Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Официална тема за ВСВ загадки

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Това да не са прожекторите, използвани за ПВО на Суецкия канал?

ПП Моя остров май е отдавна забравен, но все пак да подскажа - годината е 1940.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Не е прожектор. Въобще, точно от тая снимка най-трудно ще познаете какво е. Даже с подсказките - това е система за пасивна защита, първите разработки са от самия край на Х²Х век. От гледна точка на съвременното послезнание, ИМХО, е голяма глупост.
      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

Звукопеленгатор? За засичане на артилерийски позиции?

Или, понеже сочи нагоре, оптически прибор за засичане на отблясъците при стрелбата?... имам някакви спомени за подобно нещо.

а, сега видях за "послезнанието", явно е нещо което не е вършело работа.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ъх, Империал, ще призная отговора ти за верен, само защото си предположил вярно принципа на действие - приложението му обаче е друго. Звукопеленгатор - в ослушване за самолети!
          Attached Files
          Last edited by pnp5q; 10-07-2009, 20:42.

Comment

Ето едни други неща в същия дух:

Comment

Panzerjaeger:
              А каква ли е специалността на това куче? Когато се натъкват на такива кучета на Източния фронт немците ги наричат "Tankhund mit Sprengausriftung".
              Ето една снимка с обяснението как действа "Tankhund"-ът...
              Attached Files

Comment

Какво е това и защо е такова?

Comment

ьяа

Има една загадка, чийто отговор не е известен не само на нас, но и на света. А и именно - полета на Хес до Великобритания. Има силни съмнения, че това е бил изобщо Хес. Има теории, които твърдят, че това е бил двойник на Рудолф Хес, а доказателства са несъотвествия в здравното състие на "двамата", снимки, картони. По принцип не си падам по конспирации, не мисля, че може да се каже със абсолютно сигурност какво е станало и не мисля, че е повлияло чак толкова на войната. Но въпреки това ми се струва интересно. Четох в няколко сайта интересни неща, ако някой има нещо полезно....
                  http://rayofhalifaxproductions.com/26662

Comment

beri_cd написа Виж мнение
                    Има една загадка, чийто отговор не е известен не само на нас, но и на света. А и именно - полета на Хес до Великобритания. Има силни съмнения, че това е бил изобщо Хес. Има теории, които твърдят, че това е бил двойник на Рудолф Хес, а доказателства са несъотвествия в здравното състие на "двамата", снимки, картони. По принцип не си падам по конспирации, не мисля, че може да се каже със абсолютно сигурност какво е станало и не мисля, че е повлияло чак толкова на войната. Но въпреки това ми се струва интересно. Четох в няколко сайта интересни неща, ако някой има нещо полезно....
                    На загадките се отговаря по ред. Изчакай отговора на предишната все пак, или го дай ти и тогава напредвай към нова.
                    Колкото до случая с Хес - единствените, за които има загадка в него са официалните съветски кръгове, които, поради спецификата на режима, виждат заговори и конспирации навсякъде.
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

pnp5q написа Виж мнение
                      Какво е това и защо е такова?
                      Това не беше ли показвано в този форум? Иначе няма откъде да ми е познато. Ставаше дума, че е някакъв вид бункер, като формата е такава за защита срещу бомби.
                      На базата на тази информация първото, което намерих, бе:

Там пише, че това са бомбоубежища по проект на някой си Лео Винкел, и са се ползвали обикновено за защита на работници.
                      И като виждаме високия вход, явно думата "бункер" е неподходяща, но важното е, че с нейна помощ успях да го намеря.

Comment

Хм, извинявам се, ако се дублира с нещо на форума - но в такъв случай би трябвало да знаеш и защо изглежда така. Или поне си кажи мнението за "високия вход". На първия въпрос отговори правилно - бомбо-убежище е.

Comment

Да приключа загадката - идеята на тези кули е, че по коничните им стени бомбата се изтъркулва и детонира едва при силно укрепената основа. Освен че са ефективни и събират до 500 души, те са и по-евтини за строене от съответния изкоп, малкото им напречно сечение пък ги прави трудни за целене от въздуха.
                          (Дори срещнах твърдение, че биха могли да издържат и на съвременна бункеро-пробиваща бомба - може би ако няма контактен детонатор? За това нямам идея доколко може да е вярно.)

Източник с много снимки и моделен разрез

Comment

Югославски самолети бомбардират Индустриалния квартал в София и Кюстендил. В столицата жертвите са 8, а в Кюстендил загиват 67 и 90 са ранени.
                            koя е датата?
                            Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

6.04.1941 г.
                              Ето един от хората, защитавали София и България, заедно със Димитър Списаревски, Христо Костакев и много други, разпръснали неведъж формированията, предназначени за сриване на София до основи. ">" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="350"> В резултат на няколкото бомбард...

Само че, по моите данни няма толкова много жертви при първата бомбардировка?

Comment

Я да видим кой ще се сети каква е тази "джаджа".....
                                Attached Files

Comment

Working...
                                X