по-скапана картина трудно може да се намери. не че не може, но ще падне търсене.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Официална тема за ВСВ загадки
Collapse
X
-
Една загадка от мен:
Кога за първи път по време на ВСВ /и между другото и във военната история/ настъпваща пехота е спряна САМО от въздушна бомбардировка?
Малко уточнение: става дума за многобройна танкова част, около 2 корпуса, която атакува противниковите позиции, но е спряна от бомбрадировачитеThey march in full battle dress
With faces grim and pale
Tattered banners and bloody flags
Rusty spears and blades...
Comment
-
Тъй като пишеш за корпуси, при това танкови (по това време такива неща всъщност има само Германия, но на практика съветските "механизирани" корупси са танкови), трябва да имаш предвид лятото на 1941 г., а мястото е съветско-немския фронт. Дори ми се върти в главата нещо около мястото, където се сражава 8-ми механизиран корпус. Обаче веднага паметта ми ме подсеща, че никога и никъде не съм чел за "атака" на цели два танкови корпуса в тактически смисъл, така че вероятно нямаш предвид точно "атака", а по-скоро сриване на настъплението с удари от въздуха, какъвто е случая. Като трябва да се отбележи, че основно ударите са срещу логистичната част на корпусите, макар да причинивят определена вреда и върху материалната част на бойните подразделения по време на марша. Но не по-малка вреда причинява излизането от строя по технически причини в резултат на дългите и малко безсмислени движения преди корупсите да влязат в сражение.
Иначе един от първите случаи авиация в тактическо отношение да осигурява "позиция", за който се сещам е малко след пробива при река Маас, през 1940 г. - тактическата авиация осигурява фланговете на пробиващите танкови подразделения.
Comment
Comment