Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Днешното българско поколение мъже

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Частта която ValBo отбеляза за ''налапване на дулото'' е доста уместна. Младите днес не сме такива каквито са били преди 30 години, няма как да ''превъзпиташ'' лигавите и разглезени индивиди (днес) без редовно да се стига до този момент;



    Моето мнение по въпроса съвпада с идеята за кратко 1-2 месечно обучение след завършване на средно образование (но пак ще си има индивиди на които не бих им поверил и въздушна пушка камо ли автомат и гранати). И пак ще има хора за които ''тате е бог, ще бутне 1000 лева и ще ми спести простотията'', или както в Турция гледат да се изкарат хомосексуалисти за да избегнат службата.
    Израел и Швейцария са най-добре в тази област но приложено по техен пример у нас ще е просто идиотизъм.

    А разходите дори и за създаването на условия за подобна кратка програма ще са огромни. Тоест да се стегнат кажи-речи всички казарми в страната а като знам тази във Видин на какво прилича, с парите за това ще можем да направим 1000 километра магистрали и сами да построим цял газопровод .

    EDIT: По-полезна би била на БЗНС идеята с трудовата повинност. Пак ще се получат основни технически и битови знания без някой да си продуха мозъка, но това е друга тема която може дълго да се дъвче.
    Мотая се тук от известно време и не разбирам кой е -фил и кой е -фоб ... и мисля, че вече е твърде късно да питам!

    Comment


      #32
      Всъщност няма голяма разлика между тогавашните и сегашните младежи. И тогава който можеше изкилинчваше но по различен начин - служба в леко поделение, най често щабно при близък приятели и роднина. И тогава имаше различни поделения. Най трудно беше в така наречените бойни поделения. По няколко разбираеми причини - гарнизони в малки погранични градчета, в които изпращаха офицери без съответните връзки за начало на службата или пък такива издънили се в парадните полкове и показали влечение към изпълнения нехарактерни за тамошния вид служба. Съответно и войсковият контингент беше същият - момчета без връзки - арбайтер класе, агро еко пичове и малък процент преебани връзкари. Получаваше се интересна амалгама, но общо взето крайният резултат беше добър. Акцентираше се на военните умения като единствен критерии за стойността на офицера и войника. Единствено срокът беше дълъг - две години, а и идеологическата обработка досаждаше ама пък кой ли я вземаше на сериозно. Ако същата програма се сгъсти и изчисти от ненужните битовизми - чистене на района, обслужванена машините от резерва, копане в помощното стопанство и остане само физическата и бойната подготовка за 3 - 6 месеца, зависи от профила може да се подготви много прилично попълнение на армията. Може да се разбие срокът и на два модула - базисно обучение - 3 месеца - строева физическа и стрелба с лично оръжие. За показалите желание и данни - втори модул - засилена стрелкова подготовка за марксмени, алтилерийски коректировчици на ниво батарея и дивизион, противотанкисти, разчети за самоходни гаубици и минохвъргачки и сапьори.
      Това, че масово ще лапнат дулата е несериозно. Натискът може да се дозира правилно и постепенно и да се превиват, а не да се пречупват момчетата - има си наука военна педагогика. Нито са по лоши от нас някога, нито са по нежни просто е въпрос на условия. Човек знае две и двеста.
      Трудовата повинност е простотия която има по скоро социална функица за малцинствата, такава си беше някога и такав ще е и сега. Не е излишна, но ако се въведе както преди ще ревнат един куп правозащитници - ей така за принципа. Варианти има много и трябва да се въведат просто защото се вижда, че нито войните са изчезнали, нито мераците за чуждо са секнали. Покрай нас гори от две посоки и то бая близко така че .......

      Comment


        #33
        Никъде не съм писал масово - писах първият.

        колкото до разликите - има разлики между сегашните и тогавашните младежи, макар, че под тогавашните всеки визира различни години.
        Но да се върнем 25 назад.

        Имаше съвсем различен респект от учителите. Огромен срам беше да извикат родителите в училище, седиш пред учителя и слушаш колко си виновен. И не само, че си мислиш какъв Макаренко ще играе в къщи, ами и те е срам. Да се провиниш и да те изключат от чавдарчета, пионерчета или от комсомола... Не само срам, целият град щеше да знае и единствената работа, която щеше да работиш е стругар.
        Та бяхме свикнали малко повече на отговорност.
        Не че не правехме бели, не бягахме от час или хиляди подобни провинения, но си имаше и юзди.
        Сега, когато получат двойка се карат на учителя. И те затова не пишат - да няма драми.
        А не дай си боже, някой от тях да те перне зад врата или с показалката, че разваляш дисциплината.
        Гледах наскоро клип, как ученици бият учителката си...
        Това да се случи в 80-те?! На следващият ден всички, щяха да са в детска педагогическа стая. А после какво щеше да ги чака в къщи...
        Та разхайтеност има и затова сме си виновни ние. Никаква казарма няма да го оправи
        Сънят е слаб заместител на кофеина!

        Comment


          #34
          Липсата на казарма уби българския мъж

          Те така изглеждат нещата през погледа на някво двайсегодишно маце

          Comment


            #35
            Само че така и не знам дали ще го дочакам, онзи, истинският. Или ще продължа да въздишам, жадувайки мъжът до мен да е като дядо ми.
            Чакай си.

            ...

            Трябваше да пуснеш статията в "майтапи".
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

            Comment


              #36
              Не се ли получава това, че всяко ново поколение, бива съдено от ''старото'' такова за това кое е по-изнежено и т.н.

              Comment


                #37
                Imperial написа Виж мнение

                Трябваше да пуснеш статията в "майтапи".
                много смешно, наистина.
                Девойката май я гони носталгия по австроунгарската армия, защото в БНА не помня да са ме учили на кавалерство. Там се свиреше подир всяка жена и се възклицаваше "ох, да ми паднеш..."
                "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
                FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

                Comment


                  #38
                  Кухулин написа Виж мнение
                  Липсата на казарма уби българския мъж

                  Те така изглеждат нещата през погледа на някво двайсегодишно маце
                  Нещо много ми е подозрително около стила и езика на материала...ама отде толкоз време, човек да седне да се занимава..Обаче "мацето", не ми се вярва никак да е двайсетгодишно.
                  Last edited by pehotinec; 25-02-2015, 21:38.
                  "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

                  Comment


                    #39
                    По-скоро царската армия... покойният ми дядо ми е разказвал, че са ги учили на обноски. (Офицер от 1938 г.) Инструктажи как да ядат, как да танцуват, балове, обноски и т.н. И спомени от офицерския клуб в Бургас някъде около 1947 г. Но това значи, че девойчето е по-възрастно.
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

                    (Richard III - William Shakespeare)

                    Comment


                      #40
                      Да, офицерите са ги учели и на такива неща. Но войниците... хъм.

                      Comment


                        #41
                        Всяка държавна служба, която заангажира прекалено много времето на гражданите си е неизгодна за самата държава в дългосрочен план, така че казармата по-добре да не се връща...И без това средното образование отнема много години от трудовия капацитет на активното младо поколение. Повечето хора (примерно 70% от випускниците) не е нужно нито да хващат тапия от университет, нито да учат 12 години или колкото е там сега преди висшето. Ненужното учене в крайна сметка вреди на тях, тъй като нямайки потенциял за висококвалифициран труд те губят години трудов стаж и излизат с увредено мислене и претенции... В обратната ситуация щяха да имат 5-10 години работен стаж, семейство и т.н. Допълнително като им сложим казарма какво ще им дадем на тези хора?... Смелост пред лицето на врага, бизнес инициативност, 3-6-12-23 месеца без реални доходи или минимални такива?
                        Във всяко общество има естествени процеси - самият факт, че срокът на военната служба към държавата се се е съкращавал непрекъснато през последните 60-70 години ясно показва, че колкото и да са искали властимащите им се е наложило да се съобразяват с икономическите тенденции.

                        ...И за да съм конкретен по темата - с какво точно старото поколение истински мъже се различава от новите не-армейци? 3-4 конкретни показателя да се изброят, моля
                        Анархист-Диктатор

                        Comment


                          #42
                          Повечето хора (примерно 70% от випускниците) не е нужно нито да хващат тапия от университет
                          Напълно подкрепям. Аман от фалшиви "интелигенти" и хора с "висшу".

                          нито да учат 12 години или колкото е там сега преди висшето.
                          ИМО това ще е престъпление и регрес. Няма начин да отсееш хората, или да ги направиш креативни без разностранно образование. Началното и средното образование трябва да се развиват за всички а не да се ограничават. В САЩ донякъде компенсират продължителността, като масово децата започват от 6 годишни (след изпит че могат да четат и смятат). Според мен трябва да се развиват добри идеи, като образцовите техникуми в България, или общинските колежи в САЩ. И двата варианта вършат работа и не губят много време.
                          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                          Comment


                            #43
                            pehotinec написа Виж мнение
                            Обаче "мацето", не ми се вярва никак да е двайсетгодишно.
                            Двайсегодишни има всякакви - и брутално кухи лейки, и такива, дето ще ти спрат тока. Не може да се обобщава.

                            Comment


                              #44
                              Кухулин написа Виж мнение
                              Липсата на казарма уби българския мъж

                              Те така изглеждат нещата през погледа на някво двайсегодишно маце
                              Тази "история" е толкова сбъркана, че е все едно дали е написана от маце, лелка или някой шкембелия чичка... или някоя купчина месо излязла от фитнеса...всичките кухи, но с претенции, с мнение и самочувствие. С казарма или без.....все тая. Няма смисъл.
                              "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

                              Comment


                                #45
                                Макс Щирнер написа Виж мнение
                                ...нито да учат 12 години или колкото е там сега преди висшето. Ненужното учене в крайна сметка вреди на тях...
                                Това си е точно казано. Образователната ни програма е безумно глупава, тежка и е останала от онова време, когато всички трябваше да са вундер нещо си. На финала излизат хора, които абсолютно нищо не знаят, нямат професия (само документ за нея евентуално) и тепърва трябва да учат това което искат да правят.
                                Просто трябва средното образование да бъде строго профилирано и да подготвя специалисти - на шофьора или монтьора не му трябва нито физика, нито химия, нито биологията от 8-11 клас. Той тъй или иначе едва ще изкара тройка и пак нищо няма да помни, но пък си е изгубил времето.
                                А който го влече - здраво набляга на формули.

                                Comment

                                Working...
                                X