Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Модерните танкове

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    STROSS написа Виж мнение
    Если бы этот инициативный проект реализовали то получилась бы неплохая БМПТ.
    Е, разбира се. Но ако има и двойка нискоенергийни бластери, ще е още по-добре

    Comment


      Това щатското въобще не ми прилича на БМПТ, по-скоро си е версия на тема зенитен танк. Никак не е чудно, че не е реализирано в метал.

      Comment


        Вчера имаше една новина в тоя дух

        В ходе боевых стрельб из зенитных ракетных систем С-300ПС на полигоне «Телемба» (Республика Бурятия) зенитчики екатеринбургского соединения ВКО пуском ракет по наземным целям уничтожили скопление живой силы и боевой техники условного противника, а также отразили массированный ракетный авиационный удар, сообщает пресс-служба Центрального военного округа.

        Само мътят мозъците на народа и го карат да сънува вундервафли

        ПП Сега гледам, че даже и в Луркморе са отделили място на БМПТ. Много свежо: Терминатор
        Last edited by Кухулин; 23-08-2013, 15:35.

        Comment


          gollum написа Виж мнение
          В идеалния случай специализирана машина с мощно късоцевно гладкостволно оръдие, което може да изстрелва управляеми и неуправляеми боеприпаси ще е по-добър вариант, ама едва ли някой ще се харчи за такова.
          Какво имаш в предвид ?
          Защото излиза, че идеално ще е "скопен" от към оръдие танк да помага и пази ОБТ...

          Comment


            Сун Дзъ написа
            Какво имаш в предвид ?
            Защото излиза, че идеално ще е "скопен" от към оръдие танк да помага и пази ОБТ...
            Надълго съм писал какво имам предвид в другата тема, към която дадох връзка. Накратко - в конкретния случай (виж контекста) говорехме за конкретните БМПТ когато се ползват като "специализиран танк" за градски бой (бой в условия с ограничена видимост / маневреност) и какво е необходимо като въоръжение. В подобни условия обсега на главното въоръжение на ОБТ е ненужно голям, дължината му също е проблем в определени ситуации, същевременно, възможностите да се насочва по височина са недостатъчни. Въоръжението на БМПТ е подходящо за тези условия, но мощността на основното оръжие (30 мм автоматично оръжие) не е достатъчна. Точно затова на първо място се докарват ОБТ в град - за да се използва мощността на основното му въоръжение (в случаите, когато има специализиран ОФ боеприпас още по-добре).
            ПТУР-овете, както вече говорихме, могат да свършат тази работа в част от ситуациите, но са уязвими, ограничени откъм боекомплект и твърде скъпи, в не малко ситуации просто няма да им достига минимален обсег на действие. Стандартни или "умни" 100-120+ мм боеприпаси ще вършат същата работа, но на много по-ниска цена и при по-големи възможности.

            Обобщавам: БМПТ е по-добър от сегашните БМПТ като специализирана машина в градски бой, но пък не му достига мощност на въоръжението в определени ситуации. Възможен компромис би било ако въоръжението е модулно и може да се сменят двете 30 мм оръдия и 4-те ПТУР-а за модул със "щурмово" 100-120+ мм (честно казано, в такъв случай и нещо 150 мм би свършило добра работа, но боекомплекта ще е твърде малък, за да си струва, а и вероятно ще е сложно да се осигури достатъчна възможност за насочване по вертикала) гладкостволно късоцевно оръдие (в идеалния случа би свършила работа оръдие-миномет, каквито вече има на въоръжение, просто са доста далеч от това ниво на защита), към което да има съответната номенклатура от подходящи боеприпаси. Така използвайки същата платформа (т.е .определена съвместимост между машините) ще получиш специализиран танк за градски бой, който да допълва БМПТ. Естествено, нуждата от подобен тип БМПТ в тази специфична ситуация няма да е голяма, т.е. вероятно съотношението между двата типа едва ли следва да е по-различно от 1/3-4 (120+ към "нормални" БМПТ).
            Та, "скопеността" в случая е желателна (по същата причина в миналото са търсели начин за "модулност" в посока скъсяване на главното оръжие на ОБТ в някои специфични ситуации (държави, които трябва да се оправят със с ТВД, за които са характерни тези ограничения), затова и машината е специализирана (късостволното щурмово оръдие е проблем само ако трябва да се води бой с чужди ОБТ - точно ситуацията, за която БМПТ не са правени, да не говорим за специализирана машина за градски бой; да не говорим, че това може да се компенсира с кумулативен боеприпас в определена степен (макар че едва ли е нужно на практика)). В общия случай подобна машина няма да има кой знае каква роля в полево сражение, освен евентуално за сметка на огневата си маневреност в сравнение с ОБТ, обаче за тези ситуации си има самоходни миномети. Та затова и допълних, че това е "идеално", обаче на практика едва ли някой ще си играе наистина да закупува подобно нещо - твърде специализирано е. Ако цената е приемлива, а замяната на модулите сравнително лесна - може би.

            Comment


              За да се превърне БМПТ в някакъв вид танк (струва ми се, че това имаш предвид), му трябва преди всичко брониран боен модул. Тогава пък няма да има място за многоканалност, за допълнително въоръжение, и на тоя танк пак ще му трябва БМПТ.

              Comment


                И накрая стигаме до въпросът - защо не увеличим ъгълът на насочване на оръдието на ОБТ и не добавим допълнително по едно 30мм. - както е при БМП-3. Много по-лесно (хайде на голям ъгъл да стреля само малкото), много по-евтино и много по-мулти функционално от едно БМПТ. Пък ей така за разкош може и два гранатомета по калниците.

                Comment


                  Това е връщане към първия въпрос - неправилното твърдение, че двамата стрелци са излишни. Те не са излишни, в тях е смисълът от БМПТ-то, основно отличие от танка - много по-голяма възможност за наблюдение и засичане на танкоопасни огневи точки. В нормален танк такава няма (на този етап - с развието на ИИ, камери и топловизори, може и двамата души да станат излиши, ама засега - не). Пак ще припомня - първите два варианта на БМПТ имат СЕДЕМ души екипаж.
                  пак поствам тази снимка тук - ясно се вижда къде стоят и какъв обзор имат 6-ият и 7-мият стрелци (както и амбразурите за съответното им въоръжение, вероятно дистанционно управлявани)

                  Comment


                    Сун Дзъ написа Виж мнение
                    И накрая стигаме до въпросът - защо не увеличим ъгълът на насочване на оръдието на ОБТ и не добавим допълнително по едно 30мм. - както е при БМП-3. Много по-лесно (хайде на голям ъгъл да стреля само малкото), много по-евтино и много по-мулти функционално от едно БМПТ. Пък ей така за разкош може и два гранатомета по калниците.
                    И бластери, и бластери! х_Х

                    Иначе, как преценяваш масата на тоя панцер - дали ще удари сто тоня?

                    Comment


                      Кухулин написа Виж мнение
                      И бластери, и бластери! х_Х
                      Без тях закъде ?

                      Кухулин написа Виж мнение
                      Иначе, как преценяваш масата на тоя панцер - дали ще удари сто тоня?
                      Ми не знам една 30 милиметровка сдвоена с 125 мм. оръдие на Т-90 например колко ще вдигне масата. Ама няма да е много щом БМП-3 носи две оръдия... ще сменят амортесьорите с по-здрави и готово.

                      Comment


                        Сун Дзъ написа Виж мнение
                        Ми не знам една 30 милиметровка сдвоена с 125 мм. оръдие на Т-90 например колко ще вдигне масата. Ама няма да е много щом БМП-3 носи две оръдия... ще сменят амортесьорите с по-здрави и готово.
                        Тя темата отиде малко към майтапи, но нека все пак да попишем сериозно.

                        Едно оръдие има нужда от един оператор. Има нужда от ГОЛЯМ боекомплект, защото поради естеството на бойните действия трябва за ПОЛИВА всяко храстче с олово/волфрам превантивно. Има нужда от куп други неща.

                        Когато говорим за ТАНК, всичко това трябва да се помести в БРОНИРАН обем, за да се осигури съответната бойна устойчивост. Този брониран обем изисква допълнителна мощност от двигателя. Тя изисква допълнително гориво, трансмисионен резерв и т.н. Това от своя страна води до още по-голям брониран обем и т.н.

                        Тук даже не засягаме гранатомети, обзор и др.

                        При БМП-3 няма такива проблеми, защото обемите не са бронирани. А не са бронирани, защото бойната устойчивост се осигурява от ТАНКОВЕТЕ в бойния ред.

                        Comment


                          Кухулин написа
                          За да се превърне БМПТ в някакъв вид танк (струва ми се, че това имаш предвид), му трябва преди всичко брониран боен модул.
                          Тук зависи от това какво разбираш под "танк" (имаме една не малка тема по въпроса, и спорове в нея ). Според моите разбирания то и така си е "танк" (ако е за въпрос, БМП-то - също), просто не е ОБТ - не бива и да се опитва да бъде.
                          От известно време говорим за употребата на БМПТ в друга роля: като своеобразен "градски танк" (е, поне аз говоря, но не аз я отпочнах). Такава употреба се отклонява от концепцията за БМПТ - както посочих, когато си изпълняват БМПТ-ролята, няма никаква нужда от подобно "щурмово БМПТ", защото ОБТ-тата прекрасно си я вършат в полето и с известни ограничения, в по-сложен терен. Та ако говорим за нея то тогава място би имал и подобен "щурмови вариант" - точно за да запълни нишата, която иначе заемат ОБТ-тата, но с която срещат известни проблеми в градовете, т.е. такъв модул ще се оправя по-добре в град от стандартния ОБТ, но е тясно специализиран, защото за кажи-речи нищо друго не става (включително из а стандартната БМПТ роля - охрана и наблюдение в интерес на танково подразделение).
                          БМПТ-тата в този им вид са по-подходящи в градска обстановка от ОБТ защото както посочи кало са по-добре защитени и същевременно имат възможност да наблюдават по-добре и по-голям сектор за обстрел. Специализираното "щурмово" БМПТ ще запълва още една ниша, вероятно в някаква степен "предавайки" част от другите (наблюдение и възможност за водене на огън в повече от един сектор): по-ефективен огън по сериозни постройки и укрепления, като остава по-добре защитено от ОБТ и заедно с това с по-големи огневи възможности (най-вече като "досег").
                          Разбира се, определена защита на необитаемия боен модул с оръдието е необходима, но достатъчно далеч от тази, която се дава на ОБТ в предната полусфера и също така специфична - най-вече срещу кумулативна бойна части (ракети, РПГ) и бронебойни 12,7 боеприпаси. Така или иначе, пак си запазва определено предимство в защитата пред ОБТ и най-вероятно дори и да бъде изваден от строя бойния му модул, машината ще запази способността си да се движи, а екипажът ще оцелее. Естествено, това е в съвременния тип операции с ниска интензивност.
                          Впрочем, какво да говорим - вижда се, че реално са мислели в тази насока (снимката, приведена от кало). Въпросът е, че едва ли е рентабилно, а и не е като да им е "припекло" на руснаците, та да им трябва реално нещо подобно, поне сега. А иначе и брониран модул може да се направи - необитаем. Пак ще се спести място в сравнение с ОБТ, което може да се ползва най-малкото за допълнително наблюдение. Разбира с, може и специализиран щурмови танк да се направи, но едва ли има чак такъв смисъл. След няколко десетилетия най-вероятно подобни задачи така или иначе ще се решават от управляеми "умни" боеприпаси, за които няма да ти трябва бронирано оръдие на вериги.

                          Ми не знам една 30 милиметровка сдвоена с 125 мм. оръдие на Т-90 например колко ще вдигне масата. Ама няма да е много щом БМП-3 носи две оръдия... ще сменят амортесьорите с по-здрави и готово.
                          Ако ще вдигаш сектора на обстрел на цялата система (оръдието и сдвоеното с него 30 мм) то ще ти трябва изцяло нов АЗ, неизбежно значително ще вдигне височината на машината (просто няма как иначе да осигуриш зареждането при по-висок ъгъл или пък трябва да жертваш нещо друго за тази цел, да речем, цялата система винаги да се връща в някакво предварително определено хоризонтално положение за зареждане), значително ще нарасне бронирания обем (боекомплекта на 30 мм оръдие, а и цялата система също ще глътнат място), ще трябва да се промени стабилизиращия механизъм. Ако прибавим и допълнителната броня за да достигнеш същото ниво на кръгова защита като БМПТ-тата ,като нищо ще надхвърли 100-тона. Щото ще трябва да промениш и ходовата част, за да поеме допълнителната маса и да се запазят маневрените характеристики горе-долу, ще трябва да смениш и двигателя с доста по-мощен. Въобще, това ще е изцяло нов танк.
                          А ползата каква ще е? То що не му добавим и огнемет, че и 152 мм гаубица . Специализираната система със свое място си е далеч по-добра от опита да направиш масовата напълно универсална. Това ми напомня оная история с универсалните дивизионните оръдия от 30-те години в СССР .
                          Т-90 и сега си има дистанционно-управляем модул с 12,7 мм картечница, каква работа ще върши допълнителното 30 мм оръдие, която 125 мм не може да свърши? По-добре повиши вертикалния сектор на обстрел на 125 мм, обаче той не случайно е такъв общо взето на всички ОБТ (само японци и корейци добавят по малко в отрицателния, но то е заради спецификата им).

                          Кухулин написа
                          При БМП-3 няма такива проблеми, защото обемите не са бронирани.
                          Бронирани са, все пак, но срещу специфични заплахи и компромисно (т.е. по стандартите за леки танкове или леко под тях). Така е като съчетаваш БТР с лек кавалерийски танк . Ако щеш, бронирано е като за бойна транспортна машина, фронтално на ниво лек танк. А въоръжението (и задачите му когато разтовари пехотата) са си баш на лек кавалерийски танк.

                          ПП Между другото, кало, на твоята снимка ми направи впечатление третия танк отпред-назад. Изглежда да е с добър обзор - направо като за разходки, но повече ме заинтригува въоръжението - изглежда като нещо футуристично а ла rail gun . Това щото тук-таме се майтапим.

                          Comment


                            Словашката "Модерна"е 43,5т
                            Само дето става въпрос за 2 х 20 мм, които не са бронирани, нито са сдвоени с оръдието, май не са и стабилизирани. Така че няма общо с това, за което писа Сун Дзъ. Същото важи и за варианта с 30 мм оръдие. Да не говорим, че нищо особено не е направено нито за подобряване на обзора (повече сектори за едновременно наблюдение така или иначе ще искат и допълнителни членове на екипажа), нито пък за осигуряване на кръгова защита на нужното ниво (поне не и на това на БМПТ).

                            Comment


                              gollum написа Виж мнение
                              Разбира се, определена защита на необитаемия боен модул с оръдието е необходима, но достатъчно далеч от тази, която се дава на ОБТ в предната полусфера и също така специфична - най-вече срещу кумулативна бойна части (ракети, РПГ) и бронебойни 12,7 боеприпаси.
                              Тоест, максималната броня в нашия боен ред ще е противокуршумна? Ако отсреща се появят няколко пикапа със ЗУ-23, ще трябва да минаваме в отбрана... А пък ако се появи танк...

                              Comment

                              Working...
                              X