Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кино - филми на историческа тематика
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
http://www.zamunda.net/details.php?id=358866 Въпреки внушенията и откровените заклеймявания по времето на соца , Армия Крайова будеха симпатиите ми .
-
Още малко цитати от филма:
"- Shouldn't you shoot the witnesses as well?
- What?
- Twenty years out of the trees and they're to be witnesses?
- Oh, I don't think so."
"- Nice flying, Blane.
- I do nice work, remember?
- You told me so yourself yesterday afternoon.
- Bastard.
- Has she called you Blane yet... ...in bed?
- No.
- But she has called me Harry once or twice. Louis, she called me that. Oh, and she called me Bruce too. These friends of yours, Van Niekirk?
- Don't expect me to wish you luck.
- I don't need it. I've got Rina."
"- We're across the border.
- They wouldn't shoot in foreign airspace.
- Why not?
- Christ, are you both naive."
"- That is your man in Johannesburg?
- Yes.
- You mean you put my life in the hands of...?
- Our lives. You have nothing to worry about.
- He's deeply committed politically.
- A politically committed Indian dentist?
- Is he in your revolution too?
- Yes, and we have all colors, even yours."
Leave a comment:
-
Днес гледах това филмче с Майкъл Кейн: The Wilby Conspiracy (1975)
Не е точно историческо, макар че може да мине за такова. Освен, че филмът е хубав, имаше много силни реплики.
"Jim Keogh: The police sure are busy tonight.
Shack Twala: In a police state, the police are always busy."
Само този го имаше в IMDB, а другите не мога да ги кажа дословно. Но - наистина хубав филм, препоръчвам го.
Leave a comment:
-
Наистина е страхотен. Не съм очаквал в наше време да се направи толкова добър филм за войната.заря91 написа Виж мнениеUnsere Mutter, unsere Vater / Нашите майки, нашите бащи (2013). Германски мини-сериал от 3 части. Много добър поне според мен. Рядкост са филмите, в които войната е представена от гледната точка на обикновенния войник на вермахта. Има го в замундите.
Leave a comment:
-
-
Historiker, нормално е синът на Клаус да критикува филма. Прави ми впечатление например сценката на 00.20.00:
-"Хайл Хитлер, папа!"
- "Кой ви научи на това?"
- "Баба".
- "Марш в леглата!"
Leave a comment:
-
-
Unsere Mutter, unsere Vater / Нашите майки, нашите бащи (2013). Германски мини-сериал от 3 части. Много добър поне според мен. Рядкост са филмите, в които войната е представена от гледната точка на обикновенния войник на вермахта. Има го в замундите.Last edited by messire Woland; 24-06-2013, 09:00.
Leave a comment:
-
Не се учудвам. Инак ладино мноо прилича на испански, да. Но няма да се учудя, ако във филма наистина са говорели обикновен кастеяно
Leave a comment:
-
Току що най-сетне гледах "Трето полувреме" (Мак., 2012 г.). Във филмчето, иначе не съвсем лошо за балканските стандарти, ясно се забелязват поне два евтини пропагандни трика:
- запятата от циганчето с тъпана песен преди разстрела "Море сокол пие" (любима, естествено, и на голяма част от българите), внушаваща, че екзекутирането на циганите-конекрадци от българските войници е всъщност екзекутиране на "македонски граждани" (в съзвучие, естествено, с най-новите трактовки по темата, поддържани от, хм, да речем Г-7).
- намерението на българския...комендант (?) Гарванов да "провали" отбора на Скопие в българското футболно първенство. По всички пътища на логиката би трябвало да е обратното.
Странни бяха и хората с чалми и фесове на "ларгото" на Скопие в 1939 г., все пак дори в Турция по това време са били отменени от Мустафа Кемал. А дали "ладино"-то е точно това, което чуваме във филма (би било чудесно ако е така, но толкова ми прилича на съвременен испански!)? Иначе някои други елементи, специфични за македонската етническа група на българския народ и запазени и до ден днешен, са чудесно предадени, ракията е блага, нема значение у колко саато, а зурните като писнат и....
Leave a comment:
-
За 1-ва планинска дивизия. Т.н. "Еделвайс". На 3.28 обстановката и музиката досущ като в старото филмче от преди 40 г. за господин Тау
Leave a comment:
-
На мен хич не ми хареса. Особено когато Робърт Дювал в качеството си на Сталин обясняваше, че всички били семейство, ама го изигра все едно ставаше дума за американската мафия. Въобще пропагандна боза с елементи на съспенз.
Leave a comment:
-
Warriors of the rainbow- за планинските диви кланове ,ловци на глави от Тайван по време на японската окупация.Очаквах да науча повече за историята на Тайван ,но пък филма е красив и пълни окото (явно благодарение на добрия оператор)
Leave a comment:

Leave a comment: