Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тръгват масови обиски заради пиратски филми и музика

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Няма нужда да се бърка емоционалното с практичното, хора. В западния свят си има понятие "бойкот на консуматорите". Друг е въпроса до колко тази идея е разпространена в БГ. Странно защо никой не отговори на въпроса ми за тока - дори да приемем че Коръл Дроу е продукт от първа необходимост (а той не е). Ако нямам пари за хляб, и него ли мога да открадна?
    Изтъква се какво се учело с програмата. Можем ли да го сравним с един таксиджия казващ "Ех, ако на времето не бях откраднал оная Лада, никога нямаше да се науча да карам, че нямах пари за уроци..."?
    Та принципно така трябва да се прави. Когато тарифите на мобилните разговори се струват прекалено високи на потребителя (казвам "струват", защото скъп/евтин е относително понятие), той говори по-малко или спира съвсем (бойкот). Фирмата си прави изводите след загубите и сваля тарифите. Начина не е да се краде.

Аз както казах, не одобрявам цените на филми и музика. И ги свалям от нета, въпреки че стойностните филми (според мен) отивам да ги гледам на кино и плащам $8 за билет. Причината за раздутите цени е само една - наличието на достатъчно балъци да ги плащат. Едно време и аз си купувах оригинални дискове, но скоро си дадох сметка че ме "работят" (пак чрез онзи пример, диск от 80-те да струва 70% от диск излязъл вчера) - и почнах да свалям. Това е "протеста" ми. Което не значи че трябва да си кривя душата и да оправдавам действията си, много добре осъзнавам че престъпвам закона.

ПП Одзава, "безплатното" медицинско обслужване е мит. Писал съм някъде по форума за това. Разликата е дали ще си плащаш своите разходи, когато се разболееш или ще плащат по малко всеки месец, с "надеждата" че един ден ще се разболееш и ще си "върнеш" поне част от разходите. В САЩ няма задължителна медицинска осигуровка (т.нар. "безплатно" мед. обслужване) и аз съм "за" с две ръце.
    Last edited by Dinain; 08-05-2006, 23:43.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Нещо по темата
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Golym написа
        На мен ми се струва, че след като пиратството е неизбежно то по-добре е да няма посредници, а хората сами дас и свалят каквото им трябва .
        Ами аз затова казвам - ползвайте еМуле

Now it's official
        Last edited by Dinain; 09-05-2006, 12:21. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа
          Ами аз затова казвам - ползвайте еМуле
          С външния интернет на доставчика ми... хъм, не мерси, не виждам смисъл. Впрочем, аз така или иначе и торенти не съм ползвал.
          Last edited by gollum; 09-05-2006, 12:49.

Comment

Цитат от статията в "СЕГА", от линка на Динаин:
            "... И в НОИ е назначена проверка. Оттам заявиха, че вероятно ще бъдат открити единични случаи на нарушения. "Изумени сме как от този сайт са получили подобна информация. Цифрите, които се споменават, са несериозни, но има назначена комисия, която ще извърши проверката", казаха от института. ..."
            Поразително нахалство, нямам думи ...
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Мда, съгласен съм с теб, Камерер. След като самите проверяващи са замесени няма да е чудон, че естествено нищо няма да намерят (най-много да си нарочат някое жертвено агне, впрочем, колкото са нагли може и дотам да не се стигне). Че то според същите тези "проверяващи" и следи от корупция трудно се намират в нашата държава, да не говорим за организирана престъпност.

Comment

Когато Fish дойде му отидох на концерта и здраво се накуфях. Не съжалявам, че му дадох парите си. Когато си купя негов оригинален диск му давам почти ... кур.

Yes, that's all we fucking are!
                I'm getting paid two pounds per album. The Dutch record company wanted to put the album out before the tour. I said no. It's my fanbase, I spent years putting this fanbase together. They pay me less than two pounds per album, for an album they sell at 14 pounds in shops I get paid two fucking pounds. And that's working as an independent!
                It cost me £ 50,000 to make this album. All the musicians, the studios, the mixing, the mastering... and I'm doing roughly about 50,000 albums, everytime I put an album out. So I'm getting 2 pounds an album, that's £ 100,000 net income I get, £ 50,000 of that is an album, so it leaves me with £ 50,000. And of that £ 50,000 I've already spent £ 10,000 on promotion - my money! The record company spends fuck all.
                So I'm sitting there and I have £ 40,000 left after paying for promotion, and that £ 40,000 is going to keep me alive for two fucking years, until I've made my next album and paid for the beginning of writing the next album. I can make more fucking money selling my ass in the canal district!

And that what it feels like. I'm getting lectured by them as they don't want me to sell my own. I make £ 7 an album selling it directly to fans here, and it's the fans that come and buy the albums at this gig that are keeping me alive - not the record companies.
                I've got another record company waking a forty-six year old man up at 10 in the morning saying "you're gonna do a photo shoot!" - Get a fucking life!

Каква е себестойността на един диск и как се определя цената?
                Последната тава на Stones си я купих оригинална за 13 лева в Orange. Същата в Лондон струва сигурно три пъти повече. Старите албуми обаче се продават пак в Orange на "лондонски" цени. Естествено, че ще си купя пиратска МР3 където средно албума излиза кинт и петдесет.

Естествено като продажбите са малки и Stones никога няма да дойдат в България, но по ефтино ми е отида до Белград и дам 200 евро за билет, отколкото да накупувам дискове и да ги подарявам за да им вдигна продажбите.
                Няма да отида в Белград, щото номера е да Те да дойдат в София. То е като шумкар за чака червената армия. Някъде шумкарите не я дочакаха, а вече и червена армия няма....

Инак на всички антипирати им поставям задача да намерят легално Van Morrison на албуми. То и по торенти и хъбове го няма.

Цялата тази свинщина с акцията на НСБОП е еманация на националната простотия. Каква "организирана престъпност" има в един хъб? 2 милиона пълнолетни не си плащат здравните осигуровки - те организирано престъпни ли са? Очаквам Акция!
                Аз не съм здравно осигурен, нямам личен лекар, не съм ходил на лекар (чукам на дърво). Тези, които са осигурени, като се случи да отидат в крайна сметка пак си плащат. След като не престирам вноска на държавата не мога да искам от нея здравна услуга, но държавата ме е обявила за престъпник, щото някакви идиоти така го мислят солидарното и социалното - пари от всеки - офиси, коли, каквото остане - ще се оправяме някак. И 2 милиона са "гласували" с "оправяйте се". Сега ще почнат и там да се борят с "организираната престъпност".

За всеки, който се счита за изряден и не престъпник (обикновено на държавна служба) нормотвореца и за него е помислил като е въвел годишна такса за всеки радио и телевизионен апарат, от които би трябвало да се издържат "обществените" (държавни) радио и телевизия. Е, аз не познавам такъв идиот, и ако тук има такъв моля да се обади за да го поздравя за гражданското му чувство и правна акуратност.

В Държавата в която определено половин милион частни интернет потребители са престъпници. Още два милиона не си плащат здравните вноски. Двама патриота Гестапото и Черепа опазват националното богатство на границите на закона. Както се изрази шефа на Шесто - "нито е законно, нито е незаконно". От тази дилема на полубременната девица е лишен всеки с Уиндоус и МР3-ка на компютара. Те не проста са престъпници, но като гледам кой се захванал да ги бори, са и ОРГАНИЗИРАНИ престъпници.

Comment

hi hi
                  Last edited by Gaden Gogi; 09-05-2006, 14:50.

Comment

Хм.
                    Докато бях в университета се оказа, че законът за задължителното осигуряване е претърпял промяна.
                    Лица, навършили 26 години НЕ СЕ ОСИГУРЯВАТ ОТ УНИВЕРСИТЕТИТЕ.
                    Това явно е промяна, инспирирана от САМИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ.
                    Въпреки това, даже и във времето, в което работех и имах 26 години, от университета ме караха да попълвам декларации, за да ме осигуряват ТЕ.
                    Не ми се иска да мисля каква е била целта на тези декларации и дали е просто немарливост и нечие недоглеждане, или нещо повече от това.
                    Фактът е, че като завърших каквото учих там, получих писмо.
                    Писмото беше за един вид наказателно производство срещу мен - случаят с мен вече бил даден на националната агенция за събиране на задълженията или нещо такова. За принудително събиране на задълженията.
                    Имало било вариант за разсрочване на двестате лева или колкото са там, ама аз вече съм го пресрочил и сега ще видя дебелия край!
                    Така че - чакам да нахлуят качулките Нищо, че после пак почнах да си плащам регулярно.
                    Та нека се не учудваме на каквато и да е простотия.
                    Като цяло много полицаи са над закона. Така че не се учудвайте, ако и законовосъобръзената защита, препоръчана от Камерер не върши работа във всички случаи...
                    Простотията е навсякъде около нас, всъщност робовладелският строй не е свършил и надживян, променени са му само понятията... Правата ви си остават същите.
                    Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

"Интернет акциите" на МВР са неадекватни и популистки

Акциите на МВР и Дирекция "Борба с организираната престъпност" /ДБОП/ от последните дни са неадекватни, популистки и накърняващи интересите на хилядите български Интернет-потребители.

Това се казва в позиция на ПД "Социалдемократи", разпространена до медиите.

Според коалиционния партньор на БСП МВР води политика, целяща да измести фокуса от реалните проблеми с престъпността в България, с акция, която е насочена срещу обикновените граждани.

Те са подложени на тормоз, граничещ с репресия срещу свободното потребление и размяна на информация в Интернет, заявяват от движението.

В текста се припомня, че общественото напрежение е ескалирало след изнесената информация, че най-големите нарушители на режима на интелектуална собственост в страната са именно Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт.

В позицията си от ПД "Социалдемократи" са категорични, че проблемът с равнопоставената и доброволна размяна на информация и файлове по Интернет /Торент-сървъри; Peer-to-peer-мрежи - P2P/ не може да се третира като престъпност, а още повече като организирана престъпност.

В случая държавата е превишила своите правомощия, като акцията се провежда от ДБОП.

Признак на некомпетентност и недалновидност е обявяването на над 1.5 милиона български граждани /потребителите на Интернет към момента/ за потенциални обекти на разследване от Дирекция "Борба с организираната престъпност” към МВР, заявяват хората на Камов.

Според тях е недопустимо да се ограничава свободната обмяна на информация между Интернет-потребителите чрез Р2Р-мрежите. Главната причина е, че по-голямата част от Интернет съдържанието е за свободно потребление – файлове с образователни програми, филми и аудио записи; научни изследвания, анализи и прогнози; файлове със свободен софтуер и софтуер с отворен код и много други.

Всявайки страх за възможностите за обмяна на информация в Интернет под предтекст, че се бори за авторските права, държавата ограничава възможностите на гражданите да се ползват от постиженията на съвременното информационно общество.
                      Социалдемократите се солидаризират се с позицията на главния прокурор Борис Велчев, че трябва да бъдат санкционирани не хората, които свалят песни и филми от Интернет, а тези които продават тази незаконна продукция.

И в момента, се казва в позицията, в София, на 100 метра от сградата на МВР продължава необезпокоявано разпространението на нелицензиран софтуер, игри, музика и филми с търговска цел.
                      В този смисъл показната акция на МВР е имитация на борба с кибер-престъпността, поради самия начин, по който се води. Тя е насочена срещу обикновените потребители, а не срещу истинските предпоставки, водещи до нарушаване на авторските права.

В заключение изявлението на Политическо движение "Социалдемократи" подчертава, че е за безкомпромисна борба с нарушителите на авторски права.

В същото време ПД "Социалдемократи" е категорично против тази борба да се води с подобни средства – чрез всяване на масов страх от наказателно преследване на хилядите потребители в Интернет, чрез търсене на дивиденти за политиката на борба с престъпността с показни акции без особен ефект, чрез избирателно тълкуване на българското законодателство.

От централата на ПД настояват МВР да оттегли заплахите си за санкциониране на българските граждани и българския бизнес, както и да предприеме целенасочени и систематични кампанни за разясняване на характера на Р2Р-мрежите на българските граждани и режима на интелектуална собственост в страната и прилагане на съвремении регулативни и икономически механизми за регулиране на авторските права в цифров вид /DigitalRightsMaanagement.

Вчера Управителния съвет на "Интернет общество - България" прие следното:
                      Становище
                      Относно: събитията от последните дни около преследването от органите на МВР на т.нар. пиратско съдържание в Интернет
                      С голяма тревога отбелязваме нарастващото напрежение и страх сред Интернет-потребителите от действията на полицията срещу хората, които, според МВР, "разпространяват закриляни обекти на авторското право и сродни права в интернет".
                      Уважаеми потребители,
                      Свидетели сме на една акция, за съжаление поредна, в защита на интересите на частни компании, които се възползват от крехките демократични традиции у нас, за да злоупотребяват с органите на МВР. Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) към МВР в момента се занимава с несвойствена и неприсъща за полицията дейност - опазване на авторските права на частни фирми.
                      В други, по-нормални от България, страни, полицията не се занимава със защита на правата на частни фирми. В тези страни фирмите си търсят защита на авторските права по реда на гражданския процес. Ако те направят това в България, обаче, техните представители ще дължат съдебна такса в размер на 4 % от исканата от тях сума. В цитирания случай с тримата заловени "торентори", полицията съобщи за загуби в размер на десет милиона долара. Това означава, че фирмите-носители на авторските права ще трябва да платят поне $ 400, 000 под формата на съдебни такси. Вместо да правят това, местните представители на големите щатски компании предпочитат да насъскат полицията, която да им свърши работата по реда на НПК, а самите фирми се конституират в съда като граждански ищци и не плащат никакви такси. Тези пари ги плащаме всички ние - гражданите на Република България - веднъж на полицията, за да си върши работата. Втори път - на съда, където тези дела се водят. Трети път - под формата на обезщетение, тъй като действията на полицията могат да доведат до дела за нанесени щети и вреди на гражданите.
                      "Интернет общество - България" не подкрепя и не насърчава по никакъв начин извършването на престъпления в Интернет. Но ние не можем да приемем за нормално използването на полицията за защита на интересите на частни компании. Тази защитата трябва да бъде дело на самите фирми-носителки на авторските права, като заведат частни дела за тяхното нарушаване.

"Интернет общество": isoc.bg

Comment

вестник 'Дневник' написа
                        Изпиратствах една рецепта за торта от интернет. Свалих си я от един сайт с рецепти. Става въпрос за популярната торта "Захер". Изпълних я, както е по предписание, само че, вместо първо да отделя белтъците, аз отделих жълтъците. Така прецаках авторите, а именно виенския майстор сладкар Франц Захер, който е роден през 1816 г. Направо му разковах кочината. После дадох рецептата на комшийката от петият етаж и по този начин я разпространих нелегално. Сега имам питане: аз, като промених изпълнението на тортата, ставам ли автор на нова торта, или моята е копие на тортата "Захер". А ако патентовам тази торта, ще мога ли да съдя всеки, който я прави, и ще защитават ли НСБОП моите права, като изтарашват всички сладкарници и ресторанти и им изземват фурните, които се явяват нелегални производители на моята торта?
                        Забавно, нали?
                        Проект 22.06.1941 г.

Comment

Предлагам дискусията да се съсредоточи върху по-малко лични въпроси. Дали някой от нас може и желае да си купи легално определен софтуер и при какви условия може и да е интересно но не съм сигурен, че е за тази тема.
                          Форумен Правилник

Comment

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=885821 - след тази новина сийда и торентите се възобновяват в пълен обем, поне извън арената. Положението ще стане както преди до около седмица. Засега ще си ги има торент сайтовете.
                            „Аз, Драгомир, писах.
                            Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

ами... то аз не съм забелязал някой от тях да е спрял да действа, че да се 'възобновяват'

Comment

Ще има торентсайтове ,ще има и ъплоудери , това беше инсценировка и тя постигна своето.
                                Относно питанията на модератора , ако направят цените нормални, ще си купувам софтуер, за сега ще точа пиратски щото не струва цяло състояние. Тук правите на нужсата е възможностите се пресичат.

Comment

Working...
                                X