AYB написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Висока начална скорост на различите видове оръдия и огнестрелно оръжие
Collapse
X
-
Гост
-
AYB написаИ за двете.
За хобито ми, занимавам се с field target, до колкото този спорт едва навлиза в България. Стреля се естествено с пневматика, но именно поради този факт и поради специфичния тип пушки които се използват за по-високи постижения е лесно да се натрупа много голям експериментален материал за външната балистика и различното поведение на различните по тегло проектили при различна дулна енергия. По въпроса как, имаме хронграфи, везни и тнт. екстри.
Този отговор задоволява ли те?Last edited by Angelmr; 21-04-2008, 14:22.
Comment
-
Гост
-
Angelmr написа...За хобито ми, занимавам се с field target, до колкото този спорт едва навлиза в България. Стреля се естествено с пневматика...Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Да, но това какво променя? Все още смятам че като опростен модел може да се използва, макар и в никакъв случай не и за точни количествени изчисления. Ясно ми е че нещата стават много по-различни когато имаме истрел на огнестрелно оръжие, но когато всички останали условия са непроменени остава само времето на взаимодействие. А това пряко води до понижаване на дулната енергия на бързия проектил. Предполагам сега тезата ми стана ясна вече? Ясно е че ако използваш друг тип или друго количество барут, това въздействие може да компенсира намаленото време, което куршума прекарва в цевта. Но това според мен поне променя началните условия и двата експеримента стават несравними един с друг.
Comment
-
Гост
Я кажи, щом си химик, какви според теб са възможностите за създаване на нови видове барут, с голяма специфична топлина на изгаряне, голямо количество на образуваните газове, малко количество твърд остатък и най-важното - получените газове да са с малко специфично тегло! Това последното вече обясних защо е необходимо: Заедно с куршума, в цевта на оръжието се ускоряват и газовете, които също поглъщат енергия. Колкото масата им е по-малка, толкова повече енергия ще отиде за ускоряването на куршума. Това е от съществено значение за създаването на боеприпаси с висока начална скорост!
Comment
-
Angelmr написаДа, но това какво променя? Все още смятам че като опростен модел може да се използва...Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Гост
Хе-хеее, Nick има същия учебник като моя. Добре че братушките са го пуснали за масова употреба, иначе няма откъде да се чете.
Comment
-
AYB написа..Добре че братушките са го пуснали за масова употреба, иначе няма откъде да се чете.Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Nick написаИ за опростен модел не може да се използва. Виж по-долу графики на някои величини от вътрешната балистика при огнестрелните оръжия и си помисли дали това, за което говориш, има дори приблизително съответствие.
Comment
-
Angelmr написаНе можа да разбереш какво имам предвид...Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
Comment
-
Абе, що не седнете да пререшите една задача от вътрешна балистика за най- обикновен мосински патрон / за него може да намерите всички данни/ и да видите , че решението е толкова многовариантно, с най-различни скорости и маси на оръжието, стъпка на нарезите , че накрая важна се оказва само възможноста за практическо използване на новото оръжие. А има и определени граници на здравина на проектила и цевта , които все още ограничават конструкторите от създаване на "идеалното" оръжие / което да е леко, ефективно и евтино/.
Comment
-
Гост
-
Гост
Comment