Fasho написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За съветските и немските танкове
Collapse
X
-
На мене по принцип любимите ми машини са серията БТ с уклон към БТ-7 с коничен купол както и Т-70 и Т-28 а също и Т-26 със коничен купол старите съветски модели преди ВСВ по ме кефят от Т-34 КВ И ИС-2 и т.н винаги ми е било интересно екранирането на Т-28Е кой части обхваща само фронталната броня и купола или и страничната броня и кърмата>? някой да играе на Блитцкриг тука>?
Comment
-
специално за колегата Динаин, който се надяваше да чуе изстрел от Тигър (последните кадри са и не е най-доброто, но къде другаде да търси човек):Dinain написаРазочаровах се че не стреля с оръдието в края на краищата. Иска ми се да чуя как звучи 88мм
завладяващо въпреки предхождащата пропаганда.Last edited by 3F122; 04-08-2006, 19:03.
Comment
-
На всички модификаци на Т-34/76 и Т-34/85 резервоарите за гориво са отстрани или има и в задната част зад двигателя?И как стоят тогава нещата със КВ-1/2 и ИС-1/2 съответно и при немските танкове?
**** понеже въпросът се отклонява вече доста от темата за "Центурион", та беше преместен тук - модератор ****Last edited by модератор; 02-10-2006, 15:48.
Comment
-
Много видел подобных фото, всегда вызывает удивление прекрасное сохранение техники. Создается впечатление, что и через 500 лет в торфяниках техника даже не потеряет краску..."Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .
Comment
-
Много симпатична статия и тъкмо навремекало написастатия на Широкорад по темата за съветските танкове в началото на ВСВ
http://nvo.ng.ru/history/2007-07-27/5_tanki.html
И аз я препоръчвам. Имаше и моменти, за които се досещах, но които не бяха подкрепени с такива мнения. Надявам се докъм септември да съм готов с малка статийка по темата за ситуацията през 1941ва. Най-после с новите данни нещата вече изглеждат съвсем на място и без "чудеса". Т.е., вече има логични обяснения за всички по-съществени факти, без да се прибягва до Deux ex machina и разни конспиративни глупости.
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Случайно намерена статия за танковете PzKpfw III http://www.chamtec.com/pz3hist.htm"Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .
Comment
-
Статията не е лоша, но малко ми звучи по съветския модел - ех, ние нищичко си нямахме, пък немците какви чудеса имаха. С някои неща малко се заиграва - като например колко много влекачи имали германците, пък руснаците никакви си нямали (е, като не броим нези от лендлиза). А аз силно подозирам, че само тези от лендлиза са повече и по-качествени от немските.messire Woland написаМного симпатична статия и тъкмо навреме
И аз я препоръчвам. Имаше и моменти, за които се досещах, но които не бяха подкрепени с такива мнения. Надявам се докъм септември да съм готов с малка статийка по темата за ситуацията през 1941ва. Най-после с новите данни нещата вече изглеждат съвсем на място и без "чудеса". Т.е., вече има логични обяснения за всички по-съществени факти, без да се прибягва до Deux ex machina и разни конспиративни глупости.
За непопълнените с танкове части - такива са имали предостатъчно и немците.
Освен това немската техника, както пише и авторът, идва от няколко различни страни, което пък създава сериозни трудности за поддръжка и намиране на резервни части.
Някои неща звучат и малко дребнаво- ех, имахме 76 мм оръдия на КВ и Т-34, ама бяха по-стар модел и по-къси. По-стари, по-къси, ама ...
Comment
-
Съгласен съм с теб, Ahav, че статията на моменти пресилва нещата. Почти винаги така се случва с който и да е текст по темата, защото авторът поставя на първо място полемиката (т.е., опитва се да защити определена позиция). Ще си позволя към тази бегла и почти безсъдържателна оценка да добавя и коментар по твоите бележки. Всичките ми забележки се отнасят към състоянието на нещата от началото на кампанията.
Не и в началото на кампанията - всичките им танкови части са попълнени по щат. Отделен въпрос е, че те (с оглед на опита) променят щата и съответно имат много по-малко танкове във всяка танкова дивизия. Но към началото на "Барбароса" немските съединения в по-голямата си част са напълно попълнени и подготвени, което важи за сравнително малко от съветските.За непопълнените с танкове части - такива са имали предостатъчно и немците.
Вероятно е така, но те започват да постъпват в някакви количества след края на първата година от войната между двете държави.А аз силно подозирам, че само тези от лендлиза са повече и по-качествени от немските.
По идея е така. Но тъй като танковете са разпределени така между танковите дивизии, че в една и съща дивизия обикновено да има не повече от два типа машини (а чуждестранните - чешките, са обединени в самостоятелни дивизии), то този проблем е по същество преодолян. За разлика от ситуацията със съветските танкови и механизирани дивизии, в рамките на които често има до 7-8 типа машини, повечето от които сериозно различаващи се помежду си, включително ползващи различни типове гориво.Освен това немската техника, както пише и авторът, идва от няколко различни страни, което пък създава сериозни трудности за поддръжка и намиране на резервни части.
От тези забележки има смисъл не за друго, а защото често хората гледат само калибъра на оръдието, от което автоматично вадят извода за превъзходството на една или друга машина. Разбира се, 76 мм оръдия, стоящи на Т-34 и КВ към началото на кампанията донякъде превъзхождат това на Pz IV и StuG III (с по-ниски балистични характеристики), което обаче се компенсира от наличието на кумулативни боеприпаси в боекомплекта на последното, както и от лошото разположение на оръдието на Т-34, което значително снижава скорострелността. Но съм съгласен, че на фона на организационните проблеми тази забележка е по-скоро дребнава.Някои неща звучат и малко дребнаво- ех, имахме 76 мм оръдия на КВ и Т-34, ама бяха по-стар модел и по-къси.
Comment

Comment