Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Петиция в подкрепа на Читанката

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Петиция в подкрепа на Читанката

    http://www.bgpetition.com/chitanka_info/index.html

    Смятам че след читанката спокойно могат да затворят и библиотеката(в сайта) и да ограничат достъпа до sharereactora, books.google.com и т.н. тоест да се наложи тотална цензура. Смятам че за да не преминем всички на изцяло английска литература трябва да има подобен сайт нека всеки който подкрепя инициативата с идеална цел за популяризиране на Българската и преводната литература на български език да подкрепи петицията

    Благодаря ви предварително!

    #2
    Сайтът вече се хоства от чужбина. Информацията е била бекъпната. Нищо не могат да им направят.

    Comment


      #3
      Не знам как се свързва любовта към българската литература с нежеланието да се плаща на авторите й?

      Досега освен моето мнение не прочетох нито едно в защита на авторите и преводачите.

      Кой български писател, а също и музикант, ще продължава да работи, ако произведенията му не се заплащат, а се свалят безплатно от интернет?

      Comment


        #4
        Само дето парите не отиват при автора
        Освен това, плащаш ли като четеш книга в библиотека, примерно - в Народната? А авторите, чиито права отдавна са изтекли? Или тези, чиито произведения по никакъв начин не могат да се купят, а могат да се намерят единствено в мрежата? Единственият удар по българската култура е точно тази акция, а не съществуването на библиотеката.
        Освен това, след като има толкова пламенни борци с пиратството, защо търговията с пиратски дискове на площад "Славейков" все още съществува? Дали защото ГДБОП не си прибира своя процент от там, за да не бъдат обезпокоявани, как мислиш?
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

        Comment


          #5
          Единствения ефект от тия жалби на съюза на не знам си кой си и пр. по които е спрян сайта, ще е, че четеното ще намали.

          Тия хора сериозно ли си мислят, че хората ще се бъркат с по 15 лв. за книга?

          Чалгата чука на вратата, както и плачовете за българската култура.

          Когато достъпът до култура е затруднен от спекуланти, не се чудете на простаците по улиците.



          Last edited by ; 24-06-2010, 22:54.

          Comment


            #6
            Айде стига апокалипсиси. Къде намеси културата, та чалгата, та не знам какво си? Собствениците на сайта ли наричаш спекуланти? Напротив, самата акция е толкова смешна, нищожна и жалка, и то на фона на.... айде да не казваме какво.

            Comment


              #7
              Не, бе човек, точно обратното казвам. Спекуланти са подали жалбата срещу сайта. Колкото повече ограничания има върху достъпа до култура и информация, толкова повече простотия се шири.

              Няма да хванат днешните младежи книгите, затова трябва да стигат до тях по този и който друг се сетят хората начин.

              Не става ли ясно??

              Comment


                #8
                Досега освен моето мнение не прочетох нито едно в защита на авторите и преводачите.
                Jordani vt, защото в случая въобще не става въпрос за правата (или печалбите) на авторите и преводачите, а на издателите (правата на автори и преводачи се спазват - изрично са посочени за всеки текст, който съм гледал в читанка.инфо). Като и последното е доста съмнително в този случай, защото ако се признае, че съществуването на безплатна он-лайн библиотеката нарушава правата на издателите, то това със сигурност важи за традиционните библиотеки.
                Да не говорим, че не малка част от тези автори вече не са сред живитеи, така че вобще не става въпрос за каквито и да е эфинансови загуби. Това първо.
                Второ, самата акция е пълна глупост, защото ако издателят Х смята, че правата му са нарушени в конкретен случай, то за това си има нормална процедура (както във всеки подобен случай): обръща се към съда. А не задейства неформални връзки и чрез подкуп кара организация, която не би трябвало да има нищо общо в този случай, да действа.
                Впрочем, поначало е смешно точно тази организация да се занимава с този случай, още по-смешно е да се говори за "организирана престъпност" (и то при положение, че такава наистина има в България), още по-идиотско е да се лъже умишлено, че ставало въпрос за "търговска дейност". При това, в нито един от тези случай съвсем очевидно не става въпрос за грешка, а за умишлено действие. Ако нещо трябва да бъде проверявано, според мен, това са действията на нападателите в този случай и техните неформални връзки с различни издателства с уж нарушени права.
                Трето, в случая въобще не става въпрос за "копиране" и това, мисля, е очевидно. Издателствата издават хартиени книги. След това някой влага труд и усилия (съвсем безкористно) и ги превръща в нещо съвсем ново и различно като функционалност: електронна книга. Това няма как да се третира като "копие" на хартиената книга, защото не е такова - функционалността е съвсем различна, вложено е усилие, което е довело до тази промяна, т.е. имаме работа по същество с нов продукт. Който не е плод на усилията на издателството, т.е. не става въпрос за пиратство (за разлика от случая с музика, филми, програми или игри). Ако тези издателства издаваха електронни книги и копия на тези книги се появяваха в читанка.инфо, но случаят не е такъв.
                За завършек, хубавото на Интернет е, че коренно променя самото издаване, следователно и традиционните отношения между автор, от една страна, издател и разпространител, от друга и публика, от трета. При традиционните отношения посредникът (издател и разпространител) взема лъвския пай от печалбата в процеса, защото този процес изцяло зависи от него. Той определя условията и възможностите на взаимодействието. Реално обаче това взаимодействие е именно между автор и публика - издателят и разпространителят са посредник, който е, така да се каже, "неизбежно зло". По-точно, беше такова до развитието на Интернет и информационните технологии.
                Сега нещата са различни и не само че е възможно почти или напълно да се елиминира нуждата от специализиран издател и посредник - поне що се отнася до Интернет и цифровите издания, - но и да се намали значително стойността на самото издаване и разпространяване на произведението на автора, пир това, той може да прави това сам или да има определен начален контрол върху процеса (какъвто при традиционния метод общо взето липсва). Т.е. в новите условия издаването и разпространението стават лесни и евтини - авторът може да ги поеме сам, а следователно и разпространеността може да бъде много по-голяма, а това можем да го приемем за крайна цел на процеса, поне що се отнася до автора и читателя. Имаме и допълнителната полза диалогът между автор и публика да е директен.
                Това, разбира се, не е много приятно за традиционния монополист в отношението - посредника. Ако има "пират" в тази работа, то по отношение на тази нова медия това са точно издателствата. Поне в много от случаите и със сигурност - у нас. И това при положение, че те рядко имат желание да навлизат в новата област, а същевременно в традиционната все още монополът им се запазва в пълна степен.
                Това е моето мнение по въпроса.

                Comment


                  #9
                  jordani_vt написа Виж мнение
                  Не знам как се свързва любовта към българската литература с нежеланието да се плаща на авторите й?

                  Досега освен моето мнение не прочетох нито едно в защита на авторите и преводачите.

                  Кой български писател, а също и музикант, ще продължава да работи, ако произведенията му не се заплащат, а се свалят безплатно от интернет?
                  Напротив аз лично след кат осъм прочитал онлайн книга съм си и купувал и то на български автори мога да те уверя че доста хора го правят - а замисляш ли се хората от по-малките градове откъде да се сдобият с нови издания и т.н. да не би библиотеките да се зареждат с най-новите книги и освен това поинтересувай се от историята на Андрю Карнеги и неговата фондация и тогава цитирай всички които реват за авторски права и т.н. - когато сайта има некомерсиална цел имаш право да го разпространяваш - все едно си дал на някои приятел да прочете книгата или си му дал диск с музика - не вярвам да не си го правил, а платил ли си на автора и/или разпространителя нещо че му разпространяваш безплатно продуктите?
                  Освен това мисия Лондон съм го намирал в нета, но въпреки това аз лично ходих да го гледам на кино, а не съм го свалял от Интернет.
                  За да се купува едно произведение то трябва да е стойностно какъв по-добър начин хората да го прочетат оценят и след това да си го купят на книга - все пак не е много удобно да четеш от телефона си и/или от PC-то.

                  Comment


                    #10
                    Често пъти законите у нас, от желание да улеснят или да толерират нещо, отстъпват от класическите правни принципи и допускат прекалено накланяне на везната към едната страна.

                    ЗАСП е ярък пример. Тъй като всяка дейност, която би нарушавала авторското право (би - защото само съда може да каже е ли или не е нарушено то) първо се прекратява, после се установява. (А би трябвало да е обратното - ами ако се окаже, че сайтът е изряден?)

                    Затова разни организации, за които много автори не са и чули, събират пари под заплахата да ти затворят заведението. Тези пари въобще не стигат до авторите.

                    То цялата ни полупазарна икономик страда от посредници , но в културния пазар намърдването на последните между автора и потребителя на творбата му те са най-много.

                    Затуй и писателите и преводачите са бедни, а читателите /не/ плащат по 15-20 лв. за книга, че и нагоре, ако има изображения.

                    А когато един закон наложи прекалено фаворизиране неминуемо започва едно явление, наречено "злоупотреба с право". То е трудно уловимо и много народ е прецакан чрез него. Така е с авторските права, така е с няколко други закона, така е и с презумпцията за дискриминация, така е със семейната общност или родителските права, ако щете.

                    Като няма баланс на интересите и здрав разум, винаги идват далавераджиите, монополистите, гепачите и тези, които "не искат да печелят пари, а да ги вземат" /(с) Айн Ранд/...
                    Last edited by ; 25-06-2010, 11:16.

                    Comment


                      #11
                      Които се интересува ето и сайт връзка към блогове сайтове и т.н.

                      http://chitanka.info/operation-mindcrime.html

                      Comment


                        #12
                        чИТАНКАТА ИЛИ ИЗВЕСТНА ОЩЕ КАТО " МОЯТА БИБЛИОТЕКА",МИ БЕШЕ ЕДНО ОТ ЛЮБИМИТЕ МЕСТА В ИНТЕРНЕТ. ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА КУПУВА ВСИЧКИ КНИГИ,КОИТО ЧЕТЕ .В БИБЛИОТЕКИТЕ СЪЩО НЕ ВСИЧКО СЕ НАМИРА.НЯМА ВРЕМЕ ДА СЕ ЧЕТЕ ЕДИНСТВЕНИЯ ЕКЗЕМПЛЯР В ЧИТАЛНЯТА И ПР.ВЕЧЕ СМЕ 21 ВЕК И НЕ ВЪРВИ КАТО ЕДНО ВРЕМЕ,ДА ПРЕПИСВАМ НА РЪКА ПОЧТИ ЦЕЛИ КНИГИ В ЧИТАЛНЯТА НА УНИВЕРСИТЕТА.еЛЕКТРОННИТЕ БИБЛИОТЕКИ,СА НЕОБХОДИМИ ,КАКТО ОБИКНОВЕНИТЕ! ДОБРЕ,НЕКА ДА СЕ НАПРАВИ ТАКА ЧЕ ДА НЕ МОГАТ ДА СЕ ТЕГЛЯТ ,САМО ДА СЕ ЧЕТАТ! нО ДА СЕ ЗАБРАНЯВАТ НАПЪЛНО Е ЖЕСТОКО И ГЛУПАВО!
                        "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

                        Comment


                          #13
                          Първото, което ще кажа е, че от информацията във вестниците не мога да съм сигурен със ситуацията от правна гледна точка. Все пак ми се струва, че ако създателите на сайта имаха някакви доводи щяха да ги споделят вече. Също така споменатия член в петицията няма нищо общо със ситуацията. Сайта не е нито музей, нито архив и не копирал книгите с цел съхраняване, а ги разпространява.

                          От представените доводи: нямам пари за книги, книгите са скъпи, има и други пирати, дигиталното копие не е копие, разпространяват се безплатно - нищо от това всъщност не е довод.

                          Съвсем отделно от този проблем е липсата на легален и платен достъп до книги и музика в България. Докато почти всички българи считат, че не е незаконно да се чете/слуша без да се заплаща няма кой да заеме с това.

                          При традиционното книгоиздаване (съвсем приблизително) след като се приспадне ДДС от стойността на една книга 30% са разходи за отпечатване, 30% са за издателството, 30% за книжарницата и 10% за автора. И ако като спекуланти се визират издателствата, може да допълня, че от тяхната част печалбата е 10-15%. И при това, ако се отпечатат 6000 книги, а от тях се продадат 5000 няма никаква печалба, а загуба и хартия за вторични сурувини.

                          При новите електронни технологии цената на книга може да се намали пет пъти само от различният начин на работа.

                          Но да се твърди, че всички книги трябва да са безплатни, е друга форма на комунизъм. Всъщност и тогава се плащаха хонорари. А като не се плащат никой няма да пише, с изключение на аматьори и маниаци.

                          Очаквам коментари по последното изречение - кой според вас ще пише, ако не му се плаща? Откъде ще се появят нови книги?

                          Comment


                            #14
                            Съображенията са споделени, нета е пълен, и тук има линк. И са повече от ясни. Посочи ми разликата между Народната библиотека и интернет библиотеката.

                            Ето, сам виждаш - 30% за издателството, 10% за автора. Кой налага тази система, че при издадена интересна книга, авторът да получи например 1000 лева. (говоря ти за истински случай)?

                            Никой не е казал, че авторите не бива да получат - напротив, най-добре би било да има система, от която те да получават достатъчно (с оглед и на двете страни) от всяко теглене или четене.

                            И цялата работа е, че тези, дето са подали жалбата всъщност нито представляват наследниците на Йордан Йовков, нито пък голямата част от авторите.

                            Защо изобщо е така добре разкъсана от днешния закон връзката автор/произведение? Сред подалите искането за закриване на сайта да сте видяли някой писател? Или наследник на писател?

                            Хората идиоти ли са, че да не могат сами да си защитават авторските права, ами да трябва разни организации да ги защитават. Да, има такива по света, но те трябва да са свързани с наблюдение за нарушения.

                            Единственият, който би трябвало да защитава авторското си право е този, който го има. А не разни рекетьорски сдружения.

                            После забележи глупостта и абсурдността на нещата. Като се махне този или друг подобен сайт, хората няма да започнат да си купуват книги. Няма, защото и в този бизнес, както и в много други у нас няма истински пазар и цените им са високи.

                            Автори стоят с готови книги и няма кой да ги издаде, а ако ги издаде, ще им отмъкне голямата част от парите. Издателства са накупили авторски права и ги държат по чекмеджетата с години.

                            Читателят де остава?


                            Новите технологии дават възможност, вместо да идеш да снимаш в библиотеката, да четеш на екрана у вас. 21 век, ко да правиш. Със забрани няма да стане.

                            Да не говорим как изглежда в очите на обществеността затварянето на библиотеки...

                            Comment


                              #15
                              jordani_vt написа
                              Първото, което ще кажа е, че от информацията във вестниците не мога да съм сигурен със ситуацията от правна гледна точка. Все пак ми се струва, че ако създателите на сайта имаха някакви доводи щяха да ги споделят вече.
                              Те ги споделиха, включително и онзи член от ЗАСП. По-същественото е обаче, че такива действия, каквито предприеха мафиотите от ГДБОП, се предприемат чак, след като цялата работа мине през съд. Нали уж сме били правова държава, а къде остана правото? Съда вече е изключен от него, съдейки по действията на мафиотите явно.
                              За възнагражденията на авторите също беше говорено достатъчно, но в случая въобще не става дума за тях, а за печалбите на издателите. Нали виждаш разликата
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                              Comment

                              Working...
                              X