Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тръгват масови обиски заради пиратски филми и музика

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

В България нещата си вървят съвсем нормално. Хората си живеят, я опитвайки се свързват двата края, я горе-долу успявайки, я хич, я твърде много. Както навсякъде. А показните акции на тъпи ченгета не са изключение никъде. Но, дет се вика - не може и двете - хем безплатни мп3-ки, произведения и т.н., хем - пазарна икономика. Избирайте - или комунизъм, или си плащаме не със свободата, а кеш...

Comment

И аз заставам зад Кало (само с чисти намерения ;-) )

Та по случая с Труд
      Във всяка държава са такива законите - искаш да имаш нещо - плащаш!
      Всичко друго се нарича кражба

За съжаление, в България имаме навика да мерим с двоен аршин. Когато е за нас - всички трябва да си плащат точно и на време, ако може и отгоре. Но чуждото е общо. Това мп3, филми, а в случая и книги.
      Може да ви се струва различно, но те са точно като сиренето и салама - стоки.
      Така че....

БТВ аз също не съм особенно читав
      И мп3 слушам и филми от нета гледам. Но поне не се опитвам да изкарвам другите виновни за това
      Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

ValBo написа
        И аз заставам зад Кало (само с чисти намерения ;-) )

Та по случая с Труд
        Във всяка държава са такива законите - искаш да имаш нещо - плащаш!
        Всичко друго се нарича кражба

За съжаление, в България имаме навика да мерим с двоен аршин. Когато е за нас - всички трябва да си плащат точно и на време, ако може и отгоре. Но чуждото е общо. Това мп3, филми, а в случая и книги.
        Може да ви се струва различно, но те са точно като сиренето и салама - стоки.
        Така че....

БТВ аз също не съм особенно читав
        И мп3 слушам и филми от нета гледам. Но поне не се опитвам да изкарвам другите виновни за това
        По случая с "Труд" и разпространяването на произведения по Брайлов метод - какъвто е случая с bezmonitor.bg важи чл.24, ал.1, т.10 от Закона за авторското право:
        "Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
        ......
        10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;"

Мисля, че всякакви коментари в случая са излишни...

Между другото защитата на авторското право - по скоро на имуществените права по него трае 70 години след смъртта на автора -
        "Глава шеста.
        ВРЕМЕТРАЕНЕ НА АВТОРСКОТО ПРАВО

Общо правило

Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г.) Авторското право се закриля, докато авторът е жив и седемдесет години след неговата смърт.
        (2) При произведения, създадени от двама и повече автори, срокът по ал. 1 започва да тече след смъртта на последния преживял съавтор.

Начало на сроковете

Чл. 31. Сроковете по предходните членове на тази глава започват да текат от първи януари на годината, следваща годината, в която е настъпила смъртта на автора или е създадено, съответно разгласено или публикувано произведението, съгласно чл. 27 до 30.

Наследяване на авторското право

Чл. 32. (1) След смъртта на автора авторското право преминава върху неговите наследници по завещание и по закон съгласно Закона за наследството.
        (2) Авторското право се наследява до изтичане на срока на времетраенето му.

Упражняване на правата при липса на наследници

Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., доп. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) Ако авторът няма наследници или наследниците починат преди изтичането на срока на времетраене, авторското право преминава върху държавата, която го упражнява до изтичане на срока чрез Министерството на културата. В случай че починалият автор или негов наследник е бил член на организация за колективно управление на права по този закон, тези права продължават да се упражняват до края на срока на времетраенето им от тази организация, за нейна сметка.

Използване на произведение след изтичане на срока на времетраене

Чл. 34. След изтичане на срока на времетраене на авторското право произведенията могат да бъдат използвани свободно при условие, че не се нарушават права по чл. 15, т. 4 и 5, които продължават безсрочно. Органите по чл. 33 следят за спазването на тези права и по изключение могат да разрешат промени в произведението."

Правата по чл. 15, т.4 и 5:

"Чл. 15. (1) Авторът има право:
        4. да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението;
        5. да иска запазване на целостта на произведението и да се противопоставя на всякакви промени в него, както и на всяко друго действие, което би могло да наруши законните му интереси или личното му достойнство;"

А сега смятайте колко от българските класици са починали след 1938 г. - само техните произведения се закрилят в момента от Закона за авторското право...
        За другите "Труд" и прочее парцали могат да се......

Comment

Понеже нямам време да чета целия наказателен кодекс, ще вметна.
          Труд си имаха документи за правата. Кой и как им ги е дал и в нарушение на кой закон?!
          За това отговаря държавата - който иска да обори правата им да го направи в съда.
          На сайта безмонитор нещата бяха в текстов фаил, а досега за такъв в брайлово писмо не съм чувал. Значи са в противоречие със закона.

Понеже този спор е доста стар, ще те помоля да потърсиш менинията и на противната страна. Там си пишеше, че специално за слепите се дава право да влизат без пари на сайт с който Труд имат уговорка(губи ми се името сега) и да си "четат" колкото си искат - само срещу регистрация
          Това беше отказано.
          От мен точка по този въпрос. Аз какво имам да казвам, съм го казал преди време.
          Но като цяло - докато не свикнем с мисълта, че чуждото не е общо, а и първо да си търсим отговорностите, после правата до никъде няма да я докараме.
          Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

ValBo написа
            Понеже нямам време да чета целия наказателен кодекс, ще вметна.
            Наказателния кодекс пък какво общо има със спора?

Comment

Николай, извинявам се, но доколкото разбирам цитираните от теб точки се отнасят до случаите, когато авторските права не са продавани и няма наследници... тогава процедурата е еднаква навсякъде, само времевия период се различава в различните страни (доколкото знам). Въпросът ми е дали ако преживе авторът и/или собственик на авторските права ги е продал на дадено лице или организация - има ли срок за давност или те си остават нечия собственост "во веки веков" (ако той не реши да ги препродаде разбира се)?
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа
                Николай, извинявам се, но доколкото разбирам цитираните от теб точки се отнасят до случаите, когато авторските права не са продавани и няма наследници... тогава процедурата е еднаква навсякъде, само времевия период се различава в различните страни (доколкото знам). Въпросът ми е дали ако преживе авторът и/или собственик на авторските права ги е продал на дадено лице или организация - има ли срок за давност или те си остават нечия собственост "во веки веков" (ако той не реши да ги препродаде разбира се)?
                Независимо дали има наследници, Динайн, срокът си е 70 години след смъртта на автора - в САЩ е например 50 години- и след това тази защита се погасява. Дори и да е прехвърлил той или наследниците му права, това прехвърляне е нищожно по силата на закона след изтичане на срока - 70 години. И всеки може да възпроизвежда и разпространява неограничено и свободно произведенията на автора, стига да не променя произведението и да не променя името на автора или самия акт на авторство.

Comment

Искаш да кажеш, че дори да съм купил авторските права върху творчеството на даден автор, 70 години след смъртта му тези права автоматично "изчезват" и всеки може да разпространява, възпроизвежда и т.н.? Питам, защото според това което знам, ако някой ги закупи, те си остават негова собственост за неограничено време... може и да греша.
                  Примерно компанията Дисни държи авторските права на Мики Маус, Доналд, Гуфи и т.н. Само че Уолт Дисни е умрял през 1966 г., тоест има още 9 години до 50-годишния срок

Comment

Dinain написа
                    Искаш да кажеш, че дори да съм купил авторските права върху творчеството на даден автор, 70 години след смъртта му тези права автоматично "изчезват" и всеки може да разпространява, възпроизвежда и т.н.? Питам, защото според това което знам, ако някой ги закупи, те си остават негова собственост за неограничено време... може и да греша.
                    Уви, така е :mhehe: Принципно самата защита се погасява 70 години след смъртта на автора. След това наследниците пак могат да "прехвърлят" права, само, че тези права вече нямат защита. И съответно никакъв смисъл няма от придобиването им. Така, че не купувай подобни права

Comment

Купуването на авторски права не ми е в приоритетите - мисля че има доста по-доходоносни бизнеси Мерси за информацията обаче.

Comment

Т.е. цялата тази акция разчита на заплаха и на това, че хората слабо познават законите и правата си.

Comment

Arenabg.com се готви за бой последен

Днес на сайта на Арената се появи "Акция Феникс". След като затвориха торентите на Датата, явно едни опредеени лица са подгонили и Арената (доколко е МВР или поръчка от едни симпатяги е друга история). Пуснат е слух, че към 1 март ще се пробват да унищожават големите тракери и затова от Арена взеха мерки и качиха като торент пълен и криптиран бекъп на базата данни на сайта. Така всеки потребител може да го свали и дори в случай че изземат сървъра нещата могат да се възстановят много бързо. Самият тракер вече се базира в САЩ, а се готвят да правят и в Холандия. Има и резервен сайт, ето и линк към него (там ситуацията е обяснена по-подробно) www.arenabg2.com

Вашето мнение какво е? Вдига ли се само шум или този път ще се действа активно срещу торентите?
                          „Аз, Драгомир, писах.
                          Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Хостването на торенти всъщност не е ли напълно законно? Самият торент е просто линк в крайна сметка, не е самото защитено с авторски права съдържание.
                            XV mile the sea brode is
                            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Това че е законно не пречи на разни умници да задържат за по 24/72 часа хора и да пищят колко ужасни били тези сайтове... Датата успяха да я изнудят по този начин много успешно.
                              Иначе за авторските права: Първо, живеем в страна където 30-50 лева за игра въобще не е малко, не сме САЩ/Европа където заплатите са 3000+. А дори и да имахме пари, като се отиде в Пулсар например вътре ги няма половината игри... Един мой приятел пробва да си вземе Heroes V, ама я нямали... Също така магазини за оригинален софтуер освен в София трудно се намират, в 90% от градовете няма въобще. Странно, но от Русия например са ми взимали игри за по 10 лв, като играта си е напълно легална, никакви кракове и т.н. А тук цените са 5-6 пъти по-високи.
                              Интересно е как може да бъде съден някой когато има примерно 100 сийдъри и 150 лийчъри - ами аз съм дал на перима души по 15% от файла, те с тези парчета сами по себе си нищо не могат да направят... Тоест аз виновен ли съм с нещо?
                              „Аз, Драгомир, писах.
                              Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Торента просто е вид обмяна на фаилове.Тракерите не носят никакво отговорност!ГаДеБОП са престъпници

Comment

Working...
                                X