Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въоръжение на пехотата за градски бой

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Господа, написах изрично "ако си на зор" - тоест, ако се окажеш в ожесточена престрелка. Сега не знам за АК47, но пластмасовата ложа на М16 те пази от горещата цев и дори когато оръжието запуши (от разни загарящи и изпаряващи се смазки) можеш да продължиш да стреляш. По-нататък пластмасата започва да се топи, но ми се е случавло само един път и трябва много да се озориш, за да го постигнеш (да изстреляш 5 пълнителя на автоматична един след друг). Единична стрелба, примерно куршум на 2-3 секунди, може да се поддържа доста дълго, 15 мин със сигурност. За мръсотията няма какво да се мисли, казахме че има зор Като има засечка, дърпаш, блъскаш, освобождаваш я и продължаваш да стреляш. За неточната стрелба пък още по-малко... по-добре да стреляш неточно, отколкото да не стреляш въобще, нали? А и говорим за малки разстояния, 20-30 метра...
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

3F122 написа
      само малко за снайперите и ви оставям, че вече сте доста напред.

по време на първата война в залива US Army го използват за борба с лекобронирана техника в диапазона 600-1200 метра, a на голямо разстояние с екипажите и. най-"дългият" confirmed kill с барет е на 1800 метра (командир на Т55 или подобен танк, в брой на Джейнс от 94 имаше обзор озаглавен "Snipers: smart bombs for infantry", ако не е в него е в съпътстващите статии).
      Toва е интересно. Я разкажи повече, може и в друга тема

Dinain написа
      Господа, написах изрично "ако си на зор" - тоест, ако се окажеш в ожесточена престрелка. Сега не знам за АК47, но пластмасовата ложа на М16 те пази от горещата цев и дори когато оръжието запуши (от разни загарящи и изпаряващи се смазки) можеш да продължиш да стреляш. По-нататък пластмасата започва да се топи, но ми се е случавло само един път и трябва много да се озориш, за да го постигнеш (да изстреляш 5 пълнителя на автоматична един след друг). Единична стрелба, примерно куршум на 2-3 секунди, може да се поддържа доста дълго, 15 мин със сигурност. За мръсотията няма какво да се мисли, казахме че има зор Като има засечка, дърпаш, блъскаш, освобождаваш я и продължаваш да стреляш. За неточната стрелба пък още по-малко... по-добре да стреляш неточно, отколкото да не стреляш въобще, нали? А и говорим за малки разстояния, 20-30 метра...
      Ами дървената полуложа на ранните АК се нагрява бая сериозно при автоматична. Освен това особено ако си с по-голяма "лапа" е трудно да не пипнеш и газовата тръба в един момент, след което ако си стрелял интензивно(примерно си си изпукал цялата сумка - 120 патрона за по-малко от 5 минути) и си с гола ръка има шанс така да изквичиш от болка че вразите ти бързо да прекратят престрелката и сами да се изнесат. Иначе на 20-30 м. са дистанция на която най-ефективното оръжие е картечен пистолет, по възможност с тежичък патрон (примерно .40 S&W)
      Last edited by Sailor_Malan; 25-08-2006, 12:56. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

А защо нищо не казахте за Corner-Shot, бях дал снимка и във вариант на гранатомет

Морякът написа
        Ами дървената полуложа на ранните АК се нагрява бая сериозно при автоматична.
        Още едно предимство на М16

Намерих ви една готина снимка на двете части на ложата на скъсено М16

Last edited by Dinain; 25-08-2006, 13:02. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Кой модел на Калашников има дулен спирач, не разбрах.... Аз за първи път чувам за такова нещо! Има варианти с монтиран пламегасител, но с дулен спирач не знам да има. Просто на автомата не му трябва такъв. Оръжието дава сравнително лек откат, стабилно е при стрелба, надежно е.
          А сега няколко думи за автоматичния огън; това е проблем не само на Калашников, а на всички автоматични оръжия. Стреля ли се интензивно - цевта загрява, неизбежно е. Съответно се влошават и стрелковите показатели. Решението на проблема е просто да се избягва стрелба на дълги редове по възможност. То воденето на такава не се и налага в повечето случаи. Стрелба на къси редове (2-3 изтрела) се усвоява много лесно, дори и от хора без опит.
          Относно подскачането на автомата: всички оръжия построени на принципа "отвеждане на част от барутните газове", го имат този дефект. Винаги, когато даден флуид (течност или газ), се движи с някаква скорост, то той притежава известна кинетична енергия: E= (m*V^2)/2 или още E= (P^2/2m), където P е импулса на флуида с маса m. Е част от този импулс (или още количество движение), при удара на флуида в горната стена на газовата камера, се предава на оръжието и от там се получава характерното подскачане. Това явление го има при всички огнестрелни оръжия с газоотводна система. Но не е голяма беда!
          Last edited by ; 25-08-2006, 13:55.

Comment

По отношение на РПГ някой се беше изказал че е доста непрактично сравнено със подцевния гранатомет по отношение на маса1 и по отношение на това че не може да се използва за навесна стрелба ами не мога да се съглася с това четох някъде спомените на наякъкъв руснак който е оцелял от Мейкопската бригада точно по въпроса как чеченците са стреляли по някъкав танк който руснаците се опитвалид а скрият зад някаква къща пича обясняваше как веднага щом чуели шума на танков двигател(ДЕЙСТВИЕТО СТАВА СЛЕД КАТО ЦЯЛАТА КОЛОНА Е ПОПАДНАЛА В ЗАСАДА И РАЗБИТА И ТУК ТАМ ПРОБВАТ ДА СКРИЯТ НЯКОЯ ОЦЕЛЯЛА МАШИНА СРЕД КЪЩИТЕ) почвали да стрелят по парабола у успяли да подпалят някоя друга машина може в тази роля РПГ то да не е толкова добра като на подцевния гранатомет но то и не е създавано за това а и по отношението на моща пак не съм съгласен със обемнодетониращи гранати то е доста по мощно от гранатата на подстволника като позволява съответно да унищожиш и бронирани цели за разлика от подцевния гранатомет мисля си че освен РПГ рпегиста има или автомат или картечен пистолет не съм сигурен на 100% а едно много важно предимство ПРЕД подцевния гранатомет е далекобойноста която е от 2 до 3 пъти по голяма при РПГ то а по отношение на еднократните гранатомети един войник мъкне по колко 1 наи 4есто рядко 2 а РПГ то има 3 ракети стрелял съм с АК-74 и е много финно и леко оръжие като играчка моя беше със сгъваем приклад настрани и със дулния спирач компенсатор почти нямаше откат но затова пък куршумите му рикошираха от мишената без да я свалят понякогахубаво е но му липсва моща на АК-47 кашиците как гърмеха със тяхните мале мале а нашите казваха рррррррррррррррррррръх и толкова
            Пичове се пак говорим за преносими леки пехотни оръжия а вие го ударихте на заличаване на даден град от лицето на земята няма лид а се върнем към темата а>?
            Last edited by Luchs; 28-08-2006, 16:28.

Comment

нека и аз!

Абе хора, оръжията са ги измислили швабите.Другите само са плагиатствали от тях.За това вземете въоръжете отделенийцето с:НК-21 примерно 2 бр.,Валтер мод.2000 пак 2 бр. за снайпериста и пом.снайпера.На тези четиримата дайте и по 1 бр.НК МП-5А1,този с дръжката за лявата ръка за лична защита.Или пък с Р-90 белгийското файфсевън,но това е отстъпление от идеята.Ще се наложи обаче да се вземе една руска ранцева огнепръскачка.Просто няма начин.На останалитебойци да се връчи Г-11 сравнително ново изделие,скорострелно, възможност за носене на голям боекомплект.Пистолети на стрелците за лична защите - Валтер Р-99.Гранати - димни,сълзотворни и нападателни.Отбранителни - няма смисъл.
              Разни помпи,съчми и др. простотии са изгъзица,която може да доведе до излишни жертви и провал.Винаги ли идеята за превземане е свързана с тотално унищожение.Ако е така решението и Ту-160 а не Ту-22М3 :tdown

Comment

"Абе хора, оръжията са ги измислили швабите.Другите само са плагиатствали от тях"
                Хаха Иначе Г-11 не се произвежда много-много.....
                С пистолет и добра дума се постига много повече,отколкото само с добра дума

Comment

Мисля, че вече някой се опита да каже да се прави разлика между армейското оръжие и полицейското.
                  Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Самото разделение на армейска и полицейска операция, по начина по който е направено е ултра-геймърско (що се отанся до търсенето на някакви допирателни с реалността). Разделение по линията: "даваме си сметка за цивилните" - полицейска операция и "не ни интересуват никакви цивилни" - армейска операция е ...как да се изразя...възможно най-меко ще го кажа че доста се отдалечава от критериите и летвата, която форумът е издигнал за смисленост и качественост на дискусиите. Но пък напълно отговаря на новия имидж на оръжейния раздел, в това спор няма.
                    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

В днешно време армейските и полицейските акции все повече се сливат в едно, не в смисъл че полицаи започват да участват в бойни действия, а че бойните действия от последните 10-15 години все повече заприличват на полицейски. На обикновенния пехотинец все повече му се налага да изпълнява задачи, за които въобще не е бил обучаван, нито с които екипировката му е съобразена, но и тази дейност навлиза все повече в доктрините на модерните армии. Погледнете в какво се състои 60-70% от дейността на въоръжените сили в Афганистан, Косово, Палестина, Ирак, Ливан и т.н. - патрулиране, претърсване на къщи и коли, обслужване на КПП-та, разгонване на "невъоръжени" демонстранти (т.е. без огнестрелно оръжие, но с камъни, коктейл Молотов и ножове) и акции по залавяне на определени лица. Това най-вероятно ще е реалността на пехотинеца в близките години (а не да търчи по баирите и да води ефективна стрелба с АК на 1000 метра). Надявам се че контингентите на БА, които заминават за Афганистан и Ирак, минават поне някакво обучение в тази насока, защото доколкото знам тези дейности за БА са terra incognita.

Comment

Давам едно филмче за продукцията на Ижевския машиностроителен завод. Малко е извън темата, но мисля, че ще бъде интересно за тези от вас, които не са го гледали:

Comment

Gaden Gogi написа
                          A ne e ли добре един човек от тима да е с това:

http://www.world.guns.ru/grenade/gl14-r.htm
                          Или таква комбинация

Всички съвременни оръжие в белият свят вече се проектират с универсална планка под и над цевта където може да се монтират различни прицели, ръкохватки, и подцевни системи, което прави системата много гъвкава

аз предпочитам подцевния гранотомет който е на вуоражение сега в БГ Армия. моного по ефикасен и по скорострелен.Като сложиш начина на презарейдане естествено.Знам го от ли4ен опит.

Sailor_Malan написа
                          Екип от 9 човека(за да могат до един да се поберат в БМП)
                          1 лека картечница(номер 2 в разчета няма)+пистолет за картечаря(примерно ГЛОГ-17)
                          1 снайперист(стандартна 7.62 мм. пушка - или М40А1 или СВД)
                          7 стрелци чистачи - до един с АКМС и двоен БК, по 4 гранати на човек(примерно 2 стандартни и две със забавено действие)+по два РПГ22 или друг еднократен гранатомет на всеки чистач
                          +радиостанция за тактическа връзка на командира на отделението
                          + БМП, за превоз и огнева поддръжка на всичките ахмаци
                          3 такива отделения ще формират взвод, три взвода - рота. На всяка такава щурмова рота се придават по 2 бронирани булдозера, които се използват по преценка на ротния командир, както и група за индиректна огнева поддръжка(8 ПТРК, по възможност самоходни - примерно Щурм-С), и ако се чака да е много напечено и самоходен огнемет ТОС-1+ТЗМ. Групата за индиректна поддръжка се разполага в близост до ротния опорен пункт и се ползва по преценка на комаднира

Браво.виждам че разбираш за какво говориш.

Пилот написа
                          НАпълно съгласен, но тук трябва да се изясни дали има някакви ограничения откъм употребата на оръжия (има ли цивилни, искаме ли нещо да остане от сградите и т.н.). Ако в района има само вражески бойци, ТОС-1 би свършил неоценима работа. Това нещо може без много бавене да изтрие половин квартал. А ако има и батарея - след един-два обстрела насреща няма да има никакъв противник. Иначе ако няма ТОС-1, добре ще бъде някъде назад да има 152мм гаубица и "Краснопол," един от взвода ще носи лазерен прицел и така лесно ще се разпарчетосват сгради... Чудя се дали не трябва да има един човек с РПГ-29, който да ползва обемно-детониращи снаряди, или да се даде на всеки чистач по един "Шмел" за да разглобяват необходимите стаи. Може би трябва да се сложи и още един снайперист, но това зависи от противника и дали има склонност към оптиката...

По повод 5.45 или 7.62: Някъде четох, че американците се оплакват от 5.56, защото няма сила да пробива стени и често трябват няколко попадения преди онзи отсреша да падне. Докато 7.62 няма такива скрупули. Картечницата също трябва да е 7.62, а не 5.56, защото например SAW често засичал от пясъка в Ирак и се налагало да се разглабя, а това не е твърде приятно при вражески обстрел.
                          незнам но лично аз сам разговарял с американци в ирак.
                          и те казваха че дне неси ли изчисти оръжието (и то без да е стрелял) утре нямало да може да грамне (защото засичало от пясъка) докато такива проблеми нямаше с АК-то. Аз бях с АКМ и съм го чистил само веднаж за 6 месеца. Гармяхме се постоянно и засечки не е имало нито веднаж. Само на един колега който изгърмя 3 палнитела един след друг му гръмна патрон в цевната кутия (преди да е влязал в цевта) но патроните бяха арабско производство и тои беше лентовал такива по погрешка. Небеше видял в тъмното в кои съндък бърка
                          Тогава му хвръкна затвора и го удари буталити с затворната рама в каската добре че беше с каска.

Dinain написа
                          Освен Узи71, всичките веднага се метнахте на гаубиците Абе хора, вие освен руското друго не знаете ли??? 5.56 не бил подходящ за градски сражения, защото не пробивал стени - хахаха и бутилка ром. Точно това е предимството му, господине, да не застреляш без да искаш горката бабичка през 3 преки или другарчето си зад някоя стена. Именно за куршумите на АК47 пък се говори че са неподходящи за градска обстановка, защото рикушират прекалено много. А и ако си мислиш че много ще стреляш през стени, лъжеш се.

Казах го, а и узи71 го е повторил с техническа плънка вече - по-добре е да уцелиш противника, ако ще и със съчми, отколкото да не го уцелиш, ама с много "здрав патрон". Кръг с диаметър 50 см на 30 метра е страхотно, ако не се тревожим за цивилните, това е оръжие-мечта за градски сражения, с пълнител от 20 и автоматична стрелба. С откос от 5 изстрела просто "покриваш" средноголяма стая, докато за такова покриване с автомат ще ти трябва целия пълнител и съответно много повече време. С каквато и жилетка да е противника, след попадение ще лежи на пода без въздух (ако не припадне), а 2-3 сачми в краката и ръцете го правят така или иначе небоеспособен. Ама важното е че калашника пробива релса :lol:

Luchs, къде ги видя тези 100 метра между блоковете. Така или иначе престрелките в градски условия се водят на разстояния от 20 метра и надолу, а ударението въобще е на затворени пространства, където ще стреляш от упор. За навън освен това си има "мерачи".
                          Извинявай ама са малко хората у4аствали в такива престрелки. И аз сам един от малкото. Бях в Ирак с 2-ри батальон и лично аз имам 20 дена бойни действия. Такива престрелки от упор не е имало такаче вземаите помпите и ходете на лов с тях. Бях и на най голямата засада правена в Кербала най близкия по коити някой от нас 26-та души грамна беше на около 70 метра и се видя от кръста нагоре. За про4истване на стаи става пистолета и помпата но тва е много рядко. През другото време слагаш на АК-то палнител от РПК за 70 патрона и върши страхотна работа. А за градски условия подцевния гранатомет който е на вуоражение в момента е перфектен. Няма гилза, гранатат се вкарва отпред и губиш времето за дотикване като на американския, няма гилза която да изхварляш. Лично намен американски войник ми каза ( аз докато грамна една граната ти ще си изтрелял 3 ) така че пак си помислете за американските 203-и

Gaden Gogi написа
                          А защо никой не хареса моето гранатометче:not: :sm186: :cry: :cry: :cry:

http://www.world.guns.ru/grenade/gl14-r.htm

Впрочем като си говорим за градски бой нека попитаме запознатите: до колко достоверно изглеждаха нещаат в Блак Хоук Даун????

В Блак Хоук Даун е доста силно преувеличено. Виж накрая само съотношението на жертвите. :not:

Dinain написа
                          Харесахме го, само че е по-практично половината отряд да е с подцевни гранатомети, така е по-универсално. Убият един, остават трима. Няма нужда да се отделя цял боец за това, а и той ще е само един. Подцевните гранатомети са достатъчни за градски условия, на полето тая гранатохвъргачка сигурно е по-точна и с по-голям обсег.

БХД... има както реалистични неща, така и измишльотини (онзи като метна гранатата в прозореца на третия етаж, гордо изпъчил гърди срещу картечницата например).

На живо ти е малко трудно да видиш тоя които стреля по теб. Защото той дествително само на филмите изкача на средата на улицата и държи автомата до кръстаси. На живо те се крият. Стреля и бяга. а ти въри го гони после. Затва изстрелваш след него една граната в пресечката и ако не друго поне няма да чува така добре после. в ирак подцевния гранатомет бяше страхотно удачен. Арабите показват от пресечката автомата пуска 2 реда и изчезва. А ти неможеш да държиш под прицел 24 часа един ъгъл. Или се показва за секунда и ти пуска едно РПГ
                          Last edited by beni_rei; 27-08-2006, 14:16. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Евала, повече такива мнения!
                            С пистолет и добра дума се постига много повече,отколкото само с добра дума

Comment

Sailor_Malan написа
                              Eй тука излиза готиния момент на основния армейки принцип - "Работа в екип". А именно да застреляш безкъсметника през вратата докато колегата ти с БМПто прави илюминации по предната фасада на сградата с помощта на оръдието си(а 2А45 на БМП-2 е прекрасно за целта). Въобще няма да им е до това да гледат какво става на вратата отзад на нападнатите. Всичките ще са се налепили по пода. Тънкия момент ще бъде да почнеш да влизаш в момента в който БМПто спре огъня.
                              Всичко това е лично мнение де
                              Впрочем готин момент на помпата - мога да сваля вратата от пантите без да я отварям
                              Неказвам нищо само че съм виждал как 23мм снаряд на БМП-2 минава през 2 бетони стени и бетонен покрив защото в ирак ако е по висока зградата от 2 етажа е само от бетон. Така че ако чакаш зад вратата докато БМП-то чеше отвън, моли се данете улучи и теб :sm113:

Comment

Чудесно е, че във форума си имаме истински учасник в бойни действия!
                                beni_rei, поздравявам те за проявената от теб храброст и мъжество по време на изпълнение на мисията в Ирак, от втория ни батальон! Давай мнения във форума по-често, защото имам чувството, че някои от учасниците трудно правят разлика между играта "Кънтър страйк" и реалността. А човек, който е участвал и видял нещата с очите си, най-добре може да обясни за какво става дума.

Comment

Working...
                                X