Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Модерните танкове

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    ,,Отделно сме играли срещен бой с танкове без стрелбата-поне 4-5 пъти-чисто танково сражение без пехота ,отработва се ,,на сухо''

    Не е ли същото?

    Comment


      Не разбрах какво представлява и как се симулира срещният бой. С каква техника за симулация. И как се отчитат резултатите.
      На живо си представям как се провежда учение през ноща у нас и затова ми е любопитно.

      Comment


        fidelis написа Виж мнение
        Примера който даваш е абсолютно неуместен.Изполузването на танк в градски условия е лудост-дори и с пехотно осигуряване което сирийците явно нямат.Концепцията на танка е такава-градове и населени места се заобикалят и оставят на пехотата-това че някой идиот е вкарал танкове в града и то при наличието на такива високи сгради не означава ,че танкистите не са натренирани.
        Фиделис как виждаш тогава подкрепата на пехотата в града, защото то основно там се водят съвременните битки? Доколко успешни могат да бъдат според теб машини от рода на БМПТ "Терминатор"? Руснаците са пробвали с "Шилки" в Чечня, но като не е бронирана нещо не се е получило. Терминатора на мен ми изглежда твърде крехък. То шасито е от танк, но едно РПГ в купола и всичко спира да работи - става просто движеща се мишена.

        Comment


          Така,едно по едно
          Сун Дзъ ,не вярвам като си бил във флота на противолодъчен кораб и сте търсели подводници да сте изполузвали реално оръжие.Правят се условни пускове и толкоз.Същтото беше и при нас.Рота срещу рота,условно разделени на северни и южни,група от 10тина човека за имитацията(тротилови шашки,облачета,димки и фугаси) танковите групи на 7-8км един от друг в района за съсредоточаване,отдаване на бойна заповед,движение по маршрут,разгръщане на рубежа за атака,водене на огън по противника(халосни заряди-тези за оръдията са като половин гилза ) и после естественно разбор.Така се и казваха-учения в ,,условия близки до бойните'' От това повече не се сещам какво може да се направи.Тъй че подготовка,дори и реална,си имаха танкистите.А да-и по реални танкове сме стреляли-на полигоните имаше стари таралясници по които сме гърмели с балванки-обикновен бронебоен-защото бяха най-евтини
          Шаране,въпроса ти е пълен с нюанси и поради това-адски сложен.
          За мен специално в съвременната война в това отношение се получава парадокс.Значи от една страна водим бойни действиа и е война,а от друга-пазим цивилните и сградния фонд максимално възможно.Защото ако не дай си боже гръмнем цивилен или бутнем исторически паметник-медиите ще ни направят на пестил.Абсурд,но за съжаление истински.За това и гинат войници...
          Иначе в истински бойни условия е простичко-град се взема първо като му отрежеш комуникациите и пътищата за отстъпление от него(осигурил си сигурен пръстен),после солидна огнева подготовка(нямаш си идея ,,град''овете колко са ефективни) и накрая пускаш пехотата да прочиства.Вкараш ли танк в града(от нямане как)-пехотата върви напред,ако се натъкне на огнева точка танка я подавя,и задължително пехотинците проверяват всяка сграда от двата края на улицата след това.
          Но в съвременната реалност на водене на бойни действия няма панацея за пехотна подръжка в градски бой-каквито и фантасмагории да мислят е всуе при положение ,че пресата снима един ъгъл зад тях...

          Comment


            Руснаците са пробвали с "Шилки" в Чечня, но като не е бронирана нещо не се е получило.
            Няма такова нещо. Първо, в първия голям бой в Чечня - Грозни 94-95, са ползвани щатните за тбр Тунгуски. Само една оцелява, просто щото не им е мястото в предните линии в градски бой при липса на въздушен противник. Второ - Шилка е бронирана. Трето - там, където са ползвани целенасочено като с-во за огнева поддръжка при градски бой, е било напълно успешно (такива случаи са малко).

            БМПТ е машина за поддръжка на танковете, не за градски бой. Макар че, в сравнение с останалата бронетехника има повече възможности - почти кръгова защита от масовите ПТ- средства, възможност за обстрел на високи точки, възожност за едновременен обстрел на няколко точки на 360 градуса, много добро противопехотно въоръжение. Сред слабите страни - липса на достатъчно мощен калибър оръдие (например от типа на 2А70) за обстрел на цели, скрити в сгради. Затова могат да се ползват и ПТУР, особено, ако част от тях са с термобарична БЧ, но не е същото.

            То шасито е от танк, но едно РПГ в купола и всичко спира да работи
            глупости на търкалета.

            Comment


              По темата за мястото на танка в градския бой. Снимката на макетчето на база Армата, за която се твърди, че може би не е на ОБТ, а на така наречения щурмови танк, ИМХО вероятно мислен и с оглед на опита на танковете в града.

              Comment


                кало написа Виж мнение
                По темата за мястото на танка в градския бой. Снимката на макетчето на база Армата, за която се твърди, че може би не е на ОБТ, а на така наречения щурмови танк, ИМХО вероятно мислен и с оглед на опита на танковете в града.
                Това с необитаем купол ли е? И това удължение отзад за боезапаса ли е ?

                Comment


                  кало написа Виж мнение
                  Няма такова нещо.
                  Первая чеченская война (1994—1996) — использовалась российской армией против наземных целей. Небольшое количество применялось чеченской стороной; известно, что в феврале 1995 года огн¸м ЗСУ-23-4 был сбит российский штурмовик Су-25.
                  Вторая чеченская война — использовалась российской армией против наземных целей. Во время вторжения в Дагестан (август 1999 года) отмечено применение ЗСУ-23-4 чеченскими формированиями.
                  Одним из самых эффективных средств поражения противника в городском бою оказались мобильные зенитно-артиллерийские комплексы "Шилка". 30-миллиметровые счетверенные автоматические скорострельные пушки могли "очистить" от боевиков практически любое здание (правда, превратив его при этом в решето). Не обладая мощью танковой пушки, эти автоматы компенсировали данный недостаток скорострельностью и подвижностью.
                  Несмотря на это, у зенитных танков оказался один серьезный недостаток - они были слишком слабо защищены от огня противника.
                  Впечатленията ми са от такива статии, няма май данни точно как и къде cа ги използвали.

                  кало написа Виж мнение
                  БМПТ е машина за поддръжка на танковете, не за градски бой.
                  Как сообщали российские СМИ, в конце августа 2012г. Дмитрий Рогозин в Нижнем Тагиле на выставке «Оборона и защита – 2012» признался в любви к русской машине с американским названием.
                  «Терминатор» – моя первая любовь. Это отличная машина с потрясающей мощью, незаменимая именно в городских кварталах и производящая большое впечатление на выставках. На Западе таких нет. Поэтому решил, что буду лично сопровождать потенциальных иностранных покупателей, интересующихся «Терминатором», – приводятся его слова на сайте предприятия «Уралвагонзавод».
                  БМП-2 не могли поднять пушки достаточно высоко, чтобы дать ответный огонь. Поэтому Россия начала разработку “Терминатора” - бронированной машины поддержки, предназначенной для боевых действий в городских условиях.
                  БМПТ(боевая машина поддержки танков), получившая прозвище Терминатор – это новая русская бронированная машина, предназначенная для поддержки танков, преимущественно в городских условиях. Ее основная задача - уничтожение вражеской пехоты.
                  кало написа Виж мнение
                  глупости на търкалета.
                  Спира да работи имам предвид въоръжението не танка. На мен лично както вече казах ми изглежда страшно незащитен купола и едно РПГ би могло да изкара от строя системите за управление на въоръжението.

                  Comment


                    1-во - като видиш статия, в която се твърди, че шилка е с 30-мм оръдия, спираш да я четеш .

                    Второ - ползвали са се, но не масово, което и написах. Като правило - има само няколко случая на ползване на Шилка в градски бой, при това - напълно успешно (това май вече го повтарям)

                    Трето - какво си мисли руският вицепремиер за БМПТ няма сериозно отношение към историята на създаването й и целите, с които е създадена. БМПТ е Бойна Машина за Поддръжка на танковете. Концепцията се заражда през 70-80-те с появата на голям брой лесно преносими ПТ-средства, от носителите на които - бойци, леки бронирани и небронирани машини, ОБТ трудно се предпазват. Цитатът от последната статия е откровена лъжа - авторът си няма и понятие от това, за какво пише.

                    Четвърто - един изстрел от РПГ далеч не е достатъчен да спре да работи въоръжението на БМПТ.

                    Иначе - неуязвима бойна техника няма, няма и да има - всяко едно средство може да бъде поразено/извадено от строя/унищожено.

                    Comment


                      Sharanа ти разгледа ли внимателно снимката дето си я изтипосал в последния си пост или така по инерция давай "Юруш" напред? Това което си да е доста повече от куполата ако дори може да се нарече така, по скоро платформа е точна дума според мен. При попадение на 1 РПГ ще извадиш 1-2 от нападелните оръжия, а другите ще те засипят с огън... Мисли преди да твърдиш такива неща, хората са мислили преди теб в конструктурското бюро на тази неща. Кало ти е го обяснил много точно, няма смисъл да повтарям. Виж друго ще е взрив на птур точно над "купола" - прицелите ще излезнат от строя със сигурност, но машината ще може да се изнесе от полесражението.

                      Comment


                        Това дето го изтопосах е "Терминатора".

                        И го разглеждах не в класическа битка на полето, а в градски условия както искат да го порекламират. От някой прозорец ако вцелиш купола на танк, но не го пробиеш то само си го погъделичкал, а на това ще му избиеш някой зъб (не че няма да може да дъвче). И дори да не строшиш прицелите и го накараш да си ходи, а просто му повредиш част от оръжията колко ли евтина ще излиза експлуатацията с тези ремонти, защото в града е голяма вероятността да го "поздравяват" с РПГ от време на време.

                        Comment


                          И аз мисля така - всичко нещо с калибър 20мм и нагоре (а защо не и тежка картечница) може да извади прицелите, цевите на оръдията и ракетите от строя при преки попадения.
                          А както виждаме всекидневно в Сирия, в града се стреля почти от "упор" и поради това с прилична точност.

                          Comment


                            Сун Дзъ написа Виж мнение
                            И аз мисля така - всичко нещо с калибър 20мм и нагоре (а защо не и тежка картечница) може да извади прицелите, цевите на оръдията и ракетите от строя при преки попадения.
                            А както виждаме всекидневно в Сирия, в града се стреля почти от "упор" и поради това с прилична точност.

                            това важи за всички прицели и цеви на всякакъв вид бронирана бойна техника изобщо. Така се случва на война - има щети и жертви.

                            Comment


                              кало написа Виж мнение
                              ....Така се случва на война - има щети и жертви.
                              Шаран-а кълве ли, кълве... Терминатора е концептуален отговор на анализите от Йом Кипур и Афганистан, с добавените поуки от Чечения. При една война няма начин как да се избегнат повредите и загубите - целта е да се свеждът колкото се може на по-ниско ниво. Пример - защо на някой танкове двигателите са отпред (или други голямо-габаритни и масивни части като скоростан кутия например)? Отговор - повишава шанса на екипажа да оцелее след попадение преминало през бронята. Да, губиш танка (т.е. спира да се движи) но екипажа има шанс да се бие скоро с друг танк, както до известна степен може да се отбранява макар и неподвижен. Всичко е компромиси с едно или друго. Двигателя опред пък е кофтаж за ремонт, сети се защо? Терминатора е за поддъжка на танкове, не за соло мисий и въобще не е имунизиран към птур от близо, но разнообразноста, както и набора от оръжия му позволяват дори да загуби 1 или 2 пак да се сражава и изнесе от битката все още можеш да "жили". В градкси условия за прикриване на танкове най-ефективна е пехотата а не бронирана машина, нужно ти е време за реакция и разпознаване на целите, масовост и бързина за предислокация и др. качества. В близък бой пехотата лесно реагира и прикрива добре танковете, може да обстрелва доста точки, както и ефективно да разчиства терена без да има изненади в гръб. Обратно - на полето бронираната машина има предимство както в огнева мощ, така и в обсега си, времето за реакция е добро, скорострелноста е друга предопоставка която е много полезна тогава. За всяка ситуация си има по-подходящо средство, както и понасянето на загуба как се отнася на цялостния баланс на войсковото отделение - загубата на 2 ранени кашика не е равна на загубата на 2 танка или БТР-а нали? Шилката е създадена за ПВО отбрана, това че се ползва и за други цели не я прави универсална, по същата логика щом танковете стрелят вече и по хиликоптери дай да махне пво машините!

                              Comment


                                Шойгу пригласил США , Италию, Германию поучаствовать в танковом биатлоне в рамках учений в Белоруссии "Запад 2013". (20-26 септември)


                                Много интересно би да се види такива състезание.
                                Би било чудесно да провежда състезание на регулярна основа.
                                Например веднъж на всеки 2 години. Това ще бъде от полза за НАТО и за ОДКС.
                                http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

                                Comment

                                Working...
                                X