Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дискусия върху свободата на пазара

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ти и за парапланерите и парашутите се шегуваш. Няма как да вземеш от ГЗ 3000 противогаза за 1 час, да не говорим, че никой не е знаел колко души има вътре, да не говорим, че няма случай, в който на заварени от пожар да се раздават противогази.

Както и да е.
    Аргументите за и против свободния пазар свършиха ли, та минахме на световни конспирации?

Comment

Ник забрави да спомене за университетите, че също приемат особено ако си платиш. С това можем да кажем довиждане на образованието и добре дошъл на овцевъдството. Отделно, особено в реномираните университети се практикува приемането по "традиция". Ако бащата е учил там или майката, еди кво си. Тези пък дето родителите им дават мангизи на университетите хич не ги мисли. Влизат като удома си.

КГ, за Австралия съм ти дал отговор - оправяй са. Нямам намерение да ставам информационен център. Ако толкова та вълнува ще си го намериш, тва не е държаван тайна, а аз нямам време за глупости. Сравненията ти за стандарт не са адекватни, защото има редица фактори, които обуславят жизненото равнище на една държава. Най-малкото трябва да се съпоставят вътрешно - колко се печели в сравнение с останалите, какво може да се купи с това, какви са данъците, колко струва образованието, транспорта, каква е здравната система, пенсионната и кво ли не още. Такива семпли сравнения са погрешни и нелепи.
      Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
      (собствен патент)

Comment

Глупости. Човекът ясно написа за университетите - има пълни и стипендии за успех /това може да значи пълната такса за обучението, която включва всичко - вкл.настаняване, пособия и пр./ и как студенсткия заем е без гаранция, като гаранцията му се поема от държавата. Това - за този, който хич нищо няма. За този с ридители, което е мнозинството в цял свят, има фонд за образованието, където мама и тати, точно както у нас за други раноти, ти внасят пари да учиш. Цената на обучението е от 50 до 100 хиляди долара. Тая сума едно семейство работещо я изкарва /ако мама е мед.сестра - 35 хил/годнина, хайде и тати да е толкоз - стават 70-80/ за две-три години. Тъй като вноските траят 17-18, значи са приемливи.
        И ей с тия пари СЕ ПЛАЩА, естествено, на университета, /там работят професори, които трябва да имат волво и къща, нали така/ а ти овцевъдството можеш да го забравиш преспокойно, защото май овцевъдите в щатите са кът.

Или какво става - и у нас държавата плаща образовнието, но то излиза, че аз и ти плащаме образовнието на чуждите деца. А глей колко по-умно е при свободний пазар
        Ама влизал някой, дето баща му и майка му дарявали пари! Първо, си представи колко имат, след като даряват на университетите. Второ, НАЛИ С ТИЯ ПАРИ СЕ ПЛАЩАТ СТИПЕНДИИТЕ НА БЕДНИТЕ, НО УМНИ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА, БРЕ!
        /Сам за сведение, едно средно училище може да има имущество къде 100 милиона долара, да не говорим за нивото на материалната база и прочие./

Що не кажеш колко взима един полицай в Австралия и колко струва една къща, бе човек, пари ли струва тая информация?

"Колко получава в сравнение с останалите" не е важно, ако му стигат да живее като човек. Ето тоя лайтмотив е в дъното на лявата психика, позната у нас като "не е важно аз да съм добре, а Вуте да е ........."

Comment

Здравейте, господа,

Цените, които посочих, са за магистърска степен в що-годе свестен университет. За бакалавърска степен, особено в т.нар. Community Colleges (Общински Колежи) се плащат много по-ниски цени (няколко пъти по-ниски). То и дипломите им не се ценят много, но е по-добре от средно училище. Нивото на обучение в тези колежи е, честно казано, смехотворно в повечето случаи. Причината е в ниското общо ниво на студентите там. Кои са им студентите? По названието може да съдите, че това са учебни заведения на държавна издръжка. В тях се записват безплатно малцинствата - нали цял свят им е длъжник, че са били "поробени". След това с тези дипломи им се осигурява работа и то не лоша. Тук действа държавната програма, наречена Affirmative Action, според която малцинствата се ползуват с предимство във всичко. Освен това работодателите и училищата са длъжни да имат процент малцинствени работници или студенти, равен на процента на малцинствата, живеещи в района (град или област). Колко е умно и справедливо това няма да обсъждам, сещайте се сами...Разбира се, има и други студенти, които си плащат. Тези учебни заведения се предпочитат от доста хора по две основни причини - евтини са и "лесно се минава".

Общо-взето тези Community Colleges са почти като нашите някогашни ПУЦ (Професионален Учебен Център или още известни като Пулю Учи Цифри). Има и студенти от бедни семейства (от белите хора, за които предимствата на Affirmative Action не важат), за които това е единственият избор. Те обикновено научават доста, то си зависи от човека предимно, не толкова от училището. Обаче малцинствата знаят, че никой няма да ги изгони и че работата им е осигурена и така профукват времето си (което и без това струва малко) и държавните пари (които, обаче, ми се свидят). Имам позната българка, която преподава биология в един такъв колеж в нашия град и историите, които ми разправя за техните студенти варират между смехотворни и чудовищни.

Но далеч не всички държавни университети са калпави, в никой случай не ме разбирайте така. Има много, които са отлични - например, OU, University of Oklahoma (да не се бърка с OCU, Oklahoma City University - частен университет или OSU, Oklahoma State University - друг щатски университет). Има и други, но тези университети знам от личен опит, затова и пиша за тях. Освен това работя в друг много голям и прекрасен щатски университет, но тук не е прието да се пише по интернета за работното място. OU е голям и много, много хубав щатски университет. Жителите на щата се учат с отстъпка в съответните щатски университети - нали родителите им са плащали щатски данъци (освен федералните), та затова. Хубавите щатски университети не са никак евтини; освен това не са изцяло на държавна издръжка, а получават големи частни дарения.

Но като цяло какво има да говорим - орташкото (държавното) ягне вълци го яли.
          Last edited by Nick; 27-08-2005, 07:25.
          Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Както се казва, когато нещата с сочат от извора, коментарите са излишни.

Comment

Аз пак съм кривия бре КГ. Мисълта ми беше за как биват приемани студентите като цяло. По успех ли или ако си платиш. Много ясно, че ако имаш много добър успех на тези изпити влизаш директно и валят стипендии. Колко обаче са тези места? 10,20%? Колко ученика влизат с нисък успех като могат да си плащат? За тва говорим. Нали все пак целта е качество на обучението? И между другото, ако ще говорим за резултатите, не съм останал с впечатлението, че масата американци са кой знае колко образовани или да имат някаква висока обща култура. Замисли са също какъв процент от американците учи в тези частни реномирани колежи и университети.

Знам и за квотите на малцинствата. Тва е предмет на ожесточени спорове и до днес. Нали за същото става въпрос в крайна сметка - те влизат поради разни привилегии, не защото са се борили за висок успех.
              Но може би това е по-малкото зло. В крайно общество като щатското, щом такива мерки са били приети и узаконени, явно има силни аргументи 'ЗА'. И в Австралия ги има тези квоти. Изкупват си вината от геноцида на аборигените, че той до около '60 беше налице.

В България обаче до около '89, образованието беше желязно. Значи една социално ориентирана система все пак е в състояние да произвежда адски кадърни кадри. Какво става в държавите на уелфеър-стейта? Кофти ли са им университетите? Не съм чувал такова нещо.

И КГ, защо в крайна сметка образованието трябва да бъде платено според теб? Теб ти текат лигите като четеш Ник да ти обяснява, че родителите спестявали цял живот за обучението на децата си. А ако не?
              Зависи какво общество искаш в крайна сметка. Лично не бих желал да пестя пари за такава цел, но може и да се окаже някой ден, че системата ма заставя... Ник ти обясни прекрасно, че има и много добри държавни университети като този на Оклахома и например Калифорнийския. Супер кво, мен ко питаш трябва да има и от двете.

В Австралия всичкото е според зависи. В Сидни цените на недвижим имот са убийствени - не отговарят изобщо на стандарта. Пазара е изкривен до немай къде. Мръднеш някъде извън големия град и цените са съвсем други. Мръднеш в друг щат и пак нещата са коренно различни.
              В Сидни, в зависимост от квартала цените пак се различават с по няколко нули. Е как да ти кажа точно? Да не съм бюро за статистика?
              В моя квартал един говнян двустаен апартамент (2 спални и хол) може да мине около 300 000$ (австралийски), да кажем 80 квадрата. В друг квартал шай 150 000. Правихме равносметка с една позната, че ако закупиш апартамент в свестен квартал - не баровски - той не може да се изплаща сам ако го дадеш под наем, а трябва да се плащат между 1000 и 2000$ отгоре на месец. В Осло например, който е един от най-скъпите градове в света, цените пак са зверски, но дадеш ли си апартамента под наем горе-долу се покрива със заема...

Не знам колко пари прави един полицай, наистина. Такава информация, както и за недвижими имоти я нямам налице и ще ти струва точно толкова усилия колкото и на мен да я открия онлайн. Говорейки наизуист знам, че мой приател бачка в парламента и взима към 50 000$ на година, което тука минава за много добре. Негови приатели в друг щат насевер, единия е директор на банка или един от шефовете и взима смао 40 000 на година, другия бачка с маркетинг и взима същите пари.
              Това не са заплати на средния работник в Австралия де, и сами по себе си не са критерий за кой знае какво. Иначе ти казах, ако ми попадне нещо, ще го постна, но нямам време да търся. Ти видя ли оня линк за стандарта на живот в Щатите дето бях постнал преди? Никкъв коментар, чудя се защо.

И един приятелски съвет. Постарай се, най-малкото ако имаш желание да знаеш и да си оформиш едно добре информирано мнение, да почетеш малко colonial & post-colonial studies - то си е цял жанр - преди да ми обясняваш как точно стоят нещата в света и защо.
              Last edited by Batko Charly; 27-08-2005, 10:55.
              Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
              (собствен патент)

Comment

Не си, бре.
                "Желязно" чак не беше, много от ВУЗ-овете бяха ужасно изостанали, но да, имаше готини работи. Ама ако някой не му се ходеше на бригада лятото, а на море? Ще кажеш, че това са били излишни работи, ама аз ще ти кажа, че едното не можеше без другото.Някой ден може да видим въпроса за двете тенденции в старото време.

Не ми текат лигите, а ти казвам, че чисто и просто за нещата, коиято човек иска, трябва да си плаща той, а не аз. Както за нещата, които аз искам, трябва да си плащам аз, а не той. Ако мама&тати не му/й внасят за училище, ще вземе студентски заем, ако не е умен/умна за стипендия. Какво толкоз. Хората са го направили да не зависи от имущественото състояние на искащия кредит. Драмата родитеи/деца не е патент на капитализъма, я

Квотите са криворазбрана привилегия, които дезинтегрират малцинствата.

Мерси за инфото. Не изгеждат зле нещата - между барвоските и скапаните места има едни средни и те май преобладват? Норвегия нали уж "уелфеър", пък тия цени....

Аз може и да прочета colonial &postcolonial ...., ама аз и без тях знам
                В мнението за тия периоди има много от "квотното" мислене.

Comment

Batko Charly написа
                  ...не съм останал с впечатлението, че масата американци са кой знае колко образовани или да имат някаква висока обща култура...
                  Чарли, а къде "масата" е образована и с "висока обща култура"? Кому е нужно това, възможно ли е да бъде постигнато, икономически обосновано ли е "масата" да е образована? Това е една утопия, утопия в която дълго вярвах и аз.

На практика нужни са само няколко процента образовани инициативни люде за да водят напред; останалите, харесва ли ти или не, са овце, които искат и трябва да бъдат водени. И знаеш ли защо? Защото тези няколко процента, които водят са в състояние да поемат бремето на вземане на решение, а останалите - не. Останалите искат да има храна, чалга и топло дупе край тях и някой да ги води. На такива образование и "висока обща култура" (какъвто и смисъл да влагаш в това) не са им нужни. Моите ключови думи са "лична инициатива". Твоите звучит като "държаво, дай, дай, дай, осигури".

Ако не си съгласен с написаното по-горе, назови една такава страна, царство на образованите и интелигентни люде, че да се преместя да живея там.
                  Last edited by Nick; 27-08-2005, 20:20.
                  A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

KG125 написа
                    Квотите са криворазбрана привилегия,които дезинтегрират малцинствата.
                    KG125, абсолютно точно, удар в "десятката"! Квотите, вместо да намалят, задълбочават разликите между социалните (етнически, расови и т.н.) групи. Това е едно от особено вредящите либерални изобретения. В него няма нищо социално, защото крайният ефект е алиенация на споменатите групи.

Comment

KG125 написа
                      Ти и за парапланерите и парашутите се шегуваш. Няма как да вземеш от ГЗ 3000 противогаза за 1 час, да не говорим, че никой не е знаел колко души има вътре, да не говорим, че няма случай, в който на заварени от пожар да се раздават противогази.

Както и да е.
                      Аргументите за и против свободния пазар свършиха ли, та минахме на световни конспирации?
                      Бате, бъзикам се много ясно Хехе. Вие вързахте ли се? Нито три, нито три хиляди противогаза са можели да вземат за това време, нито даже района да отцепят! Всичко, каквото могат, са го направили! Много ясно!
                      Само ви проверявах, дали и вий така мислехте!

За масата никой не говори.
                      Опитайте с нещото, дето го викат статистика.
                      Около 10% от българите са със степен бакалавър и нагоре. Не е толкова чудо невидено. Че българинът иска да разбира от всичко, това е друго. Ама вишистите не са чак такова национално мнозинство. Да не кажа, че за изпадналата ни технология даже са недостатъчни...
                      Като процентът намалява в следствие на намаляването на квотите за определени университети.
                      За блестящи американски учени не се сещам, въпреки блестящите им университети.
                      Също и за американски открития? Освен някоя нова бомба.
                      Виж, европейски учени - бол. Руски даже ако щеш.
                      За американците е сигурно само, че след още три космически проекта няма да им останат совалки - иначе са били и на Марс, но го крият(Конспирация?!).
                      Едно не разбирам? Защо хванахте гениалната американска система на велики умове, лепнахте я на целия свят и казахте че ще стане?
                      Ами в Германия как е образованието?
                      Аз имам някакъв поглед, но ми е интересно и вие да кажете.
                      Има ли и достъпни цени за образование?
                      Аз честно казано съм срещал и такси, сравними само с нашата такса за "държавна поръчка".
                      При техните стандарти - такса като за сладолед през лятото.
                      И какво - изкарват тъпанари от университетите ли?
                      Или пък това са тъпите университети, а пък готините искат по един милион на година?
                      Оценката на образованието като нещо, което е толкова по - ценно, колкото по - скъпо го продадеш, е оценка на държава, силно безотговорна към гражданите си и дори и стратегическия си поглед.
                      А колко точно са квотите да кажем за негри и колко негри кандидатстват и какви оценки изкарват, също и колко са местата за другите и колко такива кандидатстват? Защото само по наличието на квоти не можем да преценим дали те са привилегия, дезинтеграция или са както трябва да са си? Не може да се съди по това, че 30% в САЩ били негри, че 30% трябва да са запазените за тях в университетите места, като 95% от тях може и да нямат средно.
                      Иначе в това, че разликата остава с чин за негри и чин за китайци - това е ясно.
                      ТО си е така от гражданската война. Уж за правата на робите се биха, е робският стана и остана расов проблем.
                      Ние да му мислим какво ще правим с циганите.
                      Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Nick написа
                        KG125, абсолютно точно, удар в "десятката"! Квотите, вместо да намалят, задълбочават разликите между социалните (етнически, расови и т.н.) групи. Това е едно от особено вредящите либерални изобретения. В него няма нищо социално, защото крайният ефект е алиенация на споменатите групи.
                        Ами тъй си е. Всяка привилегия води до това, била тя етническа, расова, икономическа или на друга основа. Ей от такива неща сума квартали са пълни с хора със златни ланци на вратовете, помощи за безработни, наркотици и пр.

D3BEP написа
                        Бате, бъзикам се много ясно :....
                        Само ви проверявах, дали и вий така мислехте!
                        Брях, че провокатор!

D3BEP написа
                        За блестящи американски учени не се сещам, въпреки блестящите им университети.
                        Също и за американски открития?

Ти продължаваш с провокациите, ей!

D3BEP написа
                        За американците е сигурно само, че след още три космически проекта няма да им останат совалки -
                        Хм. По всяка вероятност ще бръкнат в касичката, ще остранят проблема с плочките и ще си летят. Ти виж къде е Бурана и колко руски спътника паднаха напоследък. Явно в цял свят интензивното развитие на космоса куца, което има малко общо с американските или руските учени (последните между другото чат-пат доста пътуват до Америка за да понаправят някой и друг долар).

D3BEP написа
                        Едно не разбирам? Защо хванахте гениалната американска система на велики умове, лепнахте я на целия свят и казахте че ще стане?
                        Ами в Германия как е образованието?
                        И какво - изкарват тъпанари от университетите ли?
                        Или пък това са тъпите университети, а пък готините искат по един милион на година?
                        Защо по-тъпи, не са по тъпи, макар да не искат по 100000 /а не един милион!/ на година, а искат по един сладолед за ректора. Една година в Германия обаче един сладолед ли струва? Не. А кой плаща останалото? БМВ и Мерцедес с данъците. Не съм сигурен това дали е правилно и колко стимулира германците към отговорност и пр. Нещо напоследък хич ги няма на световната сцена, но щом ги устройва нека плащат такса по един сладолед.

D3BEP написа
                        Иначе в това, че разликата остава с чин за негри и чин за китайци - това е ясно.
                        ТО си е така от гражданската война. Уж за правата на робите се биха, е робският стана и остана расов проблем.
                        Да оставим по-запознатите да ни кажат, но това, което ти казваш го няма отдавна. А ние какво ще правим ли? Каквото прави Франция - ще затъваме, това ще правим, зарад разни либерални подходи.
                        Last edited by ; 27-08-2005, 21:42. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

D3BEP написа
                          ...За блестящи американски учени не се сещам, въпреки блестящите им университети...Виж, европейски учени - бол. Руски даже ако щеш.
                          ...................................
                          То си е така от гражданската война. Уж за правата на робите се биха, е робският стана и остана расов проблем.
                          Дзверо,

Спри, поеми дъх и размисли. Еднооо, двеее, триии...

Гражданската война в САЩ не е била заради робите, що за глупост е това? Робство е имало и в някои от Северните щати, така както и в някои от Южните щати робството е било забранено. Линколн подписва едикт за премахване на робството едва през 1863 г., в средата на войната, когато Югът аха да победи. Причините, както и при всички други войни са икономически.

Второ, като руските учени са толкова блестящи, защо им е гладен и гол народът? Концентрирай се отново върху това, което винаги съм твърдял - икономическата целесъобразност на образованието. Всичко останало е псевдо-интелектуален брътвеж.

И накрая, тъй като все пак говорим за образование, искам да внеса малка корекция - "висшист" е правилното изписване на думата.
                          Last edited by Nick; 27-08-2005, 21:56.

Comment

Я аз малко да продължа. БМВ и Мерцедес /да допуснем, макар че всъщност плащат всички данъкоплатци/ плащат разликата между един сладолед и един семестър. Какво значи това? Значи, че ако не беше така, мамите и татковците на бъдещите студенти щяха да имат повече пари, а да плащат щяха само тези от тях, чиито деца искат да учат.

Comment

:p Уф.
                              Поех си дъх.
                              Даже клекнах. Два - три пъти.
                              Ник,
                              "уж" съм писал отпред на изречението. УЖ.
                              Вероятно знаеш какво означава, а може да си чел и чичо томовата колиба и други дрънканици
                              По точка две - ти сам признаваш превъзходството на руската наука, аз не наблягах на тях.
                              На американците народът им е благоденстващ, така ли? Бедност няма?
                              Русия е закъсала политически в момента. Оттам и икономически.
                              За другото - остави. Мерси. То и Интернет май се пише с голяма буква, ама си мълча. Както и да е.
                              Българските вишисти сме такива - тъпи копелета без правопис.
                              Лалалалала...

КГ125 - разликата е в едно.
                              Ти данъците пак си плащаш.
                              Публични финанси, брато.
                              Въпросът е за какво ще отидат.
                              За бензин за депутатите.
                              Шведски маси с много напиване.
                              Или образование за децата.
                              И други общественополезни дейности.
                              Айде, да я махнем империята от звездата на смъртта, там дереджето е друго.
                              Ама в бг и военна промишленост няма братче.
                              Ако не се инвестират държавните пари в човешките ресурси,
                              в какво да се инвестират, братле?
                              Един депутат за миналата година беше писал изминати около 250 000 км. със служебния автомобил?!?!?!?!!!!!
                              За това ли?
                              За какво? Или може само да плащаме, а да не питаме къде са парите и къде отиват - те вече не са наши, частни са.
                              Знаеш ли - парадокс - при Тодор Живков и "комунистите" частната собственост на хората беше по - добре гарантирана и повече се пазеше.
                              Или? Дай алтернатива на глупостта, която предлагам.
                              Кажи за какво да изхарчат парите.
                              И за какв оса ги харчили.
                              За пътища?
                              За здравеопазване?
                              За инфраструктура?
                              За образование?
                              За какво? Кажи? При бай Тошо давахме много по - малко данъци, печелихме уж по - малко, а всичко това го имаше 100% гарантирано. Сега трябва да блести, по най - прости сметки. Но?
                              Last edited by D3BEP; 28-08-2005, 00:28.
                              Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Иии, Дзверо, не се впрягай, не съм искал да те засегна. Ако е така, извинявай.

Разбира се, че има беднотия в САЩ, но причините са други, не като нашите. Идеално общество няма.

Руснаците са велика нация - аз наистина така мисля, щото съм си русофил. Велики, големи и най-умни, а за разрухата в страната им кой е отговорен? И не е "в момента", както пишеш ти, ами от много, много време. А откога, знаеш ли? Откогато решиха да прокарат на практика теориите дето ти ги проповядваш тук. Преди това Русия е хранила половин Европа.

Твоето заклеймяване на капитализма е толкова несъстоятелно, пропагандистко, пълно с клишета от 50-те и 60-те години, че досега го подминавах като несериозно. Повярвай ми, живял съм при държавния социализъм, при "демократизацията", сега съм при "загниващия капитализъм" и ти казвам - Борис, ты не прав.

Comment

Working...
                                X