Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Висока начална скорост на различите видове оръдия и огнестрелно оръжие

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

AYB написа
    Да питам къде и как провеждате експерименталната работа? Интересно ми е просто...
    Редактирах си поста. Но да отговоря и на това все пак. Ако може да конкретизираш за кои експерименти питаш, за професионалните ми занимания или за хобито ми, за което пиша?

Comment

И за двете.

Comment

AYB написа
        И за двете.
        Ок, професионално съм химик и съм научен сътрудник в институт, това е достатъчно информативен отговор.
        За хобито ми, занимавам се с field target, до колкото този спорт едва навлиза в България. Стреля се естествено с пневматика, но именно поради този факт и поради специфичния тип пушки които се използват за по-високи постижения е лесно да се натрупа много голям експериментален материал за външната балистика и различното поведение на различните по тегло проектили при различна дулна енергия. По въпроса как, имаме хронграфи, везни и тнт. екстри.
        Този отговор задоволява ли те?
        Last edited by Angelmr; 21-04-2008, 14:22.

Comment

Ок... България се пише с главна буква!

Comment

Angelmr написа
            ...За хобито ми, занимавам се с field target, до колкото този спорт едва навлиза в България. Стреля се естествено с пневматика...
            Аха! Значи познах, че се занимаваш с пневматика! Бутала, тръби... да, при тях това е моделът.
            Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
            A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Да, но това какво променя? Все още смятам че като опростен модел може да се използва, макар и в никакъв случай не и за точни количествени изчисления. Ясно ми е че нещата стават много по-различни когато имаме истрел на огнестрелно оръжие, но когато всички останали условия са непроменени остава само времето на взаимодействие. А това пряко води до понижаване на дулната енергия на бързия проектил. Предполагам сега тезата ми стана ясна вече? Ясно е че ако използваш друг тип или друго количество барут, това въздействие може да компенсира намаленото време, което куршума прекарва в цевта. Но това според мен поне променя началните условия и двата експеримента стават несравними един с друг.

Comment

Я кажи, щом си химик, какви според теб са възможностите за създаване на нови видове барут, с голяма специфична топлина на изгаряне, голямо количество на образуваните газове, малко количество твърд остатък и най-важното - получените газове да са с малко специфично тегло! Това последното вече обясних защо е необходимо: Заедно с куршума, в цевта на оръжието се ускоряват и газовете, които също поглъщат енергия. Колкото масата им е по-малка, толкова повече енергия ще отиде за ускоряването на куршума. Това е от съществено значение за създаването на боеприпаси с висока начална скорост!

Comment

Angelmr написа
                  Да, но това какво променя? Все още смятам че като опростен модел може да се използва...
                  И за опростен модел не може да се използва. Виж по-долу графики на някои величини от вътрешната балистика при огнестрелните оръжия и си помисли дали това, за което говориш, има дори приблизително съответствие.
                  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Хе-хеее, Nick има същия учебник като моя. Добре че братушките са го пуснали за масова употреба, иначе няма откъде да се чете.

Comment

AYB написа
                      ..Добре че братушките са го пуснали за масова употреба, иначе няма откъде да се чете.
                      Имам и американски, но си рекох, че руският ще е по-лесен за разбиране.

Comment

Nick написа
                        И за опростен модел не може да се използва. Виж по-долу графики на някои величини от вътрешната балистика при огнестрелните оръжия и си помисли дали това, за което говориш, има дори приблизително съответствие.
                        Не можа да разбереш какво имам предвид. Когато една величина не се променя при сравнение на два подобни процеса, тя може да се съкрати.

Comment

Angelmr написа
                          Не можа да разбереш какво имам предвид...
                          Не можах, признавам си. И все още не мога да разбера, но карай да върви, това е само форумна дискусия. Stay on the sunny side of it and have fun!

Comment

Абе, що не седнете да пререшите една задача от вътрешна балистика за най- обикновен мосински патрон / за него може да намерите всички данни/ и да видите , че решението е толкова многовариантно, с най-различни скорости и маси на оръжието, стъпка на нарезите , че накрая важна се оказва само възможноста за практическо използване на новото оръжие. А има и определени граници на здравина на проектила и цевта , които все още ограничават конструкторите от създаване на "идеалното" оръжие / което да е леко, ефективно и евтино/.

Comment

Ние много разводнихме темата, а тя беше ясно зададена в началото.

Comment

За оръдията няма ли да кажем по нещо? :mike:

Comment

Working...
                                X