Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Официална тема за ВСВ загадки

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Thorn написа
    Андреевски кръст са имали испанските ВВС, но те благоразумно са се въздържали от участие във WW2.
    Мне- имали са Х на опашките на самолетите но по-различен от Андреевския кръст.

Comment

Sturmpionier, на първия въпрос просто нямам отговор; нещо за което се сещам е ескадрилата на армията на Власов, но те не са отделна държава. в шах съм. anyone?

Comment

3F122 написа
        Sturmpionier, на първия въпрос просто нямам отговор; нещо за което се сещам е ескадрилата на армията на Власов, но те не са отделна държава. в шах съм. anyone?
        Не си Правилен отговор. РОА все пак е била отделна армия и има свои ВСВ.

П.П: Втората загатка все още не е разрешена Не Хирохито.

Comment

Дьониц да не е жив още? Умря преди десетина години май...
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

1980 коледа

загадката ми беше първа от актуалните а след нея се изрезиха пет и ъъъ малко така не ми се струва, че е правилно. ако е трудна винаги може някой да зададе следваща, но не и 5 следващи. окей?

Comment

Името на офицера не го ли разгадаха вече? Ако не, нямам представа.

Щурме, това с държавника да не е някаква ебавка с европейските монарси? Елизабет 2-ра май още по това време е била кралица на Британия, но все пак Чърчил са го запомнили повече Ако не е това, не знам, сигурно има разни белгийски, датски, норвежски и т.н. кралчета и кралици, които са още живи.
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Разбира се, че не е била никаква кралица по това време !!!
                Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

кво имаш предвид под "щабскорпус"?

Comment

Dinain написа
                    Ако не е това, не знам, сигурно има разни белгийски, датски, норвежски и т.н. кралчета и кралици, които са още живи.
                    Наистина става въпрос за монарх, но ръководил по това време страна взела дейно участие във ВСВ. Твърди се дори, че тове е и единствения все още жив държавник, повлиял по някякъв начин на хода на ВСВ.

Comment

Михай ли бре, вярно, нали сваля Антонеску, ма то щурмовските, човек все на север от Дунава трябва да гледа

Comment

von Danitz написа
                        Михай ли бре, вярно, нали сваля Антонеску, ма то щурмовските, човек все на север от Дунава трябва да гледа
                        Баси човека си
                        Михай фно Хохенцолерн в момента е на 84 години и живее отново в Румъния. Интересно е, че докато на нашия "Симеончо" , който дори не е седял на престола всички имоти му бяха върнати, румънският парламент отказа да направи същото с Михай.

Comment

Има една голяма смешка покрай него, нали става съюзник с руснаците и те почват да го командват, чудят се кво да го правят щото е на 18 години тогава и тържествено Жуков му връчва комсомолска книжка, съветска. Гледал съм документални кадри. В двореца, гвардията строена, за почест и Жуков му връчва книжката, без поклон, даже Михай се покланя след като си взима билета. Крал-комсомолец, хубаво, че на бригада и превъзпитание като Пу И не са го пратили.

Comment

Общо взето, след абдикацията на баща му Карол ²², никой не е взимал Михай на сериозно. Управлението му е само формалност, в сянката на Антонеску. Дори научава, че страната му е във война с СССР от държавното радио. Но с приближването на Чермената армия към Румъния, бързо осъзнава опасността страната да бъде напълно окупирана и третирана като победена с и за това на 23 август 1944 сваля Антонеску и обявява война на Германия.

А между другото, говорейки за Румъния във ВСВ, трябва да се спомене , че в румънската армия са служели и не малък брой етнически българи от Северна Добруджа и Бесарабия. Дори и като офицери. Т.е напълно възможно е край Сталинград да се е проливала и българска кръв.

Comment

Това е интересен аспект, не сме го обсъждали, наистина

Comment

Ще проуча по-подробно нещата и ще пусна отделна тема. За сега последното на което попаднах е Sublocotenent av.(младши лейтенант от авиацията) Nicolae Nicolov, който загива с разузнавателен самолет P23b Karas над Черно море през юли 1941. Твърде възможно е първто име да е Николай, но да се води в румънските регистри като Николае. Иначе фамилията не се нуждае от коментар.

Comment

Working...
                                X