империята, издевателства ли са с нас всячески - как би го определил това? Още малко и ще повярвате, че е било, както каза Първанов, "културен обмен", ма даже и по-добре - като от турски сериал - идилия и културна среда!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Турско робство или османско владичество
Collapse
X
-
българиец написа Виж мнениеНима наистина има нужда от този въпрос? Какво казват хора, като Раковски, Левски, Ботев, Каравелов, Бенковски, Вазов и т. н.? Наричани сме "рая" и "гяури". Всъщност може много да се разтегля тази тема, но отговорът наистина е прост.
Колкото за "гяури", това значи "неверник". Реално погледнато няма нищо обидно в това название, тъй като хриситияните наистина не са вярвали в Мохамед. От своя страна пък християните са наричали мюсюлманите "поганци", което горе-долу семантично има същата натовареност като "гяури", в случая значи "хора невярващи в Христос"
Comment
-
Stan написа Виж мнениеИ какво точно значи "рая"? Цивилно производствено население. Освен християни, има и мюсюлмани в категорията "рая", а отделно пък не всички християни са в категорията "рая"
Колкото за "гяури", това значи "неверник". Реално погледнато няма нищо обидно в това название, тъй като хриситияните наистина не са вярвали в Мохамед. От своя страна пък християните са наричали мюсюлманите "поганци", което горе-долу семантично има същата натовареност като "гяури", в случая значи "хора невярващи в Христос"
KIZIL DELI написаКато пълни простотии и липса на елементарна осведоменост.Last edited by fifth_root; 23-09-2012, 12:23.Петият корен...
Comment
-
българиец написа Виж мнениеИ точно неверниците са били третирани така, както нас. Или да ти вземат детето също е нормално? Кланетата, изнасилванията? Абе ако го караме така - и Батак си е мит, нали? А може би е "пълна простотия и липса на елементарна осведоменост"? И да де - те робите винаги са били "производствено население".We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Comment
-
българиец написа Виж мнениеИ точно неверниците са били третирани така, както нас. Или да ти вземат детето също е нормално? Кланетата, изнасилванията? Абе ако го караме така - и Батак си е мит, нали? А може би е "пълна простотия и липса на елементарна осведоменост"? И да де - те робите винаги са били "производствено население".
Кланета, изнасилвания, роби и изпълнения тип Батак, има във всички държави в Европа през периода, просто османската империя през 19 в. е по-изостанала, друг е въпросът че това са действия на мести дерибеи, а не на централната власт. Като настъпи хаос и заиграе сабята, винаги се стига до такива ексцесии, дори през 20 в.
Comment
-
българиец написа Виж мнениеС общи приказки за общи приказки и претендиращото "прочети" - четенето изисква малко повече от разпознаване на символи и свързването им в текст. Звучиш ми като някой, който сега се прехласва по оная измислица за Сюлейман.
Само едно малко въпросче, прочутият въстаник Карпош, рая ли е бил или не е бил рая?
Comment
-
Бернар Лори за "Пет века ни клаха"
Една все още напълно актуална дискусия: Бернар Лори и Вера Мутафчиева... 1. Бернар Лори – „Разсъждения върху историческия мит „пет века ни клаха" 2. Вера Мутафчиева – „Някои разсъждения относно разсъжденията на Бернар Лори върху историческия мит „пет века ни клаха“Болката, с която българите разгле...
и доста смехотворната ИМХО "критика" на Вера Мутафчиева
ПП - уф, паметта ми май изневерява - мисля, че сме го обсъждали вече...
ПП2 - и все пак, абсурдността на В.М. съждения от типа на "Във визираното му произведение си личи онази лекота в обобщаването, категоричност в съжденията за събития и процеси — характерни черти на френската историопис, които създават очарованието й и я правят неизползваема за изследователска употреба. В нея обикновено има идеи, но не и познание... Като означение за въпросния период авторът предлага „пет века османски режим", което е също неадекватно - режими поддържат разни партии и движения, а не цяла империя в течение на половин хилядолетие." продължава да впечатлява...Last edited by кало; 05-12-2012, 17:26.
Comment
-
Не съм чел критиката на Мутафчиева, статията на Бернар Лори е приятно написана, но не казва нищо ново а и вторачването му в "кърджалийското време" ми се вижда пресилено (със забележката че очевидно не съм достатъчно запознат с периода непосредствено преди възраждането).
Аз за друго влязох в тази тема. Попадна ми Иван Стоянов - "История на Българското възраждане". Искам да попитам дали книгата си заслужава, или е "учебникарска", както ми се стори от съдържанието.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
ИМХО, цялата концепция за т.нар. Възраждане трябва да стане тема на задълбочена дискусия и проучване от страна на историческата наука. Въпросителните са ужасно много, а отсяването на митологията от що-годе доказаните исторически факти ще е бая трудничко. Като се започне от това има ли въобще "въз-раждане", мине се през причините за него, и се стигне до резултатите.
ИМХО - трудно може да възроди нещо, дето не го е имало - т.е. българската нация. Демек - "период на национално изграждане" би бил по-сполучливият термин.
Comment
Comment