Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въоръжение на пехотата за градски бой

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    И аз това казах горе-долу
    Както вече беше многократно изтъкнато, в град много рядко ще се случи да се води стрелба на разстояния над 100 метра, а и снайперисти по високите сгради рядко стрелят на повече от 400-500. Там и е единственото място (високите етажи), където е ефективно да заеме позиция боец със стандартна пушка, т.е. неавтоматична, с калибър 7.62 или 12.7мм. Струва ми се непрактично обаче такъв боец да участва в щурмови отряд - там са достатъчни marksmen с М16/М4/М21 с оптически прицели или други подобни оръжия.
    Американците от няколко години са си заформили хитра концепция за Objective Weapons, универсални, съчетаващи лесно модифициране с цел изпълняване на разнообразни задачи. М4 с подцевен гранатомет, оптически мерник Х4 и бързомерец (и инфрачервен за през ноща) е добро решение - вместо един боец с гранатомет, друг - снайперист, трети - автоматчик.

    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

    (Richard III - William Shakespeare)

    Comment


      Само дето един работа за трима не върши, пък и да ползваш стандартен автомат вместо снайпер....
      Не че не става, но аз знам и няколко по трудни начина;-)
      Сънят е слаб заместител на кофеина!

      Comment


        ValBo написа
        Само дето един работа за трима не върши, пък и да ползваш стандартен автомат вместо снайпер....
        Не че не става, но аз знам и няколко по трудни начина;-)
        Един работа за трима не върши, ама така имаш деветима: 3 с гранатомети, 3 с автомати и 3 с оптически мерник - и това всичкото в 3 войника
        А какво сега, не ти стига Х4 ли? За това съм предложил М24 (мисля имаше Х20) и MSG90...

        ПП Господа, големи сражения с редовни армии в голям град не е имало от ВСВ насам по една или друга причина. Една от тях е че и атакуващия и защитаващия ще дадат приблизително еднакви жертви, а и защитаващия ще трябва да разположи 3-4 дивизии там, като може да ги оползотвори по-рационално. Иначе и Йерусалим беше превзет 1967, Сайгон 1973, Бейрут 1982, Багдад 2003 и нямаше пожертвани дивизии, въпреки че всичките са по-големи от Грозни.
        Last edited by Dinain; 24-08-2006, 17:40. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

        (Richard III - William Shakespeare)

        Comment


          КОФТИ.Скапах написаното и се налага да започна отначало.
          Абе много се отплеснахте с тоя Барет. Според мен тая гаубица не е необходима на отделение от 9 бойци. Много по-подходящо е ето това :

          Bezeichnung der Waffe: R93 Tactical, zivile Bezeichnung LRS/ LRS2
          Hersteller: Fa. Blaser, Isny, BRD
          Länge: 1.120 mm
          Gewicht: 7.310 g leer, mit ZF und Zweibein
          Kaliber: 6 mm Norma,
          .243 Win,
          .308 Win,
          7,5 x 55 mm,
          und.338 LapMag (beim LRS 2)
          Lauflänge: 600 mm oder 762 mm
          Feuerrate: nur Einzelfeuer
          Kampfentfernung: bis zu 900 m

          Някой тук се канеше да превзема град с едно отделение - възможно е обаче само във видео игра. Едно отделение може да изпълнява само тясно специализирани задачи - разузнаване, щурмуване и прочистване на обект, ликвидиране на опр. цел и т.н.
          Колкото до това, че снайпериста бил сам - ми той НЕ Е САМ. С него или наблизо са командира и пом. снайпериста. 1. Командира си има една главна задача - да командва, а това е много трудно когато щурмуваш, прикриваш се защото противника е много близо и лесно ще те пушне или се намираш на място от където нямаш добър обзор. Разбира се при нужда може да участва и в щурмуване /въоръжен е подходящо/ или да защитава снайпериста. 2. Пом. снайпериста също си има главна задача - да наблюдава и целеуказва и второстепенни - като на командира.
          Цялото това трио също си има задача да управлява, подпомага и прикрива щурмувите групи при атака или отстъпление.
          ЕКИП това не е ТУМБА. Това е група от хора които работят за постигане на обща цел, нищо че може да не са на камара - даже е препоръчително да не са.
          Първия път беше по-подробно ама...........
          Ха?........ и снимките ги няма! Моля някой да ме светне как се пускат!

          Comment


            кало написа
            майкопската бригада 131-ва (над 1300 по щат, иначе численост - около 700 души), дава убити, изчезнали безследно и пленени 176 души...
            Кало, проблемът е, че бригадата е разгромена и разсеяна, мястото е заето от чеченците, а другите руски части отстъпват от центъра на града (някои с големи загуби, като самарския полк). И след това не успяват дълго време да стигнат до мястото, където е била разгромена бригадата. Разбирам, че с голямо усърдие и плам защитаваш всичко руско, да не би някой ... но тук не става дума за такива неща.
            По темата - в момента изглежда почти невероятно две редовни армии да се сблъскат в град. Или евентуалните противници са с твърде различна мощ, или по-скоро са от различни категории. Така че на мен най-вероятни ми се виждат армейска или полицейска операция по прочистване на град (каквато по идея е трябвало да бъде и тази в Грозни, или каквито бяха тези в иракските градове).
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

            Comment


              ОТ - не си ме разбрал - с голямо усърдие стоя в опозиция на предубедени (или повлияни от неверни шаблони и байки) изказвания, а често те са именно анти-руски. не се чувствам русофил.

              а темата наистина е за градския бой, и примерът с "унищожената бригада" не беше съвсем точен.

              по темата - условието е бой в град със среден интензитет (за пример е даден Грозни - там на моменти трудно може да се говори за среден интензитет, ако - разбира се - висок такъв не е използването на ЯО). Подкрепям Валбо в мненията му и смятам, че нормалното армейско оръжие върши достатъчно работа + някои забележки - отделението трябва да разполага с по-голям запас от ръчни гранати, задължително да има подръка РПО или термобарични боеприпаси за щатното РПГ, както и сапьорни боеприпаси за взломяване на стени. Трябва да се уточни - невъзможно е (освен, ако не се изпълнява специална операция) отделението да се откъсва от своите части за повече от няколко часа (до 1-2 денонощия) - тоест - носимите боеприпаси и храната му трябва да са достатъчни за няколкочасов бой. не е необходимо бойците да се претоварват, защото се предполага, че действат в пределите на службите за снабдяване.

              Comment


                да, ако разглеждаме примера с Грозни - това именно е проблемът на руските части там - командването им не си свършва работата, поради което те са разпръснати, с неадекватно снабдяване и често оставени сами на себе си. Има (поне няколко пъти споменавани от мен на форума) едни спомени на участник там - Вячеслав Миронов, с чин капитан. Той хвалеше и огнехвъргачките, пак там има примери за бой в жилищна кооперация и т.н. (http://artofwar.ru/m/mironow_w_n/text_0010.shtml)
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                Comment


                  Сега, относно мунициите, стандартния пакет за 5.56мм автомат е 8 пълнителяХ30 патрона = 240 патрона на човек. Отделно поне един от отряда може да носи на гърба си резервна кутия с 1000 патрона, а може да се носят и няколко кутии. 7.62мм картечар носи 3 кутии(ленти) с по 150 патрона, т.е. 450 патрона, като помощник-картечарят носи на гърба си кутия с още 600-800 патрона и резервна цев. 5.56мм картечар може да носи повечко, 3х250 патрона, т.е. 750 и помощникът носи на гръб 800-1000+резервна цев. Отделно 5.56мм картечница може да се зарежда с пълнители от автомат в някои случаи или да си играеш да сглобяваш лента от отделни патрони, но затова трябва да си бая на зор.

                  ПП Всичко това може да се изстреля и за 15 мин, ако си на зор. Затова трябва машинка, да носи още барут.
                  Last edited by Dinain; 25-08-2006, 10:33. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                  "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                  "But I know none, and therefore am no beast."

                  (Richard III - William Shakespeare)

                  Comment


                    Всичко това може да се изстреля и за 15 мин, ако си на зор.
                    Е, 8 пълнителя за 15 минути могат да се изтрелят така да се каже, физически. Но според казармения ми опит, изстрелването дори на два пълнителя един след друг без "почивка" превръща АК-47 временно в неизползваемо оръжие (не знам как е за други автомати). Да не говорим, че въобще с него според мен трябва пердимно да се води огън на много къси серии (иначе автомата така отскача нагоре, че така или иначе нищо няма да уцелиш, може би освен ако не си се тренирал изключителон дълго в подобен вид водене на огън). Впрочем, все пак по 15 патрона на минута (240 патрона за 15 минути) е възможно да се изстрелят и на къси серии от по 2-3 (5-7 серии за минута), но пък интензивна престрелка ще иска по-скоро по-интензивен огън за по-кратко време. А в този случай загряването на цевта има голямо значение (да не говорим за замърсяването на автомата от нагар).
                    Иначе ако сравняваме двата основни варианта на "Калашников", аз лично бих предпочел 5,45 мм вариант - значително по-точен и контролируем пир стрелба е, а като се има предвид по-високата начална скорост на куршума му, вероятно следва да е и достатъчно пробивен.

                    Comment


                      Голъм, аз даже не съм говорил за автоматична стрелба. По принцип не я обичам. В 15 мин са 900 секунди, т.е. дори да пускаш един куршум на 3 секунди, ще ги свършиш пълнителите.
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

                      (Richard III - William Shakespeare)

                      Comment


                        Така е, Динайне, обаче опитът ми от АК-47 говори, че при такъв темп на стрелба автоматът ще се загрее много и ще започне да стреля по-неточно (ако е по-стар може и да засече). Да не говорим колко нагар ще се натрупа. Вярно, опитът ми се основава на стрелби и обслужване на доста стари автомати АК-47, но това е за което мога да пиша така да се каже от първа ръка. Нямам идея дали нещата са сходни при 5,45 мм версия (с нея съм стрелял малко), още по-малко - при останалите типове автомати.

                        Comment


                          Всъщност лично според мен най-добрия режим на стрелба за случая ще е редове от три патрона. Селектора на АК обаче не позволява такъв режим(не че не може да се научи човек с повече тренировки да обръща автоматичната стрелба в огън на кратки редове).
                          Голум като стана дума за нагара и 5.45 мм. автомати - при тях нагара няма да е по-малък при интензивна стрелба(барутния заряд на 5.45х39 дефакто е същия като на 7.62х39), обаче чистенето му ще ти отнеме повече време особено на моделите с вграден дулен спирач, който трябва да се разглоби(а в бойни условия сещаш се не е удобно да търсиш къде по дяволите е пандал не знам си кой дребен чарк от спирача, без който оръжието ти има отката на гаубица МЛ-20 ако стреляш на автоматична)
                          Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

                          Comment


                            Сейлър, чистил съм и двата модела след стрелба (единият - АК-47, след интензивна такава), не бих казал, че в това отношение много се различават. Чистенето е трудоемко, като 5,45 има един не особено съществен плюс - много по-лесно се почиства канала на цевта, за целта ти трябват само един два обелени филтъра от цигара (най-често фас, пердвид обсотятелствата ). Но ако имаш съответните материали на разположение, не е проблем.
                            Иначе впечателнието ми е, че доста лесно се овладява на автоматичан стрелбата с по редове от 2-3 патрона. Поне за мен, а и за останалите новобранци ( с неизбежинте няколко изкюлчения в ротата) не бе проблем. Но единичният е значително по-точен и удобен.

                            Comment


                              gollum написа
                              Сейлър, чистил съм и двата модела след стрелба (единият - АК-47, след интензивна такава), не бих казал, че в това отношение много се различават. Чистенето е трудоемко, като 5,45 има един не особено съществен плюс - много по-лесно се почиства канала на цевта, за целта ти трябват само един два обелени филтъра от цигара (най-често фас, пердвид обсотятелствата ). Но ако имаш съответните материали на разположение, не е проблем.
                              Иначе впечателнието ми е, че доста лесно се овладява на автоматичан стрелбата с по редове от 2-3 патрона. Поне за мен, а и за останалите новобранци ( с неизбежинте няколко изкюлчения в ротата) не бе проблем. Но единичният е значително по-точен и удобен.
                              С риск малко да се отклоним от темата
                              Явно сте имали добър инструктор Голум. Аз лично веднъж чистих АК-74 и хубавко попилях чарковете на дулния спирач(таман реших, че съм свършил и старшината бащински ме светна, че не съм). Иначе си бях с АКМ, който верно правеше много нагар, но си се чистеше по-лесно. На една от първите стрелби с моя автомат гърмя целия взвод(един гилзоуловител на взвод ) и чистенето не беше проблем(благодарение на хитринки, на които ме светна взводния и на сипана веднага след стрелбата смазка в цевта)
                              Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

                              Comment


                                само малко за снайперите и ви оставям, че вече сте доста напред.

                                Dinain написа
                                Стига де. Тоя Барет на практика почти не се използва за стрелба по хора.
                                по време на първата война в залива US Army го използват за борба с лекобронирана техника в диапазона 600-1200 метра, a на голямо разстояние с екипажите и. най-"дългият" confirmed kill с барет е на 1800 метра (командир на Т55 или подобен танк, в брой на Джейнс от 94 имаше обзор озаглавен "Snipers: smart bombs for infantry", ако не е в него е в съпътстващите статии).

                                полицията в САЩ използва 7,62мм снайперско оръжие за разстояние над 200 метра (случаи на отдалечени високи сгради) или когато няма значение точността, а е важно да се отстрани обекта. 5,56 се използва за head-shots или по-малки разстояния, случаи, в които обектът буквално държи заложник и се прикрива с него и т.н.

                                Comment

                                Working...
                                X