Различни тактики, различни ТТХ, но един и същ потребител (редовия войник) със същите ограничени физически и психологически способности, каквито са били в зората на огнестрелното оръжие - това е основната ми мисъл. Далеч съм от мисълта да отричам прогреса в огнестрелното оръжие.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
АК74 на въоръжение в БА ?
Collapse
X
-
gollum написаНедей така . Забележката на Кало по този въпрос е много на място. "От практиката" могат да изхождат само тези, които са професионални военни, пир това взели участие в реални военни конфликти, а и участвали в полево сражение от някакъв вид (защото това се обсъждаше най-вече). Не че твърдя, че не може да има хора, отговарящи на тези условия сред форумните потребители, но е малко вероятно. За останалите - кажи-речи всички сме били в казарма и сме гърмели с автомат. Но това не е практиката, която има голямо значение в случая.
Само да допълня забележката си за прословутите 400 метра. Като написах "пределна дистанция" имах в предвид точно това. Не вярвам, че на 500 метра отделен войник, може да уцели нещо с автомат. Поне не нарочно. Ако остане на мерник 3 на такава дистанция ,мерника ще закрива целта, при напасване с мушката при положение, че трябва да се прицели високо. Ако пък започне да мести плъзгача на мерника, за да напасне разстоянието - ами умряла работа. Първо, кашика няма да прецени правилно разстоянието и ще сбърка поне със сто метра. Второ не е обучаван за стрелба на такова разстояние и рефлексите му няма да сработят/това чувство, дето се чудиш как си уцелил/. Трето, ще е по-бързо ,просто да посочи целта на картечаря, или на някой от двамата снайперисти в отделението, отколкото да плаши гаргите. Разбира се има и фактора "Вилхелм Тел", но ние обсъждаме армия/фактора I'm very sorry/, а не отделни случаи на суперменовци.Last edited by Amazon; 25-01-2008, 07:57.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
двамата снайперисти в отделението
В БНА/БА май, при това не навсякъде, се водят по един на взвод, ако не и по 1-2-ма на рота (при това в разузнавачите към нея).
В СА/руската армия са 1 на взвод, много често обаче - 1 на отделение + снайперистите при разузнавачите.
В американските въоръжени сили при пехотата (армейска, кавалерия, морска и т.н.) снайперисти няма - има марксмени, въоръжени съответно с най-точните М16А2/3 или пък с М21 (това е М14NM с някои сериозни подобрения), сега всички се заменят с М110.
Снайперите са на отделно подчинение - или в спец-групи, или в самостоятелни двойки и задачите им са по-далеч от общовойсковия бой.
Comment
-
Зависи за коя армия говорим. В израелската има 3-ма 'марксмени' на взвод и още 1 или 2-ма снайперисти (М24). Освен това още 6 картечари, така че далекобойност - бол. Но ако говорим за БА е друго.
@кало, М21 се счита за автоматичен снайпер май..."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
То хубаво че ги измества, ама ставаше въпрос че в американската пехота нямало снайперисти, ами 'марксмени с М21', затова казвам - обсегът на М24 (също на въоръжение там) е около 800 м, на М21 - около 700 м, тоест разлика само 100 метра. И двете се считат за снайпери, само дето едното е полу-автоматично.
А че има отделни специализирани звена на снайперисти е друг въпрос."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
кало написаабе, чак пък двама
В БНА/БА май, при това не навсякъде, се водят по един на взвод, ако не и по 1-2-ма на рота (при това в разузнавачите към нея).
В СА/руската армия са 1 на взвод, много често обаче - 1 на отделение + снайперистите при разузнавачите.
В американските въоръжени сили при пехотата (армейска, кавалерия, морска и т.н.) снайперисти няма - има марксмени, въоръжени съответно с най-точните М16А2/3 или пък с М21 (това е М14NM с някои сериозни подобрения), сега всички се заменят с М110.
Снайперите са на отделно подчинение - или в спец-групи, или в самостоятелни двойки и задачите им са по-далеч от общовойсковия бой.
Всички пехотинци се возеха в МТЛБ и на всяка машина за превоз на пехотинци, се падаше по една, с монтирана 120мм минохвъргачка.
Сапьорите също бяхме в специални МТЛБ-та за поставяне на мини. Бригадата освен това, беше много наситена с ПВО и ПТ средства. Щабните взодове по численост, бяха почти колкото пехотата. Имаше зенитни роти, СПГ роти/тези бяха много/, роти въоражени с ФАГОТ, всички се обучаваха с Игла/Стрела...не помня всичко. Всички стреляха/взривяваха много. Дето се вика, не оставаше време да изскубем тревата от плаца. Постоянно бяхме на различни полигони, според специализацията. Беше отдавна и не помня много подробности, но иде реч за Карловската бригада - 95-та година. Нищо не разбирам от организацията на БА, а и малкото което съм знаел, вече съм го забравил. Възможно е това да е било някакъв експеримент. Все пак, при нас обучаваха и сините каски. Но си спомням, че беше наистина боеспособно потделение. От тези дето биха могли да свършат някаква работа. Аз лично, не бях много щастлив, че съм попаднал в такова потделение.
П.П: Сега се замислих, че това е страшен ОТ, ама сърце не ми дава да го изтрияThis is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Я тук е станала много готина дискусия. Обаче има и големи изцепки.
Напр. че G-36 стандартно бил с оптика 3,5 . Представям си отделение новобранци след първите стрелби - 10 души с насинени очи или обелени носове. Това трабва да се види! Плюс това не вярвам , че някой ще сложи такава оптика като стандартна за автомат защото когато боят се принесе в населено място , гора или въобще на 20-50 метра как ще се стреля с оптика 3,5 по подвижни цели не ми е ясно.
Comment
-
uzi71 написаЯ тук е станала много готина дискусия. Обаче има и големи изцепки.
Напр. че G-36 стандартно бил с оптика 3,5 . Представям си отделение новобранци след първите стрелби - 10 души с насинени очи или обелени носове. Това трабва да се види! Плюс това не вярвам , че някой ще сложи такава оптика като стандартна за автомат защото когато боят се принесе в населено място , гора или въобще на 20-50 метра как ще се стреля с оптика 3,5 по подвижни цели не ми е ясно.
ще трябва да си смениш вярата - именно с 3,5 увеличение е вграденият оптичен мерник на Г-36 в Бундесвера. Другото, на което ще трябва да обърнеш внимание е, че Г-36 освен оптичния, има и колиматорен мерник - с червена точка - за стрелба до 100-200 метра. Запознай се с хубавото пушкало тук - http://world.guns.ru/assault/as14-r.htm. ако го намериш на някое нашенско стрелбище - вероятно ще е Е-версията с х1,5 оптичен прицел (такива са в испанската армия). Аз съм си играл с тази на Бундесвера, и прицелите са готини добри - няма открити мерни прибори, което ИМХО ми се вижда малко неприятно в близкия бой. Но може и до свикване да е.
Тоест - твоят пост току-що се нареди сред големите изцепки в темата.
Comment
-
uzi71 написаЯ тук е станала много готина дискусия. Обаче има и големи изцепки.
А необходимо ли е да си навираш оптиката в окото, за да стреляш, както в някои озадачаващи филми? Оптиката може да се използва и от известно разстояние, безопасно за лицето при откат, до колкото знам.I can't continue like this - surviving in the world of nothingness.
Comment
-
muzicantini написаА необходимо ли е да си навираш оптиката в окото, за да стреляш, както в някои озадачаващи филми?Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Kaло,благодаря за инфото- това не го знаех! Виждал съм ловни карабини с монтирани оптически прицел и бързомер, но не съм се сещал, че може да се приложи и при стандартно военно оръжие. Посипвам си пепел!
muzicantini написаА по принцип, ако прикладът се подпре здраво в рамото, няма ли да се осигури същата безопасност?
muzicantini написаМдааа... Защото съм виждал как уж "военен" стреля с пушка помпа. Пъхнал си приклада под мишницата все едно носи връзка с праз.
Comment
Comment