Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дискусия върху свободата на пазара

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

evergreen написа
    97 от 100-те най-добри университети в Света,са именно Щатски!
    Кхъм, хайде да не прекаляваме все пак, вярно, че ние нямаме като вас 700 годишни университети и именно не в Европа са се зародили те като институция, но все пак се опитваме да ви настигнем

А пропо, аз ги преброих 56
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Ми кво да ви кажа момчета.
      Живеете добре, ама за сметка на други, които ги убиват, и сте доволни.
      Доходът на тая държава отдавна не от от данъците на физическите лица... Т.е. вие сте доволни от ниските данъци, и ТЕ искат да сте доволни за да може после да ви правят на маймуни.
      Не че умирате, вие ще си доизживеете живота и може да задоволите егото си и по - добре, въпросът е какво ще правят тези след вас. И отде идват тези хиляда долара, дето ви гъделичкат под брадичката. Не питате, нали? Те са заслужени...
      И има и още един въпрос - защо не опитате реално да управялвате тази страна по икономически принципи, а не само да преливате пари от завоювани територии и ресурси? Да видим как ще изглежда тогава. Защото капитализмът, за който пледирате, при вас не съществува. Може да го има в скандинавието, в Белгия или Германия, не и в САЩ... В САЩ има много реални капиталистически икономически дупки в управлението, които се запълват с грабителстване. Вервайте ми, даже и бюджетния дефицит няма да повлияе ни инфлация, ни курс на долара при добро желание и причината няма да е в умното икономическо управление. Виж, в цената на петрола може и да е.
      От друга страна пък инфлация невидена могат да ви стоварят много лесно като данък и без реални икономически причина...
      Напускам отново тази безмислена и силно идеологическа тема. Естествено че не сте прави.
      И следващият път когато ви ударят, но не самолетите на Буш и ЦРУ, а може би доста по - сериозен удар от друга държава, да знаете че може би точно те са в правото си...
      Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

D3BEP написа
        ....Живеете добре, ама за сметка на други, които ги убиват, и сте доволни...Естествено че не сте прави....И следващият път когато ви ударят, но не самолетите на Буш и ЦРУ, а може би доста по - сериозен удар от друга държава, да знаете че може би точно те са в правото си...
        Действително! Досега ни плащаха по $14.26 на утепан, но във връзка с високите цени на бензина тази премия е намалена на $12.68 на утепан. И какво сега? Требе да тепаме повече, оти Мерцедесите поскъпнаха и они...Уфф. Как да стане това, като треперим всеки ден пред военната мощ на Куба? Пак добре, че са канадците, та ни пазят с 46-хилядната си армия от север...
        Last edited by Nick; 07-09-2005, 17:58.
        Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
        A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

D3BEP написа
          Ми кво да ви кажа момчета.
          Живеете добре, ама за сметка на други, които ги убиват, и сте доволни.
          Стига, бе хора, дискусията има определено ниво. Убиват, не знам си какво си. Извини ме, но това са глупости. Разни пропагандни щуращини, които могат да се лепнат на всяко нещо, включително и на България например със същия успех.

Дали не е по-добре да идеш и да видиш какъв капитализъм има и кое как е?

Batko Charly написа
          КГ, мисля си последния човек в тази дискусия да ми прави забележки за радикализъм и грешни теоретически позиции. Аз на теб ти давам аргументи от около 3/4 различни, ти дори и не си в състояние да правиш разлика между тях. За тебе светът е много прост: добри или лоши, всичко е черно или бяло, а позициите според теб са - ако не си десен, ляв си! Доста ми напомня на Буш, ако не сте с нас, сте срещу нас...
          Батка, не се впрягай. Аз споря с тебе по същество. Ти май го виждаш света на америка и други. То ако не си десен, си или център, или ляв, какво друго остава? Засега "горни" и "долни" политически дефиниции нема

Batko Charly написа
          За Кастро си имам лично мнение, надали съвпада с твойто.

А Чавес, мога да ти кажа, едно от нещата които направи беше хората да си научат конституционните права - говоря за масите - и два пъти са опитваха да го свалят. Кво стана, имаше референдум, хората гласуваха за него и не могат го барна! Дай ми пример с една от твойте възлюбени икономически развити демокрации дето има подобен пример. Едно, хората не си знаят конституцията и правата, две дори след разолбичаването на такива лъжи като оръжията за масово унищожение, пак никой не посмя да ги барне ония тримата хубавци.
          Хайде моля ти се и на тебе. Кастро, Хитлер, Сталин и с-ие. Тия няма какво да ми ги пробутваш.

То избори разни и гласове много. Аз не си представям отде накъде един демократичен лидер, който разяснил правата на "масите" /да не им е давал консултации/ ще се сдушава толкоз с Кастро.
          Ми за Дж.Буш гласуваха два пъти и за Рейгин и за Клинтън тоже.

Ти мани тая работа да не си знаят конституцията, знаят я. Кажи какво не знаят и кой текст от нея е нарушен. Така се прави, а не голословно. Нарушават, не нарушават.

Batko Charly написа
          Никой не плаче за Садам, ама вие много бързо забравихте, че вие го направихте който е,
          Опа, аз никого нищо не съм правил.

Batko Charly написа
          КГ на икономически език не ми се обяснява, имам 40 листа пред мене подробен доклад, нямам време да го чета целия. Пък и да ти ги пусна, ти имаш 2 задачи, коитомоще не си изпълнил, още ли нови искаш?
          Ти го пусни, да ги видим и аз и тука публиката. Защото иначе твърдиш нещо, което не се вижда вярно ли е или не. "Има доклад". Аз ако кажа, че "има доклад, дето пише, че всичко е наред", ама е 100 страници ....

Batko Charly написа
          Да си чул някога Щатите да подписват голямо споразумение, което да не е в тяхна полза? .................
          ЧУвал съм. Ами търговските войни са си търговски войни. Всеки си гледа търговията. Австралия може ли да мине без щатите, ако може, да минава, ако не може - да си преговаря.
          На тебе кой ти каза, че американските храни са заразни и мръсни?
          Точно хигиенните норми ли искат щатите да се отменят, или друга дерегулация имат предвид. Ако да, кои точно норми и отде са ти данните. Давай подробности и факти, че в тях е ключа за бараката.

[B]И пак аз да се върна на същината - от това, че някой води търговски преговри в САЩ следва ли, че частната собственост и пазара трябва да се махат? Че Кастро и Чавес трябва да ни дават наклон на ... мисленето?

[B]
          Last edited by ; 07-09-2005, 18:45. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Nick написа
            Действително! Досега ни плащаха по $14.26 на утепан, но във връзка с високите цени на бензина тази премия е намалена на $12.68 на утепан. И какво сега? Требе да тепаме повече, оти Мерцедесите поскъпнаха и они...Уфф. Как да стане това, като треперим всеки ден пред военната мощ на Куба? Пак добре, че са канадците, та ни пазят с 46-хилядната си армия от север...
            Бате, предполагам, че плащат по повече. Но ти няма откъде да знаеш. Във вестниците, които четеш, не го пише
            Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

D3BEP написа
              ...Във вестниците, които четеш, не го пише
              Ааах, така си и мислех! Винаги съм подозирал, че WSJ and USA Today са лъгатарки... :tdown
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Мда, и част от световния заговор за забуждаване на американците. Затова трябва да се чете вестник "Гранма" ли беше, как беше. Там пише всичко.

D3BEP написа
                Как мислиш, ураганите в Япония, Индийския океан, Сащ, сериозните - явно циклони по никое време - в Европа, предизвикали наводнения не само в Бг, ами аккто чух вчера от пребиваващи там - и в Италия - мислиш ли че са случайни?
                И на мен ми се иска да си мисля, че са случайни. Ама ако не са, не разчитам на убийци и разбойници да ми споделят истината за това...
                Малей! Ако ти кажа, цялата истина, ще си изкараш акъла.
                Ти знаеш ли, че сутрин като станеш гърбом, това е всъщност, защото през нощта Буш е пратил хора да те обърнат?

То да ви кажа, аз знам - за българските урагани е виновен Костов, за световните - Буш.

D3BEP написа
                И има и още един въпрос - защо не опитате реално да управялвате тази страна по икономически принципи, а не само да преливате пари от завоювани територии и ресурси?
                Кои са завоюваните от САЩ територии и ресурси?

D3BEP написа
                И следващият път когато ви ударят, но не самолетите на Буш и ЦРУ, а може би доста по - сериозен удар от друга държава, да знаете че може би точно те са в правото си...
                Да виждам ли тук подкрепа за бъдещи терористични актове?

mellisa написа
                Кхъм, хайде да не прекаляваме все пак, вярно, че ние нямаме като вас 700 годишни университети и именно не в Европа са се зародили те като институция, но все пак се опитваме да ви настигнем
                Да, тя и Магнаурската школа беше още по стара, но .....
                Какво сега, МИТ като е на по-малко от 200 години, студентите му да се преместят в Болоня ли?

D3BEP написа
                И има и още един въпрос - защо не опитате реално да управялвате тази страна по икономически принципи,
                Ама по кои - на Троцки, на Бухарин или на Ленин?
                На това му се реагира с едно весело "Е-е-е-е-е-е-е", но хайде, че дискусията е сериозна
                Ще да са принципите на Кастро.

Ако има в света място, което да е изградено на икономически принципи, то се казва САЩ. И непрекъснато казваш "вие".
                Ако тука има някой, който управлява САЩ, да си каже

Last edited by ; 07-09-2005, 22:26. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Comment

По повод на горните статии, посочени от KG125 (http://www.mediatimesreview.com/sep...05/Muslims2.php, http://www.mediatimesreview.com/september05/rasizm.php):

В основите на тази силно разводнена тема (свободата на пазара) стоят различията между човеците - социални, икономически, национални и расови. Някои от господата явно са против различията - защо имало бедни и богати, защо американците не били като европейците, защо християните не сме като мюсюлманите, защо не сме на едно мнение и т.н. Доведена до логичния си завършек тази концепция би произвела един безкрайно сив свят без нюанси и без различими форми.

Много проповеди и лозунги се изляха тук, много теории, претендиращи за глобална валидност, много универсални рецепти. Всичките разискват "обществото" и "обществените интереси", а за отделната личност - нищо. Чист рецидив от близкото сиво социалистическо минало.

Ами че то това му е хубавото на този свят - различията, включително расовите. Няма нужда разни правозащитници да правят промоция на расовото сливане - поради същите причини, поради които и расовата сегрегация е неуместна. Това е въпрос на личен избор.

Темата за личния избор подхожда повече на темата за свободния пазар - по очевидни причини. Хайде да обърнем разговора малко и в тази посока, а?
                    Last edited by Nick; 08-09-2005, 01:21.

Comment

Много, много вярно. Ей това няма да разберат опонентите, че на хората е присъщо различието и единственото, което ги обединява е свободата. Вярно е и че темата е разводнена яко. Дължи се на опитите с всевъзможни "полупримери" да се докаже нереалността на това, че дет има свободен пазар нещата работят най-много.
                      А пък линковете са интересни със следното - единият показва провала именно на "Европа" да интегрира мюсюлманите /а не на щатите, както тука ни убеждават/ а втория ми е интересен точно по въпроса за различията и тъповатите опити за преодоляването.

За да има /и там където има/ личен избор, трябва да има две неща
                      -свобода и предлагане. Те са взаимосвързани като ин и ян, защото свободата е не само на потребителя, но и на предлагащите продуктите на производството.

Comment

KG125 написа
                        Да виждам ли тук подкрепа за бъдещи терористични актове?
                        Батенце, как?
                        Аз тренирам терористи в задния си двор - на самовзривяване и камикадзе срещу стена с главата
                        Терористите ги подкрепя само ЦРУ.
                        Аз казвам ,че ако утре нещо долети от Ирак/Иран/Афганистан и други приятелски държави в Америка, и има много загинали, то да имате предвид, че действията може би са правомерни и отговорът е заслужен.
                        А атентатите на ЦРУ сега ги чакаме из други страни по света. Да ги "убедят" в нуждата от борба с тероризма.

Comment

Именно така.
                          Не е нужно да ги тренираш, стига само да проявяваш ДОПУСТИМОСТ спрямо тях, да допуснеш за секунда, че ЕВЕНТУАЛНО може да са прави и вече си ги подкрепил.

Comment

evergreen написа
                            Батко Чарли,ако знаеш колко ми е трудно и невъзможно да убедя баба ме,че кубинците не ги мамят,да преплуват растоянието до тук на салове и че не ги задържат на сила,в опитите им да се завърнат в Куба...
                            А ти гледа ли "Команданте" на Оливър Стоун? Гледа ли като се появи Фидел публично как реве тълпата, особено младите студенти? Политически разлики винаги ще има, има хора които не обичат Кастро както и Буш и кво от тва? Ти ми обясни ЦРУ що се опитваха да го убиват 7 пъти.

lzl написа
                            Само да попитам Батко Чарли, защо има толкова много европейци в САЩ, а няма американци в Европа?
                            Защото САЩ е емигрантска страна.

KG125 написа
                            Хайде моля ти се и на тебе. Кастро, Хитлер, Сталин и с-ие. Тия няма какво да ми ги пробутваш.

То избори разни и гласове много. Аз не си представям отде накъде един демократичен лидер, който разяснил правата на "масите" ще се сдушава толкоз с Кастро.
                            Ми за Дж.Буш гласуваха два пъти и за Рейгин и за Клинтън тоже.

Ти го пусни, да ги видим и аз и тука публиката. Защото иначе твърдиш нещо, което не се вижда вярно ли е или не. "Има доклад".

[B]И пак аз да се върна на същината - от това, че някой води търговски преговри в САЩ следва ли, че частната собственост и пазара трябва да се махат? Че Кастро и Чавес трябва да ни дават наклон на ... мисленето?
                            Чак пък да слагаш Кастро заедно с ония двамата...

Че що да не се сдушва с Кастро? Куба има най-добрата образователна система в Л.Америка, както и най-добрата система ма здравеопазване в Л.Америка, та даже и в света. Тва без наличието на "сободния" пазар. Как ли стават тия работи? Куба им дава безценна експертиза - лекари, даскали, програми как да се преодолее неграмотността и т.н. Чавес им дава петрол и др. Нормално - кой квот има.

За Буш ли гласуваха 2 пъти? Ха-ха, а оня цирк във Флорида? На тва демократично гласуване ли му викаш?

За доклада ще има да чакаш. Дал съм ти други задачи, като ги свършиш чак тогава.

На последния си въпрос, можеш да си отговориш сам като го обърнеш обратно
                            Last edited by Batko Charly; 08-09-2005, 19:25. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                            Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                            (собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
                              ...как реве тълпата, особено младите студенти?
                              Правилна употреба на термина, Бате. Именно "тълпа". Тълпата аплодираше Хитлер, Мусолини, Сталин, Ленин, Троцки...Тълпата плачеше на погребението на Сталин.

Тълпата не прави историята; тълпата иска чалга, ручане и топло дупе, друго нищо. Младите студенти? Бил съм млад студент и отчетливо си спомням какво ме интересуваше тогава... Няма да го пиша, щото съм срамежлив

Comment

KG125 написа
                                Ей това няма да разберат опонентите, че на хората е присъщо различието и единственото, което ги обединява е свободата. Вярно е и че темата е разводнена яко. Дължи се на опитите с всевъзможни "полупримери" да се докаже нереалността на това, че дет има свободен пазар нещата работят най-много.

А пък линковете са интересни със следното - единият показва провала именно на "Европа" да интегрира мюсюлманите /а не на щатите, както тука ни убеждават.

За да има /и там където има/ личен избор, трябва да има две неща
                                -свобода и предлагане. Те са взаимосвързани като ин и ян, защото свободата е не само на потребителя, но и на предлагащите продуктите на производството.
                                Въздържам се да не избухна в изродски смях. Свободата викаш, че даже и за разлики у хората проповядваш. И как точно ги виждаш тия разлики, след като желаеш да ги натикаш всички под една политическа и икономическа система. Ако ли пък не са ти се виждат изостанали, жалки и примитивни. А можеш ли да ми дефинираш свобода? Нека почнем оттам все пак. Горя от желание за свобода щото

Абе не се ли разбрахме, че 'свободен пазар' няма? Ти чете ли критиката от Дзверо? Адски е неколегиално от твоя страна да загърбваш установени факти или нарочно забравени теми и да се връщаш към тях все едно не сме ги дискутирали.

За Европа и мюсулманите въпроса е много интересен и настоящ. Но май не му е тука мястото, ако не го влкючим към пазара. Щатите много ли са интегрирали мюсулманите? Аз не помня да съм виждал виден щатски мюсулмански политик, но може и да има други критерии все пак.

Мога ли да запитам защо 'личен избор' а и 'свобода' се свеждат само до едно икономическо измерение? Какъв е тоя икономически/"пазарен" редукционизъм? (Оппа ще извинявате ако вкарах в употреба несъществуваща чуждица)

Nick написа
                                Правилна употреба на термина, Бате. Именно "тълпа". D
                                Оппа Ник, доколкото знам филма е забранен в САЩ. Вярно ли е? Те напоследък май не си поплюват с цензурата. Я ми кажи също гледал ли документалните "The World According to Bush" и "Control Room"? В смисъл, има ли ги поне в Щатите?

***ВАЖНО!
                                Щях да забравя, искам да споделя нещо с всички вас:

"I feel like going for a glass of the blood of the working class - the substance that lubricates the machinery of society"

Някой да го преведе по-поетично (че вече едвам драпам)?
                                Last edited by Batko Charly; 08-09-2005, 19:50. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                                Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                                (собствен патент)

Comment

Working...
                                X