Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кино - филми на историческа тематика

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Todor Pavlov
    replied
    http://www.zamunda.net/details.php?id=358866 Въпреки внушенията и откровените заклеймявания по времето на соца , Армия Крайова будеха симпатиите ми .

Leave a comment:

• messire Woland
    replied
    Още малко цитати от филма:
    "- Shouldn't you shoot the witnesses as well?
    - What?
    - Twenty years out of the trees and they're to be witnesses?
    - Oh, I don't think so."

"- Nice flying, Blane.
    - I do nice work, remember?
    - You told me so yourself yesterday afternoon.
    - Bastard.
    - Has she called you Blane yet... ...in bed?
    - No.
    - But she has called me Harry once or twice. Louis, she called me that. Oh, and she called me Bruce too. These friends of yours, Van Niekirk?
    - Don't expect me to wish you luck.
    - I don't need it. I've got Rina."

"- We're across the border.
    - They wouldn't shoot in foreign airspace.
    - Why not?
    - Christ, are you both naive."

"- That is your man in Johannesburg?
    - Yes.
    - You mean you put my life in the hands of...?
    - Our lives. You have nothing to worry about.
    - He's deeply committed politically.
    - A politically committed Indian dentist?
    - Is he in your revolution too?
    - Yes, and we have all colors, even yours."

Leave a comment:

• messire Woland
    replied
    Днес гледах това филмче с Майкъл Кейн: The Wilby Conspiracy (1975)
    Не е точно историческо, макар че може да мине за такова. Освен, че филмът е хубав, имаше много силни реплики.
    "Jim Keogh: The police sure are busy tonight.
    Shack Twala: In a police state, the police are always busy."
    Само този го имаше в IMDB, а другите не мога да ги кажа дословно. Но - наистина хубав филм, препоръчвам го.

Leave a comment:

• aiwara
    replied
    заря91 написа Виж мнение
    Unsere Mutter, unsere Vater / Нашите майки, нашите бащи (2013). Германски мини-сериал от 3 части. Много добър поне според мен. Рядкост са филмите, в които войната е представена от гледната точка на обикновенния войник на вермахта. Има го в замундите.
    Наистина е страхотен. Не съм очаквал в наше време да се направи толкова добър филм за войната.

Leave a comment:

• Historiker
    replied
    Сцени от германо - италианската продукция ,, Битката в Тевтобургската гора " / ,, Херман Херускът ", снимана в 1967 г. :

Leave a comment:

• Dinain
    replied

Има го в Замунда.

Leave a comment:

• Kramer
    replied
    Historiker, нормално е синът на Клаус да критикува филма. Прави ми впечатление например сценката на 00.20.00:
    -"Хайл Хитлер, папа!"
    - "Кой ви научи на това?"
    - "Баба".
    - "Марш в леглата!"

Leave a comment:

• Historiker
    replied
    Немският филм ,, Щауфенберг " от 2004 г. Остро критикуван от сина на Клаус Ото Шенк.

Leave a comment:

• gollum
    replied
    Благодаря, заря91, звучи интересно.

Leave a comment:

• заря91
    replied
    Unsere Mutter, unsere Vater / Нашите майки, нашите бащи (2013). Германски мини-сериал от 3 части. Много добър поне според мен. Рядкост са филмите, в които войната е представена от гледната точка на обикновенния войник на вермахта. Има го в замундите.
    Last edited by messire Woland; 24-06-2013, 09:00.

Leave a comment:

• gregorianus
    replied
    Не се учудвам. Инак ладино мноо прилича на испански, да. Но няма да се учудя, ако във филма наистина са говорели обикновен кастеяно

Leave a comment:

• Guy de Mont Ferrand
    replied
    Току що най-сетне гледах "Трето полувреме" (Мак., 2012 г.). Във филмчето, иначе не съвсем лошо за балканските стандарти, ясно се забелязват поне два евтини пропагандни трика:

- запятата от циганчето с тъпана песен преди разстрела "Море сокол пие" (любима, естествено, и на голяма част от българите), внушаваща, че екзекутирането на циганите-конекрадци от българските войници е всъщност екзекутиране на "македонски граждани" (в съзвучие, естествено, с най-новите трактовки по темата, поддържани от, хм, да речем Г-7).

- намерението на българския...комендант (?) Гарванов да "провали" отбора на Скопие в българското футболно първенство. По всички пътища на логиката би трябвало да е обратното.

Странни бяха и хората с чалми и фесове на "ларгото" на Скопие в 1939 г., все пак дори в Турция по това време са били отменени от Мустафа Кемал. А дали "ладино"-то е точно това, което чуваме във филма (би било чудесно ако е така, но толкова ми прилича на съвременен испански!)? Иначе някои други елементи, специфични за македонската етническа група на българския народ и запазени и до ден днешен, са чудесно предадени, ракията е блага, нема значение у колко саато, а зурните като писнат и....

Leave a comment:

• Kramer
    replied
    За 1-ва планинска дивизия. Т.н. "Еделвайс". На 3.28 обстановката и музиката досущ като в старото филмче от преди 40 г. за господин Тау

Leave a comment:

• камера обскура 12
    replied
    На мен хич не ми хареса. Особено когато Робърт Дювал в качеството си на Сталин обясняваше, че всички били семейство, ама го изигра все едно ставаше дума за американската мафия. Въобще пропагандна боза с елементи на съспенз.

Leave a comment:

• mokria
    replied
    Warriors of the rainbow- за планинските диви кланове ,ловци на глави от Тайван по време на японската окупация.Очаквах да науча повече за историята на Тайван ,но пък филма е красив и пълни окото (явно благодарение на добрия оператор)

Leave a comment:

Working...
X