Чета аз, чета, но такова нещо никъде не съм прочел. Пък и въображение не ми стига да си го представя.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дали Калашников дупчи релси
Collapse
X
-
Гост
-
AYB написа Виж мнениеЧета аз, чета, но такова нещо никъде не съм прочел...Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
-
Гост
Nick написа Виж мнениеНе ти трябва въображение, той показва снимки на проникване на куршуми, изстреляни от различни разстояния. При малки разстояния проникването е по-малко - поради обяснението, дадено по-горе. Средата е пачка дъски.
Comment
-
Ще подкрепя колегата Solgat защото на полигона и аз съм виждал пробити релси с някои уговорки:
- нямаме гаранция ,че това са пробойни от 7,62Х39 мм патрон обр.1943(тук ще смъмря по младия за неточността на годината в един от предните му постове) с.с.-стоманен сърдечник ( така ги водим този вид боеприпаси)
-на мишена номер 4(гръдна фигура) от 100м. могат да се пристрелват и се пристрелват и СВД ,и ПК. т.е. привеждат се към нормален бой!!!
-релсите ,които използваме са различни . Има и стандартни ЖП и разни по-малки. Аз също не съм убеден,че шийката им е като руските =18,5мм
-възможно е да има няколко попадения на малка повърхнина,тъй като въпросната релса/и се подлагат на интензивен обстрел ,което да е довело до пробойните ....Last edited by SSmart; 25-08-2008, 22:43.
Comment
-
AYB написа Виж мнение.Не е логично на по-далечно разстояние да има по-висока пробивност!
Цялата мъдрост не се съдържа в двата руски учебника (на Кириллов и на Алферов), от които постоянно вадиш формули. Така че - плийз... виж по-горе стихчето на Вазов.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
Nick написа Виж мнениеЦялата мъдрост не се съдържа в двата руски учебника (на Кириллов и на Алферов), от които постоянно вадиш формули. Така че - плийз... виж по-горе стихчето на Вазов.
Ти редовно стреляш с оръжията от колекцията си. Ами направи експеримент, снимай с камера и покажи да видим какъв ще бъде резултата. Стреляш по дебела стоманена плоча от 5, 10, 15, 20... метра с едно и също оръжие, и еднакви патрони. След всеки изстрел маркираш пробойната, мериш я с шублер и я надписваш. Интересно ще бъде да видим, какво ще се получи.
Comment
-
Гост
SSmart написа Виж мнениеЩе подкрепя колегата Solgat защото на полигона и аз съм виждал пробити релси с някои уговорки:
- нямаме гаранция ,че това са пробойни от 7,62Х39 мм патрон обр.1943(тук ще смъмря по младия за неточността на годината в един от предните му постове) с.с.-стоманен сърдечник ( така ги водим този вид боеприпаси)
-възможно е да има няколко попадения на малка повърхнина,тъй като въпросната релса/и се подлагат на интензивен обстрел ,което да е довело до пробойните ....
Comment
-
AYB,
Нямам време да преоткривам колелото и топлата вода, пък и рядко оспорвам всепризнати авторитети. А ти ако искаш вярвай, ако искаш чети сам подходяща литература по въпроса. Малко ми е странна позицията ти да отричаш нещо, което дори не си чувал и виждал.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Гост
Добре, ето, искам да науча нещо ново, за което не съм чувал. Обясни ми го достъпно, разбираемо и изчерпателно ако може. По какъв начин явлението прецесия оказва влияние върху пробивното действие на куршума? Искам да разбера физико-механичната картина на явлението.
Comment
-
При големи ъгли на прецесия куршумът има тенденция да се превърта около напречната си ос при преминаване през среда с друга плътност, което намалява пробивната му способност. Единствено пробивната способност, не кинетичната енергия (корелационният коефициент между тях е по-малък от единица).Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Гост
-
Ник, доколкото знам, колкото по-голяма е началната скорост на куршума, толкова повече време му е нужно да се стабилизира. Преди това изпълнявал някаква спирала в началото на треакторията. Спомням си, че беше споменато във връзка с проблеми със снайпер "Барет". Тогава си помислих, че не виждам никаква логика, но сега се връзва с това, което си написал. Имаш ли идея какво "отлага" стабилизирането на куршума?This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Стабилизирането изисква време, както и всички физични преходни процеси. Стабилизирането става при прехода от вътрешна към външна балистика, когато характерът на силите и техните вектори се сменят. Прецесията се установява като равновесен процес между аеродинамичните сили и жироскопичния момент на ротационното тяло. Причина за прецесията са неизбежните асиметрии, а периодът на колебанията се обуславя от разликата между аеродинамичния център на съпротивление и центъра на масата на куршума. Това е напълно нормален и неизбежен преход, по-ясно изразен при дългите куршуми.
ПП. Спиралата, за която пишеш, е траекторията, описвана от някаква точка на повърхността на куршума (обикновено се взема върха му) във времето и пространството в резултат на прецесионното движение на куршума.Last edited by Nick; 26-08-2008, 05:59.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
Comment