Добър линк(защото е базиран на емпирично доказани факти). Обаче както и в моят пост и тук се говори за почти пределни дистанции. Едно скорострелно, по възможност гладкоцевно 45 мм оръдие(нещо от рода на 300 - 400 снаряда в минута максимална скорострелност) вместо двете 30-ки, определено ще е по-добро за дистанции от 2000 метра. С изключение на по-голямото разсейване на снарядите. Но не знам как ще са нещата при средни(500-1000)м и близки (200 - 300)м дистанции. Там по-високата скорострелност и по-големият боекомплект са съществен плюс.
Чесно казано аз бих предпочел 45 мм с двустранно подаване на боеприпаси, вместо две 30мм, така че съм съгласен със статията.
Малко ми звучи ерзац решение в този калибър, особено за типичните цели за едно БМПТ. Има си подобни на AHEAD боеприпаси за танково оръдие (125 мм), които ще са къде къде по-ефективни. Буквално ще разчистят малка горичка от всичко живо само с един изстрел. Защо да се опитваме да заместваме добрият стар танк. Нали БМПТ трябва да го допълва.
Чесно казано аз бих предпочел 45 мм с двустранно подаване на боеприпаси, вместо две 30мм, така че съм съгласен със статията.
Tехнологиите вече позволяват AHEAD в 30 мм изстрели, което би подобрило доста ефективността. Пума например стреля с такива.
Comment