кало написа
Самият аз отчитам, че при включването ми в темата погрешно смятах, че няма как да се води ефективен огън с автомат на дистанция над 400 метра с автомат - явно при съответните условия и подготовка - може, поне до 500 метра.
кало написа
Иначе благодаря за връзката към сащианския устав - интересно четиво е.
кало написа
А съвсем отделен въпрос е, че тези най-дребни формации според конкретната задача и преценката на командира могат да се преформират в различни по състав "бойни групи", което присъства в утавите поне от ВСВ насам . Но така или иначе това е встарни от темата и го написах само в отговор на критиката ти към използването на "групи" (аз там поясних какво имам предвид, ама както и да е).
Що се отнася до уставите - признавам си, не съм се интересувал за Русия, но има ли ново, ревизирано издание след първата и втората чеченски войни? Питам, защото не знам и е интересно какво са променили.
А е ясно, че в тях се отчита не само военен опит, но и доктрина и представи за възможностите на екипировката и въоръжението. Моята "точка" в случая е тази, че уставите се пишат и променят много бавно, т.е. съвсем им липсва гъвкавост. Което е нормално с оглед на това какъв тип организация е армията и колко време е нужно, за да се организира събирането на информация, след това да се анализира и въз основа на анализите да се разработят изводи и да се реши какво и как ще се променя или допълва.
Comment