Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Модерните танкове

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Модерните танкове

    Темата за второ следвоенно поколение явное популярно, то и там се забялязва едно много вредно явление: върлите фили на нещо изправени пред суровата действителност на чистите цифри почват да увъртат и да вадят от 9 кладенеца вода и тенденциозно да намесват оръжейни системе от следващопоколение с цел да докажат медоказуемото, е аз съм свикнах потребителя Ройтер е цар на подобни изпълнения.
    Но понеже беше споменато многократно, и тук и в Криле, как видите ли руските танкове от последно поколени безпорно превъзхождали западните, рекох да пусна спцилана тема.
    Поради лед геополитически и икономически събития може да се окаже не съмсем коректно (към руските машини) да сравняваме най-последните разработки, за това аз предлагам като мъзможен вариант сравнението да е към състояние да кажем 1990 г.
    Чакам предложения.

    #2
    Четох статията в народ.ру-«БАРС» против «ЛЕОПАРДА» и стигнах до просветление..............РУСКИЯТ СЛОН Е НАЙ - ГОЛЯМ !!! Горките германци, кога ще се научат да правят танкове и защо не гледат батковците от изток. Е те не могат да направят свясна моторна резачка, но пък танкове МОГАТ !!! Ми тъй де резачката е къъъъъдееееее по- сложно нещо.
    Подозирам, че в тази тема, ще се отвори интересна дискусия, така че нека хвърлим малко предизвикателство. Според мен Леопард 2 А-6 е най- изпипаната конструкция от това поколение.

    ПП Съжалявам Гоги - малко е извън твоята рамка /до 1990г./.

    Comment


      #3
      Рамката беше предложена за коректност, просто до тогава не е имало проблеми с финансирането на руските програми, или поне не такива катотези през перестройката....впрочем само за базовите модификации или за тези дето се добронирани? Примери: М1А2 TUSK, Лео2 PSO,Чаланджър също има доста накичурена допълнителна броня.
      Иначе за границата 1990: предлагам следните кандидати:
      Лео 2 А4,Чаланджър 2,Леклерк (ама май още не е сериен по това време), М1А1, Т-80У (УД?)
      За сега: Лео 2А6, Чаланджър 2, Леклерк, М1А2, а от руските вече е много разтегливо понятие кой е най-нов и съвършен.

      Comment


        #4
        Т-80У и Меркава Мк1/2 определено са от първата група, УД е на границата, а Льоклерк,Меркава Мк3/4, Т-90А/С и украинския Т-84 са от вторите. Ще разглеждаме ли танкове като Арджун, К-1М, Ариете и пр. /китайските са пекалено изостанали за да ги включваме/ , защото аз предлагам да се спрем на държавите с доказани традиции. Останалите са малко или много деривати на техните машини.

        Comment


          #5
          Индийският не е сериен, корейският е дериват на Абрамс,Японският хм, Италианският дори самите италианци си признават че е калпаво брониран....

          Comment


            #6
            като гледам само старта на тая тема - "върлите фили на нещо изправени пред суровата действителност на чистите цифри почват да увъртат и да вадят от 9 кладенеца вода и тенденциозно да намесват оръжейни системе от следващопоколение с цел да докажат медоказуемото", " видите ли руските танкове от последно поколени безпорно превъзхождали западните", и тежкиге аргументи изсипани в началото й - "РУСКИЯТ СЛОН Е НАЙ - ГОЛЯМ", "Според мен Леопард 2 А-6 е най- изпипаната конструкция от това поколение." - ми става едно такова готино и оптимистично за това как наш`та групичка лаици (а в това съмнение няма) ще стигне до истината. всъщност някои са стигнали до истината и благоволяват да разпрострат пелената на знанията си (или по-скоро - на предпочитанията си) и върху останалите.

            иначе, по темата - http://gspo.ru/index.php?showtopic=1145 - на, обсъждане на посоченото сравнение в руски форум. разбира се, фактът че е руски, веднага го декласира като лош, неточен и лъжовен, ма все пак има там разни хорица, дето даже са пипали танк, та не е лошо да се прочете, викам аз...

            Comment


              #7
              Аз поне никого на сила не карам да чете и пише в темата, а за мен поне съвсем не е еднозначно кой танк каъв е по състояние към 1990, точно за това съм предложил и условно разделени...пъ възникна работа, но задължително ще прочета какво си посочил.

              Comment


                #8
                Гоги, аз много не разбирам от тези неща, но си спомням, че някъде бях чел за японския ОБТ (последния) и ми се стори бая подобен на "Леопард-2" в някои отношения (и елементи). Може би все пак си струва да се обсъди, макар че предвид на особеностите на Япония то и ОБТ-то им е доста специфично. Но по-добре да се обхванат всички основни разработки (или серийни) от един период. А и вероятно ще е добре да се приемат някакви общи категории и принципи на описание и сравнение, че иначе със сигурност темата ще е "кой танк е най-велик" (с ясен подтекст на това кой за коя държава или идеология от миналото/настоящето более най-много).

                Comment


                  #9
                  kalo написа
                  ма все пак има там разни хорица, дето даже са пипали танк
                  Ти като не си пипал си е твоя работа. Аз даже съм се качвал Имам и белег на челото от 120мм оръдие

                  Гоги, как си изпуснал Меркава, много съм обиден. Израел все пак има повече "танкови традиции" от Япония
                  Меркава 3 доколкото си спомням влиза в серийно производство 1992 г. така че вземете 2-ката. Специфични изисквания си има всяка армия, известно е че руските и западните са планирани да преодоляват стотици километри, в които и водни прегради, израелските пък са планирани да действат срещу превъзхождащ противник, но какво да се прави, това е реалността. Айде сравнявавайте, ще стане интересно

                  ПП Ааа, Меркава 3 влиза в армията в началото на 1990, така че него ще вземете
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

                  (Richard III - William Shakespeare)

                  Comment


                    #10
                    "Гоги, как си изпуснал Меркава, много съм обиден. Израел все пак има повече "танкови традиции" от Япония "
                    Aйде бе... Кога са произведени първите японски и първите израелски танкове?
                    С пистолет и добра дума се постига много повече,отколкото само с добра дума

                    Comment


                      #11
                      А българите са едни от първите използвали самолета във война и какво? Имат повече традиции в самолетостроенето от САЩ ли?
                      Тук става дума за танкове от 80-те и 90-те години, а не за ВСВ. Япония в каква война е участвала след ВСВ? Реторичен въпрос, няма нужда от отговор.
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

                      (Richard III - William Shakespeare)

                      Comment


                        #12
                        Израел все пак има повече "танкови традиции" от Япония
                        Е, всъщност Япония има "танкови традиции" грубо казано от началото на тридесетте (и собствени разработки от малко по-късно). Така че танковите й тардиции са по-дългички .
                        Иначе е ясно, че всички имат специфични изисквания, но характерното за близкото минало е, че западния и съветския основен военен театър общо взето съвпадаше, та поради това и много от изискванията съвпадаха. Докато Япония доколкото въобще има нужда от танкове (сега няма континентални владения и поне засега - амбиции) то нейните изисквания са съвсем специфични, предвид релефа и особеностите на островната държава . В това отношение напомня Израел, разбира се (имам предвид, в специфичността наизискванията към машината).

                        Динайн, "танкови традиции" са по същество откога държавата употребява в армията си и разработва танкове. А за япония това е по-отдавна, отколкото за Израел (всъщност, тогава Израел все още не го е имало като държава ).

                        Comment


                          #13
                          За Голум: последователността на разглеждане беше предложена още в темата за второ поколени, това че разни хора поради липса на аргумети почнаха да носят вода от 5 кладенеца е друга работа.
                          Иначе аз съм пипал танкове, и под тях съм лазил и по тях съм се катери, и к'во от това? Това че някой е пипал Т-72 няма да направи последният по-бърз нито да проимени факта че двигателят е дериват на В-2 от преди ВСВ.
                          Меркава както спомена Динайн е правен за строго специфични условия поради което по моему е некоректно да бъде стравняван с останалите, защото той е оптимален за споменатите условия и сигурно отговаря най-добре на приоритетите на IDF но ото друга страна по чисто таблични данни отстъпва на другите а сравнение за различнит еусловия ще е струдно, ИМХО.
                          Иначе за посоченият форум се иска регистрация за да може дори да се чете, аа аз точно в момента нямам време за това....

                          Comment


                            #14
                            Е, всъщност Япония има "танкови традиции" грубо казано от началото на тридесетте (и собствени разработки от малко по-късно). Така че танковите й тардиции са по-дългички .
                            Голъм, само че аз не казах "по-дълги", а "повече". Явно съм се изразил грешно, имах предвид повече традиции (опит) в танковото дело и оттам директно в танкостроенето. Както казах "давността" не е гаранция за нищо - ей на, руснаците започват да разработват танкове последни от Великите сили (и отначало ги копират, както всеки прави) и пак имат от най-добрите. Сега можем да си спомним за балона на французите Монголфие от 1793 г., а дали днес французите правят най-хубавите балони не знам

                            ПП Явно Меркава ще си остане извън класацията, но да не се пробват руснаците да дойдат в пустинята
                            Last edited by Dinain; 25-08-2006, 10:23. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

                            (Richard III - William Shakespeare)

                            Comment


                              #15
                              Както казах "давността" не е гаранция за нищо - ей на, руснаците започват да разработват танкове последни от Великите сили (и отначало ги копират, както всеки прави) и пак имат от най-добрите.
                              Откъде реши, че "Русия последна от Великите сили" започва да разработва танкове? Всъщност, в Русия се разработват проекти на танкове преди САЩ, Япония и преди или едновременно с Германия, така че това твърдение е малко пресилено (говорим за периода около ПСВ). След ПСВ отново РУсия започва да произвежда собстевни модели танкове преди Германия и Япония и по мащаби далеч повече от всички останали Велики сили.

                              Голъм, само че аз не казах "по-дълги", а "повече". Явно съм се изразил грешно, имах предвид повече традиции (опит) в танковото дело и оттам директно в танкостроенето.
                              Е, всъщност Япония използва танкове интензивно във военна обстановка в продължение на поне 9-10 години, така че трудно може да се нарече опитът й в това отношение "много малък", дори и на фона на този на Израел. Единственото, което можеш да твърдиш е, че по отношение на бойното използване на ОБТ от 50-те години нататък Израел има повече военен опит и традиции, но в известен смисъл Израел превъзхожда в това отношение всички Велики сили.

                              Comment

                              Working...
                              X