Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дискусия върху свободата на пазара

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Batko Charly написа
    ...Щатите много ли са интегрирали мюсулманите?
    Брато, мюсюлманите само гробищата ще ги интегрират. Както казват братушките, "Горбатого могила исправит".

Ама що ги набутваш тях в темата, не ми е ясно. Ислям и свободен пазар? Учил съм и по международен маркетинг, и по международни финанси колко е трудно търгуването (в модерния му аспект) с ислямските страни. Че за тях банките са християнски извращения, защото дават пари под лихва, което е страшен грях според Корана/Шариата. Това известно ли ти е? За тях банките са само временен компромис докато ни изтребят нас, християните. Стига си ревал за тях.
    Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
    A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа
      Че за тях банките са християнски извращения, защото дават пари под лихва, което е страшен грях според Корана/Шариата. Това известно ли ти е? За тях банките са само временен компромис докато ни изтребят нас, християните. Стига си ревал за тях.
      Ник и аз съм го учил тва, успокой се и не ме подценявай толкова моля! Аз не съм ги намесвал, КГ ги намеси, казах, че нямат много общо. Макар, че са прекрасен пример как не е задължително да се живее според "християнски" - поправка, еврейски - "извращения". Такава им е културата, така им харесва да живеят. Нужно ли е и още повече правилно и морално ли е да ги съдим по европейксите стандарти?
      И не се връзвам на изтребването на християните толкоз. Тва са крайни малцинства, в Щатите е бъкано със съвременни християнски фундаменталисти (справка чичо ти Буш), които по нищо не се различават от тях.

Ник, допълниш нещо в предния ми пост, търся помощ за превод.
      Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
      (собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
        .."I feel like going for a glass of the blood of the working class - the substance that lubricates the machinery of society"

Някой да го преведе по-поетично (че вече едвам драпам)?
        "Ще ми се чаша кръв от работническата класа, веществото, което е смазка за машината на обществото" Претенциозна реторика в стил 20-те години на 20 век.

Batko Charly написа
        ... "християнски" - поправка, еврейски - "извращения"...
        Правилно, ние християните сме мислили така преди много, много години за лихварството (usury на английски). Така ние насилствено създаваме евреите като лихвари/банкери - и след това им се сърдим.

Но важното е, че сме го изживели отдавна, а не сме запецнали в 6-ти век като исляма.
        Last edited by Nick; 08-09-2005, 20:08. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Nick написа
          Но важното е, че сме го изживели отдавна, а не сме запецнали в 6-ти век като исляма.
          Мерси за превода! Тва ми го изтърси един приятел вчера, голям смях ма затресе. Мерси и за коментара. Въпроса е, дали това изказване все още важи днес или не?

Абе да ти кажа не съм сигурен в кой век сме, щом най-могъщата държава в света се управлява от християнски фундаменталист. Възможно е да се аргументира, че той и неговите съмишленици развиват и практикуват нова форма на Инквизицията. Те са Нео -Инквизиторите! :lol: Трябва ли да споменавам пуританите, тия ненормалници, а и протестантите, които са били едни от пионерите в Америка със огромно влияние върху играждането на американското общество, неговата психология и ценностна система?

Ей и не ми каза за ония филми, ей!

(собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
            Ей и не ми каза за ония филми, ей!
            Бате, чувал съм за тези филми, но не съм ги гледал. Тук има всичко, който има време и желание, гледа. Аз лично избягвам политизирани филми и книги, особено, когато не съм сигурен кой политик ги е поръчал. Не мисля също, че журналистите са "гласа и съвестта на обществото"; те са само платени глашатаи с претенции.

Comment

Бате Чарли, призовавам те да спреш да пишеш по тая тема. Спри заради себе си, и спри - щото се дразня.
              Спорът е с радиоточка. И Ник, и Кг125 според мен нямат идея какво точно сме писали.
              Първо говорим едно, разбираме се, после се оказва, че това, дето сме говорили, всъщност не сме го говорили.
              Тъй стана и с Маркс, и с политическия строй, и със свободния пазар и с кво ли още не.
              А сега слушам пълни простотии от типа на:
              Именно така.
              Не е нужно да ги тренираш, стига само да проявяваш ДОПУСТИМОСТ спрямо тях, да допуснеш за секунда, че ЕВЕНТУАЛНО може да са прави и вече си ги подкрепил.
              Кг, ами върви в ЦРУ и дай линкче към тази тема? Може и награда да ти дадат - за залавянето на особено опасен терорист. Знае ли човек отде шса отпуши канала и ше текне?
              Това ми напомня изказването на онзи мизерник Буш, когато започна войната в Ирак уж срещу тероризма, а всъщност около петрола. Гласеше нещо като:
              "В тази война неутрални не може да има. Има само две възможности: или сте с нас, или сте против нас".
              И после изкла нещастните хорица, а ние - разбира се - бяхме с него.
              А ти, бате КГ125, нали ОБЕЩА, че ще гледаш филма и ще го коментираш? Какв огоре - долу стана?
              Без да говоря, че следих горе долу всички публикувани записи на живи заклани от иракските терористи и честно казано имам сериозни съмнения за какво точно става въпрос. Сега вече има друга мода, това са световните заплахи...
              Един единствен от нас двамата подкрепя терористите, и това си ти, братле... Световните терористи, пък вероятно и същите тея, дето ви събориха небостъргачите.
              Кой ги подкрепя - ами който гласува за тях. И който проповядва идеите им. Те скоро ще почнат и по къщите да влизат и да убиват. Тогава няма да има кой да ви помогне. Или може би ще сте между тях?
              За пари много хора са способни на всичко.
              Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Batko Charly написа
                А ти гледа ли "Команданте" на Оливър Стоун? Гледа ли като се появи Фидел публично как реве тълпата, особено младите студенти? Политически разлики винаги ще има, има хора които не обичат Кастро както и Буш и кво от тва? Ти ми обясни ЦРУ що се опитваха да го убиват 7 пъти.
                Тези революции почват с възторжени тълпи и свършват с дива мизерия. Няма по-излъгано нещо на света от тези млади ревящи студенти.
                Тълпи реват на всеки стадион, вкл. на мюнхеснкия, както и на концерт на Мерилин Менсън.
                Колко са се опитвал убият не е много ясно, ама ако са се, едва ли причината е била да не зарази САЩ със забележителната си икономическа политика, в резултат на която на един познат му откраднаха, не се шегувам, носеното бельо и джапанките от чантата в Хавана.
                Ти знаеш ли, че в Хавана има вътрешноградски стоп, защото и до рейс не можеш да се доредиш?

Batko Charly написа
                Защото САЩ е емигрантска страна.
                А ЗАЩО ИМЕННО САЩ Е ЕМИГРАНТСКА СТРАНА и защо там емигрират И европейци?

Batko Charly написа
                Чак пък да слагаш Кастро заедно с ония двамата...
                Прав си. При Сталин Русия беше велика военна сила, а при Хитлер немската икономика не се развива зле. Тоя направи концлагери, ама нищо от това не можа да постигне, и оттогава само говори с часове по кубинската национална телевизия.

Batko Charly написа
                Куба има най-добрата образователна система в Л.Америка, както и най-добрата система ма здравеопазване в Л.Америка, та даже и в света. Тва без наличието на "сободния" пазар. Как ли стават тия работи? .... Чавес им дава петрол.
                Бате, ще се изхиля, да ма прощаваш:
                !
                Да ти кажа ли как стават? Никак. Даването на петрол без заплащане е изнасяне на национален доход от Венецуела в полза на изкуственото дишане на един идиотски режим.
                Никакво "най-добро" няма Куба, освен най дългоговорещ сенилен лидер. (Ти може да не помниш Брежнев на финалната права, ама аз малко го помня).

Когато към Куба потече поток от желаещи да се лекуват и образоват там (пак ще се изхиля, извинявам се на аудиторията), тогава ще ми приказваш какво най-добро има.

Горещо те съветвам да станеш част от кубинската образователна система. Испанския научи ли го?

Още веднъж сори за хулиганското отношение, но то бива, бива, но изказвания като "Куба има най-добрата образователна система" са над всичко.

Три въпроса:
                Я кажи, защо на света съществува "Малката Хавана"?
                Защо кубинците не ги пускат да идат там?
                Защо те, такова, с дървени лодки, корита, преправени в лодки леки коли и прочие инструментариум, сравним по трагикомичност с този за прескачане на Берлинската стена, все пак се изнесоха в Малката Хавана?

И един въпрос с отговор - кое крепи кубинската икономика, та да имат 5-6 долара заплата на месец и пари за задграничните сметки на комунистическата им мафия, която идеално я устройва сенилния и откачен лидер?
                На Кастро брадата?
                Не - доларите, които Малката Хавана праща на родата в Куба, както и контрабандата на пури.
                Пустият му запад, пуши.

Batko Charly написа
                Ти на това демократично гласуване ли му викаш?!
                Ми да.

Batko Charly написа
                ......
                Свободата викаш, че даже и за разлики у хората проповядваш. И как точно ги виждаш тия разлики, след като желаеш да ги натикаш всички под една политическа и икономическа система.
                Ми че те са си налице, ти не ги ли виждаш?
                Коя е тая една система, Бате?

Batko Charly написа
                Ако ли пък не са ти се виждат изостанали, жалки и примитивни.
                Когато някой е жалък, изостанал и примитивен, той ми се вижда такъв. На тебе как ти се вижда - когато е комунист, но жалък и примитивен, на тебе ти се вижда като "най-добрата образователна система в света", a ako e kапиталист и жалък и примитвен, тогава е капиталист, жалък и примитивен?
                Last edited by ; 08-09-2005, 21:56. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

KG125 написа
                  Колко са се опитвал убият не е много ясно, ама ако са се, едва ли причината е била да не зарази САЩ със забележителната си икономическа политика...

А ЗАЩО ИМЕННО САЩ Е ЕМИГРАНТСКА СТРАНА и защо там емигрират И европейци?
                  Ясно е колко пъти са се опитвали. Тва всеки който се интересува го знай. Ти ми кажи ЗАЩО. Поне според тебе. Аз мисля, че САЩ нямаше как да допусне едно "незначително" островче в карибската махала да се развива и не дай си Боже процъфтява близо до тях. Та решиха да ги уморят от глад, но за всеки случай дай и да им гръмнем президента, че с тия комунисти не са знай. Отедлно оная трагична инвазия показа, че все пак Щатите не бяха много доволни със ситуацията или сигурни в себе си.

Кво ставало в Хавана. Ми представи си, че знам. Забележителната им политика ги прави все пак на 1 място в Л.Америка по образование и здравеопазване, а второто едни от първите в света. КОМЕНТАР? Състоянието на икономиката им също е 90% продукт на икономическата блокада на САЩ. И в Англия и Япония да им наложиш такава блокада ще изперкат. Даже Щатите ако ги одрежеш за 1 месец от света не могат са намери. Какво остава за една малка бедна островна държавица, дръзнала да не играе по свирката на САЩ?

За емигрантската държава съм ти обяснявал преди. Да си чел.

Абе КГ, задодох ти няколко интересни въпроса преди. Те не само са интересни ами и основни за тази дискусия и за виждането ти/ни върху обществото кат цяло. На времето та бях барнал за индивида, но са напрай на луд. Ся пак ли ша са измъкваме? Започвам сериозно да се замислям върху предложението не Дзверо.

(собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
                    А можеш ли да ми дефинираш свобода? Нека почнем оттам все пак. Горя от желание за свобода щото
                    Когато ти ми дефинираш "най-добрата образователна система в света"
                    Ми че ти я ИМАШ, бе Бате, свободата - говориш, каквото си искаш - на глас, по интернет или по всички други технически достъпни начини. Ето ти едно парченце от дефиницията.

Batko Charly написа
                    .....................
                    ........Аз мисля, че САЩ нямаше как да допусне едно "незначително" островче в карибската махала да се развива и не дай си Боже процъфтява близо до тях. Та решиха да ги уморят от глад, но за всеки случай дай и да им гръмнем президента, че с тия комунисти не са знай. Отедлно оная трагична инвазия показа, че все пак Щатите не бяха много доволни със ситуацията или сигурни в себе си.

За да отърват Америка от нова Карибска криза, затуй.
                    Хи-хи-хи. Севрена Корея и ние като бяхме далеч от САЩ колко се развихме? Даже тебе не можахме да те задържим в България, та отпраши чак в Австралия.
                    Оная трагична инвазия показа, че така не се бориш с млада комунистическа държава.
                    Карибската криза какво показа?
                    Last edited by ; 08-09-2005, 22:02. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

KG125 написа
                      Още веднъж сори за хулиганското отношение, но то бива, бива, но изказвания като "Куба има най-добрата образователна система" са над всичко.
                      Не за първи път показваш, че си неосведомен. Свикнах ти. Не мога да ти се начудя на самочувствието обаче с което спориш въпреки ограничените ти познания в някои области.

Примитивни и жалки ти се струват като цяло тия дето не мислят като теб. Там е твойта трагедия, която е още по-голяма щото не си в състояние да я осъзнаеш. Човек с едно "правилно" виждане на света, недопускащо някакви алтернативи, ми говори за свобода, разлика у хората, демокрация, Хитлер, Сталин и не знам си кво друго. Мани-мани :nworthy:

(собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
                        Абе не се ли разбрахме, че 'свободен пазар' няма? Ти чете ли критиката от Дзверо? Адски е неколегиално от твоя страна да загърбваш установени факти ...............

Щатите много ли са интегрирали мюсулманите? Аз не помня да съм виждал виден щатски мюсулмански политик, но може и да има други критерии все пак.

Мога ли да запитам защо 'личен избор' а и 'свобода' се свеждат само до едно икономическо измерение? Какъв е тоя икономически/"пазарен" редукционизъм? (Оппа ще извинявате ако вкарах в употреба несъществуваща чуждица)

Оппа Ник, доколкото знам филма е забранен в САЩ. Вярно ли е? Те напоследък май не си поплюват с цензурата. Я ми кажи също гледал ли документалните "The World According to Bush" и "Control Room"? В смисъл, има ли ги поне в Щатите?
                        Не сме се разбирали и няма да се разберем. "Свободен пазар" има.
                        Установени от Дзвера факти НЕМА.

Интегрирали са ги. Чак се наложи терористи да се внасят отвън.
                        Пред 6-7 години имаше грандиозно афроамериканско-мюсюлманско събиране във Вашингтон. Политикът се казваше Луис Шарахан или нещо от тоя тип, не помня. Само никой не може да повтори времето и делото на Мартин Лутър Кинг, затова и инициативата отшумя.

Личен избор и свобода не се свеждат до едно икономическо измерение, а до тези такива, които се основават на личен избор и свобода и не се свеждат до тези "измерения", каквото и да разбираш ти под това, които не се основават на личен избор и свобода.

Ти не си Батка, ами Иван Богоров.

Абе, не ти стигна ценза за кубински университет, та учи в Австралия ли, или друго ти попречи да вземеш участие в най-развитата система за образование в Латинска Америка, а може би и в света?

Comment

KG125 написа
                          Когато ти ми дефинираш "най-добрата образователна система в света"?
                          И престани да ми преиначаваш думите! Вече за втори път го правиш!
                          Казах най-добра в Латинска Америка и една от най-добрите системи за здравеопазване в света.

(собствен патент)

Comment

Batko Charly написа

Кво ставало в Хавана. Ми представи си, че знам. Забележителната им политика ги прави все пак на 1 място в Л.Америка по образование и здравеопазване, а второто едни от първите в света. КОМЕНТАР? Състоянието на икономиката им също е 90% продукт на икономическата блокада на САЩ. И в Англия и Япония да им наложиш такава блокада ще изперкат. Даже Щатите ако ги одрежеш за 1 месец от света не могат са намери. Какво остава за една малка бедна островна държавица, дръзнала да не играе по свирката на САЩ?

Нищо не знаеш.
                            И като има блокада, отде вллиза петрола, дето Чавето им го дава?
                            Толкоз знаеш и в какво се изразява щатската икономическа блокада.

Batko Charly написа
                            Абе КГ, задодох ти няколко интересни въпроса преди.
                            Ми задай ги пак във вид 1, 2, 3, 4 ..., не мога да следя всичко и ще ти отговоря.

Batko Charly написа
                            И престани да ми преиначаваш думите! Вече за втори път го правиш!
                            Казах най-добра в Латинска Америка и една от най-добрите системи за здравеопазване в света.
                            Моля за извинение, бързах. Но ти си се объркал. Най-добрата в Латинска Америка система има Чили. Коментар?

Batko Charly написа
                            Не за първи път показваш, че си неосведомен. Свикнах ти. Не мога да ти се начудя на самочувствието обаче с което спориш въпреки ограничените ти познания в някои области.

Примитивни и жалки ти се струват като цяло тия дето не мислят като теб. Там е твойта трагедия, която е още по-голяма щото не си в състояние да я осъзнаеш. Човек с едно "правилно" виждане на света, недопускащо някакви алтернативи, ми говори за свобода, разлика у хората, демокрация, Хитлер, Сталин и не знам си кво друго. Мани-мани :nworthy:
                            Напротив, осведомен съм и щот съм прав, звуча със самочувствие
                            Не е така, френд, не ми се струват примитивни и жалки тия, дето не мислят като мен. Ето например за мен е истинско удоволствие е да се разговаря с теб и другия опонент. I mean it.
                            Last edited by ; 08-09-2005, 22:18. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

KG125 написа
                              Интегрирали са ги. Чак се наложи терористи да се внасят отвън. Пред 6-7 години имаше грандиозно афроамериканско-мюсюлманско събиране във Вашингтон. Политикът се казваше Луис Шарахан или нещо от тоя тип, не помня. Само никой не може да повтори времето и делото на Мартин Лутър Кинг, затова и инициативата отшумя.
                              Не може разбира се, нали за тва го убиха? Виж как твойте борци за свобода разумно го гръмнаха Мартин Лутър, който беше поредното потвърждение, че дискриминация и расизъм цъфтят в САЩ. И после кво, едното слабо малцинство се събира с другото слабо малцинство - Исляма и черните, и двете на дъното на социалната стълбица в САЩ. Пълен купон! :tup:

И си знаех, че ще ми намесиш Чили, но те са новоизлюпени под крилото на САЩ бизнеснеменчета, които 1. не влизат в дългогодишната статистика. Тя Куба не е бедна нито комунистическа от вчера, 2. в зависимост от сравненията можеш да стигнеш до различни изводи, но мисля, че погледнато върху цялото население все още са зад Куба. Но днес са икономически много развити (май водят в Л.Америка) и няма съмнение, че имат много повече ресурси.
                              Last edited by Batko Charly; 08-09-2005, 22:26.

(собствен патент)

Comment

[QUOTE=Batko Charly]И престани да ми преиначаваш думите! [/U][QUOTE=Batko Charly]

Да, ама аз частично ти дефинирах "свобода", а ти не ми дефинира "най-добрата в света" ....

Batko Charly написа
                                Не може разбира се, нали за тва го убиха? Виж как твойте борци за свобода разумно го гръмнаха Мартин Лутър, който беше поредното потвърждение, че дискриминация и расизъм цъфтят в САЩ. И после кво, едното слабо малцинство се събира с другото слабо малцинство - Исляма и черните, и двете на дъното на социалната стълбица в САЩ. Пълен купон! :tup:
                                Не може, щот времената никога не се повтарят.
                                Кои борци за свобода го убиха?
                                Как ще да беше потвърждение, че цъфти дискриминация, като той я унищожи. "I have a dream...." - това са велики думи, ей, Бате, и ето - кой е днес държавен секретар на САЩ?

Нито мюсюлманите, нито черните са слабо малцинство. Голяма, вълнуваща грешка! Скиваш ли, голямата работа на тая държава е, че там всички правят кинти.
                                Я питай колко е годишния доход на Опра Уинфри?

Batko Charly написа
                                ... християнски фундаменталист...нова инквизизция
                                От кое изповедание обаче?
                                В съвременния свят няма страна, която да се управлява от християнски фундаменталисти.
                                Самото това понятие е твърде механично пренесено от "мюсюлманския фундаментализъм" и е доста лишено от съдържание.
                                Фундаменталистите в християнството свършват нейде през 15-17 век.
                                Когато някой взриви 4000 души, невинни, вкл. деца на 2 - 4 години в един самолет или заколи на улицата , с аргумента, че не живеят по християнски, тогава ще му викаш фундаменталист.
                                Излишната употреба на понятия води до изтъркването им.

Batko Charly написа
                                И си знаех, че ще ми намесиш Чили, но те са новоизлюпени под крилото на САЩ бизнеснеменчета, които 1. не влизат в дългогодишната статистика. Тя Куба не е бедна нито комунистическа от вчера, 2. в зависимост от сравненията можеш да стигнеш до различни изводи, но мисля, че погледнато върху цялото население все още са зад Куба. Но днес са икономически много развити (май водят в Л.Америка) и няма съмнение, че имат много повече ресурси.
                                Еми какво излиза? В Чили хората живеят много добре, а в Куба - много зле. Тогава защо и Куба да не беше излюпено под крилото на САЩ бизнесменче /тя ще стане, глей сеир само природните закони да се произнесат по случая на Кастро/?
                                Ми нали целта е хората да живеят добре? Или целта е да не си излюпено бизнесменче?

Впрочем, Чили не е излюпена от САЩ. През Валпарайсо и Икеке, едното от които /а не Хавана/ е НАЙ-ГОЛЯМОТО пристанище на Латинска Америка и не знам колко преди него са в света, минава ПОЧТИ ЦЕЛИЯТ ПОТОК на какво?
                                Ех, на китайски стоки - внос за цяла Латинска Америка? Защо оттам? Дума да няма, заради географското поожение на Чили. Но и защото чАСТНИТЕ ФИРМИ там работят като в западна страна, ефикасно и бързо.
                                Чат ли си сега за комунизъм, свободен пазар, капитализъм и "най- добрите системи за ......" в света?
                                Last edited by ; 08-09-2005, 22:35. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                                X