Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой е оптималният калибър за лично късо нарезно оръжие...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

танкиста от Харков написа
    :38: Като най-добър колегите посочиха един Макаровец от преди 25 г., руско производство, който бил преминал 3 капитални ремонта и при 4 -та оксидация се спукала ръкохватката и чак тогава го метнали в кремиковската пещ. До последно пистолета давал на 50 м. групираност в размер примерно на едно СД, а колко патрона е гръмнал никой не може да каже, но по груби сметки, не са по-малко от 200 000!!! :tup:

:fahr39:
    В една зътънтена ферма в щата Монтана пътешевственик видял закачена над камината брадва. Попитал защо е сложена там , а фермера отговорил че това е брадвата с която президента Линкълн е цепил дърва. Пътешевственикът се очудил , че брадвата е като нова , но собственикът го уверил , че това е оригиналната брадва само че през годините се наложило три пъти да и сменят сапа и два пъти острието.

Стич написа
    "
    А относно износоустойчивостта му и групираността му,мога да кажа,че за 15 години съм виждал макаровци бракувани по най-различни причини,но не и поради износване на цевта.
    .
    Напълно съм съгласен с всичко друго казаното от теб , само не разбирам какво значи износена цев защото съм виждал и раздути и такива с паднала циментация.
    Относно "неточността" на Макаров в пост 95 съм дал линк към клипче в което се вижда на какво е способен един много добре обучен срелец с това оръжие.
    Най общо смятам че ПМ е много добро и надеждно оръжие при това достатъчно точно , но не бива да му се приписват фантастични възможности /500 000 изтрела без никакъв ремонт - малиииии тоя път братушките се оляха - имам в предвид филма който се спомена преди няколко поста - линк към него http://www.vbox7.com/play:4793ce53 /.
    Last edited by uzi71; 08-12-2007, 20:50. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

uzi71 написа
      Напълно съм съгласен с всичко друго казаното от теб , само не разбирам какво значи износена цев защото съм виждал и раздути и такива с паднала циментация.
      Относно "неточността" на Макаров в пост 95 съм дал линк към клипче в което се вижда на какво е способен един много добре обучен срелец с това оръжие.
      Най общо смятам че ПМ е много добро и надеждно оръжие при това достатъчно точно , но не бива да му се приписват фантастични възможности /500 000 изтрела без никакъв ремонт - малиииии тоя път братушките се оляха - имам в предвид филма който се спомена преди няколко поста - линк към него http://www.vbox7.com/play:4793ce53 /.
      Под износена цев имам предвид цев,която при добра поддръжка и без ексцесии има такъв настрел, че групираността вече рязко пада от изтрити нарези и дулен срез.Просто в Макаров всичко друго ще се поломи преди цевта да се износи от стрелба и да се влоши чувствително групираността.

Razor написа
      Стич наистина интересна теория, която предполагам е подплътена с многа практически опит. Между другото един средно обучен стрелец каква групираност би могъл да постигне на 25 метра при използване на Макаров?
      Критерият за приемливо обучен стрелец предполагам е различен в зависимост от това за какво се обучава човека. Лично аз когато обучавам хора в стрелба съм приел , че когато на 25м. прицелно, 3 сек. на изстрел попаденията устойчиво не излизат извън 9-ката на мишена ¹4 човека е готов да му бъдат преподавани и други техники.Има известна гаранция,че е заучил някои основни приниципи и върху тях вече може да се гради.
      Last edited by Стич; 09-12-2007, 01:41. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

Стич, колко тренировки и приблизително колко патрона на тренировка са необходими за постигане на една сравнително прилична стрелкова кондиция?

Comment

500 на седмица; след първите 5,000 се счита, че основните навици са изработени.

Тук членовете на клубовете към International Practical Shooting Confederation правят средно 10,000 изстрела на година за да са на ниво.
          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Razor, първо си избери оръжие и тренирай само снего докато не му свикнеш. Това ключва и сухи тренировки /демек без стрелба/ - захват, вадене, сваляне на предпазителя, зареждане, насочване, прицелване, спускане, проверка, предпазител, прибиране. Не е лошо да го докараш до автоматизъм ако мислиш сериозно да носиш късо оръжие. За спускането си има отделна тренировка - започваш на сингъл с поставена в предната част на оръжието празна гилза , спускаш и гилзата трябва да не падне. Когато го докараш до поредица от успешни спускания преминаваш на по сложното - спускане на дабъл с гилза , сингъл с патрон и т.н. Усвоиш ли всичко това ти гарантирам чудесни резултати в стрелбата - естестествено след тренировки с истинска стрелба разбира се .
            Ник тези бройки са за формула 1 . Не е необходимо до си на равнището на Джери Микулек за да си над средното ниво, а и в Б-я много малко хора могат да си го позволят финансово.

Comment

Razor написа
              Стич, колко тренировки и приблизително колко патрона на тренировка са необходими за постигане на една сравнително прилична стрелкова кондиция?
              Зависи от изходното ниво на обучаемият, как той възприема, какви са психо-физическите му данни-има някои хора дето това го имат от господа, на други им се удава с повече труд. Зависи какво искаш да постигнеш с това обучение- за самозащита, да се развиваш в спортна насока и т.н. Зависи колко пари си решил да похарчиш за това, защото като влезе веднъж барутя под кожата отърване няма и ще установиш,че с времето и собственият ти критерий за "сравнително прилична стрелкова кондиция" се е променил.
              А като начало трябва да отработиш базови умения за прицелна стрелба, при това правилно,без грешки защото грешки заучени в началото после се чистят много трудно. Добрата новина е, че на този етап много от нещата могат да се отработват "на сухо",а със стрелба да проверяваш заученото /не се плаши- цифрите дето ги написа Ник са за едни други хора,на друго място и по друг повод /.Паралелно с това се придобиват и навици за боравене с оръжието и техниката на безопасност. Противно на общоприетото мнение в началото стрелбата не се учи само със стрелба.На този етап е безсмислено да стреляш повече от 20-25 патрона на тренировка.
              Съжалявам, но не мога да ти дам точна рецепта по нета, всеки човек усвоява и напредва индивидуално.Без да съм до теб означава да те заблуждавам или да напълня този форум с методиката за обучение в стрелба, което едва ли ще се приеме добре защото насочеността му е друга.Просто си намери грамотен инструктор и тренирай упорито или се забавлявай, зависи какво търсиш в стрелбата.
              Успех!
              Last edited by Стич; 10-12-2007, 08:57.
              СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

Към Стич и uzi71- мерси за полезните съвети. Съдържат голяма доза истина , а и пък не са много хората, които успяват да съчетаятт теорията с практиката.

Comment

Parabellum написа Виж мнение
                  Възможно е братята руснаци да са гепили някаква немска, унгарска или австрийска документация и по нея да са направили ПМ-то.Това си го мисля, защото боеприпасът 9Х18 е абсолютно индентичен с разработеният в края на 30-те години в Германия 9Kurtz
                  Ами не е абсолютно идентичен; това са легенди. Виж прикачения файл. 9Kurtz - мисля, че това е 9х17 (1908 г. - Браунинг), а разработените от германците калибри са 9х18 Ултра (1936 г.) и 9х18 Полис (1976); Естествено и 9х19 Парабелум също е германски. Общо разликите в размерите са малки и оттам идват тези твърдения. По-скоро обаче германците са крали Ултрата от Броунинг като са я удължили с 1 мм. Аз лично мислех, че патрона за макаров е разработен от този на ТТ (обикновено като се разработва нов патрон се взема дъното на гилзата от по-стар вече усвоен такъв). При визуално сравнение се вижда, че дъната и жлеба им са еднакви. Оказа се обаче, че диаметъра на дъното на ТТ-то е с 0.05 мм по-голям; визуално това не се забелязва.
                  Важни обаче за по-пълно сравнение са и работните налягания при изстрел на тези патрони, а не само външните им размери. С такива данни обаче не разполагам.

Comment

Хагската конвенция пречи на 9х19 да си разгърне пълния си потенциал,но тя е в сила,само за войници за престъпници и дивеч не, / жалко само за последните/ затова се предпочита 45АКП,друга алтернатива е 5,7х28.
                    "Смъртта на бойното поле,приятелю,не е сред най-изящните на този свят" У. Шекспир

Comment

AYB написа Виж мнение
                      Ами означава, това, което се вижда на графиката - при един и същи куршум, с нарастване на скоростта му, нараства почти линейно и убойното му действие (способността да отдава кинетична енергия на целта, или още стопефект).
                      Трите най-съществени фактора за стопефекта са: скорост на проектила, калибър и форма на челната му част.

Размерността е ясна - това е единицата за измерване на енергия [J]. Разликата от кинетичната енергия преди и след преминане на куршума през целта, дава размера на отдадената енергия (стопефекта).
                      То понятията "убойно действие" и "стопиращ ефект/ спираща сила/stopping power/, спиращо действие" са различни... Nick е прав,че общоприето определение за "спираща сила" не съществува, но много оръжейни "капацитети" приемат,че това е ВРЕМЕТО от МОМЕНТА на попадане на куршума в целта/човек или животно/ до МОМЕНТА на довеждането на организма до пълна неспособност за нападение или отбрана. Следователно се измерва с часовник...
                      Last edited by майор; 29-10-2009, 00:53.
                      "Тяжело в деревне без Нагана, когда у соседа есть!..." ... ...

Comment

Малко пистолетни патрони,особенно бойните имат такава голяма скорост на куршума ,че да отдават енергията си вълново/ефекта на кавитацията при тях е слаб/и затова калибъра е с приоритет,като количеството отдадена енергия зависи от квадрата на калибъра и квадрата на скоростта,но скоростта по протежение на целта спада и
                        ефекта на "чистия удър" от калибъра надделява.Не е така при 5,7х28,който очевидно със своите 560 метра в секунда има хидродинамичен ефект и вълново отдаване на енергията.
                        "Смъртта на бойното поле,приятелю,не е сред най-изящните на този свят" У. Шекспир

Comment

Абориген написа Виж мнение
                          Малко пистолетни патрони,особенно бойните имат такава голяма скорост на куршума ,че да отдават енергията си вълново/ефекта на кавитацията при тях е слаб/и затова калибъра е с приоритет,като количеството отдадена енергия зависи от квадрата на калибъра и квадрата на скоростта,но скоростта по протежение на целта спада и
                          ефекта на "чистия удър" от калибъра надделява.Не е така при 5,7х28,който очевидно със своите 560 метра в секунда има хидродинамичен ефект и вълново отдаване на енергията.
                          Сподели мъдрата мисъл по-елементарно! Всъщност к,во искаш да изговориш? А хидродинамичният ефект се проявява при скорост над 700м/с , и то в течнопреобладаваща среда. Пораженията наподобяващи,тези от "хидродинамичният ефект" се постигат с определен куршум...
                          Last edited by майор; 29-10-2009, 00:44.

Comment

Опитвам се да кажа защо според мен оптимален калибър за късо бойно оръжие засега е 45АСР или 5.7х28 но в Афганистан и Ирак американците едва ли са имали "Фаив Севен" и са извадили от складовете добрия стар Колт.

Comment

Абориген, 6.7х28 е интересен боеприпас, също така и руският 9х21, 9х19 е класика, може да се използва и 45АСР, и 7.62/7,63/х25 и т.н... Но в общовойсковият бой пистолетът за боеца, е като резервната гума за автомобила - жизненонеобходим, но опреш ли до него нещо не е наред...Ако П. е достатъчно надежден,всичко е О,К !
                              Last edited by майор; 29-10-2009, 16:13.

Comment

Абориген написа Виж мнение
                                Никое късо оръжие няма такава скорост на проектила /около 3 Мах или над 900 м/с / че да предизвика описания хидродинамичен ефект. Кавитацията може да влияе донякъде на пробивната способност на куршума, но едва ли има съществено значение при отдаването на енергия. Силата се изчислява в джаули като масата по скоростта на квадрат в/у две. Калибъра също влияе върху нанесеното на целта паражение но езва ли чак на квадрат. Въпроса ми е от къде е тази формула защото ми се вижда невероятно в уравнението да не е предвидена масата на проектила.
                                Освен това 5,7х28 мм съвсем не е панацея /въпреки че го изкарват такъв в някой романи/. Този калибър наистина има отлична пробиваемост /за класа си/ и позволява сравнително по-голям носим боекомплект, но не отдава енергията си оптимално /просто скоростта и пробивността не му позволяват да остане в тялото и да отдаде цялата си енергия/.

Comment

Working...
                                X