Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тръгват масови обиски заради пиратски филми и музика

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Въпроса е в неправомерното използване на торент технологията за нарушаване на авторското право.

Иначе аз като съзнателен нарушител, не смятам че трябва да се превръща действието на полицията за повод на ответна реакция от такъв тип като митинги и протестни демонстрации. Най-малкото това само ще подтвърди лигитиммността на действията на полицията. представете си само заглавията в западната преса "България: протестни митинги в защита на интелектуалното пиратството"

Смешно и детско. От рода на "легализирайте дрогата!". Държавата няма да го направи защото не може.

Това което остава е да се намери по-интелигентен метод за пиратство. Лошото е че поголямата част глезльовци са израстнали с торентите и си мислят че те са тяхно свещенно право. Но логиката не е в тяхна защита. Ние пиратстваме защото нямаме пари да купуваме оригинални продукти - вярно е (макар някои да имат пари и пак пиратстват). но по същата логика трябва ли да оправдаем и крадец, който краде защото няма? По тази логика трябва ли да оправдаем корупцията във власта - защото реално те взимат подкупи защото нямат достатъчно за своите си "нужди". Но тези "нужди" са точно толкова нужди , колкото и нашата "нужда" от електронни продукти - ние крадем стока която по своето естество е "луксозна" а не от първа необходимост. И всякакъв протест срещу мерките срещу нас (освен когато нарушават правата ни на нарушители) е безочлива наглост.

По законите на България има право да проведе обиск при наличие на съответно съдебно регламинтиране (съдебна заповед). Ако полицията иска да проведе обиск във вас без подобен документ - вие имате пълното право да не я пускате в дома си. А ако тя използва сила - да подадете съдебен иск. но досега не съм чул за влизане с взлом и нерегламентирано отнемане на собственост от страна на полицията , поне не във връзка с торентите и пиратството.

Реално интелигентния начин наистина е контрол над интернет доставчиците, които носят частична отговорност, както и хостващите компании - които пък носят пълната отговорност , въпреки изсмуканите от пръсти предупреждения за това "че не носят отговорност за съдържанието на сайтовете на клиентите им". От тази гледна точка акцията на полицията този път бе доста ефективна - за резултатите с доста сарказъм можете да научите на първата страница на arenabg. тъмпът на качване по торентите е смъкнат до 10% от началното равнище.

Браво на полицията бих казал аз. лошо за мен - но мога да заявя, че няма да се дам лесно - все още имам достъп до арената муахахаха докато не получа заплата 1000 лева няма да купуват оригинални продукти освен ако не е крайно наложително ;р
    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
    きさまはしんでくださいませんか
    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Луфта май е огромен и май не е само в нашата правна система. Но ми се струва доста ясно, че нашите маскари не се опитват да затворят луфта, ами изпълняват нечии поръчки. Нормално де.
      XV mile the sea brode is
      From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

княз Крылов написа

но досега не съм чул за влизане с взлом и нерегламентирано отнемане на собственост от страна на полицията , поне не във връзка с торентите и пиратството.
        Там е работата, че точно това са направили... и то нееднократно.

Цялата тази Батебойковска акция е проведена от хора, които юридически са неграмотни. Ще дам един пример. Вчера в предаването по Канал 1 медийната звезда - инспектора Колев например заяви-цитирам- :"В чл. 173 от Наказателния кодекс и предвидена възможност за налагане на такава предварителна мярка да неотклонение - задържане под стража." Само човек- юридически дилетант, може да счита, че в Наказателния кодекс са изрично предвидени мерки за неоклонение - там са предвидени наказания за извършено престъпление, а те са нещо съвсем различно. Очевидно тия тънкости батебойковците не ги знаят. И не само тях. А това са правоприлагащи органи.
        Това, че споменаваме тук "Славейков" съвсем не е случайно. Там срещу общо взето сериозни за българския стандарт пари, с користна цел (за разлика от Интернет като цяло ), се пласира нагло и очевидно пиратска продукция. Пред очите на всички. Флагрантно престъпление. Доказуемо лесно пред съд. И никой нищо не прави - ЗАЩО?
        Докато в случая с торентите няма налице престъпление - това го казвам като юрист с практика, а с действията си полицията нанася щети на Интернет провайдъри за милиони. После кой ще плаща за тях, ако държавата бъде осъдена? Яворчо олигофрена ли, който си прави ПиАр пред някого? Не - ние, скромните данъкоплатци.

И последно - като се говори за нарушаване на закона - следва да се определи къде е нарушена точно определена разпоредба от точно определен закон. А не щото на някого нещо се струва нередно- значи "закона е нарушен".

Впрочем какво ли да очакваме от правоохранителните органи на страна, в която бившия главен секретар на МВР казва за един от босовете на организираната престъпност - "Абе той вече не ми е толкова близък приятел, ама го уважавам". Борба с престъпността ли? Бошлаф....
        Last edited by Николай; 20-03-2007, 20:19. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

юрист съм, ма не с практика, и напълно заставам зад казаното от Николай.
          не съм съвсем съгласен с княза, че продуктите, обект на пиратство и на торенти (защото между продажба на крадена вещ и споделяне има разлика) са "предмети" на лукса. работата е там, че стандартът на съвременния човек изисква насищане на живота с повече неща в различни сфери, без които спокойно се е минавало в миналото. и за все повече хора именно тези блага стават все по-ценни. иначе е лесно - можем да носим еднакви дрехи всеки ден, да ядем определен порцион безвкусна каша и да спрем да правим любов, а само секс.

Comment

кало написа
            юрист съм, ма не с практика, и напълно заставам зад казаното от Николай.
            не съм съвсем съгласен с княза, че продуктите, обект на пиратство и на торенти (защото между продажба на крадена вещ и споделяне има разлика) са "предмети" на лукса. работата е там, че стандартът на съвременния човек изисква насищане на живота с повече неща в различни сфери, без които спокойно се е минавало в миналото. и за все повече хора именно тези блага стават все по-ценни. иначе е лесно - можем да носим еднакви дрехи всеки ден, да ядем определен порцион безвкусна каша и да спрем да правим любов, а само секс.
            това че искаме разнообразие и богат "духовен" живот не ни дава правото да нарушаваме правата на други хора (и организации). Тоест може и да не е справедливо, но реално аз като ползвател на торенти с цел придобиване на интелектуални продукти с комерсиални права съм нарушител по законови стандарти. това че акцията е показна и поръчкаво, не променя факта че аз се осъзнавам като нарушител - но вероятно ще продължавам да съм нарушител (макар набавянето на тези продукти не е жизненоважно за мен - от торентите тегля най-вече игри които струват иначе по 12.50 до максимум 79 лева в магазините и филми които мога да гледам на кино за 4-12 лева. И то нарушавам не толкова че не мога да си го позволя (освен игрите над 50 лева), а защото съм глезен готованко и ми е по-удобно да си сваля филма в къщи и да си го гледам във футьойла а не в зала пълна с хора и да не чакам ДвД релийза.
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
            きさまはしんでくださいませんか

Comment

крилов преживява сложна душевна борба.
              една от най-сложните.
              духовното няма шанс.

Comment

е, аз също ползвам торентите много, но макар да се съзнавам като нарушител на нечии права, се оправдам с безизходицата, в която съм поставен. например - HD релийзи на филми у нас не съм виждал (пък и HDDVD или Blu-Ray струват мноооого - както дисковете, така и плейрите). същото важи и за игрите, които ползвам - например Ил-2 и Лок он - не се продават у нас (Е, последната си поръчах с всички ъпгрейди по нета). същото важи и за споменатата от мен Карла Бруни - у нас я няма (в нета двата й албума са общо 50 долара без доставката). иначе - доста филми, които ме интересуват, имам на напълно легални дискове (не знам дали Тарковски или Михалков са особено легални - в divX, ма ги купих в книжарницата на висшето дипломатическо училище - МГИМО - в Москва...)
                Last edited by кало; 20-03-2007, 23:39.

Comment

един приятелски съвет - махни снимката от съображения за сигурност.

Comment

Едно смислено изказване:
                    Смятам лично да шамаросам на митинга всеки, който крещи каквото и да
                    било в подкрепа на престъпление. Ако някой не е разбрал какво точно е
                    престъпление, нека гледа по телевизията и да не се излага. Митингът е
                    протест срещу нарушаването на правата на потребителите на интернет,
                    които са изрично упоменати в конституцията на Република България,
                    Законът за защита на потребителите, договорите между БТК и техните
                    клиенти, хартата за правата на човека (която е подписана от България).
                    Другата насока на протеста е срещу безнаказаното потъпкване на закона
                    от ГДБОП и ССлС - неправомерни арести, незаконни заповеди, опити за
                    налагане на цензура БЕЗ СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ. Всеки сайт, който
                    разпространява материали в противоречие със закона, когато това е
                    доказано по съдебен път може и трябва да бъде затворен, а
                    извършителите да си понесат отговорността, но в случая съдт се
                    произнесе, че не е имало никакви основания да бъдат арестувани
                    собственици на тракери! Арестът е незаконен и освобождаването им не
                    променя този факт. Докато шефовете на ГДБОП и ССлС, разпоредили
                    незаконните арести не получат съответното наказание, ние не сме
                    постигнали нищо!
                    Иначе датата на митинга се променя на 24 март 2007 год., поради лошото време. Часът отново е 17:00, а мястото Южния парк.

Лично аз не харесвам промяната - датата добре, ще се съберат още хора, но мястото не е Южния парк - Александър Невски щеше да е далеч по-ефектно (и дано ефективно).
                    „Аз, Драгомир, писах.
                    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Кало мога да ти дам един сайт от където можеш да теглиш руски фирми на килограм - неудобството е че за в България могат да се теглят само от 3 през ноща до 9 сутринта ..... но какво пък - аз си оставям компа включен като съм заредил свалянето на целия сайт - няколко терабайта филми, детски филми, анимация и аудио-книги - ама линка ми е в нас - като се прибера ще взема да го пусна Него НОСИБОБ няма как да го затвори

БТВ поръчването от Амазон или подобни сайтове в момента излиза по-евтино отколкото докарани в българия продукти - но само за продукти над 50 лева.

请您死在地狱般的阵痛
                      きさまはしんでくださいませんか

Comment

Споделям мнението на Княза, вършим закононарушение, но "реални" вреди издателите на много от продуктите не могат да претендират, например Рим Тотал Вор, у нас не е внасяна, сериозните западни сайтове отказват доставка за България и ние що да сторим - теглим от нета.
                        Глупаво е пиратлъка чрез торенти да се преследва по наказателен ред, Николай написа най-общо защо, но другият ред по ЗЗД, Закона за авторското и сродните му права е много тромав и да не кажа невъзможен, по ред причини най-вече нуждата от доказане на реални вреди. Да не говорим за изискванията на ГПК чл. 99, 98 за минимално изискуемото съдържание на исковат молба, как ще се конкретизират тези претенции и срещу кого????

П.П. В Закона за авторското и сродните му права има текстове даващи доста възможности на автора да се "защити" по исков ред от неразрешено ползване на произведенията му, без да е необходимо да доказва вреди до определен размер, но как да се докаже ползване???
                        "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

Но има и доста слабости - доколкото знам притежанието на пиратски продукт само по себе си не е престъпление - за разлика от разпространението. Поне така мисля че беше преди - но не съм запознат със сигурност.

请您死在地狱般的阵痛
                          きさまはしんでくださいませんか

Comment

Мнението на княз Крилов до голяма степен се припокрива с моето, което съм изказвал преди време в една много подобна тема (тази явно е тези, който са обречени да "изникват" периодично, като тези за корените на българския език/държава/народност ).
                            Мога само да добавя че срещу полицейския произвол и алчността на производители и артисти могат да се вадят много логически, политически и юридически аргументи, но пък в полза на пиратството може да има единствено емоционални такива. Както и да го въртим, яденето на сирене без пари си е престъпление Дори в магазина да няма точно това сирене, дето обичаме да ядем
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Е, НЕ! АЗ СЪМ КРАЙНО ВЪЗМУТЕН! ПОТРЕСЕН И СЕ ЧУВСТВАМ ЛИЧНО ЗАСЕГНАТ! Току що гледах запис от новинарските емисии по повод освобождаванекто на Генчев и отношението на съдебната охрана с журналистите. МОЕТО ПРАВО НА СВОБОДЕН ЧОВЕК ДА БЪДА ИНФОРМИРАН В ЕДНА СВОБОДНА СТРАНА ПОСРЕДСТВОМ НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ БЕ ГРУБО ПОТЪПКАНО! Да не говорим за правата на самите журналисти, както професионални така и човешки!

В откъс от няколко минути видях нарушение на половината от правата заложени в хартата за правата на човека ратифицирана от българския парламент и пряко комуникираща с българското гражданско и социално законодателство. Тук вече не става въпрос за пиратство! Майната му на торента, на арената и на всичките пиратски благинки! СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРАВАТА МИ КАТО ЧОВЕК И ДАНЪКОПЛАТЕЦ!

Аз съм млад човек в що годе добро физическо здраве, но в момента съм толкова гневен че едва дишам и имам учестено сърцебиене. Това наистина не бива да остава безнаказано и не бива да мине без реакция от страна на гражданите (не моето моментно състояние де, а потъпкването на наши права)!

请您死在地狱般的阵痛
                              きさまはしんでくださいませんか

Comment

А пък аз имам право да получавам информация, без да ми съдират 6-7 кожи от гърба за нея. Така, че докато не направят информацията във всичките й форми достъпна - Да живее торентното общуване между потребителите.
                                Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                                Неизвестен руски адмирал

Comment

Working...
                                X