Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Днешното българско поколение мъже

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Днешното българско поколение мъже

    Здравейте,
    наскоро си говорих с един мой учител колко хубаво би било , ако върнат казармата и той бе съгласен с мен , но каза че едва ли 90% от младежите и то най-вече тези в големите градове ще могат да издържат там по простата причина , че ние сме много изнежено поколение.Аз съм съгласен с това мнение и съм го казвал милиони пъти , но някак си вътрешно ми стана тъжно , че съм част от това поколение.Та въпросът ми е , мислите ли че сегашното поколение на възраст между 16-24 (че дори и 25-26 годишните) години е способно да издържи две седмици в бойни полеви условия или в казарма?Бях гледал някаква статистика , че сега само 17% от младите мъже в България са напълно способни да издържат на бойното поле , докато през 1910 този процент е бил 89 !!! В смисъл , някои от вас ще кажат , че за какво ни е да сме годни война в това модерно време в което живеем , купонясвай си,сваляй мацките докато си млад и да не ти пука.Но моето мислене е следното - за да си истински мъж трябва да си готов да защитиш своето семейство,родина и идеали , а не да се хвалиш с това колко алкохол си изпил, къде си се напушил , с колко жени си преспал или някакви други , актуални за днешната младеж , проблеми.Може в очите на някои от вас да изглеждам като старомоден моралист , но това е моето мнение , а аз силно се интересувам и от вашето.

    ПП:Извинявам се , ако темата нарушава някое правило на форума , понеже преди доста време бях пуснал отново една подобна тема , която беше в разрез с правилата на форума.Ако е така , моля темата да бъде изтрита.

    #2
    Аз бих препоръчал на теб и на твоя учител да се запишете в армията, като толкова ви влече, даже и заплата ще ви дават. Там можете да дадете воля на мъжкарлъка си и въобще да правите всички работи, които хората правят в армията.

    Та въпросът ми е , мислите ли че сегашното поколение на възраст между 16-24 (че дори и 25-26 годишните) години е способно да издържи две седмици в бойни полеви условия или в казарма?
    Бойните полеви условия нямат нищо общо с казармата, това да го знаеш от кУрав екзепляр от старото поколение, който е служил на родината в казармата как си трябва

    Comment


      #3
      Здравейте,
      наскоро си говорих с един мой учител колко хубаво би било , ако върнат казармата и той бе съгласен с мен , но каза че едва ли 90% от младежите и то най-вече тези в големите градове ще могат да издържат там по простата причина , че ние сме много изнежено поколение.
      Какво значи че сте изнежено поколение? Няма такова нещо, живота не се е променил из основа за 15-20 години. Даже е станал малко по-сложен.

      Бях гледал някаква статистика , че сега само 17% от младите мъже в България са напълно способни да издържат на бойното поле , докато през 1910 този процент е бил 89 !!! В смисъл , някои от вас ще кажат , че за какво ни е да сме годни война в това модерно време в което живеем , купонясвай си,сваляй мацките докато си млад и да не ти пука.Но моето мислене е следното - за да си истински мъж трябва да си готов да защитиш своето семейство,родина и идеали , а не да се хвалиш с това колко алкохол си изпил, къде си се напушил , с колко жени си преспал или някакви други , актуални за днешната младеж , проблеми.
      Това с купоните и броенето кой колко патки е сдавил си беше в сила и преди 15 години. За 1910-та не знам Но при положбение че през ПСВ на офицерите понякога се е налагало да стрелят по собствените си войници, за да ги спрат да не бягат от бойното поле...
      Иде реч че хората не се променят драстично освен ако обстоятелствата не го изискват. А армията си е армия. Има и хубаво и лошо. Помага малко при изграждане на характера и носене на отговорност, не е повече амплифаер отколкото градивен елемент. Ако някой е смотан в армията също ще е смотан и ще му е много трудно. Едва ли ще се промени. Който е оправен в живота, и/или има силен характер, обиконовено ще е и добър войник и ще има лека, дори на моменти забавна служба.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

      Comment


        #4
        Marwar написа Виж мнение
        Бях гледал някаква статистика , че сега само 17% от младите мъже в България са напълно способни да издържат на бойното поле....
        Никой не е готов за казармата (или война) преди да влезе там. И няма как да бъде подготвен без значение колко надъхан е бил баща му

        Колкото за купони, бройки и т.н. защо всяко ново поколение си мисли, че е изобретило всичко ?

        Comment


          #5
          Amazon написа Виж мнение
          А армията си е армия. Има и хубаво и лошо.
          Когато си там е само лошо - говоря за моето време и наборна армия. Как може да има нещо хубаво в 1100 дена служба и 110 дена гарнизонен арест ?
          Е, сега след 26 години има тук таме каква лакърдия да засучеш за минали времена, ама не си заслужава.

          Comment


            #6
            Сун Дзъ написа Виж мнение
            Когато си там е само лошо - говоря за моето време и наборна армия. Как може да има нещо хубаво в 1100 дена служба и 110 дена гарнизонен арест ?
            Е, сега след 26 години има тук таме каква лакърдия да засучеш за минали времена, ама не си заслужава.
            Съгласен съм. Повечето е лошо. Най-лошото е загубата на време. Хубавото е добрата храна. Добър режим. Сравнително редовни физически упражнения. Дебелите отслабват, слабите заякват. Запознаваш се с хора от цялата страна. Ако си сапьор в бойно поделение взривяваш какво ли не Общо-взето това е.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

            Comment


              #7
              Не казармата е тази, която дава качествена разлика, а войната. Достатъчно е да мръднеш 200 км на запад, за да схванеш веднага разликата между Мъже и "мъже".

              Comment


                #8
                Войната искам да е гледам само на клипчета. Но съм сигурен, че войната може да направи от младеж който не може да си отреже филия хляб правилно (познавам такива) - масов убиец или дори герой. И да накара напомпан фитнес маниак да реве като дете (и това съм виждал).

                Comment


                  #9
                  Убеден съм напълно, че приказките за изнеженото и разхайтено младо поколение, са много на едро. Зависи за каква среда става въпрос. И преди имаше мамини детенца има и сега - дори повече. Но има и момчета и момичета, които работят по 12 часа за да могат да учат и да си намерят по - добро място под слънцето, които тренират усилено бойни изкуства и не можеш стоя насреща им в никое отношение. Не мисли, че войната ще ви научи на нещо. Има достатъчно науки, литератури и изящни изкуства, ако искате да научите нещо смислено. Познавам хора, които са воювали и не виждам да им се е отразило добре. Нито пък тези, които са стояли дълго време из разни казарми....нещо са се обогатили и развили. Но пък от друга страна едни много разбиращи от тези неща хора навремето са казали "ако искаш мир, готви се за война". Струва си да се замислим върху това....
                  Last edited by pehotinec; 06-02-2015, 21:45.
                  "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

                  Comment


                    #10
                    За съжаление човешката история и българската в частност ни учат , че рано или късно войната се оказва неизбежност.Никой не е иска , но се случва.Така че може да се наложи на практика да се преброят мъжете в един момент.Но от опит знам , че никой не знае с какви сили-морални и физически , разполага докато не попадне в екстремна ситуация.в крайна сметка човешкият род не се е променил за последните 20,30 или 50 години, така че не може според мен да казваме че сега не са мъже, а преди са били по-мъже!

                    Comment


                      #11
                      Наборната служба си има добри страни. Както казаха по-горе, заякваш, вкарваш се в някакъв ред и дисциплина, мамините детенца порастват, научаваш това онова (не само как да убиваш, но и как да се оправяш в разни житейски ситуации). Но това учене не си струва времето.
                      Дядо ми (бог да го прости) в края на 40-те е изкарал четири години служба, баща ми две години и два месеца, за мен вече беше друго, но тия години няма кой да ти ги върне. Направил си нещо за страната си, но за теб са празно време. Все едно, че са ти съкратили живота с тях.
                      Романтизмът за казармата битува в два типа хора (поне според мен). Едните са тези, които не са стъпвали, а другите са тези които нищо не са постигнали след излизането си от там.
                      Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

                      Comment


                        #12
                        Това за романтизма за казармата е много вярно...
                        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                        "But I know none, and therefore am no beast."

                        (Richard III - William Shakespeare)

                        Comment


                          #13
                          Лично аз съм на мнение, че казарма трябва да има, но не в тоя вид, който беше. Максимум 3 месеца, най-обща подготовка - какво е това автомат и как действа, как да се оказва първа помощ, участие в дейности свързани с преодоляване на последиците от природни бедствие, и кой откъде. За останалото си има професионална армия. Все пак живеем в 21 в. и нещата са доста по-различни от това, което беше преди 30 или 50 години, камо ли пък 100 г. Отдавна атаката "На нож" не е рещаваща, а да се обучават постоянно новобранци да боравят със сложна техника си е чиста глупост, загуба на време и пари.
                          Сигурно, щото имах щастието да служа само 6 месеца и единственият ми лош спомен е лошата и малко храна, та затова не съм толкова негативно настроен.


                          Marwar написа Виж мнение
                          Здравейте,
                          а не да се хвалиш с това колко алкохол си изпил, къде си се напушил , с колко жени си преспал или някакви други , актуални за днешната младеж , проблеми.
                          А ти с какви разговори си мислиш, че едно време уплътняваха времето си наборниците си?

                          И тъй като сме 21 век, а не 1910 г., вервай ми един слаботелесен, изнежен, напушен хакер, може да нанесе много по-вече вреда на противника от 30 космати, мусколести мъжаги.

                          Comment


                            #14
                            Геймърите ще управляват дронове във военно време.

                            Comment


                              #15
                              Кухулин написа Виж мнение
                              Не казармата е тази, която дава качествена разлика, а войната. Достатъчно е да мръднеш 200 км на запад, за да схванеш веднага разликата между Мъже и "мъже".
                              Ако имаш предвид сърбите, това са "джигити" а не "мъже". Там явно е важна формата а не съдържанието. Пет пъти минаха на червен светофар, всеки път с един и същ резултат. За това са на тоя хал.
                              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                              Comment

                              Working...
                              X