Ако има нещо от органиката, което не е на изчерпване, това са въглищата и метанхидратите. Нефта е фитка, на газ може да се изкара още малко, но и там е зле положението. Въпрос на няколко десетилетия.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Некои съображения относно колонизацията на космоса
Collapse
X
-
messire Woland написа Виж мнениеНадеждата е уж в ITER, обаче съдбата на този проект виси на желанието на няколко брюкселки бюрократа и засилващото се влияние на зелените не е в полза на такива проекти.
http://www.westinghousenuclear.com/n...nts/ap1000-pwr
Поне девет държави пък работят върху ториумни реактори, които не са чак такава фантастика. Ако там има пробив то той ще е много сериозен. Реално ще се решат енергийните ни нужди в обозримо бъдеще.
https://en.wikipedia.org/wiki/Thoriu..._nuclear_powerThis is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеНе че нещо го играя русофил, но в момента водещата държава по тия въпроси е Русия. Хвърли един поглед на техните проектиThis is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Ториевите реактори в общия случай са част от затворените атомни цикли, които горят също и обеднен уран.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеосвен ако нещо радикално не измени отношението ни към космоса и не ни накара да го усвоим."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Интересно, бях останал с впечатлението че в астероидния пояс водата не се намира в големи количества, но явно съм грешал.
От което следва че всички нужни ресурси за създаване на космическа цивилизация са събрани на едно място и ни чакат.
Сумарната маса на астероидния пояс е около два порядъка по-малка от тази на земната кора. Но материалите там са значително по-достъпни. Например някои метали са готови за употреба директно без преработка. Липсата на забележима гравитация създава условия за експлоатация без притеснения за срутващи се шахти. Така че ни трябва само един стимул и измислянето на по-достъпен метод за транспорт земя-орбита и сме готови да започнем космическата колонизация. Дори и при сегашното технологично ниво. На астероидите все още е възможно използването на слънчевата светлина за захранване, реакторите са нужни за по-нататък.
Comment
-
Angelmr написа Виж мнениеизмислянето на по-достъпен метод за транспорт земя-орбита"Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеНе е много ясно дали ще можем да свалим достатъчно разходите земя-орбита. По-вероятно е да се развият технологиите в посока репликатори, т.нар. AASM.
pnp5q написа Виж мнениеДа, аз лично много се надявам на космическите асансьори. Ето, още един вариант е патентован наскоро - да не стига "догоре", но достатъчно нависоко.
Comment
-
Angelmr написа Виж мнениеЗависи какво разбираш под достатъчно.
Angelmr написа Виж мнениеВ комбинация с високоимпулсни йонни двигатели и системи за дистанционен пренос на енергия (оф топик: Тесла е имал претенциите че е направил такава, но извън неговите претенции, наскоро бях чел за работещ прототип), разходите биха спаднали може би с няколко порядъка.
Angelmr написа Виж мнениеНо се работи по методи за дистанционно пренасяне на енергия. Така че реактивната маса си идва от въздуха, енергията от земята, а двигателите ще трябва да работят във вече драстично понижено налягане. И накрая се оказва че транспортния апарат ще носи не няколко хиляди тона гориво, а само полезния товар и машинариите. Мисля че е постижимо, само трябват 1-2 десетилетия да се работи по въпроса.
Comment
-
Нищо не пречи и производството да се изнесе на астероидите. Тогава вместо метали, ще трябва да местиш само готова продукция, хора и храна. Доста по-ефективно чисто финансово. И с много важната уговорка, че готовата продукция ще пътува само в едната посока. Можеш ако искаш да я мяташ с парашути над океана. Никакви двигатели и космически кораби не ти трябват.
Да уточня че "парашути" е алегория. По-скоро ще е някакви евтини автоматизирани глайдери за еднократна употреба, подобно на совалката. Метала от който са направени също си е ресурс.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
Comment